Първоначално изпратено от G.Gekko
Разгледай мнение
Поне като гледам преобладащата психология на участниците на БФБ, като се почне от току що наченали спекуланти и се стигне до управляващите ПФ всичките страдат от брутална липса на опит. Доказателство за това е точно оборота. Защото при фрии флоут на БГ 40 от рода на 400-500 милиона, то нормалния оборот на ден ако бяхме нормална борса трябваше да е около 2 милиона. А за развиващ се пазар, нормалния оборот би трябвало да е някъде около 4-5 милиона. това при настоящите капитализации. След като оборота е много под това - то проблема на учасниците на БФБ е не че прекаляват с търговията, а че всъщност не търгуват достатъчно. Т.е. те не пренастройват достатъчно бързо портфейлите си спрямо новините и очакванията. Достатъчно е да се променя само по 30% от портфейлите на институционални и физически лица на година и това прави оборот от 60% от фрий флоута. А 30% си е почти пасивна стратегия. И това според мен е абсолютния минимум за да може да се каже че тези хора изобщо правят нещо. Което обаче предполага среден оборот от 1,5 милиона на ден.
А и аз много пъти съм го казвал, но пак да го кажа, БФБ в момента НЕ е евтина. Което предполага наистина нужда от пренастройване на портфейли. И от много по-бързи както спадове така и ръстове. А тук волатилността е умряла.
Коментар