Първоначално изпратено от rumenin
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от rumenin Разгледай мнениеСпоред Вас на какво се дължи днешното значително понижение на цената на акцията?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнениеИли казано по-просто в цяла Европа банките имат един и същ проблем прекалено много депозити и прекалено малко кредити !
депозити - 58 млрд
кредити - 55,5 млрд
Не виждам от това да идва проблема?2,5 млрд не са толкова много.Проблемът идва от друго място, струва ми се имаш добра "общобанкова" култура,сети се сам, ако не можеш ще помагам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Вълчо-34 Разгледай мнение"Лоши", вероятно са тези, с по-скъп ресурс от усреднената цена на ресурса за всяка банка. Естествено, че е различна цената на ресурса, но в отделни случаи може да се държат по-скъпи, както се беше получило в КТБ. Не знам как е в ПИБ, силно се съмнявам "многократно" да надвишават нивата на ресурса.
ПИБ като цяло не са много активна банка в раздаването на кредити дори напротив доста консервативни са в това отношение но сега въпреки ликвидната криза вървят техни промоции за кредитни карти, потребителски кредити и какво ли още не. На мен това ми говори само че имат кеш който не знаят какво да правят.
То реално целият банков сектор е така тъй като потреблението в страната е ниско българина се научи да спестява (той винаги си го е знаел ама след 1997-ма загуби доверие в банките) и сега не иска да тегли кредити особенно ако е без нужда.
В следствие на което банковият сектор реално има депозити (на който плаща лихва - разходи) но няма достатъчно кредити (от който получава лихви - приходи) за да е стабилна системата.
Ясно може да се види ако следиш банковият сектор от близо че банките който раздават най-много кредити с най-малко обезпечение при това при относително ниски лихви (лихвите се очаква да паднат още след като влезе новият закон от края на месеца) са и тези който правят най-големи печалби в сектора а именно Уникредит и ДСК въпреки това дори те имат прекалено много свободни средства и двете разполагат с кеш над 2 Милд. Лева и отделно ликвидни ресурси за поне още 1 Милд.
ДСК примерно таванът им на потребителските кредити е 80000 лв при 9% ГПР (не лихва) и без обезпечение !
Но тези банки вземат депозити при лихви от 2-3% годишно които както вече казах също се очаква да паднат заради отрицателните стойности на ОЛП на ЕЦБ.
Всъщност и в Европа като цяло се забелязва забавяне на кредитирането иначе нямаше ОЛП да става отрицателно.
Просто кризата от 2008-ма промени до голяма степен мисленето на хората и повечето се сетиха че не може да харчите това което не сте изкарали не случайно на запад е популярно: Living within your means и това е нещо което всички автори на книжки за лични финанси проповядват няма вече кредити в несвяст.
Или казано по-просто в цяла Европа банките имат един и същ проблем прекалено много депозити и прекалено малко кредити !http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана
Коментар
-
Много дълбоки анализи се спретнахте да правите....
Аз така ги виждам нещата :
До изборите ще се търгува в рейндж - 3.30 - 3.90 . Следващите година-две - определено над 4.
Разбира се има доста неизвестни, които биха запратили цената рязко в надолу или нагоре. Например :
- медиите се упражняват да търсят "следващата банка на правителството" ....
- всички са се вторачили в БНБ за отговор на "неудобните въпроси" ....
- регулаторните органи ще бъдат доста взискателни и по-прецизни след разигралата се драма ...
Последното не ми е ясно как може да се отрази на цената
Написаното не е препоръка за търговия.
Особено след като сам не успях да ориентирам в обстановката - чаках 2.5 за да вляза и така не го дочакахЗа спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнениеКакво значи "лоши" депозити?
И аз чакам с нетърпение отчетите към 30-06-2014
До 30 трябваше да минат ОСА за 2013 г. Наистина е интересно, какво ще покажат за 30.6.14, но да видим какво ще стане с КТБ и кой ще излезе с най-удачните предложения. Всъщност, важно е и "БНБ" какво ще измисли за нивата, когато отворят КТБ. Казвам, когато отворят, не 21.
(Имам в КТБ)И това ще мине ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнениеДруго ми е интересно в понеделник БНБ трябваше да извади данни за банковата система банка по банка но това не се случи кога мислите че отчетите за тримесечието ще бъдат налични и защо според вас не са ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнениеПИБ по анализи и отчети изглеждаше стабилна но деиствително е държала прекалено много лоши депозити на високи лихви многократно надвишаващи тези на другите банки
Друго ми е интересно в понеделник БНБ трябваше да извади данни за банковата система банка по банка но това не се случи кога мислите че отчетите за тримесечието ще бъдат налични и защо според вас не са ?
И аз чакам с нетърпение отчетите към 30-06-2014
Коментар
-
Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнениеАбе добре е браншовата им организация да помисли за някакъв антикризисен отдел.
Това, което виждам, е, че КТБ направи някои стъпки, но при ПИБ кампанията за реставрация на репутацията беше по-организирана и несравнимо по-масирана (с подпирането от страна на държавата, естествено, която наложи съвсем друга стилистика на говоренето във втория случай). Значи има механизъм за случаи като тези, просто трябва добър анализ и готовност за реакция при нужда.
Според мен ПИБ страхотно преструктурираха 800 милиона депозити и то за по-малко от 48 часа плюс прехвърлиха и няколко милиона през борсата.
Иначе ситуацията с КТБ и тази с ПИБ няма как да си приличат КТБ беше източена предварително а и правителството премести огромни суми от сметки в КТБ в други банки за да може да ги съборят. Така че ситуацията в КТБ е много по-различна от в ПИБ.
ПИБ по анализи и отчети изглеждаше стабилна но деиствително е държала прекалено много лоши депозити на високи лихви многократно надвишаващи тези на другите банки между другото печалбите и за миналото тримесичие бяха едва 10 милиона за сравнение ДСК беше изкарала 127 милиона.
Друго ми е интересно в понеделник БНБ трябваше да извади данни за банковата система банка по банка но това не се случи кога мислите че отчетите за тримесечието ще бъдат налични и защо според вас не са ?http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеСрив на банкова система по този начин неможе да се случи никак. Борда не може да падне също, той може да бъде отменен само и единственно в резултат на политическа воля и то ясно и честно изразена. Посоката в която би се задвижил българския лев при отмяна на борда е нагоре спрямо еврото, а не надолу както си мислят пишман разбирачите. Ниския лев спрямо еврото не подкрепя икономиката ни , защото тя не е експортно ориентирана към износ на стоки а на емигранти..т.е. това не е полезно.Поскъпващия лев спрямо еврото би привлякал ресурс както за банковата система така и за икономиката като цяло, а това е кислород за умрялата ни икономика която....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Coininvest Разгледай мнениеА за самата медия, Нова ТВ, някой свърза ли се, поискаха ли право на отговор, искаха ли обяснения банкерите - от самата медия? Или мълчаха. И затова се разрасна паниката.
В такъв случай се действа АГРЕСИВНО спрямо виновните, и излизат хора които да вдъхнат успокоение и да кажат най-важното - "никой няма да загуби и СТОТИНКА от депозита си". Такова нещо не чух от никой. Чух само, че по принцип са гарантирани, което звучи по съвсем друг начин.
Да се обясняваш, че сестрати не е уличница, при положение, че изобщо нямаш сестра е филм в който не трябва да се вкарват банките!
Коментар
-
Абе добре е браншовата им организация да помисли за някакъв антикризисен отдел.
Това, което виждам, е, че КТБ направи някои стъпки, но при ПИБ кампанията за реставрация на репутацията беше по-организирана и несравнимо по-масирана (с подпирането от страна на държавата, естествено, която наложи съвсем друга стилистика на говоренето във втория случай). Значи има механизъм за случаи като тези, просто трябва добър анализ и готовност за реакция при нужда.
Коментар
Коментар