IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Всички европейски банки масово изтриват репутации. никой не гледа сериозно на положителна репутация като капитал. Е сори ама предпочитам да имам акции от банка без измислени простотии в баланса.

Ливъриджа ама изобщо не е все още регулаторно изискване. И какво да ми пука за ливъриджа при положение че българските банки имат по 20% лоши кредити, а повечето европейски под 5%.

След това - всички тези сметки отдолу дето съм ги пуснал са всъщност силно оптимистични. Те предполагат че ПИБ не е правила никакви големи мизерии и че всъщност могат да си увеличат капитала. За първото имам съмнение, за второто определено съм сигурен че не могат. Т.е. те са от гледна точка на оптимист за ПИБ, а аз не съм такъв.

След това нямам идея какво е действителното покритие с обезпечения на кредити на ПИБ. Реално от това покритие зависи обзценката на кредитите, а за това няма как да има информация. Не вярвам някой извън висшия мениджмънт на банката да знае до колко оценките на обезпеченията са пазарни или са силно надути. В такъв случай - след като става дума за моите пари, аз приемам консервативния вариант, т.е. по лошия вариант. което при липса на адекватна информация смятам че е варианта който всеки инвеститор и още повече спекулант е хубаво да приеме.

Това увеличение на капитала с 170 е капка в морето. 2 процентен пункт подценява на неоходимите провизии води до много по-сериозни негативни ефекти. А все пак това че средно банковата система обезценява с един процент, не означава че ПИБ е средна банка. Може да е много по-консервативна - в което аз се съмнявам или да е много по-агресивна - което намирам за по-вероятно. А във втория случай тези 320 милиона дето ги мислиш може да са много много под реалното. Няма как да знаем. Или поне аз няма как да знам.

За това и намирам за доста едностранчиво да буташ напред само положителните от твоя гледна точка ефекти и да игнорираш или да отричаш всички вероятни негативни изненади.

В крайна сметка ми се струва че пазара върви към моята цена. И се отдалечава от твоята. Да повърви още известно време в същата посока и може и да реша че риска си заслужава. За момента все още има дълъг път надолу - според мен. А както казах не ми се иска да рискувам сериозен процент като залагам че пазара се движи от слепи оптимисти. Още повече когато не изглежда така.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovеsie Разгледай мнение
      нормалния танджибъл ПБ за голяма европейска банка, без подобни на ПИБ проблеми и с достатъчно капитал - проверено от ЕЦБ е 0,8.

Значи от СК на ПИБ първо махаш положителната репутация от Юнион - това е счетоводна врътка, не е реална печалба. След това извади тези 320 милиона - които си сметнал и капитала се оказва значително под този който и трябва за да отговаря на изискванията за капиталова адекватност. След това сложи евентуално увеличение на капитала - така че да се получи задоволителна капиталова адекватност и след това получения резултат го умножи по 0,8. Това би била нормална пазарна капитализация, за банка без капиталови проблеми.

За елементарно смятане си сметни че увеличението на капитала ще е по пазарна цена към момента - макар че това изобщо, ама изобщо не е даденост, и поне за мен си слагам дисконт от 30% за сигурност. Така ще откриеш с колко би трябвало да се увеличат акциите и колко ще е пазарната стойнос на ПИБ след едно евентуално увеличение. След това от тази стойност извади сумата на увеличението на капитала. И това което остава е това което е близо до моето виждане за справедлива настояща стойност на ПИБ.

Ако и след като си направиш тези сметки смяташ че ПИБ е добра инвестиция на сегашната цена - еми ок, твои са си парите.
      мдаа... не за първи път срещам случай, при който поради липса на внимание към детайла се стига до тежка грешка.

така, 0.8 ПБ, нали така? при какъв среден ливъридж на банките? Щото БГ банките имат средно доста по-нисък ливъридж от т.нар западни банки. Сметни го. И тогава сметни колко трябва да е аджъстмента на ПБ за БГ банки.

второ - с един ред изтри капитала на бившата Юнион. това, което казваш пич за т.нар счетоводна врътка е, че напрактика Юнион е имала значителен по обем (за около 200 милки) непровизирани кредити. При положение, че Юнион беше немска банка, следвала правилата на майка си, това е меко казано научна фантастика. Дори не е и научна, ами си е чисто фентъзи. От много разбирачи на т.нар high finance, се забравят фундаментите и какво значение имат те. С думи прости - това, че майката на Юнион я продаде в най-кофтито време на цени на файър сейл, не означава, че купените активи и капиталовата и секция са били зле пич. Затова т.нар врътка си е много добра сделка.

и на последно място - адски удобно забравяш за еднократния ивент от тази сделка за земята. не ме интересува как се е случила и кой на кой с какво и как действал. фактите са, че банката с един удар с КЕШ си увеличи капиталовата секция със 170 милиона, без да разводни акционерите - щот си е чиста проба печалба - за твои разни там сметки и изчисления можеш да го броиш като вдигане на капитала със 170 милки с КЕШ.

И на последно място - да парите са мои, твоите са твои - ти прави каквото искаш с тях, просто не знам какво правиш във форума на ПИБ като нито имаш акции, нито пари там, но пееш колко била зле банката. Знам, че всички искат да купуват ефтинко и да излъжат бъзливите шарани, но в този случай който пил пил, който евал евал, сори за тия дет гледаха мача от телевизора вместо да дойдат на стадиона. Щото пич, може всичко, но следващите месеци ще си гризеш ноктите що аджеба не направих таз бърза врътка. И ще се опитваш да успокоиш алчната ти съвест с това видиш ли колко рискова била банчицата.
      Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
        абе пич, в момента макрет капа на банката е 288 милки, при капиталова секция от 720 милки, или пазара смята, че има неосчетоводени обезценки за 420 милиона. Какво повече от това искаш? отделно нали глътнаха милиардния порфейл на Юнион. Нале беха немска банка, и тя ли има омазан портфейл според теб? също така си направих труда и сметнах средните провизии на кредитите на цялата банкова система. Средно са 10% от отпуснатите кредити. При ПИБ е 5.1%. Ако ПИБ изравни процента със средния за пазара ще трябва да допровизира още 320 мил, което е със 100 мил по-малко отколкото смята пазара. Казуса идва сега с едни 170 мил печалба от тази еднократна сделка за продажбата на земята. При равни други условия маркет капа трябва да скочи с тия 170 мил платени КЕШ или цена на акция от 2.5 на 4 кинта. друг е въпроса дали това ще се случи естествено.

Статистиката за провизиите е от сайта на БНБ към 30.09.2014. Изчислил съм ги банка по банка и за цялата банкова система.
        нормалния танджибъл ПБ за голяма европейска банка, без подобни на ПИБ проблеми и с достатъчно капитал - проверено от ЕЦБ е 0,8.

Значи от СК на ПИБ първо махаш положителната репутация от Юнион - това е счетоводна врътка, не е реална печалба. След това извади тези 320 милиона - които си сметнал и капитала се оказва значително под този който и трябва за да отговаря на изискванията за капиталова адекватност. След това сложи евентуално увеличение на капитала - така че да се получи задоволителна капиталова адекватност и след това получения резултат го умножи по 0,8. Това би била нормална пазарна капитализация, за банка без капиталови проблеми.

За елементарно смятане си сметни че увеличението на капитала ще е по пазарна цена към момента - макар че това изобщо, ама изобщо не е даденост, и поне за мен си слагам дисконт от 30% за сигурност. Така ще откриеш с колко би трябвало да се увеличат акциите и колко ще е пазарната стойнос на ПИБ след едно евентуално увеличение. След това от тази стойност извади сумата на увеличението на капитала. И това което остава е това което е близо до моето виждане за справедлива настояща стойност на ПИБ.

Ако и след като си направиш тези сметки смяташ че ПИБ е добра инвестиция на сегашната цена - еми ок, твои са си парите.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovеsie Разгледай мнение
          да провизира ПИБ като райфайзен, обб или булбанк и няма да има за какво да се хване човек. Е да де ама не могат да провизират толкова, защото великата банка ще остане без собствен капитал или почти без собствен капитал. Пък ти си купувай акции от ПИБ. Ако спечелиш още по-добре - рискувал си спечелил си. Аз акции на банка която по мои сметки трябва да си увеличи капитала двойно - поне - няма да си взема.
          абе пич, в момента макрет капа на банката е 288 милки, при капиталова секция от 720 милки, или пазара смята, че има неосчетоводени обезценки за 420 милиона. Какво повече от това искаш? отделно нали глътнаха милиардния порфейл на Юнион. Нале беха немска банка, и тя ли има омазан портфейл според теб? също така си направих труда и сметнах средните провизии на кредитите на цялата банкова система. Средно са 10% от отпуснатите кредити. При ПИБ е 5.1%. Ако ПИБ изравни процента със средния за пазара ще трябва да допровизира още 320 мил, което е със 100 мил по-малко отколкото смята пазара. Казуса идва сега с едни 170 мил печалба от тази еднократна сделка за продажбата на земята. При равни други условия маркет капа трябва да скочи с тия 170 мил платени КЕШ или цена на акция от 2.5 на 4 кинта. друг е въпроса дали това ще се случи естествено.

Статистиката за провизиите е от сайта на БНБ към 30.09.2014. Изчислил съм ги банка по банка и за цялата банкова система.
          Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Бате Пешо и forex master се появиха да плюят по ПИБ. Това е първият силен бай сигнал от много време насам. Имат нюх и безпогрешно маркират дъната.

Коментар

• Първоначално изпратено от Penko Разгледай мнение
              Мастъре, ще обясниш ли как твоите пари стимулират икономиката, като при тях липсва инфлация?
              Инфлацията НЕ стимулира икономиката. Инфлацията е просто още един данък!

Икономиката не трябва да бъде стимулирана, а балансирана. Стимулирането на икономиката означава създаването на балони, които рано или късно се пукат. И след като се спукат, за да се замаже дисбаланса, трябват още по-големи стимули... Което създава още по-големи балони. И като се спукат по-големи балони се иска още по-големи стимули... И те така в спиралата на глупостта и алчността.

Стига се до кривата круша, където сме сега. И вече никакво печатане на пари /някои му казват стимулиране/, не помага! Не помага, защото най-горемият балон е в най-сигурните активи - в държавните съкровишни бонове в тъй наречените развити страни...

Това доколко тъй наречените развити страни са развити, а тъй наречените развиващи са развиващи се, е отделен въпрос. Заедно икономиките на Г-7 на развиващите се страни вече е по-голямо число от икономиките на Г-7 на развитите страни... Иди че обяснявай, кой е развития и кой развиващ се...
              Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                Ами и аз това казвам... Те правят само това, което могат да правят - да печатат пари! Когато им се каже "Направете нещо!", те започват да печатат пари, защото печатането на пари е единственото което могат да правят. Какъв е точно проблема няма никакво значение за тях!
                Мастъре, ще обясниш ли как твоите пари стимулират икономиката, като при тях липсва инфлация?

Коментар

• Първоначално изпратено от Mammita Разгледай мнение
                  Ами не определям аз политиката на ЕЦБ и ЕС . Там печатат яко и раздават пари с кофите.
                  Ами и аз това казвам... Те правят само това, което могат да правят - да печатат пари! Когато им се каже "Направете нещо!", те започват да печатат пари, защото печатането на пари е единственото което могат да правят. Какъв е точно проблема няма никакво значение за тях!
                  Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                    Сензационно няма. Има глупаво. Все едно да лекуваш един алкохолик, като намаляш цената на алкохола.

Кризата в икономиката е причинена от огромните планини от дългове, които няма как да бъдат върнати. Не може да решаваш проблемите причинени от огромните дългове с още дългове. ТОВА Е ТЪПО!
                    Ами не определям аз политиката на ЕЦБ и ЕС . Там печатат яко и раздават пари с кофите.

Коментар

Сега малко да ви информирам за тия лихви в Европа. ЕЦБ започна да налива ликвидност последните години на банките. Супер евтини пари (последните ги даде на 0,25%, а декември ще им дава още на 0,15%) с идеята, че по този начин те ще започнат да кредитира. Е да, ама банките започнаха да инвестират тези пари не в отпускане на кредити, а в ДЦК-та. Видяха, че така не могат да стимулират кредитирането, а от тук и самата икономика. Сега се опитват като намалят максималния праг на гарантиране на депозитите, за да накарат самите потребители да не държат големи суми на депозити, а да ги влагат в икономиката. Това е. Няма нещо сензационно тук.
                      Сензационно няма. Има глупаво. Все едно да лекуваш един алкохолик, като намаляш цената на алкохола.

Кризата в икономиката е причинена от огромните планини от дългове, които няма как да бъдат върнати. Не може да решаваш проблемите причинени от огромните дългове с още дългове. ТОВА Е ТЪПО!

Коментар

браво, точно така. благодарение на такива селски тарикати и бездарници като равния, мисирката и още куп други дето плюят срещу тази банка аз ще мога да правя пари. благодаря ви!

равния ми пее, че банката немала проблем с ликвидността но имала с качеството на портфейла си. знаете ли какво е интересното тук? че те не пеят срещу всички останали банки. с малки изключения като алианцбанк или айенджи и бнп париба, останалите банки са насрали едни големи кафеви...кебапчета. която и да хванете - като почнете от райфайзен - затва оня змей андреев беше изхвърлен като мръсно коте, схемите на вЕликата булбанк - пак в капитал как дават кредит за десетки милиони евра на фирма регистрирана миналата седмица, ОББ - дет черепа отвляка едни 80-100 милиона и цялото корпоративно банкиране си замина, ДСК - където пак корпоративно се осраха като за световно и сега не мога да намеря нито един познат там щот всички са уволнени и напуснали, абе какво знаете вие изобщо.

Но браво, браво, продължавайте нататък, аз ще си пълня и ще си слагам паричките там на висока лихва. В един момент като и вие видите истината в очичките - ще ви засърбят ръчичките и точно тогава батко на вас ще продава, и тогава пустата му алчност ще ви е изпращяла акъла и всяка мисъл за проблем ще ви се е изпарила от простата глава. Защото дребни селски душички истинската риба се лови в мътни води. Затова Бъфет когато беше окото на тайфуна купуваше като луд банкови акции и тогава всички му се смяха. Сега точно тези дет се смяха неловко се обръщат на другата страна щот батко ви Бъфет за пореден път им показа откъде изгрява луната. та така и вие - мучете, вийте, ревете, стенете, пишете, колкото повече, толкова повече ще ви боли гъза после.
                        да провизира ПИБ като райфайзен, обб или булбанк и няма да има за какво да се хване човек. Е да де ама не могат да провизират толкова, защото великата банка ще остане без собствен капитал или почти без собствен капитал. Пък ти си купувай акции от ПИБ. Ако спечелиш още по-добре - рискувал си спечелил си. Аз акции на банка която по мои сметки трябва да си увеличи капитала двойно - поне - няма да си взема.

Коментар

Сега малко да ви информирам за тия лихви в Европа. ЕЦБ започна да налива ликвидност последните години на банките. Супер евтини пари (последните ги даде на 0,25%, а декември ще им дава още на 0,15%) с идеята, че по този начин те ще започнат да кредитира. Е да, ама банките започнаха да инвестират тези пари не в отпускане на кредити, а в ДЦК-та. Видяха, че така не могат да стимулират кредитирането, а от тук и самата икономика. Сега се опитват като намалят максималния праг на гарантиране на депозитите, за да накарат самите потребители да не държат големи суми на депозити, а да ги влагат в икономиката. Това е. Няма нещо сензационно тук.
                          Ми хората не щат да влагат в икономиката и не мое ги накараш на сила.

Коментар

• Сега малко да ви информирам за тия лихви в Европа. ЕЦБ започна да налива ликвидност последните години на банките. Супер евтини пари (последните ги даде на 0,25%, а декември ще им дава още на 0,15%) с идеята, че по този начин те ще започнат да кредитира. Е да, ама банките започнаха да инвестират тези пари не в отпускане на кредити, а в ДЦК-та. Видяха, че така не могат да стимулират кредитирането, а от тук и самата икономика. Сега се опитват като намалят максималния праг на гарантиране на депозитите, за да накарат самите потребители да не държат големи суми на депозити, а да ги влагат в икономиката. Това е. Няма нещо сензационно тук.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                              държавната помощ, дето се разсрочи за 18 месеца още, не е ли свързана с проблеми с ликвидността...

кое от двете
                              за високата лихва - те, затова в Европа спорят за намаляване на гарантирания депозит, дето едни си слагат парите за високи лихви, пък други има плащат безхаберието
                              Ми тогава нека променят закона и БНБ да може да регулира лихвите в определен коридор.Който дава повече няма гаранция и те така

Коментар

...

равния ми пее, че банката немала проблем с ликвидността но имала с качеството на портфейла си....
                                ....
                                Но браво, браво, продължавайте нататък, аз ще си пълня и ще си слагам паричките там на висока лихва. ..........
                                държавната помощ, дето се разсрочи за 18 месеца още, не е ли свързана с проблеми с ликвидността...
                                Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                                ...
                                Но браво, браво, продължавайте нататък, аз ще си пълня и ще си слагам паричките там на висока лихва. ..........
                                кое от двете
                                за високата лихва - те, затова в Европа спорят за намаляване на гарантирания депозит, дето едни си слагат парите за високи лихви, пък други има плащат безхаберието

Коментар

Working...
                                X