Първоначално изпратено от THE TRADER
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергони АД (2EL/2EL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнениеМомци, що ще правим днес?
Коментар
-
Първоначално изпратено от LEVERAGEКато не пушиш колко години мислиш че ще живееш?Не се взимай на сериозно много си мъничък.Света не те търси и не се интересува от теб.
Коментар
-
Не съм търгувал тези книжа, но от наблюденията ми (без да препоръчвам нищо никому) съм останал с впечатлението, че търговията и съответно цената се предопределя от създателите и основни държатели в "схемата". Те определено са наясно със ситуацията, какво ще предприемат и най-вече какво целят като краен резултат с това дружество (аз не съм наясно с последното), така че не мисля че мнението и действията на спекулантите ще повлияе кой знае колко на търговията.
Относно Петрол и обезсилването, мисля че проблема там беше с тълкуването на закона и по-конкретно с това дали акциите се обезсилват по закон (ex-lege) или са необходими допълнителни действия - в случая решение на ОС, до което решение акциите съществуват и могат да се търгуват. ВАС потвърждава в решението си че "само общото събрание може да вземе решение за намаляване на капитала", т.е. отхвърля тезата за обезсилване по закон, каквато застъпват от КФН. Получава се така че всъщност губейки това дело Петрол всъщност го печели в основната си теза застъпвайки виждането че:
Счита се, че няма нормативен акт, който да определя, че след изтичане на едногодишния срок по 187г ТЗ съответните акции ех lege губят правата си и не могат да бъдат прехвърляни, поради което „Петрол" АД е оповестявал пред инвеститорите вярна (а не подвеждаща) информация относно броя акции, издадени от „Петрол" АД, както и че Търговският регистър и интернет страницата на БФБ съдържат вярна информация относно акциите и капитала на „Петрол" АД . Счита се, че докато обезсилването не бъде осъществено, акциите съществуват в правния мир и се третират от закона като равностойни на всички останали акции от капитала на „Петрол" АД, с изключение упражняването на правото на глас и тези акции инкорпорират съответните права, като всяка друга обикновена акция, и могат да се търгуват на БФБ и прехвърлят свободно на общо основание
Коментар
-
Спор няма, КФН-то добре са се разровили, на места малко как да кажа, избягали са от бюрократичния стил и са навлезли в махленския, но пак са се постарали. Бонд добре е наблегнал на точния посочен оценител, вместо от списъка да си изберат някой, ама нейсе.
Така също повдига въпроса за сроковете, делата и т.н. Нафтекс...трябваше май до края на 2012 да са ги прехвърлили, КФН е с решение от май, обжалването, едно друго трето и в началото май на 2014 излезе ВАС с решение, което дали не се оказа, че трябва пак през ОСА да мине.
Нямам препоръки за нищо!
I.W.S. Limited има дял от 5.07% в Енергони АД
24 Февруари 2014 11:56
От дружеството Енергон АД направиха съобщение за разкриване на дялово участие в публичното дружество. Промяната на дяловото участие е станала на 21.02.2014 г., съобщиха от дружеството.
I.W.S. Limited, което е акционер в Енергони АД, е съобщило, че след сделка със сетълмент на 19.02.2014 г. дяловото му участие в капитала на дружеството е достигнало 5.07%.
Най-големият акционер в Енергони АД е Михаил Георгопападокос, който притежава 46.31% от капитала на дружеството. В момента капиталът на Енергон АД е най-високият на БФБ-София и е в размер на над 547 млн. лв. Акциите на дружеството са включени в борсовия индекс BGBX40.
Енергони АД работи в областта на електрическата енергия от възобновяеми източници.
Последната сделка с акциите на компанията е от 24.02.2014 г. на цена 0.01 лв. за брой, което прави пазарна капитализация за компанията към момента от над 5 млн. лв. В момента тези акции се търсят по 0.008 лв., а се предлагат по 0.01 лв.
Коментар
-
Абе на БФБ се търгуват толкова компании в несъстоятелност, толкова компании, които нямат и лев от Основния си Капитал в сметките си или в активи и всичките те са отдавна декапитализирани и капитала им се е стопил като ланшния сняг... и въпреки всичко се търгуват по-скъпо от тази акция тук!!! Нищо лично и препоръчително, но като че ли КФН болезнено се сещат за едни текстове в законите в определени моменти, а в други подобни моменти го преспиват, като мечките през зимата в Белица!
Коментар
-
Искането на КФН е нормална процедура, но не е нормално те да посочват оценителя.Не зная това ще издържи ли в съда.Подобни ощенки са доста относителни и това отваря дълъг спор.КФН няма практика досега да спира от търговия компании заради подобни практики, а и да го спре ще е временно.Доколкото знам около половината от решенията на КФН са обжалвани успешно, но ако имате подобна статистика посочете я.Те са допуснали Енергоди до търговия , а сега е малко непоследователно да го спират без груби нарушения. Относно цената на колко да е по- ниско освен на старите си нива, но после пак ще навакса - подобни компании има по цял свят и даже специални сегменти на борсите за тях..
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеКФН отдавна иска да освободи пазара от Енергони, но не може да не се признае на дружеството че са доста изобретателни.
Гледам в края на май и началото на юни почва да тече кореспонденцията между КФН и Енергони. Тогава и от 25 ст. слиза на 8 ст. Последваща скорошна кореспонденция е от 17.02, същия ден приключват и сипванията, ден по-късно писмото е в Енергони и на 20.02 връщат отговор. През това време, дори до 27, ден след решението, когато вероятно е стигнало официално и до Енергони пак имаше обем на 1.4. Да не говорим, че вчера макар и ситно някой си чопна на 1.5.От последното писмо с лоши изгледи са минали почти 140 хил. лв. и близо 13 млн. акции се развъртяха.
Основната ми идея е, че нещото е тръгнало от 6, било е на 50 или 25 ст. до патардията, след като се разравят отива на 0.002 лв., укроти на 0.005-0.006 лв., че и отлепи. Та е ли консумиран подобен развой в цената, като към момента са с капитализация 8 млн., а са били и с над 3 млрд. лв. , а най-вече - ако патента го водят за 500 + млн., след нов одит на колко ще го докарат според вас? За някои 0, за други 499 млн. сигурно. Накрая, но не на последно място - само тук ли са паднали със СК под ОК? Има ли пречки да се избегне разправията с КФН след като "не вземе решение за намаляване на капитала, за преобразуване или прекратяване" до момента, то в скорошно време това да се случи? С едно вливане да речем? Там пък данните за ОСА са от 5.02. Киро ли го рече - Гърците са го измислили, но да видим за кой по-точно са го измислили. Отделно ако е от 26 решението и е получено най-рано на 27, то петдневния срок май е до 6, а на 7 е ОСА. Дори да стигнат до договор на 7 с одита, същия ден ли ще кажат стойността на патента е Х лв. Колко време ще е нужно пак да питам на одита, какво евентуално може да покажат като стойност на патента, калкулирано ли е вече в цената на хартията, какво стана с обезсилването на акциите на Нафтекс и след произнасянето на ВАС, ще яде ли Асан баница или ще гризне дървото?
В интерес на истината вчера случайно попаднах на решения на КФН, имаше от 27 и 28 в новините, но не и от 26. Виж в решенията си седи. Ако го бях видял макар и в късния следобяд спор няма, след такова инфо в края директно щях да продам. От дистанцията на времето обаче, след втори прочит, вероятно и с розови очила, а също и с пожелателно мислене, освен и от алчност си задавам горните въпроси и не съм сигурен за себе си дали дявола е толкова черен.
Всичко горенаписано е много вероятно да не кореспондира с реалността и фактите, така че нямам никакви препоръки!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнениеИма камара други въпроси, не спорим за емитента, а за развоя след тоя документ.
КФН искаше и обезсилване на Петрол, не мисля въобще че са идентични, но все пак.
Видно е, че доста време са влачили сагата, и пак рипна. Незнам дали е случайно вливането. Друг ако съждава по тия и долуописаните въпроси - добре дошъл.
Препоръки нямам!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеЕто на това трябва да си отговорят акционерите тук. В решението на КФН може да се види тяхното мнение и желание по въпроса.
КФН искаше и обезсилване на Петрол, не мисля въобще че са идентични, но все пак.
Видно е, че доста време са влачили сагата, и пак рипна. Незнам дали е случайно вливането. Друг ако съждава по тия и долуописаните въпроси - добре дошъл.
Препоръки нямам!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение... Отделно чета, че не са намалили да речем капитала, а ако го сторят - пак ли ще са в правния мир? ...
Коментар
-
Силно интересен доклад, препоръчвам прочита му.
Вероятно е съвпадение, че излиза малко преди ОСА другата седмица, както и че 5-дневния срок изтича там някъде. Въпроса е какви са очакванията?
На шестия ден влиза избрания от КФН одитор (така и не разбрах защо не просто регистриран одитор, а точно този), след което в какъв срок очаквате да се произнесе? Също така и през това време какво се случва с акцията и каква евентуално ще е преценката на одиторите? Отделно чета, че не са намалили да речем капитала, а ако го сторят - пак ли ще са в правния мир?
Аз лично днес си мислех да разчистя хартията, но май скока на Петрола ме спря.
Може и да съжалявам, че все още ги държа, но времето ще покаже дали си е заслужавало.
Нямам никакви препоръки, освен весело да изкарате празниците!
Коментар
Коментар