IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Верен ли слуха,че ПИБ пускат Кремиковци от 1 май

    Коментар


    • Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
      викат му силите на търсене и предлагане. Най-старото правило все още е в сила.
      Обафеме, как си приятелче?
      The weak are meat and the strong do eat.

      Коментар


      • Ще зачезне ли първата тапа?

        Коментар


        • ПИБ са стартирали рекламна кампания и са започнали да предлагат кредити по JEREMIE. Това е яко, като се има предвид, че тези кредити са си тъмна индия за малките фирми... а ги има от години...

          http://sobstvenbiznes.net/firmeni-kr...-pib-a206.html
          Мнението не е препоръка за сделки!

          Коментар


          • Подценени или надценени са публичните банки?!

            Банковият сектор винаги е имал и ще продължава да има ключова роля за развитието на икономиката. От друга страна, това е един от най-чувствителните към кризата сектори, особено предвид спецификата й и факта, че тя се предопредели до голяма степен от финансовия сектор.
            Това, което се очаква от икономиката, най-бързо се отразява при цените на акциите на публично търгуваните банки.
            А как стоят нещата у нас и каква е ситуацията при родните банки, търгувани на борсата?
            Този въпрос и едно сравнение на финансовите коефициенти на банките е още по-актуален предвид на предстоящото увеличаване на публичните банки от четири на пет с очакваното съвсем скоро листване на Тексимбанк.
            Въз основа на един от най-важните коефициенти – цена-счетоводна стойност, можем да определим родните финансови институции като относително евтини, като, с изключение на КТБ, където коефициентът е над 1 (1.08), при всички останали публично търгувани банки той е под единица.
            Банка NIM ROA ROE P/E P/B
            2007 2012 2007 2012 2007 2012 2007 2012 2007 2012
            ПИБ 4,33% 3,22% 1,19% 0,42% 15,4% 5,7% 25,68 7,49 3,95 0,42
            БАКБ 10,68% 0,37% 7,41% -2,26% 33,4% -10,5% 17,57 -6,74 3,41 0,69
            КТБ 2,85% 2,39% 1,31% 1,00% 14,8% 12,6% 23,04 8,59 3,42 1,08
            Тексим 4,43% -1,91% 1,84% -1,32% 6,2% -5,1% n.a n.a n.a n.a
            ЦКБ 5,35% 2,829% 1,30% 0,32% 9,6% 3,1% 45,01 10,55 4,32 0,33
            Банки 4,84% 4,24% 1,94% 0,69% n.a n.a n.a n.a n.a n.a
            * Данните са към края на 2007 и края на 2012 г.
            Средното съотношение за четирите търгувани на борсата в момента банки е 0.63, като най-ниско е при ЦКБ, където възлиза на 0.33.
            За сравнение, преди шест години, през 2007 г., когато родните индекси бяха на съвсем други нива, средното за четирите банки съотношение е било 3.77, или казано по друг начин - при настоящата счетоводна стойност на акция пазарът ги е оценявал шест пъти по-скъпо от момента.
            Подобрение за последните шест години, предопределено основно от силното поевтиняване в акциите на банките, наблюдаваме по още един ключов за инвеститорите показател – цена-печалба.
            Като изключим отрицателното такова за БАКБ, средното при останалите три банки е 8.9, на фона на 27.8 шест години по-рано. С най-ниско подобно съотношение към момента се отличава ПИБ - 7.49.
            Тези две съотношения обаче, сами по себе си, не дават пълна представа за развитието на бизнеса на банките. Важно е да погледнем и коефициенти, които предопределят успеха на мениджмънта и които силно интересуват собствениците и инвеститорите.
            Един от най-важните коефициенти за банките е нетният маржин на лихвите (NIM). Прави впечатление, че тук влошаване за последните шест години се отчита при четирите публични банки, като най-сериозно е то при БАКБ от 10.68% през 2007 г. на 0.37% през изминалата година.
            На следващо място по влошаване е банката, която предстои да стане публична – Тексимбанк – от 4.43% на минус 1.91%.
            Най-добро впечатление тук, или банката съумяла в най-голяма степен да запази стабилност на нетния маржин на лихвите, или основния си бизнес, е ПИБ с понижение от 4.33 на 3.22%, което я прави и с най-голям подобен коефициент сред публичните банки за изминалата година.
            Възвръщаемостта на активите и собственият капитал са други две финансови съотношения, които изключително много касаят инвеститорите.
            И при двата коефициента се наблюдава влошаване на показателите през последните шест години, което до голяма степен се предопределя от тежките кризисни времена.
            Интересен е фактът, че лидер и при двата показателя за изминалата година е била КТБ със съответно възвръщаемост на активите и на собствения капитал от 1 и 12.6%. При банката се наблюдава най-малко понижение и при двата показателя за последните шест години.
            На второ място, отново и по двата показателя, е ПИБ, следвана от ЦКБ. С отрицателни подобни коефициенти се отличават БАКБ и Тексимбанк.
            Разбира се, инвеститорите, освен от финансови коефициенти (важни за вземане на решение за инвестиране), се интересуват от историческото представяне на акциите и дали то е обвързано с финансовите съотношения на институциите.
            Ето и как са се изменили цените на акциите на четирите банки от средата на декември насам, когато започна силното повишение на индекса на сините чипове SOFIX, повишил се с над 20% от тогава.
            Банка 18.12.2012 г. цена лв. 11.02.2013 г. цена лв. % Изм.
            ПИБ 1,35 2,05 51,9%
            БАКБ 4,60 5,00 8,7%
            КТБ 84,45 86,00 1,8%
            ЦКБ 0,56 0,98 73,9%
            Може би далеч не е случайно силното представяне в акциите на ЦКБ и ПИБ, като ръстът им превишава средния на индекса, на който са член, съответно над три пъти и половина и над два пъти и половина.
            В същото време повишението при акциите на другите две публични банки в момента е изключително слабо и далеч под това на индекса - съответно от 8.7% за БАКБ и 1.8% за КТБ.
            profit.bg/
            Last edited by X_Y; 11.02.2013, 16:34.

            Коментар


            • Че какво му е на ОЦК. Я го гледайте как лети ракетата... Аз ако бях шеф на ПИБ щях да продам тъпите ДЦК-та и да си купя най-добрата акция на БФБ!
              Не е препоръка.
              Custodite sortem vestram

              Коментар


              • Първоначално изпратено от XY Разгледай мнение
                26 стинки на печалба на акция... не е зле
                Не е, ама трябва много да им вярваш на цифрите. Ако някой ми обясни, как само при случката ОЦК, имат само 36 млн. обезценки за годината

                Коментар


                • 26 стинки на печалба на акция... не е зле
                  Мнението не е препоръка за сделки!

                  Коментар


                  • Четири кандидата продължават в процедурата за продажба на "БДЖ-Товарни превози"


                    http://www.dnevnik.bg/biznes/compani...ta_za/?ref=rss
                    Last edited by модератор; 28.01.2013, 18:41.

                    Коментар


                    • Някой знае ли дали се гласува предложението за ПРИВИЛЕГИРОВАНИ АКЦИИ .Съ бранието бе обявено за 20.12 2012 не е препоръка

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                        BOBAN1, първо извинявай че ви се намесвам в разговора, ама да кажа че не е така
                        Вярно е много често на човек нещата му изглеждат точно по този начин както казваш, но в дългосрочен план се вижда че добрите компании и добрия мениджмънт имат значение и обикновено точно тези акции купени в добрия момент носят печалбите.
                        Винаги ще има позиции които изпускаме, това е ясно, въпросът е накрая какво показват сметките. И разбира се в сравнение с бенчмарка.

                        Поздрави!
                        Това го пише по книгите,знам.
                        На практика на БФБ има огромни аномалии.
                        До скоро при ХИМ имаше един дълъг спад.Много дълъг с голям натиск от продавача.Много хора тръбяха колко лош Мажо ,колко не знам си какво,....Цената си падаше,някои даже прогнозираха и цени от 10-20ст,защото видите ли,тези акции не носили дивидент.....И изведнъж някой купи част от пакета ....и за по-малко от месец цената се вдигна със 100%.....Кое според теб се промени този месец....фундамента ли,кое...кое даде тласък за тези 100%.Ами просто се появи някой с много пари....и точка....ако утре се появи някой С ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ и той решава да купува,може още няколко стотин процента нагоре да отиде,въпреки "счетоводните врътки,кухите печалбби,лошия Мажо"....и т.н."


                        За мен е важно колко и кога ще спечеля,а не колко е добра компанията.Сега са доста по-лесни късите продажби.Скоро Биг Беър беше написал една хубава сттия за това.Ами хайде,да играем на късо срещу ХИМа ....пак казвам,нищо не се е променило,освен ,че някой вкара пари....Ама това ХИч НЕ Е МАЛКО.Ако е Джими(как го наричам само)....ако е някой ПФ....или няколко....ами скъсявай,щом компанията е боклук и не става.Ама ще "изгориш като байрямска свещ"..Защото срещу многото пари може да се противодейства....САМО...с още по-много:
                        Такива като ОК,Себулба....и още много такива само се палеха и джафкаха като паленца.Като дойде "големият пес" ...и подвиха опашки

                        Затова казах по-горе на Батя,че колкото и да четеш отчети ....нашата борса си е ...на късмет в голяма степен
                        Не е препоръка

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
                          Не бе Батя,доволен съм....
                          Ама ми прави впечатление,че колкото и да ровя и да отсея добро дружество...оказва се ,че е важно...кое ще нацели тоя с многото кинти......и ще го вдигне
                          BOBAN1, първо извинявай че ви се намесвам в разговора, ама да кажа че не е така
                          Вярно е много често на човек нещата му изглеждат точно по този начин както казваш, но в дългосрочен план се вижда че добрите компании и добрия мениджмънт имат значение и обикновено точно тези акции купени в добрия момент носят печалбите.
                          Винаги ще има позиции които изпускаме, това е ясно, въпросът е накрая какво показват сметките. И разбира се в сравнение с бенчмарка.

                          Поздрави!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                            Бобо, кво ти става, БФБ катери пък ти недоволен.
                            Я се стегни и ако си изпразнил портфейла рано-рано, почвай пак да го попълваш че бизоните няма да те чакат
                            Не бе Батя,доволен съм....
                            Ама ми прави впечатление,че колкото и да ровя и да отсея добро дружество...оказва се ,че е важно...кое ще нацели тоя с многото кинти......и ще го вдигне

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
                              Знам,ясно ми е.
                              Проблемъте,че дори утре да излезе съобщение,че някоя банка,не визирам тази или онази,отписва някое вземане за 100млн примерно....хич няма да се отрази на търсенето и предлагането.Май всички акции на БФБ се търгуват като "чисти"....Въртят се едни пари...ама защо....няма логика.

                              Не е препоръка
                              Бобо, кво ти става, БФБ катери пък ти недоволен.
                              Я се стегни и ако си изпразнил портфейла рано-рано, почвай пак да го попълваш че бизоните няма да те чакат

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
                                викат му силите на търсене и предлагане. Най-старото правило все още е в сила.
                                Знам,ясно ми е.
                                Проблемъте,че дори утре да излезе съобщение,че някоя банка,не визирам тази или онази,отписва някое вземане за 100млн примерно....хич няма да се отрази на търсенето и предлагането.Май всички акции на БФБ се търгуват като "чисти"....Въртят се едни пари...ама защо....няма логика.

                                Не е препоръка

                                Коментар

                                Working...
                                X