IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (MONB / MONBAT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Явно пропускам доста неща. Какъв е проблемът с Евереста? Накратко нещо, линк?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      Тъй, тъй, кой съм му теглил една, все не е прокопсал - и като се замисля, че напоследък най-често кълна евереста и мумифицирания Иначе мунчо на батя наистина бяха Примерът с галвно П за корпоративно управление у нас, ама... Аз съм си научил урока по трудния начин и точно на този падащ нож няма да се надена, ще чакам за други. Най-искрено желая успех на инвестиращите тук - на тези цени компанията си струва като бизнес и показатели, но у нас нищо никога не се знае, политическите зависимости са огромни, така че без мен. Още веднъж - успех на държащите тук!
      Всички са от едно котило и си менкат ръководните кадри от едно управление на бившата ДС на друго. Бившият оперативен директор при Бобоковите и на Приста ойл сега е оперативен директор при Софарма, а преди Бобокови беше на Булгартабак...Бившият търговски директор на Софарма беше също от 6-то управление на ДС и предишния също - въртят се по няколко фирми в кръг от една в друга! Кръг от фирми от приватизацията по времето на Костов и сие....Не, че са специалисти и разбират от бизнес, но са от семейството!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Sharky's Разгледай мнение
        А, аз купих. Да видим до къде ще падне.
        Не съм сигурен дали точно днес е време за покупки. Имам предвид това, което се случи с "Трейс" преди около 2 години, след злощастната катастрофа тогава. Тогава те (и акционерите им) бяхме в подобно положение. Сега не знам. Много е сложна ситуацията и искрено съчувствам на тези от вас, които имате акции тук и сега се чудите кой път да хванете. Не мога да дам никаква препоръка. Моят подход навремето, при Трейс, бе да държа и да усреднявам, защото вярвах не толкова в бъдещето на "Трейс", като компания, колкото в това на бранша, на отрасъла към който те принадлежат. Виждах парите, които се наливаха тогава в пътното строителство и очаквах паричните потоци да продължат да текат и все нещо да остава и за "Трейс". Горе долу-така се получи. "Трейс" намалиха продажбите си, пренасочиха част от дейността си в съседна Сърбия, намалиха дела си в България, но въпреки това се закрепиха и оцеляха. Не съм сигурен и ми е трудно да се ангажирам с прогноза по отношение отрасъла на "Монбат" и бъдещото развитие на скандала в който са замесени. Не е препоръка за покупко-продажба на акции. Отдавна нямам акции тук.
        Vanitas vanitatum...

        Коментар


        • Братя Диневи от село Влас си останаха най-читави.

          Коментар


          • Тъй, тъй, кой съм му теглил една, все не е прокопсал - и като се замисля, че напоследък най-често кълна евереста и мумифицирания Иначе мунчо на батя наистина бяха Примерът с галвно П за корпоративно управление у нас, ама... Аз съм си научил урока по трудния начин и точно на този падащ нож няма да се надена, ще чакам за други. Най-искрено желая успех на инвестиращите тук - на тези цени компанията си струва като бизнес и показатели, но у нас нищо никога не се знае, политическите зависимости са огромни, така че без мен. Още веднъж - успех на държащите тук!
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Sharky's Разгледай мнение
              А, аз купих. Да видим до къде ще падне.
              Успех!

              Аз обаче съм аут. Глътнах малко вода, но по-добре така, защото рисковете ми се виждат прекалено много. Нямам никакво доверие на прокуратурата и ако решат да действа с варварски похвати като запори, отнемане на лицензи и т.н.... нещата става дебели. Не е препоръка!

              Коментар


              • Всяка дълго градена лъжа накрая рухва.

                Коментар


                • охоуууууу свещеното дъно на 3,58 не удържа .

                  ами дано падне още до 1 стотинка че аман от комунистическо мутренски фирми . всичко в бг трябва да фалира. хяхяхяхяхяхяхяя

                  Коментар


                  • Освен изявленията на всички специалисти от форума, както и изключително компетентни и достоверни източници от blitz/pik.bg,..., както и ясното и изчерпателно изявление на прокуратурата, ето неясното, виновно, компроментиращо изявление на компанията по въпроса за т.нар. схеми с отпадъци ( spoiler-alert: нищо не пише за това кой какви жени, ракии, футбол харесва, какви приятели има и т.н. )

                    https://www.monbatgroup.com/bg/utochnenie
                    Уточнение

                    Корпоративни

                    28 май 2020

                    Във връзка с проведена на 28.05.2020 г. мащабна акция на Прокуратурата на Република България, свързана с екологични норми на територията на страната, бяха направени редица съпровождащи изявления от лица и институции, а също тиражирани публикации в пресата, които създадоха предположения и определения в пряка и индиректна асоциация с дейността на Монбат АД, правим следното уточнение:

                    Съветът на директорите и екипът на Монбат АД оказва необходимото съдействие на проверяващите органи, като едновременно, с оглед коректността държи да поясни дейността на Монбат.

                    Монбат произвежда батерии, задоволявайки потребностите си от олово от собствените си рециклиращи мощности. Монбат не преработва боклук и няма такива мощности. Получените от рециклиращата дейност оловни сплави се използват за производството на акумулатори. Поради голямата вътрешна потребност не са продавани и експортирани оловни сплави.

                    За да подържа обемите на рециклиращото си дружество в България, Монбат внася суровина от завода си в Италия. Тази суровина е „паста“, което се придобива при технологичен разпад на батериите. Суровината е категоризирана като опасен товар, и като такава нейното транспортиране попада под регулация.

                    Монбат разполага с необходимата нотификация от МОСВ за транспортиране на тази „паста“, която преобладаващо се транспортира със собствен транспорт. Монбат не е транспортирал боклук и няма задържани камиони.

                    Технологичният отпадък от дейността на рециклирането, който не търпи последващо рециклиране, се предава на лицензирани оператори. Дейността на същите се регулира от компетентните власти на територията на Република България.

                    За този технологичен отпадък има налични пътно-транспортни документи, протоколи, счетоводни и данъчни документи. Същите са отразени коректно за счетоводни и данъчни цели.
                    В структурата си Монбат няма и не контролира дружества, които извършват дейност по оползотворяване на окончателния технологичен отпадък. Монбат може да осъществява тази дейност само с лицензирани оператори, спазвайки регулацията и изхождайки от икономическата целесъобразност за дружеството.

                    С уважение
                    Съвет на Директорите на Монбат АД








                    Коментар


                    • А, аз купих. Да видим до къде ще падне.
                      колкото толкова

                      Коментар


                      • А, аз купих. Да видим до къде ще падне.
                        колкото толкова

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от GG-BG Разгледай мнение
                          Във връзка с акцията от вчера, какво означава "кухи фирми" /с чиито собственици са проведени разговори/?!? Това "кухи фирми" явно е от терминологията на ДАНС - отпадъкът след рециклирането е бил по договори предоставят на тях. Въпросът е къде е отпадъкът в крайна сметка - ако е бил депониран по надлежен ред от "кухите фирми", тогава всичко това е една постановка ……… Не ми се коментира как в едно изречение обясняват /вероятно някой корифей от ДАНС/ спестявали се разходи, генерирали се огромни печалби и така се укривали данъци.
                          Историята на богатството и собствеността вече е посипана с праха на времето и няма да ни се разреши да надникнем там.
                          Никога не съм ги харесвал, но какво от това!

                          Запазил съм една стара статия с разни знакови намеци и маса неизяснени акценти.
                          Братя Бобокови са ловци. Малкият на мечки, големият – на мацки Почват с магазинче в родното си село Пиргово, сега са шести по богатство в България.

                          Прочети повече в Blitz.bg:
                          https://www.blitz.bg/article/14723

                          Тук обаче започва да става интересно. Ние много често и по относително разбираеми човешки причини разсъждаваме по един раздвоен и дълбоко компромисен начин. Знаем или имаме много сериозни основания да подозираме, че бизнесът на определени компании или техните собственици и мениджъри категорично не струват, но играем (макар и пасивно) заедно с тях, при което сме водени от желанието да спечелим. Дето правилно вика колегата Терзиев - ние сме съучастници. Правно сме неукорими, но в житейски план се прокрадва една мръсничка и смущаваща тенденция, която работи от кратка до понякога доста дълга перспектива - моралните компромиси житейски те застигат (по един или друг начин, рано или късно).
                          Аз съм част от тази група гадни хора, да не вземете да си помислите, че заставам наблюдавайки отстрани, заел някаква морализаторска позиция.

                          Дори да игнорираме всички информации, съмнения, подозрения, които са излизали през годините, ресторантьорската случка в групата от компании беше драстичен сигнал и много прозрачно доказателство, че заради корист вече няма никакви намерения за съобразяване с "предразсъдъци". Моментално продадох (на загуба) и споделих, че вече не желая да познавам този бизнес и тази компания, а книжата и (то е нещо различно от самата компания, бизнеса и мажоритарната собственост) са годни единствено за кратки, технически транзакции.

                          Конкретно на въпроса ти: Тази сутрин Ревизоро беше в Нова, но напъните на Николаев/Радева останаха без категоричен отговор.
                          Задаваха се многократно еднообразни въпроси, приказката беше нервна и назидателна, но може да се оформи някаква смътна идея за вероятна схема на действие: Пречи се (по адм. път) на наши фирми да изнесат генерирани опасни отпадъци. Биват "принудени" да продадат на някакви гравитиращи около М компании (нека наречем за удобство Х) този отпадък.
                          Основанието нормативно е ясно - наличие на инсталация в Монтана.
                          Обаче, вместо преработване, Х правил износ на отпадъка в Германия. Има твърдения, че износът (част от него или целият??) е фиктивен. Допълнително, износът се осъществявал на странно много високи цени.

                          Зам.-министър на околната среда е в ареста заради внос на опасни отпадъци

                          Фирма на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови също бяха посетени от прокурори и агенти

                          Възникват разни въпроси.
                          Кои са германските компания/компании?
                          Кой дължи капитала и мениджмънта там?
                          Имат ли реален бизнес и как се финансират?
                          Плащали ли са реално за доставките на отпадък?
                          Въпросът ти за "кухите фирми" е напълно основателен.
                          Освен играта с фиктивния износ и възстановяване на ддс, хипотетично тук могат да възникнат въпроси за потенциално баснословни печалби, които се акумулират при тях - купува се от притиснати Бг фирми на драстично смачкани цени, документално се изнася за Германия на завишени цени.
                          Погледнато от "германска" гледна точка, цялата тази схема изглежда леко смахнато, но в корпоративната игра понякога има странно сглобени комбинации, а цялата идея и сметка е известна само на дизайнера.

                          Има допълнително една линия на повествование, че в линията за обработка на отпадъци в Монтана е инвестиран значителен ресурс, че тя може да обработва не само батерии, но и други чувствителни боклуци и тя съще е поемала разни количества. Вероятно от някакъв момент нататък се е действало на два фронта.
                          Цялостната картина е все още силно замъглена.
                          Хипотези имам, но вече нямам дори любопитство да разбера и схвана схемите.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

                            Най корумпираната държава ,най некадърното управление ,най бруталните мажо и Вие не сте доволни щото ще загубите пет лева понеже сте инвестирали в техните далавери....
                            Монбат требва да падне най малкото с 50 %+ ако сме нормална държава..някъде над долар....
                            Да, трябва да падне много повече!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Crusible Разгледай мнение

                              А още по- най - тъпото е, че сега цялата ситуация изпада в едно прокурорско безвремие или поне до момента практиката на специализираната прокуратура това демонстрира.
                              Най корумпираната държава ,най некадърното управление ,най бруталните мажо и Вие не сте доволни щото ще загубите пет лева понеже сте инвестирали в техните далавери....
                              Монбат требва да падне най малкото с 50 %+ ако сме нормална държава..някъде над долар....

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

                                Най - тъпото е че прокоратурате не понася никаква отговорност за безбройните си провали!
                                Напротив, ние данъкоплатците в много случаи плащаме обезщетения, заради необоснованата й репресия, след като потърпевшите осъдят България в международните съдилища.
                                А още по- най - тъпото е, че сега цялата ситуация изпада в едно прокурорско безвремие или поне до момента практиката на специализираната прокуратура това демонстрира.

                                Коментар

                                Working...
                                X