IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма Трейдинг АД (SFT / SFTRD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Доста далеч ми се струва тази 2027-ма. Едва ли някой може да ти даде прогноза какво ще се случва през 2022-ра, пък камо ли 10 години напред. Не че не съм фен на акцията, знаеш че е втора в портфейла ми след СФИ, и съм много доволен от развитието на компанията и ръста в цените, но нека не изпадаме в излишна еуфория и да губим връзка с реалността. Някога запитвал ли си се какво ще стане когато г-н Донев, реши да се оттегли? Дали компанията ще "случи" на такъв професионалист какъвто е сегашния мажоритар? Дали доверието ще е същото? Дали мениджмънта ще е толкова добър през 2027-ма, колкото сега? Все въпроси на които няма как да отговорим в момента, и можем само да се надяваме. Аз лично също вярвам в светлото бъдеще на компанията, като смятам да допълня малко при Софарма и тук, но се "оглеждам" и за диверсификация (може би навън). Това иска да ти каже императора, може би не по най-подходящия начин. Пак казвам, радвам се на успехите които си постигнал досега, радвам се също и на моя ръст, но прекаления оптимизъм също не е най-подходящия съветник при евентуална криза, недай боже.
    Да: това искам да кажа. Диверсификацията винаги е мъдра, особено когато е сгодна. Иначе аз не се притеснявам за след г-н Донев, защото разчитам на Иван Донев - научил е ного вече и е голям работохолик, силен е и екипът... но това не означава, че не трябва да търся други сгодни компании.

Форти, това ти е най-голямата слабост: сляпото следване на авторитети. Ти въобще правиш ли самостоятелно някакви преценки или просто вървиш след г-н Донев? Извинявай, ама си наистина "голям" инвеститор.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Аз не вярвам г-н Донев да излезе от тук Съответно и аз нямам намерение в скоро време да излизам.

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Доста далеч ми се струва тази 2027-ма. Едва ли някой може да ти даде прогноза какво ще се случва през 2022-ра, пък камо ли 10 години напред. Не че не съм фен на акцията, знаеш че е втора в портфейла ми след СФИ, и съм много доволен от развитието на компанията и ръста в цените, но нека не изпадаме в излишна еуфория и да губим връзка с реалността. Някога запитвал ли си се какво ще стане когато г-н Донев, реши да се оттегли? Дали компанията ще "случи" на такъв професионалист какъвто е сегашния мажоритар? Дали доверието ще е същото? Дали мениджмънта ще е толкова добър през 2027-ма, колкото сега? Все въпроси на които няма как да отговорим в момента, и можем само да се надяваме. Аз лично също вярвам в светлото бъдеще на компанията, като смятам да допълня малко при Софарма и тук, но се "оглеждам" и за диверсификация (може би навън). Това иска да ти каже императора, може би не по най-подходящия начин. Пак казвам, радвам се на успехите които си постигнал досега, радвам се също и на моя ръст, но прекаления оптимизъм също не е най-подходящия съветник при евентуална криза, недай боже.
        Излизам от компанията с г-н Донев и продължавам с него в следващия му бизнес.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
          Нещо сериозно - Моите очаквания са през тази и следващата година Софарма трейдинг да започне активна работа в Сърбия. Всяко начало на нов пазар е трудно и рисковано. Изглежда рисковете не са никак малко. Изцяло разчитам мениджмънта да преодолее всички проблеми и да направи нещо подобно на бизнеса в България.
          Относно резултатите - може би през 2020г приходите да са 1 милиард, а печалбата към 20 милиона. Това може би и с известно забавяне за по-сигурно. Ако нямаме несъбираеми вземания - нещата ще са ОК и целта постигната. Все пак печалбата ще дойде не точно то лекарствата, а от оборудване, консумативи и други по-доходни, но по малки дейности.
          След 2020г - може би трета и четвърта страна - може би - и едновременно !!!!
          Спирка няма да има предполагам. Таван е небето.
          За мен следващата дългосрочна цел е 20лв - до 2027 година.
          Last edited by mancev; 11.03.2017, 19:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
            Импи, с тази жаба нямаш ли чувството, че си хванал най-куцата клечка из зооллогията, а ти на всичо отгоре я вадиш за пред форти, като пример за доходност, остави я тази жаба да мърда в блатото, там перепективи не се виждат, а един гол дивидент как ще се сравни с движението 1,5 до 8 което форти ще ти покаже тука!?!? Атерата почти същата история, откакто се срина от 3-те лева, единствено дивидента я крепи да не затъне още. Да видим още колко ще се мъчи и тя )))))))) (бавно и мъчително, знаете, да не се повтаряме...) )))))
            Доходността на Форти от Трейдингът направил и аз. Жабата редовно снася пари, които служат я за кеф, я за реинвестиране. За 11 години малко ли съм изцоцал? Кой казва, че няма перспективи? Компанията не е виновна, че инвеститорите са кьорави. От 11 години слушам как жабешките господари са мутри, как щели да излъжат акционерите, как компанията щяла да изчезне и купища други глупости - а Жабокът все си е на мястото и снася здравата. Ако инвестиционната общност не бе мулешки твърдоглава, тая акция щеше да е на десетуна отдавна.
            Атерата вярно е същата история - това е ного подценена компания. Мениджмънтът и е отличен, особено отношението към клиентите, активите и са сосни, а ако тая година снесе едни 18 стинки дивидент напримерно? Защо мислиш, че точно Атерата - несправедливо забравена, няма следващата ракета да е? А когато от 20-а година започнат да снасят дивиденти и от печалбите, направени от продажби на лизинг на земица за по 1500 кинта средно? Лесно дивидинтът може пак да стане 25-30 стинки. Дали ще остане на 2 кинта според тебе? И на двете акции дори да падне чувствително цената, няма как да се увътря - то от Жабокът и 0 да стане цената, пак ще съм напред.
            И друго - Форти инвестира в земица - обяснявал съм му ного пъти рисковете в това. Аз тоже - в земица - но: през Атерата. Той: рента, аз: дивидент. Процентно - не зная кой повече. Но моята инвестиция е диверсифицирана и ликвидна, което е ного важно.

И още нещо: за мен капиталовата доходност не е особено важна, защото аз рядко продавам. За Форти пък - съвсем - той само трупа. Капиталовата така си остава нещо виртуално - тя става реална, само ако продадеш, но щом аз продавам рядко, а той никак? - и за двамата е по-важна дивидентната - единствената РЕАЛНА доходност за нас при стратегията ни, защото тя е двигател за продължаваща тпрупаница. Всъщност спорът ни е де да се реинвестира, а не дали Трейдингът е куц или е як.

Форти - оптимизъмът е хубаво нещо, но ти си се засилил едва ли не Трейдингът да измести J&J от световната му лидерска позиция. Всичко е възможно на тоя свят - но аз предпочитам да очаквам по-малко, та ако сгреша, да е приятно. Много бързаш за продажби 1 МБ... макар че някои (не аз) казваха същото, когато мениджърите се заканваха да направят продажбите и 500 КБ.
            Last edited by Императорът; 11.03.2017, 19:23.

Коментар

• Нещо сериозно - Моите очаквания са през тази и следващата година Софарма трейдинг да започне активна работа в Сърбия. Всяко начало на нов пазар е трудно и рисковано. Изглежда рисковете не са никак малко. Изцяло разчитам мениджмънта да преодолее всички проблеми и да направи нещо подобно на бизнеса в България.
              Относно резултатите - може би през 2020г приходите да са 1 милиард, а печалбата към 20 милиона. Това може би и с известно забавяне за по-сигурно. Ако нямаме несъбираеми вземания - нещата ще са ОК и целта постигната. Все пак печалбата ще дойде не точно то лекарствата, а от оборудване, консумативи и други по-доходни, но по малки дейности.
              След 2020г - може би трета и четвърта страна - може би - и едновременно !!!!
              Спирка няма да има предполагам. Таван е небето.
              За мен следващата дългосрочна цел е 20лв - до 2027 година.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Ще я сметна и представя като редица от колчета, но в края на годината, както обещах, защото сега не знаем откъде колко дивидент ще изцоцаме. От тая позиция очаквам около например 32 стотинки, да видим ще позная ли. Става дума - дори да задържим всички притежавани акции туканка - де да се реинвестира дивидентът. Ама честно - не виждам как по отношение на средна дивидентна доходност можеш да ме гониш, освен ако не се набумкаш яко с Жаби, процентно повече от мене вероятно, защото и по доста други позиции - Атерата например + всичките ми британски, дивидентната ми ще е 5% и нагоре, ок - да кажем, че немските пък ще ме дръпнат малко надолулу. 12% от Жабата са си 12%.
                знам, че си НАЙ !!!!
                просто днес се зачудих този път какво ще изсмучеш от пръстите си

Коментар

• Импи, с тази жаба нямаш ли чувството, че си хванал най-куцата клечка из зооллогията, а ти на всичо отгоре я вадиш за пред форти, като пример за доходност, остави я тази жаба да мърда в блатото, там перепективи не се виждат, а един гол дивидент как ще се сравни с движението 1,5 до 8 което форти ще ти покаже тука!?!? Атерата почти същата история, откакто се срина от 3-те лева, единствено дивидента я крепи да не затъне още. Да видим още колко ще се мъчи и тя )))))))) (бавно и мъчително, знаете, да не се повтаряме...) )))))
                  Не е препоръка... !!!
                  "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

я докато дремеш през телевизора сметни доходността - моята и твоята
                    за да знам още колко имам да те догонвам
                    Ще я сметна и представя като редица от колчета, но в края на годината, както обещах, защото сега не знаем откъде колко дивидент ще изцоцаме. От тая позиция очаквам около например 32 стотинки, да видим ще позная ли. Става дума - дори да задържим всички притежавани акции туканка - де да се реинвестира дивидентът. Ама честно - не виждам как по отношение на средна дивидентна доходност можеш да ме гониш, освен ако не се набумкаш яко с Жаби, процентно повече от мене вероятно, защото и по доста други позиции - Атерата например + всичките ми британски, дивидентната ми ще е 5% и нагоре, ок - да кажем, че немските пък ще ме дръпнат малко надолулу. 12% от Жабата са си 12%.
                    Last edited by Императорът; 11.03.2017, 17:53. Причина: Дивидентни сметки.

Коментар

А в твоят случай: говори не за компетентството, но за арогантството.

Разбира се, всички трябва да сме мили с теб и да не те сърдим, щото ако се ядосаш и тръгнеш да разпродаваш, ще пратиш акцията по дяволите.
                      я докато дремеш през телевизора сметни доходността - моята и твоята
                      за да знам още колко имам да те догонвам

Коментар

размерът на портфейла говори за компетентността на мненията !!!
                        А в твоят случай: говори не за компетентството, но за арогантството.

Разбира се, всички трябва да сме мили с теб и да не те сърдим, щото ако се ядосаш и тръгнеш да разпродаваш, ще пратиш акцията по дяволите.

Коментар

То се знае, драги Но капиталовият ръст е изчерпаем и се капитализира само по един начин - като продадеш. И аз съм доволен откапиталовият ръст по позицията - не по-малко от вас. Въпросът е - доколко е изчерпан той, при дивидентна доходност като важен показател - с около процент и половина по-ниска от доходността на хипермегагигант в браншът като GSK например? Щото моят дивидент вероятно ще иде там...
                          Или като съотношение цена/дивидент ще се изравняваме с Pfizer?
                          размерът на портфейла говори за компетентността на мненията !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

Хем честитиш 8-ака, хем иронизираш тези, които купуват акцията и я направиха 8 лева...?!?!?!? Честно, не те разбирам
                            Ми щом има хора да купуват на Осмак, това си е тяхно решение, да ги ругая ли Не иронизирам никого, компанията ни си е сгодна... просто тоя рязък ръст е пресилен и прибръзан... ама пак е нищо пред балонът на Бръзият мишок.

Ама както рекох ногократно: то на БФБ има 7-8 читави компании, а дори и техните обороти са мижави - как няма да поскъпнат?

Малко статистичка относно мижавостта: от началото на годината - ръст почти съвсем 27%. Ного е, ама да кажем - пазарът така е решил. Обаче - ето що за пазар: оборот от началото на годината: почти 613 Б. GSK, с която сравних по-долу - оборот 1,082 МБ в лева... само днес - на Франкфуртската - дето се води чужда акция и не се търгува дори на 10% от повечето немски... А Трейдингчето е бая ликвидна компания, сравнена с доста други...
                            Схващате ли моята мисъл?

Апропо - чувах - щели да пускат чужди акции на нашата борса - дано щото то сега: призрачна работа.
                            Last edited by Императорът; 10.03.2017, 23:12. Причина: Статистика, без да желая да дразня някого.

Коментар

В моята компания съм партньор, не спекулант или както искате го наречете.

Закълни се в "Мареята" че не си продал , защото ще лъснеш на ОСА!

Коментар

Честит ни Осмак.
                                Ама наистина ли мислите да реинвестирате при дивидентна доходност около 3.57%
                                Хем честитиш 8-ака, хем иронизираш тези, които купуват акцията и я направиха 8 лева...?!?!?!? Честно, не те разбирам
                                Life won't wait for you.

Коментар

Working...
                                X