If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Че кой си ти, че да ми казваш да се разкарам? Инвесторът твой ли е - или Трейдингът? Въобще за какъв се мислиш ти... хайде да не те определям?
Импе, целият проблем идва от това, че ти постоянно се опитваш да даваш акъл /било то и добронамерено/ на Форти, който многократно е заявявал, че няма нужда от него. На сила може да се вземе, но не и да се даде! Приеми, че ти за него си някой халипав манго и последният човек, в чиито съвети би се вслушал. В моите очи Форти също не е прав и съм му го казвал, но той все пак има право да избира кого да слуша и кого не. Явно е, че той трудно приема съвети от неуспели хора, в което има логика все пак. Идеалният вариант за мен е ти да спреш да му даваш акъл на него /други хора се вслушват/, а той да не проявява високомерност към по-бедните люде !
Продажба на големи пакети знаем как става. Едва ли ще сложи 50 000 акции на аска ако реши да излиза. Звъниш на брокера, казваш му имам такъв пакет за продажба и при такова дружество като Трейдинга едва ли ще отнеме много време на брокера да ти намери купувач. А понеже подхвана сравнение на Трейдинга с гиганти на световния пазар относно дивидентната доходност: Тези световни компании, които спомена са във фаза зрялост. Едва ли имат потенциал да си удвоят или утроят печалбите, какъвто има потенциал Трейдинга, ако почне да продава извън страната. Това е ОГРОМНАТА РАЗЛИКА между Трейдинга и гигантите, които спомена.
Първо - пазарите извън страната не са девствени... освен ако не тръгнем да правим експанзия някъде из Негрия.
Второ - ръстът на нашият пазар е все по-труден, въпреки че мениджмънтът работи брилянтно - Димитър Димитров е просто маниакален работохолик: кефи ме.
Разбира се - не отричам реалната възможност за експанзия навън и се надявам на нея. Може да удвои печалбите си Трейдингът, но това хич няма да е бръзо и лесно.
Не забравяй, че цитираните от мен компании са не само по-зрели (удачен израз), но и ного по-силни и могъщи и по-трудно могат да бъдат съборени, което е допълнителна гаранция. И мани Газпромът да няма на де да се разраства. Китайските ламтурници на ресурси има да цоцат газчица кат` тако`а.
Разбира се - именно поради твоите съображение и през ум не ми минава да разпродам всичките си Трейдингчета. Трудно бих продал и повече от половината, защото си ме кефят. Но пък да РЕинвестирам дивидентът от Трейдингчетата в нови Трейдингчета на тия нива, че и на евентуални нива над осмак - е: за мене това не е вариант. Освен това искам да диверсифицирам по-широко инвестициите си в хапчевия отрасъл - а сега тук съм суперконцентриран, което не ми се нрави - дори суперконцентраторството да е в една от най-любимите ми компании: тази.
А брокерът сигурно ще ти намери купувач - ама въпросът е на каква цена. Защото тоя купувач надали ще те чака точно ти да му шитнеш 50 000 акции и надали ще ти ги плати по осмак парчето.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Пак те питам съвсем добронамерено: не те ли притеснява това, че ти като по-тлъст инвеститор, си прекалено концентриран на нашата борса, напомняща град-призрак от дивият запад? Ако по една или друга причина решиш да избягаш 3/4 от Трейдингчетата, какво се случва? Колко време ще ти трябва и колко ще коства това на капиталовата ти доходност?
В моментът водещите десет оферти вляво са общо за малко над 2000 бройки и се простират в дълбочина до лев под последната цена... дори при тази силна и уважавана акция, ликвидността е ниска и ако решиш бръже да разпродаваш, направо ще продъниш пазарът и ще се лишиш от поне четвърт от капиталовата си доходност. Отдясно пък - водещите 10 поръчки са за около 2100 акции - простиращи се нагоре до 8.47 кинта. Тоест ако решиш да реинвестираш отново в Трейдингът, пак ще ти е трудно - ок, за реинвестиране няма да бръзаш да сториш това в един ден.
Именно защото си с по-големи пари, лекомислено е да се свръхконцентрираш на слаба борса като нашата. Казвам го за твое добро това... и не съм виновен, че за да подтиснеш дискомфортството в себе си реагираш остро на съвсем добронамереното ми мнение - камо ли да се нахвърляш върху ми - задето съм коментирал постът на друг колега, който въобще не реагира като тебе.
Продажба на големи пакети знаем как става. Едва ли ще сложи 50 000 акции на аска ако реши да излиза. Звъниш на брокера, казваш му имам такъв пакет за продажба и при такова дружество като Трейдинга едва ли ще отнеме много време на брокера да ти намери купувач. А понеже подхвана сравнение на Трейдинга с гиганти на световния пазар относно дивидентната доходност: Тези световни компании, които спомена са във фаза зрялост. Едва ли имат потенциал да си удвоят или утроят печалбите, какъвто има потенциал Трейдинга, ако почне да продава извън страната. Това е ОГРОМНАТА РАЗЛИКА между Трейдинга и гигантите, които спомена.
Пак те питам съвсем добронамерено: не те ли притеснява това, че ти като по-тлъст инвеститор, си прекалено концентриран на нашата борса, напомняща град-призрак от дивият запад? Ако по една или друга причина решиш да избягаш 3/4 от Трейдингчетата, какво се случва? Колко време ще ти трябва и колко ще коства това на капиталовата ти доходност?
В моментът водещите десет оферти вляво са общо за малко над 2000 бройки и се простират в дълбочина до лев под последната цена... дори при тази силна и уважавана акция, ликвидността е ниска и ако решиш бръже да разпродаваш, направо ще продъниш пазарът и ще се лишиш от поне четвърт от капиталовата си доходност. Отдясно пък - водещите 10 поръчки са за около 2100 акции - простиращи се нагоре до 8.47 кинта. Тоест ако решиш да реинвестираш отново в Трейдингът, пак ще ти е трудно - ок, за реинвестиране няма да бръзаш да сториш това в един ден.
Именно защото си с по-големи пари, лекомислено е да се свръхконцентрираш на слаба борса като нашата. Казвам го за твое добро това... и не съм виновен, че за да подтиснеш дискомфортството в себе си реагираш остро на съвсем добронамереното ми мнение - камо ли да се нахвърляш върху ми - задето съм коментирал постът на друг колега, който въобще не реагира като тебе.
Ашколсунов - репликата бе към мен. Известен като Лагерфелд на фондовата борса, аз не понасям пакети акции с различни цифри. Мен Форти ме кара да си изсипя акциите, за да се нагувичи с тях кат` тако`а.
Ама няма сега: на 8.28 ще му дам 112, после на 8.88 ще му дам още 333 и така... Малко по малко ще го захранвам.
не ме разбра
просто да се разкараш от темата и ОС на компанията
Ха-ха-ха: Жабоците си плащат - и то сосно. Има и за плис-плис, има и за реинвестис, има за всичко. Няма по-подценена акция на БФБ, аре да не казвам на света.
Ашколсунов - репликата бе към мен. Известен като Лагерфелд на фондовата борса, аз не понасям пакети акции с различни цифри. Мен Форти ме кара да си изсипя акциите, за да се нагувичи с тях кат` тако`а.
Ама няма сега: на 8.28 ще му дам 112, после на 8.88 ще му дам още 333 и така... Малко по малко ще го захранвам.
какво хе-хе си надраскал отгоре? ако беше успешен поне на 1/4 от това, което пишеш из форума, нямаше да стоиш с някакви 30 хилки портфейл от 20 години поне !!!!
++ с напушените жабоци, и това му е много)))))
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Форти, защо пак озверяваш? Отсега ли се чувстваш дискомфортно, че ще ти се наложи да реинвестираш сосният си дивидент на над осмак, само защото не смееш да се изкачиш на по-горно ниво на инвестиционно компетентство, та се мъчиш чрез агресия към мен: Императорът, да подтиснеш набъбващото чувство на чоглавост? Да съм си изсипел акциите: ще постъпя както реша за мъдро - аз тебе казвам ли ти какво да правиш? Щом дивидентна доходност под 3.5% те устройва, твоя си работа, мен не ме устройва. Моят портфейл може да е по-малък, но това не значи, че не го управлявам по-добре.
Впрочем - вече имаш дори трета компания в портфейлчето си - Бръз мишок - сипнал съм малко за продан на около 43 кинта - можеш да ми ги вземеш - там дивидентаджийска доходност: около 2.3% вече (почти колкото на Pfizer, за да не излизаме от браншът), ама ти пък не си алчен...
Да - направихме сосен капиталов ръст, може да продължи още нагоре, затова не бръзам да разпродавам, щото на БФБ има пет читави компании и всеки там се бута и помпи-помпи... ама всичко си има граници - и все повече измежду нас поглеждат към по-могъщи компании на по-истински пазари... ама покрай тебе са спокойни хората - и на 12.48 да продават Трейдингчета, има кой да им ги купи.
Роналдов - около сборище и дивидент ще надхвърли осмак почти сигурно. Тогава може да поизбягам една част... защото реинвестирайки другаде, няма да чакам цяла година за нов дивидент, британци и американци снасят дивиденти на всеки три месеца...
Коментар