Първоначално изпратено от dddd
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Синергон Холдинг АД (SNRG / PETHL)
Collapse
X
-
G.G. споделям напълно твоето мнение. Дори и аз който не харесвам холдинга обмислям да напълня малко. Неефективно и зле управлявано предприятие, но на ниска цена. Сега наблягаме на тоталната неефективност. В даден момент може да наблегнем на ниската цена и вече да не е такава. Всяка монета си има две страни. Лично аз предпочитам предприятия като Соларпро и М+Ц, но на тези цени се замислям сериозно и за Синергона.
Gekko всеки бърка. Аз също съм правил големи безумия. Важното е човек да си признае грешката пред себе си. Да обвиняваш други за твоите грешни не е полезно и продуктивно. Твърдението как фондовете са сбъркали като са продали на 60 стотинки а ти си прав като ги стискаш от пъти по-висока цена е несериозно. Ти си сбъркал. Можел си да се разпродадеш на по-висока цена и сега да се върнеш с пъти повече акции. Тогава щеше да мислиш като G.G.
Коментар
-
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнение
няма друга такава структура на БФБ, така диверсифицирана и управлявана, и то в такова добро финансово състояние - без почти никакви кредити. Подобна структура е само Химимпорт и Индустриален холдинг, ама те имат хиляди увеличения на капитала, и значително повече кредити в балансите си
Та в това отношение, това което е тоя холдинг тук, е цвете сранвние с каквото друго се предлага на БФБ
http://www.investor.bg/news/article/50793/107.html
тук може да прочетеш интервюто с Бедо.
Хубаво би било и да прибавиш към тия милиони от увеличенията и кеша от продажбата на ПЕТРОЛ, ами получава се една много добра сума, която както виждаш днес пазара отценява на 11,25 мил. ??? всичкия този кеш беше наблъскан в недвижими имоти малко преди тяхния връх и в недотам ефективните производства на холдинга, както и в хотелите и мисля някакво спа щяха да правят. в резултат след 2 години парите ги няма, а дружествата са ве4е на загуба??? ами видно е, че не бихме могли да говорим за добро управление, даже става въпрос за много лошо такова, според мен и доста преекспонирано от пазара, но това си е мое мнение. поиграх си малко да извадя финансовите резултати на холдинга и ето какво излезе:
година / печалба / приходи в мил.лв.
2004 / 9,06
2005 / 10,25 / 308
2006 / 14,82 / 350
2007 / 11,4 / 359
2008 / 14,1 / 404 - тук има еднократен ефект от продажба на имот
2009 / - 4,75 / 205
2010 / - 2,8 / 254
2011 / - 3,4 / 195 до Q3 иначе за самото трето тимесечие е на +469 к лв.
Какви резултати само ??? ....... ами що не земе Бедо да осребри активите и да набута всичко на банков депозит, ще изкара по голяма печалба от колкото ако развива дейност и няма да му се налага да взима мениджърски решения - може да си гледа кефа по цял ден на някой остров . Като цяло холдинга е неефективен, зле и непрозрачно управляван, без големи и бляскави перспективи, но личното ми мнение е, че дружеството не струва 11,25 мил, а повече, затова и си купих доста от ПФБК около 0,6 лв, както и от интеркапитал преди това на 0,9 лв. за сега обаче пазара мисли друго ! успех ти желая и знай че тези дето ревът, че ще стане 0,4 или 0,5 искат да купуват, а при теб е обратното. и накрая да кажа: настоящото е лично мнение на автора и в никакъв случай не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа на синергон холдинг.Last edited by G.G.; 05.01.2012, 23:27.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеПредлагаш безумия. Кой нормален човек ще си вкара парите в колективна схема, която по всяко време може да му откаже да му върне парите. Временно спиране на обратни изкупувания би срутило системата. Отделно пазара е свободен и всеки сам си решава какво да прави. След като считаш, че акциите са подценени купувай. Вадиш кеша плащаш и си щастлив. Не виждам повод за рев. От твоите думи излиза, че искаш да продадеш а не да купуваш и те е яд че цената е само 60 стотинки.
По ясен пример от това което става със спестяванията след 10 г. такава индустрия е ясен
говорим за обратно спиране, контролирано от КФН и при ясни условия - защита интересите на инвестироте, който от тези инвеститори не му харесва, има и съд
а това което искам аз, е да има пазар на който участниците действат рационално,
а така действат само тези които играят със собствени пари и за собствена сметка
тези които са с общите пари в кюпа фондчетата си, очевидно не са
2007 - П/Б, П/Е 10 / 20 / 30/ 50 пъти - все тая
2011-2012, 0.08, 0.40, 0.60 , 0.80 продаваме на пазарна - все тая
това ли е бил интересът на инвеститорите, и дали това са искали?
такива дето искат така, ги пращайте сами да си инвестиратThere are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнениеАма какви ви е крив за това мажо - че ДФ имате скапани проспекти
всеки Дф трябва да може да държи кеш колкото си иска, и да спира обратни изкупувани когато си иска - ако има основание - както има сега - както правят и фондовете в САЩ - спират ми обратните изкувания за 2-3 г., докато се подобри конюктурата , а не продават на по 0.08 лв, купувани на 1.50-2. лв. или на 0.60, купувани на 10-15 лв.
като сте честни, променените си проспектите, или ги затваряйте тези ДФ, щото така както са няма файда от тях за никой - виждаме за 10 г. такава индустрия резултатите
че имота бил на какво, че имало и други неща не какво трябва - ама не ги знаем кои са
ами няма друга такава структура на БФБ, така диверсифицирана и управлявана, и то в такова добро финансово състояние - без почти никакви кредити. Подобна структура е само Химимпорт и Индустриален холдинг, ама те имат хиляди увеличения на капитала, и значително повече кредити в балансите си
Та в това отношение, това което е тоя холдинг тук, е цвете сранвние с каквото друго се предлага на БФБ
Коментар
-
Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнениеТова съвсем не е единственото, в което може да го обвиняват твоя ти Мажо.
Не бива да изопачаваш казаното. Беше само пример. Не съм му адвокат, пък не ща и в мътните води да му се бъркам. Търси си данните от ДВИ и други там източници, щом те интересуват. Пък и моя работа ли е, да ти променям мирогледа, щом си се врекъл на артията и си я направил измежду въжделенията ти, като голяма ценност, дано Господ чуе желанието ти, моли се, и може да те ощастливи на 50 ст. Не са кой знае колко разлика - само едни 10 ст. надолу.
Пък после всеки си носи дерта. То и затова са казвали, да се внимава с това, каквото човек си пожелава, но пък и като се изпълни пожеланото - човек понякога се вразумявал, та си вадил и поука. Уж така било, пък сега - да видим.
Относно коментара че били фондовет купували през 2007 - ами как да не купуват, като човеците искаха точно това - даваха им пари във високодоходни фондове. Имаше проспекти - всички са били запознавани с риска, във всеки проспект, особено на рисков фонд се пишеше колко %-ти са в бг- артии, колко в кеш и т.н. Тогава човеците не мислеха за риска. Мениджърите си изпълняваха написаното по проспекта. Като цяло, (ако знаеш накякви изключения от правилата - посочи ги)
Сега хората искат да продават, артиите са техни, парите са техни. Квалификациите ти за мениджърите са несъстоятелни и неправилни.
Не е препоръка
всеки Дф трябва да може да държи кеш колкото си иска, и да спира обратни изкупувани когато си иска - ако има основание - както има сега - както правят и фондовете в САЩ - спират ми обратните изкувания за 2-3 г., докато се подобри конюктурата , а не продават на по 0.08 лв, купувани на 1.50-2. лв. или на 0.60, купувани на 10-15 лв.
като сте честни, променените си проспектите, или ги затваряйте тези ДФ, щото така както са няма файда от тях за никой - виждаме за 10 г. такава индустрия резултатите
че имота бил на какво, че имало и други неща не какво трябва - ама не ги знаем кои са
ами няма друга такава структура на БФБ, така диверсифицирана и управлявана, и то в такова добро финансово състояние - без почти никакви кредити. Подобна структура е само Химимпорт и Индустриален холдинг, ама те имат хиляди увеличения на капитала, и значително повече кредити в балансите си
Та в това отношение, това което е тоя холдинг тук, е цвете сранвние с каквото друго се предлага на БФБThere are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнениеТоя парцел е единствена кражба дето го обвиняват Бедо, дето 30 милина набрани, 15 милиона половина и повечето те си ги записаха.
Дайте му данните на тоя парчел в Младост 1 ли беше - почти съм сигурен, че и сега си струва парите и ако не е за 22, сигурно сега да има стойност за поне 10-15 милиона - нямам данни, ама смятам, че много се преувеличава с тоя парцел
А останалите ти коментари защо се продава на такива цени го оставям без коментар - продават сега щото 2007 издумкаха всичките пари на хората като купуваха по 5-10-20-30 боок валю акции дето нямат нито фундамент, нито история
Дори тогава тук си беше 1 / 2 пъти боок валуе
Затова продават сега, не за друго
Нищо де
Дайте още на 0.50 (за 0.30,. 0.40 не се лакомя) - 20/30 К вземам
Не бива да изопачаваш казаното. Беше само пример. Не съм му адвокат, пък не ща и в мътните води да му се бъркам. Търси си данните от ДВИ и други там източници, щом те интересуват. Пък и моя работа ли е, да ти променям мирогледа, щом си се врекъл на артията и си я направил измежду въжделенията ти, като голяма ценност, дано Господ чуе желанието ти, моли се, и може да те ощастливи на 50 ст. Не са кой знае колко разлика - само едни 10 ст. надолу.
Пък после всеки си носи дерта. То и затова са казвали, да се внимава с това, каквото човек си пожелава, но пък и като се изпълни пожеланото - човек понякога се вразумявал, та си вадил и поука. Уж така било, пък сега - да видим.
Относно коментара че били фондовет купували през 2007 - ами как да не купуват, като човеците искаха точно това - даваха им пари във високодоходни фондове. Имаше проспекти - всички са били запознавани с риска, във всеки проспект, особено на рисков фонд се пишеше колко %-ти са в бг- артии, колко в кеш и т.н. Тогава човеците не мислеха за риска. Мениджърите си изпълняваха написаното по проспекта. Като цяло, (ако знаеш накякви изключения от правилата - посочи ги)
Сега хората искат да продават, артиите са техни, парите са техни. Квалификациите ти за мениджърите са несъстоятелни и неправилни.
Не е препоръкаLast edited by padre Bonaventura; 05.01.2012, 16:26.
Коментар
-
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнениеА останалите ти коментари защо се продава на такива цени го оставям без коментар - продават сега щото 2007 издумкаха всичките пари на хората като купуваха по 5-10-20-30 боок валю акции дето нямат нито фундамент, нито история
Коментар
-
И друго се сетих
За какво беше купен този парцел - не за да бъде източен естесвено
А за нова административна сграда за Холдинга - което си беше нормално тогава, понеже холдинга няма такава
Бедо се е бил подлъгал, че имотите ще са все нагоре, избързал е може би, купил го е
и дойде криза, имотите паднаха и т.н.
Само, че той е умен - замрази проектът (до колкото знам е замразен) и бъдете сигурно, че как се разсее кризата обекта ще бъде завършен според първоначалната си цел - поне очакванията ми са такива
Така се управлява една фирма консрвативно и с мисъл за бъдещето
И пак не разбирам, какво все се говори за тоя имотThere are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнениеТова са неверни за мен твърдения
по т. 1. - защото не е доказано. Не само не е доказано а постонно тр. да се доказва.
по т. 2. - По принцип Мажо е този у който се уповават акционерите, ако решат че не е читав, те разпродават, резултат - артията спихва. Артията на Епъл защо е била станала най-скъпата артия на щатска борса - заради Мажо, да му прости Господ волен и неволен грях
по т. 3. Как може да обиждаш акционерите във фондовете, които са решили да продадат артии ако имат други неотложни нужди. Ако човек е съкратен от работа, ти ли ще го нахраниш с 5 хляба и риба !? Само Господ може това чудо да извърши ! А мениджърите на фондове имат ли вина, че хората са изпаднали прокризисно в неотложни нужди и искат да се ползват от рисковия си капитал. По-кротко с квалификациите. Ако ти си мениджър на фонд и дойде човека и каже - продай ми артиите - закон е да му изпълниш желанието. Парите не са твои, както си го забелязъл и затова не е пладнешки обир. Пладнешки обир е при Мадоф, радвай се, че тука няма такива.
по т. 4. - Фундаментът винаги има промяна. И защо да е по-добре позиционирано дружество. Например преди време имаше покупки на парцел за 22 мил. По време на имотния балон. Значи от дружеството е литнала сумата 22 мил за парцел който сега е с по-малък фундамент. На артия нещата са едни, на реалност - други. Това е само пример.
Не е препоръка
Дайте му данните на тоя парчел в Младост 1 ли беше - почти съм сигурен, че и сега си струва парите и ако не е за 22, сигурно сега да има стойност за поне 10-15 милиона - нямам данни, ама смятам, че много се преувеличава с тоя парцел
А останалите ти коментари защо се продава на такива цени го оставям без коментар - продават сега щото 2007 издумкаха всичките пари на хората като купуваха по 5-10-20-30 боок валю акции дето нямат нито фундамент, нито история
Затова продават сега, не за друго
Нищо де
Дайте още на 0.50 (за 0.30,. 0.40 не се лакомя) - 20/30 К вземамThere are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнение1. Мажо тук е честен...
2. А артията е евтина не заради Мажо, а заради тези тези които не умеят да управляват чужди пари - разни фодчета и т.н.
3. това ако не е пладнешки обир - не знам кое е! Купуваш на 9-10 лв., продаваш на 0.60 :
4.фунадаментът на дружеството сега и преди 5 г. - не е променен (бих казал сега е дори по-добре позиционирано дружеството)
по т. 1. - защото не е доказано. Не само не е доказано а постонно тр. да се доказва.
по т. 2. - По принцип Мажо е този у който се уповават акционерите, ако решат че не е читав, те разпродават, резултат - артията спихва. Артията на Епъл защо е била станала най-скъпата артия на щатска борса - заради Мажо, да му прости Господ волен и неволен грях
по т. 3. Как може да обиждаш акционерите във фондовете, които са решили да продадат артии ако имат други неотложни нужди. Ако човек е съкратен от работа, ти ли ще го нахраниш с 5 хляба и риба !? Само Господ може това чудо да извърши ! А мениджърите на фондове имат ли вина, че хората са изпаднали прокризисно в неотложни нужди и искат да се ползват от рисковия си капитал. По-кротко с квалификациите. Ако ти си мениджър на фонд и дойде човека и каже - продай ми артиите - закон е да му изпълниш желанието. Парите не са твои, както си го забелязъл и затова не е пладнешки обир. Пладнешки обир е при Мадоф, радвай се, че тука няма такива.
по т. 4. - Фундаментът винаги има промяна. И защо да е по-добре позиционирано дружество. Например преди време имаше покупки на парцел за 22 мил. По време на имотния балон. Значи от дружеството е литнала сумата 22 мил за парцел който сега е с по-малък фундамент. На артия нещата са едни, на реалност - други. Това е само пример.
Не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнениеЧе то цената на артиите най-много от мажо зависи. То май и затова я виждаш артията като евтина. Ами ти да не си му светил, отде знаеш какви му са нуждите и потребностите. Ако реши да кешира и на 30 стинки ще е милионер. Може ли човек да каже със сигурност!? Човек предполага, но Господ разполага
А артията е евтина не заради Мажо, а заради тези тези които не умеят да управляват чужди пари - разни фодчета и т.н. Само те имат толкова на брой артия в портфейлите си за да хвърлят 10% за последните 52 седмици - 1.8 млн. близо изтъргувани - на цени под всякаква себестойност и цена на придобиване - това ако не е пладнешки обир - не знам кое е! Купуваш на 9-10 лв., продаваш на 0.60 : фунадаментът на дружеството сега и преди 5 г. - не е променен (бих казал сега е дори по-добре позиционирано дружеството)There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнениеАз не съм нито алчен, нито нагъл
Колкото даде Господ
Здраве да е
П.С. От 18 милина артии, средна цена придобивани за послените 15 г. може би 5 лв., колко ще са тези дето ще продават на 0.30 Мажо с неговите 9-10 милиона не ги бройте въобще
Коментар
-
Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнениеАми ако не можеш да вземеш сичкото предлагане, какво ще правиш на 40 ст. А на 30 (Недай си Боже) !??
Защото 20-30 хил от 18 милиона артиии - сам се сещаш, че е едното нищо
Колкото даде Господ
Здраве да е
П.С. От 18 милина артии, средна цена придобивани за послените 15 г. може би 5 лв., колко ще са тези дето ще продават на 0.30 Мажо с неговите 9-10 милиона не ги бройте въобщеThere are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
Коментар