If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Живуркаш с илюзията че когато парите се обезстойностяват активите ще повишат своята стойност в пари.Но е неизбежно да стоиш в един момент на кръгла загуба и да нямаш полезен ход.Когато активите възтановят цени стойността им ще е същата в пари но стойността на парите ще се е загубила в пъти..т.е. ще ти трябва ниво далече над върха..предния връх.
Звучи ми цинично ! Първо в кризата инвестициите стават нулева стойност в пари ..естественно се спасяват тези които са на пари , в следващия момент им обезстойностяваш парите на тези които са на пари защото те трябва да нацелят момента в който да избягат от тях. Т.е. трябва да притежават умението и нюха на спекуланта. Цинизъм е отвсякъде , този трябва да го разплакват всеки ден и дори по няколко пъти..той си го заслужава.
„Като цяло според мен много, много малко хора могат да извлекат полза от това. За мнозинството това е период на разрушаване на благосъстоянието. Ако успеете да запазите своето благосъстояние, тогава вие сте спечелили предимство в кризата“, завършва милиардерът.
Не ми остава нищо друго освен скромно да заявя - точно това го повтарям вече цяла година!
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
............моята загуба на бфб в % изражение е огромна <влязох на съпало когато се очакваше че най лошото е преминало> по после загубих интерес и си забравих паролата на cobos-чето
........чудех си се на каква база вземате решения за инвестиция на бфб ? ---моята беше връзка с Dow...
здравей jays, тя връзката между ДАУ и СОФИКС е доста кофти за нас - при спад на ДАУ тук се размазваме, а при негов ръстеж ние най-много да стоим на едно място или съвсем леко да отлепяме. аз се водя от чисто психологически мотиви при вземане на решението си за момента на покупки и продажби, а при избора на конкретните акции се водя основно от фундамент, мениджмънт и перспективи пред бизнеса.
атила, думата капацитет, когато е сложена в кавички какво е?
............моята загуба на бфб в % изражение е огромна Smile <влязох на съпало когато се очакваше че най лошото е преминало> по после загубих интерес и си забравих паролата на cobos-чето Smile
........чудех си се на каква база вземате решения за инвестиция на бфб ? ---моята беше връзка с Dow...
jays , здравей ! Направих грешна преценка за ролята на ПФ в края на годината и затова продадох повечето позиции ..... тогава. Сега имам няколко дългосрочни и спекулирам с любими позиции..... и чакам .
SpomenA, pak si zapochnal da se iziaviavash - imam niakolko vaprosa kum teb (ne go priemai kato zaiajdane) - kolko % sa ot 750 do 290?
Mai tochno kolkoto ot 1950 do 750?
Ta togava kato izkliuchim trenda koe tochno pozna?
Izviniavam se za Lat.
ще ти отговоря киф!
като начало да уточня, че не съм имал особено желание да се изявявам, просто си срещнах ника в коментар на Атила. естествено гарниран с обиди и квалификации. чудно с какво съм го предизвикал този път, след като не съм го споменавал от месеци.
та сега конкретно по въпроса - на теб поне ти прави чест, че използваш 750 като разделител, защото полки ползва 897 - нивото на което съм си взел първите акции (то по неговата логика целият негов портфейл е на 1900, но това е нещо нормално за този иначе толкова глупав участник от форума :-)). разликата киф идва от това, че аз не съм стоял и гледал подсмърчайки как акциите ми падат, а през цялото това време съм действал активно за да минимизирам загубите си. почти всички свои действия съм споделял и сега лесно мога да докажа долунаписаното: М+С закупени на 6 и нещо съм ги продал на 7.70-7.80 (не си спомням точно колко), когато тази акция скачаше , когато всичко друго падаше. с парите от нея съм си взел отново акции, но вече на цели съответстващи на софикс 550-600. Енемонките купени на 5 , ги продадох в деня на върха до 8.80 някъде, като вечерта го казах на всеослушание, без да се притеснявам, че на другия ден Енемона може да продължи да поскъпва (е, те точно от следващия ден отново тръгнаха надолу ;-) - сигурно чиста случайност :-)). Каолин съм го продал на загуба, но утре мога да си го взема с 30% отдолу. Корпоративна купена на 65 лв. съм я продал над 70лв. доста преди сегашния скок след Оманските новини. през всичкото това време, максимума на акциите ми е бил 47-48%, към днешна дата е под 30%. загубите ми в края на годината бяха 5-6 хил.лв., т.е. 8-9% върху целия ми портфейл. тази загуба ми изяде печалбата от лихви и дребни врътки преди това през годината и завърших 2008 на 0 (още ли се чудиш какво съм познал, след като софикс се срина с 80% за година, а аз съм излезнал на 0 ;-)). С печалбите от енемона и корпоративна за тази година съм дори на плюс - от енемона около 1 200лв. и от корп към 150-200лв.
та сега конкретно с цифри: от 750 до 290 са си малко над 61% спад. по време на това движение надолу, аз съм загубил 8-9% от портфейла си.
има ли разлика киф?
и нещо друго - ако утре реша и вкарам останалите 70% кеш, средната ми цена сигурно ще падне от 600 на 380-390. има ли пак разлика киф?
аз също не се заяждам ;-)
Олеле, СпамерЪ!
Какви обиди и квалификации по твой адрес, бе човече дрбнаво?!
Казах, че бих желал да те срещна вчера, на инвеститорската среща!!!
............моята загуба на бфб в % изражение е огромна <влязох на съпало когато се очакваше че най лошото е преминало> по после загубих интерес и си забравих паролата на cobos-чето
споменЪ , поздрав и на теб! За обективност трябва да се знае коя позиция и колко броя акции ..... Защото ССВ падна над 93 % , а КОРП и Монбат по малко .... да не говорим за цената на Петрол също член на Софикс в началото на миналата година... и спекулативните сделки след всеки спад ...
SpomenA, pak si zapochnal da se iziaviavash - imam niakolko vaprosa kum teb (ne go priemai kato zaiajdane) - kolko % sa ot 750 do 290?
Izviniavam se za Lat.
Спомен и Киф , спора е малко необективен .... Миналата година през цялата съм бил 60- 80 процента на акции и загубите ми са до 25 % .....Според вас излиза , че трябва да имам 65 -70 процента загуба....
Izviniavam se za Lat.
ще ти отговоря киф!
като начало да уточня, че не съм имал особено желание да се изявявам, просто си срещнах ника в коментар на Атила. естествено гарниран с обиди и квалификации. чудно с какво съм го предизвикал този път, след като не съм го споменавал от месеци.
та сега конкретно по въпроса - на теб поне ти прави чест, че използваш 750 като разделител, защото полки ползва 897 - нивото на което съм си взел първите акции (то по неговата логика целият негов портфейл е на 1900, но това е нещо нормално за този иначе толкова глупав участник от форума :-)). разликата киф идва от това, че аз не съм стоял и гледал подсмърчайки как акциите ми падат, а през цялото това време съм действал активно за да минимизирам загубите си. почти всички свои действия съм споделял и сега лесно мога да докажа долунаписаното: М+С закупени на 6 и нещо съм ги продал на 7.70-7.80 (не си спомням точно колко), когато тази акция скачаше , когато всичко друго падаше. с парите от нея съм си взел отново акции, но вече на цели съответстващи на софикс 550-600. Енемонките купени на 5 , ги продадох в деня на върха до 8.80 някъде, като вечерта го казах на всеослушание, без да се притеснявам, че на другия ден Енемона може да продължи да поскъпва (е, те точно от следващия ден отново тръгнаха надолу ;-) - сигурно чиста случайност :-)). Каолин съм го продал на загуба, но утре мога да си го взема с 30% отдолу. Корпоративна купена на 65 лв. съм я продал над 70лв. доста преди сегашния скок след Оманските новини. през всичкото това време, максимума на акциите ми е бил 47-48%, към днешна дата е под 30%. загубите ми в края на годината бяха 5-6 хил.лв., т.е. 8-9% върху целия ми портфейл. тази загуба ми изяде печалбата от лихви и дребни врътки преди това през годината и завърших 2008 на 0 (още ли се чудиш какво съм познал, след като софикс се срина с 80% за година, а аз съм излезнал на 0 ;-)). С печалбите от енемона и корпоративна за тази година съм дори на плюс - от енемона около 1 200лв. и от корп към 150-200лв.
та сега конкретно с цифри: от 750 до 290 са си малко над 61% спад. по време на това движение надолу, аз съм загубил 8-9% от портфейла си.
има ли разлика киф?
и нещо друго - ако утре реша и вкарам останалите 70% кеш, средната ми цена сигурно ще падне от 600 на 380-390. има ли пак разлика киф?
аз също не се заяждам ;-)
Може ли да ви дам един пример за дивидент,вие кажете има ли смисъл или не - Соди -Девня. Директора ми изпрати писмо с предложение за обратно изкупуване на 13 лв. Няколко години по-късно започнаха да дават дивидент.Само за миналата година 8,50 на акция.Собствениците развиват дружеството, има ръст на продажбите.Необходими са много такива дружества за да я има БФБ за в бъдеще, а не такива с нагли мажоритари, които еднолично си прибират печалбите във вид на премиии и заплати, източват и т.н.
Коментар