IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от oiling the gears Разгледай мнение
    Всеизвестно е, че в последния уикенд на юни банковата система сама е финансирала емисията ДЦК, издадени за подкрепа, тоест се явява заместител на междубанково финансиране, което няма нищо общо с финансирането с депозити от населението, включително и като цена.
    Също така е всеизвестно, че да финансираш държава и банка е чувствително различна работа.
    Попитай участвалите в този "заместител" институции на какна цена биха дали пари на ПИБ, дори да не беше с ликвидни проблеми.

Коментар

• Всеизвестно е, че в последния уикенд на юни банковата система сама е финансирала емисията ДЦК, издадени за подкрепа, тоест се явява заместител на междубанково финансиране, което няма нищо общо с финансирането с депозити от населението, включително и като цена.

Коментар

• Първоначално изпратено от Barky Разгледай мнение
        Всеизвестно е в МФ, а мисля, че и официално е оповестено, че депозита на пиб е обезпечен с активи. Ако не вярваш, обади се в МФ. Освен това не се изчисляват лихвите по предлаганите депозити на граждани, а лихви по депозити на финансови институции. Хайде, сметай....... борецо за правда! С какво ще ти олекне, ако пиб плащат 10 % по тези пари - ти няма да ги вземеш? Взимат ги институциите участвали в аукциона за тези книжа.
        Това с активите са празни приказки и много добре го знаеш. Единствените такива могат да бъдат ДЦК, а такива няма в случая.
        Пазарните нива не са тези по транзакции с фин. институции. В документите на ЕК никъде не пише подобно нещо. Сега, че МФ са направили точно подобно тълкуване е и същността на нашия спор. Депозитите на фин институции в банковата система са едва 4,8 на сто от всички депозити. Това е много далеч от понятието пазар. Да припомня за цената, че трябва да е най-малко "...the level observed in the market..."
        Не съм борец, но справедливостта е нещо, на което всички трябва да държим. Ще ми олекне, ако лихвата е оправдана. Защото (противно на странното ти твърдение, че тя ще се получи от участвалите в аукциона институции ) доходът ще се реализира от нас с теб - данъкоплатците. Ако на теб ти е все тая при какви условия се харчат парите ти от данъци, на мен ми пука. Защото Кой никога не е бил едно единствено лице, а начин на употреба на обществен ресурс за лична изгода.

Коментар

• Всеизвестно е в МФ, а мисля, че и официално е оповестено, че депозита на пиб е обезпечен с активи. Ако не вярваш, обади се в МФ. Освен това не се изчисляват лихвите по предлаганите депозити на граждани, а лихви по депозити на финансови институции. Хайде, сметай....... борецо за правда! С какво ще ти олекне, ако пиб плащат 10 % по тези пари - ти няма да ги вземеш? Взимат ги институциите участвали в аукциона за тези книжа.

Коментар

• Средната цена на нови депозити със срок "над1 до 2 години" в левове за месец май е 3,52%(вкл. фирмени). При срок 3-6 месеца цената е 3,18.
            Обезпечени с активи депозити??? - на мен ми прилича на облигационна емисия, но емисиите на ПИБ са били на нива 7% ( вярно че по-дълги и по-стари, но аз не открих нови такива), така че 2,25 въобще не са пазарни нива

Коментар

• Първоначално изпратено от Barky Разгледай мнение
              Fantasy,ти откъде знаеш, че не е пазарна? нека някой ми даде пазарна цена за обезпечен с активи депозит? хайде дай ти! и след това ще говорим.
              Не знам какво имаш предвид с това "обезпечен с активи депозит". И ти сигурно не знаеш май.

А пазарните нива са много лесни за смятане, ако имаш данните за това при какъв лихвен процент са се приемали депозити с матуритет 18 мес. Аз не разполагам с такава статистика и затова ползвам налична публична информация и логични, според мен, размишления.
              Първо, средната цена на депозитите в банковата система (без фирмените пари, голяма част от които са разпл. сметки), към края на месец май е 3,27%годишно. Тук са включени депозити с всякакъв матуритет, но тъй като се съмнявам много от тях да са по-дълги от година, изчислената по-горе цена е леко консервативна.

И, второ, когато дадоха парите на ПИБ и те бяха според първоначалното одобрение на ЕК (за 5 мес), от МинФин твърдяха че цената от "около 2 процента" е пазарна за този срок. Е, няма как обаче това да е пазарна цена за над три и пъти по-дълъг период, нали?

Сега ти дай пазарни цени и обясни това с обезпечения депозит.

Коментар

• Fantasy,ти откъде знаеш, че не е пазарна? нека някой ми даде пазарна цена за обезпечен с активи депозит? хайде дай ти! и след това ще говорим.

Коментар

Чакай сега. Хронологията беше, че се емитираха 5 месечни ДЦК-та за 1.2 млрд. лв. Не че са им дали подкрепата за 5 месеца. В последствие назначените от ЕК Бейн им правиха щателна проверка на ПИБ и написаха план за възстановяването на тази подкрепа, в който се уточни крайния срок за връщането, че е 18 месеца. Както вече доста пъти се спомена по-долу ЕК обичайната практика е подобна подкрепа да бъде за време от 3 до 5 години., а ПИБ ще почнат още сега да ги връщат парите.
                  Някак си не разбирам, защо продължава да се дъвче тази тема. Или някой си коментира без изобщо да се е запознал с фактите или просто умишлено да се намираме на приказка тук.
                  Ти изобщо четеш ли какво пишат другите или само си "смазваш зъбчатките"?
                  Колегата Netware пуска линк към отдавна дъвкан документ с наставлението "да четем, за да знаем".
                  Та, ако беше прочел тази хартийка, щеше да видиш, че една от причините за одобрението от ЕК е че помощта е "само за 5 месеца"...

А и не отговаряш на въпроса как така лихва от около 2 процента е "пазарна" за матуритет от 18 месеца? Че те банките не си дават една на друга на такива нива.

Коментар

• Никъде не е пуликуван, защото се смята, че може да се тъкува като конкурентно предимство пред останалите на пазара. За това само МФ и ЕК могат да дават подробности по него. В интервюто на оня младеж Соареш от Бейн се казваше, че тези планове са еднотипни и е ясно какво се включва. ПИБ мислиш ли, че ако можеха нямаше да си го разпространят, а щяха да гледат как някакви измислени експерти, да ги плюят с измислици и глупости.

Коментар

Чакай сега. Хронологията беше, че се емитираха 5 месечни ДЦК-та за 1.2 млрд. лв. Не че са им дали подкрепата за 5 месеца. В последствие назначените от ЕК Бейн им правиха щателна проверка на ПИБ и написаха план за възстановяването на тази подкрепа, в който се уточни крайния срок за връщането, че е 18 месеца. Както вече доста пъти се спомена по-долу ЕК обичайната практика е подобна подкрепа да бъде за време от 3 до 5 години., а ПИБ ще почнат още сега да ги връщат парите.
                      Някак си не разбирам, защо продължава да се дъвче тази тема. Или някой си коментира без изобщо да се е запознал с фактите или просто умишлено да се намираме на приказка тук.
                      Имаш ли информация този план за възстановяване какво включва ? ...освен краен срок за връщане на ресурса.
                      Каква е причината да не е публично оповестен ?
                      За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Чакай сега. Хронологията беше, че се емитираха 5 месечни ДЦК-та за 1.2 млрд. лв. Не че са им дали подкрепата за 5 месеца. В последствие назначените от ЕК Бейн им правиха щателна проверка на ПИБ и написаха план за възстановяването на тази подкрепа, в който се уточни крайния срок за връщането, че е 18 месеца. Както вече доста пъти се спомена по-долу ЕК обичайната практика е подобна подкрепа да бъде за време от 3 до 5 години., а ПИБ ще почнат още сега да ги връщат парите.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                          Ето да четете, да знаете ....

http://ec.europa.eu/competition/stat...0224_113_2.pdf
                          Това го знаем всички. Не разбрахме само как от 5 месеца срока стана 18?
                          Както и не разбрахме защо лихвата по 18-месечния депозит е като за 5 месечен?
                          Last edited by fantasy_gt; 09.11.2014, 11:07.

Коментар

• Ето да четете, да знаете ....

http://ec.europa.eu/competition/stat...0224_113_2.pdf
                            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнение
                              Моята се изчерпа между 3,6 и 3,9
                              Абе припалили БФБ-то и тия цени ще са ниски, ама на лазим по дъното от години.

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
                                Тва завинаги верно нерви

Иначе всяко нещо си има край, вкл. моята лИбов към ПИБ
                                Моята се изчерпа между 3,6 и 3,9

Коментар

Working...
                                X