IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма Трейдинг АД (SFT / SFTRD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BSE Will Rise Разгледай мнение

Разбирам, че може дълго време да няма ръст, но фундамента си е фундамент. Ще ги чакам години ако се налага. С тези ръстове и красиви показатели, според мен ръста е ясен и е единствено въпрос на време.
    Не ме интересуват хейтърите. И без това фокусът ми в БГ е под 20% от портфейла.
    Последният дивидент, който дружеството разпредели беше през 2020г. След това Донев започна да говори как трябва да се намали задлъжнялостта преди да започне отново да изплаща дивиденти. Към края на 2020 съотношението лихвоносен дълг/собствен капитал беше 3.81х, докато към края на юни е 1.84х, което си е сериозно подобрение. Не знам кога, но според мен с това темпо до 2 години ще е близо до 1х. Рано или късно тази стойност трябва да отиде под някаква форма при акционерите. Дали с изплащането на дивиденти или с продажбата на дружеството и последващо търгово предложение. Освен това сръбското дъщерно дружество е напълно обезценено, а в същото време работи и най-вероятно прави печалба.
    Не че не може всичко това да се прецака с някоя нова придобивка, която след време да бъде обезценявана.

Коментар

Разбирам, че може дълго време да няма ръст, но фундамента си е фундамент. Ще ги чакам години ако се налага. С тези ръстове и красиви показатели, според мен ръста е ясен и е единствено въпрос на време.
      И аз имам малко тук, и не смятам за затварям никакви позиции на БФБ... Тук сме си някакво островче на спокойствието
      Обаче на външните пазари... е друга играта...

Коментар

• Първоначално изпратено от sunny Разгледай мнение

Откровен хейтинг...
        Предупреждава те, че може да затвориш капитал за дълго време тук, защото акцията може да пада още много...

Коментар

Нищо не ти разбрах.
          Откровен хейтинг...
          Предупреждава те, че може да затвориш капитал за дълго време тук, защото акцията може да пада още много...

Коментар

• Първоначално изпратено от August Разгледай мнение

Абе друго е да ти умре капитала с години като спънат кон умрял на припек. А гушата гледай да не затрие един ден пеликана на 1x еbitda без малцинственото
            Нищо не ти разбрах.

Коментар

• Тук има гласувано обратно с мах. 7 лв ако не се лъжа.
              Изкупените след време ще се окажат в майката ;-)
              Според мен не си струва да се занимава човек ;-) Има по добри алтернативи по пазарите!

Коментар

Благодаря на продавачите.

Друго е да се нагушиш с акцийки на под 2Х EBITDA multiple

Не е препоръка!
                Абе друго е да ти умре капитала с години като спънат кон умрял на припек. А гушата гледай да не затрие един ден пеликана на 1x еbitda без малцинственото

Коментар

• Първоначално изпратено от Designer Разгледай мнение

Не съм очаквал, че ще я продавам на загуба тази компания, но при това закотвяне и липса дивиденти, натам вървят нещата..
                  Благодаря на продавачите.

Друго е да се нагушиш с акцийки на под 2Х EBITDA multiple

Не е препоръка!

Коментар

От баланса е видно, че компанията непрекъснато увеличава необходимостта си от още и още оборотен капитал.
                    При тази цена на привлечения капитал (високи лихви по кредити), най-логично е да продължава да капитализира печалбите си и да ги насочва в посока финансиране на оборотния ресурс. Не разбирам защо са тези нагласи.
                    Ако аз съм на мястото на Чичо, щях да си държа същата политика, докато не се достигне до определено "плато" на нивото на обортен капитал.
                    Това е търговска компания и при непрекъсната "експанзия" се налага горното. За да държиш подобни двуцифрени ръстове при 12% брутен марж на търговията, не можете да очаквате друго. Всичко друго е нелогично.
                    На тази база е доста вероятно да няма дивидент и през тази, потенциално и през следващата година. Това е най-разумното, според мен, от гледна точка на финансовия мениджмънт на компанията.

ПП: Тенденциите са много красиви. Доста вероятно е да се запазят, като темпа на растеж е логично да се забави. При тези съотношения на valuation метриките, считам че компанията е изключително подценена. Допускам, че всичко друго са основно конспирации.

Не е препоръка!
                    Има и други методи за капитализация и експанзия ;-) Обаче интереса на мажоритаря е съвсем друг :-)

Коментар

От баланса е видно, че компанията непрекъснато увеличава необходимостта си от още и още оборотен капитал.
                      При тази цена на привлечения капитал (високи лихви по кредити), най-логично е да продължава да капитализира печалбите си и да ги насочва в посока финансиране на оборотния ресурс. Не разбирам защо са тези нагласи.
                      Ако аз съм на мястото на Чичо, щях да си държа същата политика, докато не се достигне до определено "плато" на нивото на обортен капитал.
                      Това е търговска компания и при непрекъсната "експанзия" се налага горното. За да държиш подобни двуцифрени ръстове при 12% брутен марж на търговията, не можете да очаквате друго. Всичко друго е нелогично.
                      На тази база е доста вероятно да няма дивидент и през тази, потенциално и през следващата година. Това е най-разумното, според мен, от гледна точка на финансовия мениджмънт на компанията.

ПП: Тенденциите са много красиви. Доста вероятно е да се запазят, като темпа на растеж е логично да се забави. При тези съотношения на valuation метриките, считам че компанията е изключително подценена. Допускам, че всичко друго са основно конспирации.

Не е препоръка!
                      Следователно е време да се задейства увеличението с варантите ! или първо искат да изкупят хартийките на дребните без пари )
                      Last edited by Майната; 30.08.2024, 13:34.
                      Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

Не съм очаквал, че ще я продавам на загуба тази компания, но при това закотвяне и липса дивиденти, натам вървят нещата..

Не е препоръка!

Коментар

Ехх, и сега да пуснат едно съобщение, че ще свикват извънредно събрание за гласуване на дивидентец от .... 45 стотинки, ехеее....!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
                            Много яка компания, но трябва да се делистне от борсата ;-)
                            Ако имаше нормален фрийфлот от 40% и повече цената щеше да бъде мин х 3 ;-)
                            Той Чичо може това и да цели, НО ще заложи в средносрочен план проблем пред компанията /който няма да може тогава да разреши или ще му струва /най-вероятно на наследниците/ не малко/!!! Разсъждавам в посока, че една обединена компания /производител на лекарства + дистрибутор на едро ++ дистрибутор на дребно/ може /почти сигурно/ да предизвика вниманието на регулаторните органи /по конкуренция, в сектора, капиталови пазари и др./ в ЕС и да принудят компанията да се преструктурира /разделяне на отделни компании и т.н/. Този проблем може да възникне не само при обединяване на компаниите, но и при непубличен статут на същите!
                            Last edited by GG-BG; 29.08.2024, 10:43.

Коментар

• когато вече се отчаяме тук и при Доверие чичака ще приложи номера на китайката както при майката
                              Last edited by Майната; 29.08.2024, 10:32.
                              Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

• Много яка компания, но трябва да се делистне от борсата ;-)
                                Ако имаше нормален фрийфлот от 40% и повече цената щеше да бъде мин х 3 ;-)
                                Last edited by dido_yord; 29.08.2024, 10:09.

Коментар

Working...
                                X