IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Разговорът ви ми е много интересен, продължавайте
    Да кажа че аз акции нямам, не изключвам в даден близък или не чак толкова близък момент да имам
    Нещата които пише Никола са верни, вярно е и това че допускането от страна на регулатрора такива неща да се случват, предполагм във всички банки, но в огромна степен при не повече от 3-4-5, е доста плашещо и говорим за поемане на доста сериозен риск за цялата система.
    И все пак ако говорим от гледна точка на борсата, а не на макроикономическата страна на нещата ще кажа, че всичко си има цена. Тези неща които се случват в Пиб, не се случват от вчера или онзиден, те са практика за съжаление. Но при тези реалности цената е била на значително по-високи нива, което показва че може и да се спечели от една таква инвестиция. Въпросът е кога да купуваш, на 3 лв, на 2 лв, на 1.30 лв, на 1 лв. или ако щете на 30ст. Това си е въпрос на който всеки тъсри отговора и който най-добре предусети събитията може да изкара някой лев. За мен позицията си е спекулативна и я разглеждам като такава.

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
      Коле,

Без да имам претенции за някакви задълбочени университетски знания по банково дело и без да употребявам разни засукани думички, ще отбележа само едно нещо от камбанарията на най-простия здрав разум:

А възможно ли е въобще да се раздаде такава голяма сума в "малки корпоративни кредити, кредитни карти и дори ипотечни"? Та нали банките у нас пищят от няколко години че имали пари за кредитиране ама нямало качествени получатели ......
      И това оправдава решението да се отпусне сума, колкото СК на банката в кредит на регистрирана онзи ден фирма?!? Как разбраха, че това е качествен получател, заслужаващ колосалния риск за капитала на банката? Какъв успешен проект е реализирал този кредитополучател преди това? Знам, ще каже някой, че Надин били специалисти в скрапа... А защо фалираха тези големи специалисти преди няколко години?

Не съм адвокат на Никола, нито мнението ми е препоръка за каквото и да било. Но е добре човек да помисли трезво преди да вложи парите си в нещо, което явно не разбира достатъчно добре.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнение
        Би ли споделил за невежите на каква лихва според теб е отпуснат кредита за покупката на Кремиковци?

И сега сметни какъв opportunity cost имаш когато съпоставиш този кредит с такава голяма екпсоизция. срещу наливане на парите в по-малки корпоративни кредити или кредитни карти или дори ипотечни.

Както ти казах мисли малко. Не е толкова трудно, поне in general.
        Коле,

Без да имам претенции за някакви задълбочени университетски знания по банково дело и без да употребявам разни засукани думички, ще отбележа само едно нещо от камбанарията на най-простия здрав разум:

А възможно ли е въобще да се раздаде такава голяма сума в "малки корпоративни кредити, кредитни карти и дори ипотечни"? Та нали банките у нас пищят от няколко години че имали пари за кредитиране ама нямало качествени получатели ......
        He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
          събрах ги. Банката е на печалба от сделката, стига да си прибере всичко. Имаш нужда от свеж курс по основи на банковото дело. Не ми се спори повече. Успех ти пожелавам, а аз отивам на тренировка.
          Би ли споделил за невежите на каква лихва според теб е отпуснат кредита за покупката на Кремиковци?

И сега сметни какъв opportunity cost имаш когато съпоставиш този кредит с такава голяма екпсоизция. срещу наливане на парите в по-малки корпоративни кредити или кредитни карти или дори ипотечни.

Както ти казах мисли малко. Не е толкова трудно, поне in general.
          The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

Ако си футбилистче сигурно ще играеш в някоя долна девизия.

Виж ся. Доста си се объркал, ако си мислиш, че ще губя време да те обучавам безплатно. Имаш си отчети имаш си бележки към тези отчети. Ако имаш достъп и до ЦКР може би ще успееш да събереш 1 + 1. Ако не можеш ми пиши на лични ще помагам.

Но нека не разводняваме темата и се върнем на новата емисия префърд на ПИБ.
            събрах ги. Банката е на печалба от сделката, стига да си прибере всичко. Имаш нужда от свеж курс по основи на банковото дело. Не ми се спори повече. Успех ти пожелавам, а аз отивам на тренировка.

Коментар

футболистче съм, но какво от това. Веднага ти задавам въпрос - колко е цената на ресурса на банката и колко е цената на кредита за креми?
              Ако си футбилистче сигурно ще играеш в някоя долна девизия.

Виж ся. Доста си се объркал, ако си мислиш, че ще губя време да те обучавам безплатно. Имаш си отчети имаш си бележки към тези отчети. Ако имаш достъп и до ЦКР може би ще успееш да събереш 1 + 1. Ако не можеш ми пиши на лични ще помагам.

Но нека не разводняваме темата и се върнем на новата емисия префърд на ПИБ.

Коментар

Пич, ти явно не можеш да четеш и да мислиш едновременно. С какво се занимаваш? Да не редиш ламинат или си таксиметров шофьор. защото ако си имаше бегла представа от финанси нямаше да пишеш такива тъпотии.

Сделката с Кремивкоци не е печеливша за инвеститорите в банката, освен ако не развиеш някаква теория как може би най-рисковия кредит отдаван в историята на България може да генерира стойност когато е отпуснат на нива под cost of funding-а на банката? Давай. Докажи че си навътре с материята.
                футболистче съм, но какво от това. Веднага ти задавам въпрос - колко е цената на ресурса на банката и колко е цената на кредита за креми?

Коментар

Пич, тотално се бъркаш и си противоречиш напрекъснато. Ако ти се занимава, виж си собствените постове по тази тема. Извода е: когато акциите са скъпи - ти се кефиш на банката, когато акциите са евтини- плюеш.

Сделката с креми точно ти няма как да кажеш печеливша ли е или не.
                  Пич, ти явно не можеш да четеш и да мислиш едновременно. С какво се занимаваш? Да не редиш ламинат или си таксиметров шофьор. защото ако си имаше бегла представа от финанси нямаше да пишеш такива тъпотии.

Сделката с Кремивкоци не е печеливша за инвеститорите в банката, освен ако не развиеш някаква теория как може би най-рисковия кредит отдаван в историята на България може да генерира стойност когато е отпуснат на нива под cost of funding-а на банката? Давай. Докажи че си навътре с материята.

Коментар

И това теб лично, като инвеститор в ПИБ по какъв начин по-точно те касае?

Ок може и да върнат кредита, но на някаква смешна лихва. Нетно инвеститорите в ПИБ губят много от тази сделка. Проумейте го това и започнете да мислите.
                    Пич, тотално се бъркаш и си противоречиш напрекъснато. Ако ти се занимава, виж си собствените постове по тази тема. Извода е: когато акциите са скъпи - ти се кефиш на банката, когато акциите са евтини- плюеш.

Сделката с креми точно ти няма как да кажеш печеливша ли е или не.

Коментар

• Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
                      Кремиковци ще се изплати само от рязането за скрап.
                      От там нататък остават няколко десетки милиона тона пепелина, от която се добиват: чугун и чакъл, а около 25% остава отпадъчния материал.
                      Като прибавим и близо 1000 дка. земя, върху която ще се развива Софето /за сведение проекта за развитие на София до 2020 г./, се получава мн. интересно ....!
                      И това теб лично, като инвеститор в ПИБ по какъв начин по-точно те касае?

Ок може и да върнат кредита, но на някаква смешна лихва. Нетно инвеститорите в ПИБ губят много от тази сделка. Проумейте го това и започнете да мислите.

Коментар

• Здравей,

Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                        Проблемът за ПИБ, ЦКБ, Инвестабанк, КТБ.. са кредитите към свързани по един или друг начин играчи с мажо.

Дребните и средните кредити в масовия случай са добре защитени от ипотека (гръцките банки се изхвърляха с безумни оценки) , но не така седи въпросът с играчи от рода на Божков, Ковачки и сие. Реално там е концентриран риска. А какво е дреджето никой от нас не знае. На повърхността е една купа спагети (офшорки) и кой какви активи държи или е преотстъпил или продал няма как да се разбере. Кремиковци е също една голяма въпросителна - ще успее ли рязането да генерира нужния паричен поток, ще успеят ли да реализират някакъв читав инвестиционен проект на мястото на комбината, ще намерят ли купувачи.... тия въпроси са много по-тежки отколкото дали Кака Пена си плаща ипотеката за студиото в Банско.

поздрави
                        Кремиковци ще се изплати само от рязането за скрап.
                        От там нататък остават няколко десетки милиона тона пепелина, от която се добиват: чугун и чакъл, а около 25% остава отпадъчния материал.
                        Като прибавим и близо 1000 дка. земя, върху която ще се развива Софето /за сведение проекта за развитие на София до 2020 г./, се получава мн. интересно ....!

Коментар

А просто от любопитство, тези акции, които си продал - на колко си ги купил?
                          Средната ми беше на около 2 лева. Бях купувал и малко под тези нива но по-големите обеми ги взех над 2 лева. Иначе преди това си отнесох една голяма загуба. Ако ти се занимава разгледай коментара ми по темата във форума от този период.

Коментар

LOL ти ще се окажеш някакво сладунче.

Това, че не рефрешвам непрекъснато в x3news сайта на ПИБ не означава, че не я следя. Просто след като продадох след сделката с Кремиковци няма за какво да се интересувам какво се случва с този умрял кон в детайли. Иначе относно ПИБ знам много повече неща дори и към момента, отколкото ти някога ще знаеш.

Така че вместо да правиш тъжни (но трогателни) опити да се напъваш ме слушай какво ти говоря и можеш да си спестиш някакви загуби.
                            А просто от любопитство, тези акции, които си продал - на колко си ги купил?

Коментар

• Проблемът за ПИБ, ЦКБ, Инвестабанк, КТБ.. са кредитите към свързани по един или друг начин играчи с мажо.

Дребните и средните кредити в масовия случай са добре защитени от ипотека (гръцките банки се изхвърляха с безумни оценки) , но не така седи въпросът с играчи от рода на Божков, Ковачки и сие. Реално там е концентриран риска. А какво е дреджето никой от нас не знае. На повърхността е една купа спагети (офшорки) и кой какви активи държи или е преотстъпил или продал няма как да се разбере. Кремиковци е също една голяма въпросителна - ще успее ли рязането да генерира нужния паричен поток, ще успеят ли да реализират някакъв читав инвестиционен проект на мястото на комбината, ще намерят ли купувачи.... тия въпроси са много по-тежки отколкото дали Кака Пена си плаща ипотеката за студиото в Банско.

поздрави
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

идеята ми беше, че както сам каза, не следиш внимателно банката. От тази гледна точка in general изводи са totally messed up. Отделно няма как да знаеш колко са NPL на която и да е българска банка.
                                LOL ти ще се окажеш някакво сладунче.

Това, че не рефрешвам непрекъснато в x3news сайта на ПИБ не означава, че не я следя. Просто след като продадох след сделката с Кремиковци няма за какво да се интересувам какво се случва с този умрял кон в детайли. Иначе относно ПИБ знам много повече неща дори и към момента, отколкото ти някога ще знаеш.

Така че вместо да правиш тъжни (но трогателни) опити да се напъваш ме слушай какво ти говоря и можеш да си спестиш някакви загуби.

Коментар

Working...
                                X