IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (MONB / MONBAT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nik_naydenov Разгледай мнение
    Доколкото ни е известно, залата в Русе беше продадена обратно на държавата ли на общината ли още преди 6 мсеца ?
    Имаше статия в Капитал преди няколко броя. Държавата купува половината от сградата или нещо такова беше. Ама защо пък да не се отърват и от другата половина като я пробутат на Монбат.

Коментар

• Доколкото ни е известно, залата в Русе беше продадена обратно на държавата ли на общината ли още преди 6 мсеца ?

Коментар

• Аз имам предложение към ръководството на Монбат. Ако все още не са се досетили ние акционерите може би освен от ресторант имаме нужда и от зала. И понеже братята Бобокови притежават такава и виждам, че се опитват да правят сделка с държавата за да се отърват от нея, аз предлагам Монбат да купи и залата в Русе. Като ще правите безобразия в компанията правете ги до край !

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
          Пък на мен съвсем други неща ми направиха впечатление. Никой във форума не зададе въпроса на къде след оловото. За всички ни е ясно, че в дългосрочен план то е мъртво. Но от тук тръгват цяла серия въпроси. С каква скорост ще навлизат Ел. Автомобилите? Как ще се отразят на използването на производственият капацитет на оловни акумулатори в дългосрочен план? Това ще намали ли рентабилността на сектора в световен мащаб? Ще има ли време да се изплатят нови инвестиции в сектора? Необходимо ли е да се правят обезценки на ДМА поради яснота, че не може да се извлече съответната икономическа изгода от тях в дългосрочен план? Ще се справят ли в Германия? Толкова много въпроси на които не претендирам да знам отговора. Имам странното усещане, че сякаш чак в петък миноритарните акционери се заинтересуваха от инвестицията си. Очевидно е, че тази покупка не може да даде успокоителен отговор за миноритарните на въпроса "на къде след оловото". В общи линии е по-скоро изнервяща от колкото успокояваща.
          Мнението не е препоръка и нямам ценни книжа на Монбат.
          А на мен ми прави впечатление, че въпросите които задаваш не са добре обмислени., Защото още на първия си възприел грешен отговор.
          http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related

Коментар

• Пък на мен съвсем други неща ми направиха впечатление. Никой във форума не зададе въпроса на къде след оловото. За всички ни е ясно, че в дългосрочен план то е мъртво. Но от тук тръгват цяла серия въпроси. С каква скорост ще навлизат Ел. Автомобилите? Как ще се отразят на използването на производственият капацитет на оловни акумулатори в дългосрочен план? Това ще намали ли рентабилността на сектора в световен мащаб?....
            тези дето си задават и отговарят на този въпрос едва ли държат акции в монбата,
            защото щеше инвеститорите да коментират, какви са разходите за R&D, а не за колко си продават ресторантите или там каквото са продали
            Last edited by ceneto; 07.04.2019, 18:48.
            “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Каквото и да кажа, няма да е препоръка, ангажиращо твърдение, а свободни и субективни размисли и наблюдения.
              Продължавам с наблюдения и разсъждения по същество.

Да се върна малко назад. Истината е, че не притежавам Правилника за работа на СД, вече не искам и да го знам, но е смислено да се предположи, че наетите юристи вероятно са го съобразили при генериране на този документ от Заседание на СД. Там със сигурност могат да се видят интересни подробности за правилата на работа, свикване. В документа се твърди, че решението е взето присъствено. Обаче, аз съм убеден, пък то си личи отвсякъде, че решението е взето неприсъствено и после някоя скромна душица е обикаляла София, страната, а може би и чужбина за да събира подписи. Дати, срокове, покани, връчване, присъствие и отсъствие и други подробности принципно могат да се проверят при добри възможности и искрено и мотивирано желание на проверяващия.

За мен субективно този документ е с дълбоки пороци. Без настояване, без препоръки, разбира се. Не се изяснява как, от кого, кога се е случило свикването, процедура, избор и ръководене на заседанието.

За мен лично е неприемлив дефект, че в документа няма подписи на четиримата заинтересовани. Не очаквам да ги видя гласували по съществото на решението, но очаквах да им видя подписите на подходящо място, което твърди и удостоверява, че са били физически там, както се опитват да ни убедят. В документа няма и следа от твърдение, че към него има и някакви приложения, което е тежък дефект. За да му придадат някакъв що-горе официален и неподлежащ на манипулации вид, то на четвърта страница можеше да опитат да допишат нещо като присъствен лист, с фигуриращи 9 подписа.

Добре, че поне няма присъствен лист на хвърчащ 5-ти лист на документа. Ама няма да се изненадам ако утре се появи и такъв! Аз като видя такова нещо (решителни елементи на важен документ, които са изнесени на хвърчащ лист), въобще не искам да чета, какво е написано в основното тяло на документа и той е за мен напълно неприемлив и ненадежден. Е, правят го масово. Въпреки ползването на скъпи юристи (а може би пък, именно заради това), работата с документи в България продължава да е един истински ужас, при това примитивен ужас. Масово продължават да се правят на луди и не създават неподлежащи на елементарна манипулация документи.

Начинът на скрояване и съдържанието на документа издава гузни помисли. Не се стараят да обяснят самата сделка и решението, а далеч повече ги е грижа да заявят и обяснят, че: ние имаме законово право да дадем предварителното си одобрение и да натоварим съответния изпълнителен орган да сключи сделката. Освен това, ние сме се съобразили, че четирима от деветимата членове на СД са в хипотеза на конфликт на интереси, но имаме още 5 (пет) и техните гласове са напълно достатъчни за вземане на валидно решение.
              Ерго, формално законът е спазен.
              Не може да ни пипнете.
              Това е просто сделка, формално е безукорна. Не гледайте съдържателната страна!

Етиката и моралът при сделките са просто една затормозваща, пожелателна, далеч незадължителна подробност.
              Странно, но се възпроизвеждат същите схеми на действие, както в наскоро разразилите се имотни скандали, че и във вихъра на същите тези продължаващи скандали, когато държавата се тресе.
              Може би дори и моментът не е избран случайно.

Предметът на сделката е ясен и безспорен.
              Странно, защо след другите напоителни обяснение не са се постарали да обяснят и цената. Защото няма смислено и приемливо обяснение. Или по-точно, очевидно е, че тази сделка е съмнителна, тя не е резултат на нормални търговски преговори, на сблъсък на два отделни и независими интереса и воли, нито е резултат на независима експертна оценка. Всъщност, положението е дори още по-лошо! Никой дори не се е опитал да си зададе въпроса: Колко, по дяволите, би могло да струва това на пазара (особено предвид на резултатите му)?! Вместо това са си задали един друг гаден въпрос: С оглед на счетоводните дадености и находки в Монбат, колко най-много бихме могли да измъкнем оттам, без да влизаме в досадни и невъзможни процедури?! Тя (цената) просто е нагодена изкуствено така, че да бъде удачно под границата на формалното изискване и така да се даде право на СД да разреши, без питане на ОС.

Всъщност има едно приемливо и смислено обяснение за създалата се ситуация и то е, че някому много се е приискало в касата на Приста да влезе една чиста горница от 2,5 млн. лв.

Жената взе да ме гледа разтревожено и съмнително. Сигурно си мисли, че душа по други какички, а иначе се правя, че работя. Сега излизам, пък ще приключа малко по-късно.
              Няма страшно, малко остана
              Last edited by nachev; 07.04.2019, 20:23.

Коментар

• Пък на мен съвсем други неща ми направиха впечатление. Никой във форума не зададе въпроса на къде след оловото. За всички ни е ясно, че в дългосрочен план то е мъртво. Но от тук тръгват цяла серия въпроси. С каква скорост ще навлизат Ел. Автомобилите? Как ще се отразят на използването на производственият капацитет на оловни акумулатори в дългосрочен план? Това ще намали ли рентабилността на сектора в световен мащаб? Ще има ли време да се изплатят нови инвестиции в сектора? Необходимо ли е да се правят обезценки на ДМА поради яснота, че не може да се извлече съответната икономическа изгода от тях в дългосрочен план? Ще се справят ли в Германия? Толкова много въпроси на които не претендирам да знам отговора. Имам странното усещане, че сякаш чак в петък миноритарните акционери се заинтересуваха от инвестицията си. Очевидно е, че тази покупка не може да даде успокоителен отговор за миноритарните на въпроса "на къде след оловото". В общи линии е по-скоро изнервяща от колкото успокояваща.
                Мнението не е препоръка и нямам ценни книжа на Монбат.

Коментар

• Каквото и да кажа, няма да е препоръка, ангажиращо твърдение, а свободни и субективни размисли и наблюдения.
                  Продължавам с още малко общи бележки, след двадесетина минути ще мина и по същество.

В протокола на заседанието на СД на Монбат е отделено далеч повече от нормалното внимание да се "обясни" на публиката и други потенциално заинтересовани лица и институции, защо сделката е законна, процедурата е спазена. Не случайно съм ползвал кавичките.
                  Прозира един основен мотив да се тушират в аванс всякакви помисли за възразяване.
                  Това прикрива и един друг ракурс на нещата. Докато при сделките на политиците има винаги една двупластовост, която трябва да се съобразява – ерго, законност и моралност на техните действия, вкл. и на стопанските операции, в които влизат, доколкото те са на държавна служба и на издръжка н а народа, който ги е номинирал и пратил там – горе, че да вършат разни полезни неща, при бизнеса нещата са по-други, всъщност вече са доста по-други в модерния свят. При съвременните стопански деятели – най-вече елитите, аспектът на моралността е изритан безмилостно в ъгъла. Те сякаш крещат из цяло гърло: Ей, аз просто се грижа за МОЯ ИНТЕРЕС, както се опитвате да правите и всички вие! Какво всъщност искате вие от мен?! Това е МОЕТО дружество и моят ИНТЕРЕС! Формално всичко е спазено и разговорът приключва.
                  Вие СЛУЧАЙНО присъствате в дружеството МИ, като едни прости НАВЛЕЦИ. Кво като имате нЕкви там артии.

Коментар

• Някой ми е сложил една работлива пчеличка, което приемам като знак, че може да споделя нещо.
                    Ужасът започва. Дръжте се здраво за седалките!
                    Стартирам с историческите аспекти

Да кажем, че оценката за случилото се варира в граници от неутрална до (преобладаващо) бурно негативна.
                    Ето Още малко субективизъм.

Някога Бог решил да накаже жителите на Соддом и Гомор заради покварата, безчестието, неморалността, в които били затънали. Хвърлил сяра върху градовете им и подпалил с огън. Има един особен въпрос, всъщност по-скоро са два. Доколко затъналите в поквара са били наясно със своето падение и дали наистина са си въобразявали, че възмездието може да ги подмине. Не случайно поставям тези въпроси.
                    Няколко знакови събития от социалната ни модерна действителнот – апартаменти, тераси, енергетични и прилежащи обекти, подсказват, че местните елити очевидно въобще не си дават ясно сметка за размера на падението си, а възмездието считат за вехта, прашасала и неактуална хипотеза. Лошото е, че се дава сигнал на обществото за окончателно подивяване, губене на каквото и да е чувство за мярка и приличие. В нашето общество има субекти, които трескаво следят за създаване на такава обстановка, при която биха могли да прокарат свои проекти, базирани изцяло на личен и користен интерес. Така се идва и до случката Монбат, (предхождана от папироси, целулози и др.) а тази случка бележи нов етап на арогантно и безогледно поведение от страна на мажоритар, изпълнено с надменна дързост.

Коментар

• Ако има скучаещи и желаещи, мога да понапиша нещо по случката. Както в частен аспект, така и по-широки обществени обобщения.
                      Бута ме нещо отвътре. Ама усещам, че ще прекаля и няма да мога да се огранича до страница текст Предупреждението е отправено!
                      Обикновено дългите текстове са сигнал за поява на досада, а понякога се случват и по-интензивни негативни чувства - толкона интензивни, че това дори се огласява с ожесточеност.
                      Е, ние сме тук основно за да се дразним един друг, но понякога има и доста светли моменти.
                      Неведоми са пътищата Му.

Коментар

• Първоначално изпратено от GG-BG Разгледай мнение

Сега Бобокови /за да подражават напълно на Дачев и потвърдят манталитета на "българските предприемачи"/ трябва да се "обидят" на миноритарните инвеститори и да отпишат Монбат, като изтъкнат подобни на Дачев "смехотворни" причини!!!! На всички е ясно какви са истинските причини - манталитет да делят само на 1 и да не се съобразяват с мин. инвеститори /ала - "нашето си е наше, чуждото е общо"/ и после си говорете всички /вкл. КФН/ за развитие на капиталов пазар, на икономиката, повишаване на финансовата грамотност и т.н.
                        Корпоративната култура на БГ предприемачи е равна на нула!!! Това, както и "голямата" загриженост на управляващите за развитието на българския капиталов пазар поставят малкото индивидуални инвеститори пред алтернативата да инвестират на чуждите пазари /подпомагат чуждите икономики/!!!

Препоръка е за (отказ от) търговия на БФБ!!!
                        Last edited by GG-BG; 07.04.2019, 10:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение

Печалното е, че точно повишената ликвидност покрай излизането от Софикс и сега покрай тази новина, ще му помогне да се върне. Абсурдно, но факт.
                          Така е margen, но се замислих, дали и сега в софикс няма и по-печални неща
                          Може да се окаже, че влизане в софикс чрез отрицателни новини ще е по-евтино за някои дружества, отколкото с положителни. При липса на фундаментални критерии и наличие на основно търговски - няма да е изненада, - нещо, което будеше впечатление още когато се спуснаха новите критерии (Мисля, че беше коментирано във форума към онзи монмент)
                          Last edited by precakanoto; 06.04.2019, 17:40.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую
                            Тук всичко опира до инвеститорите, впрочем, както всички в милата ни родина. Ще задам директен въпрос - а колко от вас ще си продадат акциите след подобна новина? Според мен николко
                            Отде таз смелост към въпроса , Грую и отде тоз негативизъм !? Дали са николко, и не е ли възможно, че други са го напрвили, дали няма и трети проявили "хладен разум"?! Вероятно знаеш, че на борсата умните неща се случват предваирелно а не следварително и че в моментът сслед новината понякога е по-добре да не се "играе" (нямам тук, нито го гледам от години, но погледнах защо се активирва темата - да не се тълкува като някаква препоръка)
                            Както каза - тези от МЦХ от толкова време ги стрижат а никой не продава, дори напротив, т.е. нима не зависи и от резултатите!? (нямам и там, да не си помислиш, че и на мен ми харесва тяхното стригане)
                            "...всичко опира до инвеститорите, впрочем, както всички в милата ни родина...Е, при положение че инвеститорите са такива, т.е. действат като овце, ..." -
                            Как да го разбираме това, Грую!?, имайки предвид, че го пише човек, който от 3 години чака "3-ка кебапчета" (твои думи) при хима !? Като проникновение на негативизма, или ината?!
                            Надявам се, да разбереш шегата
                            "И ако мога да перефразирам - всяка акция си заслужава инвеститорите" ....
                            А как да разбираме "Мрънкалници сме и това е" (твои думи). Хем да не мрънкаме и да сме "овце" и да ни "стрижат", и хем като мрънкаме сме мрънкалници -- Е не става братле да се носи вода и на гога и магога.
                            (ps - "...всичко опира до инвеститорите", - Не мисля, че само инвеститорът е проблема, защото подобна логика предполага, че ако си от страната на мажовците - и ти ще се изкушиш да си същия, щото видиш ли "инвеститорите са овце" и като такива тр. да се стрижат, но пък нали ти самия законно ще си "у ред" и "инвеститорите" са си го "заслужили"!.)

Коментар

• Първоначално изпратено от GG-BG Разгледай мнение
                              Страхотна новина!!!
                              Да го видим сега новото ръководство на КФН ще вземе ли някакво отношение по очевидно неизгодните сделки между свързани лица, целящи ощетяване на миноритарните акционери /или ще си получават огромните заплати необезпокоявано!!!/ Всички приказки за развитие на капиталов пазар и т.н. са БЕЗСМИСЛЕНИ!!!
                              Може да се предположи, че ще има по-голяма вероятност, ако някой ги сезира

Коментар

• Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнение

Стой си в Монбат само не знам кой ще купува защото тези дето купуват мислят като мен
                                тия дето купуват не ги мисли(може да четеш и като не му мислят много), те си събират таксите редовно и са над тези неща
                                “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

Working...
                                X