IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Припомних си статията от Инвестор
    "...Същевременно обаче се поставят редица условия пред финансовата институция. Банката вече е върнала на бюджета 300 млн. лв. от предоставените ѝ 1,2 млрд. лв. През следващите 18 месеца на ПИБ ѝ се забранява да изплаща дивиденти, както и да придобива предприятия и да използва агресивни търговски практики.

В същото време независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Европейската комисия. ..."

Не става ясно дали този независим експерт ще гледа само бъдещите не-придобивания на банката или и старите такива
    За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от vanio tanov Разгледай мнение
      Ами никакъв не ми е. Само малко ми стана досадно, това колко, та колко no hard feelings
      Как точно парите излизат от твоя джоб като Порожанов още обясни, че са от ДЦК-та емитирани на свободния пазар? Между другото сигурно ще кажат и лихвата от МФ като сключат самия договор. За момента до колкото разбирам от инфото започват процедурата.
      Лихвите по ДЦК-та ги плащам от моя джеб. Затова ми беше интересно. Щеше да е малоумие да го направят, така че положението да е на минус. Иначе ако лихвата по депозита е по-висока от тази по емисията всичко е ток и жица. Нямам нищо против ПИБ, не ме разбирай погрешно. Това, че БНБ третира ПИБ по различен начин от КТБ не е вина на ПИБ в крайна сметка.

Коментар

• Ами никакъв не ми е. Само малко ми стана досадно, това колко, та колко no hard feelings
        Как точно парите излизат от твоя джоб като Порожанов още обясни, че са от ДЦК-та емитирани на свободния пазар? Между другото сигурно ще кажат и лихвата от МФ като сключат самия договор. За момента до колкото разбирам от инфото започват процедурата.

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
          Добре, и сега като ти казаха, че си теглил на 1.7% а са на 2% в ПИБ, стана ли ти добре на душицата и огря ли слънцето по-силно за теб?
          Хайде напиши сега "Браво на ПИБ че поиска подктепа, браво на правителството че им я даде при тези условия, сега съм щастлив че ми пълнят джоба!"
          Абе, ти постоянно ли си в цикъл или само от време на време?
          По-добре ми стана на душицата, да.

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
            Що? Едно е, ако парите са на депозит на 2%, а аз съм теглил заем на 1,9%.
            Друго е да са на разплащателна сметка и да съм теглил заем на 1,9%.
            Нали така? Та просто ми беше интересно какви са условията по отпускането на помощта, ама явно има и по-нервнички и бавнозагряващи елементи.
            Добре, и сега като ти казаха, че си теглил на 1.7% а са на 2% в ПИБ, стана ли ти добре на душицата и огря ли слънцето по-силно за теб?
            Хайде напиши сега "Браво на ПИБ че поиска подктепа, браво на правителството че им я даде при тези условия, сега съм щастлив че ми пълнят джоба!"

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
              Ами там му е проблема, че реално за това не си дал нищо от твоя джоб, ама пак ...
              Що? Едно е, ако парите са на депозит на 2%, а аз съм теглил заем на 1,9%.
              Друго е да са на разплащателна сметка и да съм теглил заем на 1,9%.
              Нали така? Та просто ми беше интересно какви са условията по отпускането на помощта, ама явно има и по-нервнички и бавнозагряващи елементи.

Коментар

Просто питам бе.На теб какъв ти е проблема и сърбежа? Като давам от моя джоб искам да съм наясно при какви условия.Къде отиде може би? Ако бяхме в еврозоната и ние щяхме да смучем от ЕЦБ, ама човек трябва да се съобразява с реалностите, а не да плаче къде какво било.
                Ами там му е проблема, че реално за това не си дал нищо от твоя джоб, ама пак ...

Коментар

Абе на теб голям зор ти е този лихвен процент обаче. И като го научиш какво? Ще започне слънцето да свети по-силно ли
                  Пиши на МФ и ги питай. На сайта си имат майл за това. Сигурен съм обаче, че няма да е 0.05% колкото в момента е лихвеният процент на ЕЦБ.
                  Важното е за мен, че ЕК потвърдиха, че ПИБ са в много добро здраве и всички драсканици на всякакви псевдоексперти-разбирачи се оказаха, само манипулации.
                  Просто питам бе.На теб какъв ти е проблема и сърбежа? Като давам от моя джоб искам да съм наясно при какви условия.Къде отиде може би? Ако бяхме в еврозоната и ние щяхме да смучем от ЕЦБ, ама човек трябва да се съобразява с реалностите, а не да плаче къде какво било.

Коментар

• Абе на теб голям зор ти е този лихвен процент обаче. И като го научиш какво? Ще започне слънцето да свети по-силно ли
                    Пиши на МФ и ги питай. На сайта си имат майл за това. Сигурен съм обаче, че няма да е 0.05% колкото в момента е лихвеният процент на ЕЦБ.
                    Важното е за мен, че ЕК потвърдиха, че ПИБ са в много добро здраве и всички драсканици на всякакви псевдоексперти-разбирачи се оказаха, само манипулации.

Коментар

• Ето я формата на държавна помощ.Депозит.

Правителството сключва договор за депозит с ПИБ
                      http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%...91_422471.html

Ся, ако и процентчето кажат ще са връх на прозрачността.

Коментар

• Европейска комисия - Съобщение за пресата
                        Държавна помощ: Комисията одобрява държавната помощ за Първа инвестиционна банка

Брюксел, 25 Ноември 2014

Европейската комисия установи, че ликвидната подкрепа от България за Първа инвестиционна банка (ПИБ) е в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ. Комисията заключи, че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.
                        Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви: „Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията“.
                        Вследствие на масовото теглене на ликвидност от българските банки през юни 2014 г. България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден. Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца.
                        Комисията установи, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължат на структурен проблем в банката. Пълно връщане на депозита сега може да доведе до дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България. Поради тези причини Комисията заключи, че ликвидната подкрепа за ПИБ в размер на 900 млн. лева до 28 май 2016 г. е в съответствие с нейното съобщение относно държавната помощ за банките, както и с по-строгите изисквания на съобщението за банките от 2013 г.
                        В съответствие с условията за получаване на държавна помощ по българската схема за ликвидност, на 12 ноември 2014 г. ПИБ изпрати на ЕК финалната версия на плана си за преструктуриране. Съгласно плана ПИБ поема ангажимент да върне помощта за ликвидност на определени дати. Освен това българските власти представиха набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска. За да се ограничат отрицателните последствия за конкуренцията от помощта, България също така ще наложи няколко ограничения в поведението на банката по време на периода на преструктуриране, например ПИБ няма да може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия и др.
                        Независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Комисията.
                        Контекст
                        ПИБ е универсална банка, която обслужва всички сегменти клиенти — частни, корпоративни и институционални клиенти — и предлага широка гама от продукти и финансови услуги. По размер на активите тя се нарежда на 3-то място сред банките в България (след „Уникредит Булбанк“ и ДСК). Към 2013 г. общият размер на нейните активи е 8,7 млрд. лева. Дейността на ПИБ е съсредоточена предимно в България, като банката също така осъществява малка дейност в Кипър и Албания. Финансовите услуги, предлагани от ПИБ, включват банкиране на дребно и корпоративно банкиране, здравно застраховане и инвестиционни услуги.
                        ПИБ изпадна в затруднение в контекста на общата криза на ликвидността в България през юни 2014 г. Първоначално, на 20 юни 2014 г., петък, българските органи трябваше временно да затворят Корпоративна търговска банка (КТБ). Поради продължаващите атаки срещу банковата система обаче през следващите дни последва масово теглене на влогове от ПИБ, предизвикано предимно от съобщения в електронни медии. ПИБ изплати значителни суми на вложители, преди да затвори временно в ранния следобед на 27 юни, петък, за да набави пари в брой за своите клонове и банкомати. След приключването на проверката на качеството на активите на КТБ, на 6 ноември 2014 г. БНБ реши да отнеме лиценза на КТБ.
                        Неповерителната версия на решението ще бъде представена под дело № SA.39854 в регистъра на държавните помощи на уебсайта за конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени. Новите публикации на решения за държавни помощи в интернет и в Официален вестник се посочват в седмичния електронен бюлетин за държавните помощи State Aid Weekly e-News.
                        http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-2124_bg.htm

Коментар

Ами до колкото си спомням, Порожанов беше обявил лихва от 2%, защото постигната лихва от ДЦК-тата, които са емитирани е била 1.7%. Най-вероятно ще е нещо подобно и ще зависи от новата емисия, която ще се емитира. Държавата си взима комисионната. Ако трябва да сме честни, държавата е на най-голяма далавера, защото за нея няма никакъв риск. Парите са на депозит, а държавните пари се обезпечават с активи според закона.
                          А така, това питах. Да го обявят кратко и ясно! 900 млн. са, няма място за предположения и съмнения!

Коментар

Доста разбираемо и лесносмилаемо съм написал кое е неясното. Трябва четене и разбиране.

Какви са условията по тези 900 млн? Депозит ли е? При каква лихва?
                            Би ли ми обяснил, щом ти е ясно?
                            Ами до колкото си спомням, Порожанов беше обявил лихва от 2%, защото постигната лихва от ДЦК-тата, които са емитирани е била 1.7%. Най-вероятно ще е нещо подобно и ще зависи от новата емисия, която ще се емитира. Държавата си взима комисионната. Ако трябва да сме честни, държавата е на най-голяма далавера, защото за нея няма никакъв риск. Парите са на депозит, а държавните пари се обезпечават с активи според закона.

Коментар

• Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
                              Оти не изчакаш да вдигнат 1во тавана на дълга и после да наберат средствата?!
                              Или се разтоварваш ....?
                              Аха, условията ще се уточнят след като мине емисията, така ли?

Коментар

Туй бяха условията на 1,2-та млрд. Питам за 900-те млн. какви са условията.
                                Същите или различни?
                                Толкова прост въпрос, толкова глупости изписахме.
                                Оти не изчакаш да вдигнат 1во тавана на дълга и после да наберат средствата?!
                                Или се разтоварваш ....?

В актуализацията на бюджета вече е предвидено вдигане на тавана на дълга, което ще позволи държавата да рефинансира този заем. Новата емисия дълг обаче още не е пласирана и вероятно правителството временно ще ползва пари от фискалния резерв, за да изплати падежиращата емисия.

Коментар

Working...
                                X