Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнениеХаха още вчера казах че няма да падне......трябваше да се хвана на бас с ван бастен....
Признавам си, че бях изумен от движението вчера.... за пореден път се убеждавам, че може да разбирам от финансови анализи, но не и от борси....
Бях купил преди време малко бройки спекулативно, вярвайки че ще излязат добри резултати на проверката, но след като обявиха данните в събота, побързах да продам преди обяд....
Съдейки от движението на акцията след това, би следвало да съм сгрешил.... но знам ли - някак си винаги съм вярвал че числата имат значение и така съм инвестирал....
Наистина бях шокиран от случилото се, но явно има много хора, които базират инвестиционните си решения, имайки познанията на колегата sdar....
Първоначално изпратено от sdar Разгледай мнениеЧакай малко, нещо не ти се вързва мнението, малко на шизофрения избива.
Кой е казал, че банки с отрицателен СЕТ1 са нещо лошо? Нали се каза че и те са стабилитетни, защото всички банки у нас са такива? А за европата, там може би реалностите са други, затова. Ние нека нас да си гледаме и да се държим все така стабилни.
P.S. Най-вероятната причина естествено е подкрепа от мажо, особено като се има предвид че въпреки резултатите от събота, в един момент акцията дори скочи нагоре....Last edited by Van Basten; 16.08.2016, 08:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнениеПитай равновестния. Той от години плюе по тази банка, изглежда не е купил евтино и затова ги пише тука, иначе няма смисъл само да облъчваш колко зле била банката, как акционерите трябвало да се притесняват..
Спомням си го как каканижеше когато купиха Юнион, колко скапана била сделката, кви невероятни рискове имало, абе хиляда причини ще изкара колко е зле ситуацията.
Голям зор да купи в ниското изглежда.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнениеЩо не виждам голяма драма с цената на ПИБ днес.
Вероятно щото в цената и на ПИБ и на ЦКБ са калкулирани най-черните прогнози.
Стрес тестовете показаха че чак такива черни неща няма .....и ко праим сега ?
Спомням си го как каканижеше когато купиха Юнион, колко скапана била сделката, кви невероятни рискове имало, абе хиляда причини ще изкара колко е зле ситуацията.
Голям зор да купи в ниското изглежда.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Що не виждам голяма драма с цената на ПИБ днес.
Вероятно щото в цената и на ПИБ и на ЦКБ са калкулирани най-черните прогнози.
Стрес тестовете показаха че чак такива черни неща няма .....и ко праим сега ?Last edited by markoci; 15.08.2016, 18:25.Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
И от отчет на ПИБ
Обезценката на Банката на индивидуална основа се базира на най
-добрата преценка на
ръководството за сегашната стойност на очакваните паричните потоци.При оценката на
тези парични потоци ръководството прави преценки за финансовото състояние на всеки
един контрагент и нетната реализуема стойност на обезпечението по кредита.Всеки
обезценен актив се оценява индивидуално, като стратегията за възстановяване и
оценката на паричните потоци, считани за възстановими, се одобряват независимо от
Кредитния комитет.Паричните потоци могат да се реализират от погасяване на кредита,
от продажба на обезпечението, от операции с обезпечението и други в зависимост от
конкретната ситуация и условията на договора за кредит.Очакваната нетна реализуема
стойност на обезпечението се основава на комбинация от вътрешно оценяване на
справедливата стойност, проведено от вътрешни специалисти
-оценители и независими
външни оценителски доклади и
се преразглежда редовно.Очакваните бъдещи парични
потоци се дисконтират с първоначалния ефективен лихвен процент на финансовия
актив.
Коментар
-
Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнениеПредполагам, че Фортис ще ви даде по-точно мнение, но задбалансово се води само законната лихва. Не се и провизира. Главница и лихви/присъдена главница, присъдени лихви и разноски се водят балансово без значение на дните на просрочие, ако вземането не е отписано по надлежния ред.
Между другото вида и цената на обезпечението над определени дни просрочие няма никакво значение за провизиите. Банката е длъжна да провизира на 100 %. Има значение при реализацията му и реинтегрирането на провизиите.
Като практическа мярка кредиторът може да определи обезценката на финансов актив, отчитан по амортизирана стойност, на базата на справедливата стойност на инструмента с помощта на наблюдаема пазарна цена. Изчисляването на настоящата стойност на очакваните бъдещи парични потоци на обезпечен финансов актив отразява паричните потоци, които могат да произтекат от придобиване на обезпечение минус разходите за получаване и продажба на обезпечението, независимо дали има вероятност за придобиване на обезпечението.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеКогато бях студент и учихме банково счетоводство ни преподаваха, че когато един кредит е необслужван се спира да се начислява лихва балансово и започва да се води задбалансово. Не мога да си спомня след 90 или 180 дни се случваше и дали няма някаква промяна в нормативната уредба. Все пак това беше толкова отдавна. Фортис би трябвало да даде по-точно мнение.
Между другото вида и цената на обезпечението над определени дни просрочие няма никакво значение за провизиите. Банката е длъжна да провизира на 100 %. Има значение при реализацията му и реинтегрирането на провизиите.Last edited by balarev; 15.08.2016, 16:19.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеКогато бях студент и учихме банково счетоводство ни преподаваха, че когато един кредит е необслужван се спира да се начислява лихва балансово и започва да се води задбалансово. Не мога да си спомня след 90 или 180 дни се случваше и дали няма някаква промяна в нормативната уредба. Все пак това беше толкова отдавна. Фортис би трябвало да даде по-точно мнение.
Не казвам че ПИБ са правили подобни неща. Но тази сериозна разлика между отчетени активи и проверени активи говори, че дори на БНБ им е дошло нагоре от някой неща които са правили там.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеТвоето неразбиране не прави нещо глупост. Нивото ти на компетентност си е изцяло твой проблем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнениеЧувал съм за подобно нещо като ренинтегрирани провизии ама до сега в България поне не съм виждал Поне не толкова че да повлияе.
Всеки кредит с просрочие над 90 дни се класифицира, а според дните на просрочие се начисляват и провизии. Над определен брой дни, без значение дали обезпечението е читаво се провизира на 100 %. Намалява печалбата. След реализация на обезпечението, със сумата за която е продедено се увеличава печалбата, реинтегрират се провизии. Важи за всички банки и формира основна част от печалбата, заедно с приходите от основната дейност.
Чакай сега. Колко са акумулираните печалби в ПИБ откакто съществува. При правенете на тези печалби влизат и лоши кредити. Които очевидно не са влизали в ПИБ.
И каква дребна сумичка изтри БНБ - струва ми се повече от всичките им печалби. Та какво приказвахте за рентабилност на ПИБ. Каква точно печалба може да прави тази банка, ако не записва лоши кредити като добри. Може ли някой да каже?
Това не знам как да го коментирам. Как се прави така че в банката да влизат само добрите, а лошите кредити не ? А как се записват лоши кредити като добри? Като ти е реализирано обезпечението и останалото задължение е на 1 300 дни просрочие, как точно се записва като добър кредит.
Това че между одитори и банката има разминаване в цената на някои активи и в сроковете за реализацията им, доведе до препоръки от страна на БНБ. Съмнявате ли се, че ще ги изпълнят?
Твоето неразбиране не прави нещо глупост. Нивото ти на компетентност си е изцяло твой проблем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеДавай, посочи само ЕДНА конкретна глупост и дай коректна информация.
Всеки кредит с просрочие над 90 дни се класифицира, а според дните на просрочие се начисляват и провизии. Над определен брой дни, без значение дали обезпечението е читаво се провизира на 100 %. Намалява печалбата. След реализация на обезпечението, със сумата за която е продедено се увеличава печалбата, реинтегрират се провизии. Важи за всички банки и формира основна част от печалбата, заедно с приходите от основната дейност.
Чакай сега. Колко са акумулираните печалби в ПИБ откакто съществува. При правенете на тези печалби влизат и лоши кредити. Които очевидно не са влизали в ПИБ.
И каква дребна сумичка изтри БНБ - струва ми се повече от всичките им печалби. Та какво приказвахте за рентабилност на ПИБ. Каква точно печалба може да прави тази банка, ако не записва лоши кредити като добри. Може ли някой да каже?
Това не знам как да го коментирам. Как се прави така че в банката да влизат само добрите, а лошите кредити не ? А как се записват лоши кредити като добри? Като ти е реализирано обезпечението и останалото задължение е на 1 300 дни просрочие, как точно се записва като добър кредит.
Това че между одитори и банката има разминаване в цената на някои активи и в сроковете за реализацията им, доведе до препоръки от страна на БНБ. Съмнявате ли се, че ще ги изпълнят?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеХвани се с мен до един месец под 1.70....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеДавай, посочи само ЕДНА конкретна глупост и дай коректна информация.
Коментар
Коментар