IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ-София АД (BSE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Човече, ти наистина ли обвиняваш българското население че не иска да инвестира в компании като Химимпорт, Градус, Еврохолд, Холдинг Варна, Телелинк, ПИБ, Зърнени храни, Монбат, Неохим, Трейс, Петрол? И това са "сините чипове" на БФБ, и да не забравяме самото БФБ... Повярвай ми, по-голямата ми "инвестиционна култура и финансови навици" ме "карат" да избягвам БФБ, вместо да инвестирам на нея...
    Аз никого не обвинявам, а само констатирам ситуацията. А тя е, че 45 години, по времето на социализма, в България не е имало капиталов пазар и трябва време за натрупването на определен опит и познания, които най-общо наричам инвестиционна култура. Инвестиционната култура на българина, т.е. неговите инвестиционни навици, все още не е на нивото, на което ми се иска. Това, че ние и голяма част от нашето обкръжение инвестираме, не значи, че като цяло населението има тези навици. За това си има обективни причини, като икономическата криза от деветдесетте, корупцията, наличието на измамни схеми и др. Според мен, на този етап, по-голямата част от хората, които са склонни да спестяват или да инвестират са насочили своето внимание към по-традиционните за тяхната инвестиционна култура - имоти и банкови депозити, отколкото към капиталовия пазар, независимо дали БФБ или др. фондова борса. Надявам се това скоро да се промени било то по еволюционен начин, когато едното поколение от инвеститори предаде познанието си на следващото, или по революционен начин, ако държавата катализира по-бързото развитие на фондовия ни пазар, чрез някаква програма от мерки. А капиталовия пазар е жизненоважен за икономиката, както знаете, защото чрез него може да се финансират както вече утвърдени печеливши бизнеси, така и някои по-нови в технологично отношение, по-иновативни, бизнес проекти. Държавите, които имат по-иновативни и технологично развити икономики, са по-конкурентоспособни и имат по-висок жизнен стандарт.

П.П. Листването на изключително малка част от българските акционерни дружества на БФБ, също определям като специфика на българската предприемаческа и инвестиционна култура.
    Last edited by m_nedev; 19.02.2025, 22:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от jorsibg Разгледай мнение

И по-хубаво,сигурен съм че БФБ ще се справи по-добре и без теб!Вместо да проповядваш колко е зле на нашата борса, вземи направи някой лев ......виж какво прави Шели например.
      Справя се отлично. 250 000-300 000лв. оборот на ден. За какво им е да я приватизират. Интересно ми е вие "милионерите от Шели", колко време ще ви е нужно да осребрите печалбите си, при тази пазарна оценка на компания и оборота на БФБ в момента?

Коментар

Човече, ти наистина ли обвиняваш българското население че не иска да инвестира в компании като Химимпорт, Градус, Еврохолд, Холдинг Варна, Телелинк, ПИБ, Зърнени храни, Монбат, Неохим, Трейс, Петрол? И това са "сините чипове" на БФБ, и да не забравяме самото БФБ... Повярвай ми, по-голямата ми "инвестиционна култура и финансови навици" ме "кара" да избягвам БФБ, вместо да инвестирам в нея...
        И по-хубаво,сигурен съм че БФБ ще се справи по-добре и без теб!Вместо да проповядваш колко е зле на нашата борса, вземи направи някой лев ......виж какво прави Шели например.

Коментар

• Първоначално изпратено от m_nedev Разгледай мнение

Държавата няма логична причина да я продаде, според мен. Но за ниската активност на борсата не ти е виновна държавата, а финансовите навици и култура на населението. Вярно, че, ако държавата иска, може доста да помогне на борсовата търговия, но на някои хора трябва да им дойде наум, че без силен капиталов пазар трудно можем да имаме силна и иновативна икономика.
          Човече, ти наистина ли обвиняваш българското население че не иска да инвестира в компании като Химимпорт, Градус, Еврохолд, Холдинг Варна, Телелинк, ПИБ, Зърнени храни, Монбат, Неохим, Трейс, Петрол? И това са "сините чипове" на БФБ, и да не забравяме самото БФБ... Повярвай ми, по-голямата ми "инвестиционна култура и финансови навици" ме "карат" да избягвам БФБ, вместо да инвестирам на нея...
          Last edited by mancev; 19.02.2025, 21:24.

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
            Да вземат да продадат БФБ, че да живне борсата ;-)
            Държавата няма логична причина да я продаде, според мен. Но за ниската активност на борсата не ти е виновна държавата, а финансовите навици и култура на населението. Вярно, че, ако държавата иска, може доста да помогне на борсовата търговия, но на някои хора (има предвид тези, които управляват държавата) трябва да им дойде наум, че без силен капиталов пазар трудно можем да имаме силна и иновативна икономика.
            Last edited by m_nedev; 19.02.2025, 22:52.

Коментар

• Да вземат да продадат БФБ, че да живне борсата ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Champion Разгледай мнение
                Според годишния отчет, при 100 % разпределена печалба, това значи 0.50 лв. дивидент. Екстра!
                В сметката включваш ли, ако БНЕБ изплати междинен дивидент на БФБ след първите 6 месеца? Защото в дъщерните дружества има около 23 милиона печалба - натрупана и текущ резултат, по мои груби сметки.
                Last edited by m_nedev; 19.02.2025, 19:57.

Коментар

• Според годишния отчет, при 100 % разпределена печалба, това значи 0.50 лв. дивидент. Екстра!

Коментар

• Да видим, да видим...
                    " „Обезкървяване“ на енергетиката: Петкова прибира целия дивидент на енергийните компании

Тази година министърът на финансите от ГЕРБ очаква да получи близо 2 млрд. лв. от печалбите на публичните дружества"

пп.- Той резила памет не иска!!! - но ползите са нещо друго!
                    "Именно Петкова и настоящият енергиен министър Жечо Станков бяха най-гласовити срещу тази политика на Асен Василев. Те бяха инициаторите на решението на Народното събрание от пролетта на 2024 г., с което забраниха на Асен Василев да вземе дивидента на БЕХ, обвинявайки го, че "обезкървява" енергийната система на България. В последствие тази тяхна инициатива беше отменена от съда."
                    Last edited by inta53; 19.02.2025, 17:24.

Коментар

• Из проекто бюджета за 2025:
                      "Политиката по дивидентите, свързана с отчисление от печалбата за съдружниците,
                      съответно разпределяне на дивидент за акционерите в размер 100 на сто от дъщерните дружества на държавните предприятия и търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и разпределяне и внасяне на междинен дивидент въз основа на
                      приетия и одитиран междинен финансов отчет към 30.06.2025 г. от публични предприятия - акционерни дружества, при спазване на чл. 247а от Търговския закон, се очаква да Генерира допълнителен приход от 1 127,7 млн. лв. през 2025 година.

Както знете между първо и второ четене всичко може да се предложи затова НЕ Е ПРЕПОРЪКА за вземане на инвестиционна решение.
                      Last edited by polax; 19.02.2025, 08:53.

Коментар

• Най-накрая(чаках го от месеци), вярвам, че ще ви бъде интересно:

Участници: Николай Мартинов, IMPETUS Capital; Коста Йорданов, Wiser Technology, Bianor; Димитър Димитров, Shelly Group; Владимир Джиджишев, Global Gaming Solutions
                        • EuroBridge - най-новият сегмент на БФБ и нова възможност за компаниите
                        • Пазар Beam - пътят към растеж за малкия и среден бизнес
                        • Инвестиционни възможности на БФБ
                        • Бъдещи перспективи пред БФБ

https://youtu.be/ulSE3UWMipo?si=hBkqLeurtXLbOe_4

Коментар

На какво се дължи днешния оборот на BSE International знае ли се? Че и хубави обеми, едва ли е някой случаен...
                          Уведомяваме Ви, че поради краткотрайни колебания в мрежата на маркет-мейкъра Трейдгейт АГ на MTF BSE International, довели до временна неизправност в алгоритъма, е издадено нареждане B62/14.02.2025 г. на Директора Търговия на БФБ АД на основание чл. 49, ал. 1 във връзка с чл. 49, ал. 3 и чл. 50, ал. 1 от Правила за търговия на Пазар BSE INTERNATIONAL (MTF) за отстраняване на проблема

Коментар

• На какво се дължи днешния оборот на BSE International знае ли се? Че и хубави обеми, едва ли е някой случаен...

Коментар

• Чрез добавянето на тази платформа ( SpaceCrowd) вече можем да кажем, че БФБ е изградила и поддържа една цялостна инфраструктура, чрез която да подпомогне развитието на бизнеса още от неговото стартъп ниво. След SpaceCrowd може да се излезе на бийм пазара ( който е насочен към финансирането на малки и средни предприятия) или на основен пазар на БФБ, а накрая и на международния фондов пазар чрез Евро бридж.
                              Last edited by m_nedev; 11.02.2025, 17:20.

Коментар

• Коментар

Working...
                                X