IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Във връзка с искането за присъединяване на Република България към Валутно-курсовия механизъм II (ERM II) и Банковия съюз на Европейския съюз чрез установяване на тясно сътрудничество между Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ) през 2019 г. ЕЦБ извърши цялостна оценка на шест български банки, съобщават от пресслужбата към Министерски съвет. Резултатите от оценката бяха публично оповестени на 26 юли 2019 г. Прегледът на качеството на активите бе допълнен от стрес тест, който показва как биха се променили капиталовите позиции на банките при хипотетичен базов и утежнен сценарий през следващите три години (2019–2021). За стрес теста бе приложена същата методология като в стрес теста на Европейския банков орган през 2018 година.

    Четири от шестте банки, които бяха обект на цялостната оценка преминаха успешно и през негативния сценарий на стрес теста. Към 31 март 2020 г. „Инвестбанк“ АД успя да запълни идентифицирания недостиг при негативния сценарий на стрес теста, а към края на 2019 г. и „Първа инвестиционна банка“ АД също успя да изгради допълнителни капиталови буфери. Съгласно изискванията на ЕЦБ, за да завърши изцяло формирането на допълнителни капиталови буфери срещу неблагоприятните макроикономически развития, банката следваше да увеличи базовия си собствен капитал от първи ред със 100 млн. евро. ПИБ е акционерно дружество, регистрирано на Българската фондова борса и според разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), капиталът му може да бъде увеличен само чрез издаване на акции на официалния регулиран пазар. ПИБ обяви намерението си да увеличи общата номинална сума на капитала си с 200 млн. лева. чрез публично предлагане на новоиздадени обикновени, поименни безналични акции. На 23 април 2020 г. Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първоначално публично предлагане на до 40 млн. обикновени, регистрирани, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас с номинална стойност 1 (един) лев и емисионна стойност 5 лева всяка. Емисионната стойност е определена на базата комплексен анализ на ключови параметри, а емисионната стойност бе потвърдена от КФН като справедлива и определена въз основа на обективни критерии. При определяне на относимата пазарна цена на акциите са взети предвид изискванията на Международните стандарти за оценяване.

    В рамките на определените със закон правомощия, ББР прояви интерес към придобиване на новоиздадени акции на ПИБ и участва със собствени ресурси в открития аукцион и придоби 77 729 300 броя права. Придобитите права дават правото да бъдат записани 28 265 200 акции от увеличението на капитала на ПИБ. Този брой акции съответства на по-малко от 19 % от уставния капитал на ПИБ, което е под максималния праг, одобрен от БНБ. ББР участва на открития аукцион при публично обявени цени и условия, наравно с всички останали инвеститори. Останалата част от правата от емисията са придобити от други частни инвеститори. Предвид стабилното си финансово състояние, високите нива на капиталовата си адекватност и солидната си ликвидна позиция, ББР е в състояние да финансира придобиването на акциите от увеличението на капитала на ПИБ със собствен ресурс от натрупани резерви, без да използва средства от увеличението на капитала със 700 млн. лв., съгласно Решение на Министерския съвет № 215 от 27.03.2020 г. Участието на частни инвеститори при записването на новоемитираните акции на ПИБ показва, че ББР участва при пазарни условия, по цени и срещу очаквано възнаграждение, които са приемливи за частен инвеститор.

    ПИБ АД е най-голямата банка с изцяло български капитал, системно значима институция, която се развива и утвърждава като финансова група с основна дейност в Република България и финансиране на български компании. Поради това ББР би могла да бъде разглеждана като естествен и дългосрочен партньор на емитента, без в същото време да се явява пряка негова конкуренция. ББР няма клонова мрежа, докато ПИБ АД разполага с една от най-добре развитите и ефективни клонови мрежи на пазара на банки у нас, което ще даде възможност на ББР да се възползва от този потенциал, като използва съществуващите дистрибуционни канали и експертиза на банката, при бъдещи програми за финансиране на малки и средни предприятия.

    Участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ при публично обявени конкурентни цени и условия на регулирания пазар чрез записване на до 70 на сто от общия обем на записаните и заплатени акции не представлява държавна помощ по смисъла на действащите европейски и национални правила в областта на държавните помощи и може да бъде подкрепено.

    Увеличението на капитала на ПИБ е последното условие, което трябва да бъде изпълнено преди присъединяването на България към Банковия съюз на Европейския съюз и Валутния механизъм II (ERM II). ЕЦБ вече припозна увеличението на капитала на ПИБ на регулирания пазар с потенциалното

    Коментар


    • така е, не мога да се сетя за друго правилно решение през тези 11г. управление на ББ

      Коментар


      • ББР ще поиска да има представител в ПИБ, след като придобие дял в нея

        публикувано на 12.06.20 в 13:50

        Владислав Горанов
        Снимка: БГНЕС



        Българската банка за развитие ще поиска да има представител в Първа инвестиционна банка, след като придобие малко под 19 % от нея. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. Според него, така ще се укрепи корпоративното управление в търговската банка:

        „Капитализацията на една системна банка e гаранция за още по-голяма стабилност на финансовата система. Ако към това добавяме аргумента, че това е единствената в момента съществуваща пречка за присъединяване на България към ERM II, смятам, че стъпката е в правилна посока“

        Министър Горанов е убеден, че след присъединяването на станата ни към ERM II и влизането в тясно сътрудничество с банковия съюз, цената на акциите на търговската банка ще бъде много по-висока, следователно ББР може да реализира много добра доходност.

        Закупуването на дял от търговската банка от държавата е с цел да се изпълни последното условие за присъединяването ни към т нар. "чакалня за еврозоната". То е очаква през юли.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

          даже не мога да разбера точно въпроса ако може по-подробно
          Имам предвид това:

          Акционерите в публичното дружество с поне 5% от капитала могат да предявят пред съда исковете на дружеството срещу трети лица – длъжници на дружеството, при бездействие на управителните органи, което застрашава интересите на дружеството.

          Акционери с поне 10% от капитала могат да предявят иск за търсене на отговорност от членове на съветите на дружеството за вреди, причинени на дружеството. Ако дружеството е публично, минималният праг на акционерно участие е 5%, като искът може да бъде предявен и срещу прокуристите на дружеството.

          Акционерите с поне 10% от капитала могат да поискат от общото събрание назначаване на контрольор, който да провери годишния финансов отчет. В случай че общото събрание не вземе решение за назначаване на контрольор, акционерите могат да поискат назначаването му от длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията. Контрольорът съставя доклад за констатациите си, който се представя на следващото общо събрание.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
            Ейй, чухте, че ще ги връщат с лихвите и ще вземете да я закарате на 5
            Те лихвите са отрицателни напоследък

            Коментар


            • Ейй, чухте, че ще ги връщат с лихвите и ще вземете да я закарате на 5

              Коментар


              • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                Така ... един инвеститор купи 108 млн. права а втори 2 млн. права. Сега става ясно, че държавата е купила малко над 77 млн. права .... Нещо данните ли са сбъркани или аз нещо не съм разбрал....?
                Тя делвата е една, така че няма значение после ще ги нагласят.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение
                  Имам въпрос за по-запознатите тук. Правата на миноритарните акционери важат ли, когато дружеството е банка? Ако важат, как очаквате тези права да бъдат използвани в случая?
                  даже не мога да разбера точно въпроса ако може по-подробно

                  Коментар


                  • Имам въпрос за по-запознатите тук. Правата на миноритарните акционери важат ли, когато дружеството е банка, а миноритарният акционер е държавата? Ако важат, как очаквате тези права да бъдат използвани в случая?

                    Коментар


                    • колеги, спазвайте хигиена на четене! Не четете всичко! Още по-малко вярвайте!

                      Коментар


                      • Плащат акции за 70% от правата само.
                        ТУК И ДО КЪМ 4 ЛВ ВСЕ ОЩЕ Е МНОГО ИЗГОДНО ПРЕДВИД СИГУРНОТО ОБРАТНО ИЗКУПУВАНЕ НА МИНИМУМ 5ЛВ.
                        Last edited by superexpert; 12.06.2020, 13:25.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

                          Вярваме, че не са знаели за това условие.

                          Обаче, ако към момента на приключване на аукциона ббр вече е била собственик на 108 млн. права, по какъв способ би могла да прехвърли някому част от тях, че да се догоди това съотношение 70:30?
                          Пък и това не е само технически въпрос, ако се окажеш в един момент собственик на далеч повече права, а не само на заплануваните, нали трябва да извадишш кеш и да запишеш акциите.

                          Очевидно борсата отпада кат о вариант за последващо прехвърляне на правата. Те вече бяха свалени от търговия.

                          А ако се дължи уведомление за някаква подобна потенциална сделка, кой го дължи?!
                          А, де?!?!
                          Life won't wait for you.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение

                            Просто ако капитал си бяха замълчали за 70:30, тия нямаше и да се усетят - щяха да си запишат за 108 млн права
                            Вярваме, че не са знаели за това условие.

                            Обаче, ако към момента на приключване на аукциона ббр вече е била собственик на 108 млн. права, по какъв способ би могла да прехвърли някому част от тях, че да се догоди това съотношение 70:30?
                            Пък и това не е само технически въпрос, ако се окажеш в един момент собственик на далеч повече права, а не само на заплануваните, нали трябва да извадишш кеш и да запишеш акциите.

                            Очевидно борсата отпада кат о вариант за последващо прехвърляне на правата. Те вече бяха свалени от търговия.

                            А ако се дължи уведомление за някаква подобна потенциална сделка, кой го дължи?!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                              Е кат обича да слуша приказки от 1001 нощ, там такива неща нема.
                              Сър, има още едно възможно обяснение.
                              В началните години на прехода упорито се разпространяваше версията, че мутрите са ходили в началното училище до момента, в който е преподавано упражнението събиране.
                              Като е дошло време за изваждането и вече били напуснали.
                              Правят-струват, само за събиране мислят.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от stabwound Разгледай мнение
                                "ЕЦБ припозна като положително събитие участието на ББР...."
                                Е от тук нататък вече вярно подгонихме 5-те лева

                                Коментар

                                Working...
                                X