Доволен съм
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма Трейдинг АД (SFT / SFTRD)
Collapse
X
-
Не е зле „Софарма Трейдинг“ отчита 59% ръст на печалбата преди данъци през септевмри
Приходите на компанията се увеличават с 26% до 78,7 млн. лв. през деветия месец на годината
https://www.investor.bg/novini-i-ana...tevmri-314622/People think there are 2 sides on the market - bullish side and bearish side,
but they are wrong!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
Те от много години са си все толкова аптеките, с готов персонал, клиенти, локация. Защо тогава не правят пари? И преди са имали същата вертикална интеграция както и сега, най-вероятно със същите отстъпки (ако не и по-добри, за да се покаже печалба). И сега ще бъдат контролирани от същите лица, но те вече ще си имат кеш срещу общата инвестиция от всички нас.
Не казвам че задължително е лоша инвестиция, но това да заобиколиш духа на ЗППЦК, като гласуваш за сделката през компанията, която също контролираш говори много зле за "компаниите с най-добро корпоративно управление".
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнениеОт една страна P/E - то е щедричко за неборсов бизнес с ограничени перспективи за растеж, от друга го изкарвам около 160 х. за аптека, с готов персонал, клиенти, локация. Не виждам някакви драстични диспропорции.
Не казвам че задължително е лоша инвестиция, но това да заобиколиш духа на ЗППЦК, като гласуваш за сделката през компанията, която също контролираш говори много зле за "компаниите с най-добро корпоративно управление".
- 4 Харесвания
Коментар
-
Сумата не е мистерия - обявена е в материалите за ОСА-то. 25 млн. лв за 100% от капитала.
Отчет има и за 2019: печалбата на групата е 1,459 млн.лв. което означава че сделката е на P/E от 17 пъти. Собствен капитал към края на 2019 е 3,922 млн.лв, което прави P/B от 6,4 пъти. ЕБИТДА-та е 2,656 млн.лв, имат задължения към банки 7 млн.лв и кеш 2.852 млн.лв, което означава EV/EBITDA от 11 пъти. Аз лично бих продал с удоволствие на тези цени, но не бих си купил, но все пак не аз одобрявам.
Между другото, в отчета преброих 154 аптекиПървоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
Сумата не е мистерия - обявена е в материалите за ОСА-то. 25 млн. лв за 100% от капитала.
Отчет има и за 2019: печалбата на групата е 1,459 млн.лв. което означава че сделката е на P/E от 17 пъти. Собствен капитал към края на 2019 е 3,922 млн.лв, което прави P/B от 6,4 пъти. ЕБИТДА-та е 2,656 млн.лв, имат задължения към банки 7 млн.лв и кеш 2.852 млн.лв, което означава EV/EBITDA от 11 пъти. Аз лично бих продал с удоволствие на тези цени, но не бих си купил, но все пак не аз одобрявам.
Между другото, в отчета преброих 154 аптеки
За един сватба, за друг брадва.
Ако покупката на тази верига е на п/б 6,4 то поглъщането на Севтополис беше на п/б 0,8. A кой какви интереси може да има в тази сделка е отделен въпрос
Но разликата е цели 8 пъти в примера за п/б, - и една готина балтия имаше някога за акционерите на севтополис, - включително онези, които на 2 пъти участваха с реални пари в увеличение на капитал, който капитал пък се диплеше директно в б-то, - понеже се заговорихме за п/б-то ...
Е разлика има и в това, че севтополис го погълна фармата, а второто го пробва сега трейдинга, но като цяло отстрани изглежда така, сякаш чичо си прави, каквото си е решил, без да му пука чак много прекалено за акционерите. "Филията намазват" онези, които са в акции на активи, от които е решил, да извади печалба та после даже небесата се отварят за да приемат възгласите - най. А Другите хакционерчета, които не са в "правилната" позиция ?! - е те се обявяват за "спекулантчета" и ... да се оправят, борса е това, не е длъжен един чичо да дава с лъжица в устата на всички примерно
и без препоръка
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от vatla Разгледай мнениеКЗК се обяви против веригите от аптеки
capital.bg
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
Обикновено отчетите си стоят невписани в раздел Дело, защото ТР не ги е вписал
Коментар
-
Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение
Посочената сума е до 25 милиона лева без ддс, но колко е точно? Най-вероятно е максимума. Къде точно го намираш отчета за 2019 г ? Прилагам print screen ...
[ATTACH=CONFIG]n3658190[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]n3658191[/ATTACH]
Коментар
-
Last edited by Innocent; 02.10.2020, 20:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Щом чича ви купува, а големите бягат (щото нали фармаси, а-у, най-якият отрасъл в дни на пЛандемия и т.н., переспективна работа отвсякъде) работата е ясна - няма кой друг да го вземе тоя шит, затова и той се напъва. За което трябва наистина коренопреклонно да му благодарите, защото без него акцията си отлиташе съвсем спокойно доста надолу - това го казвам без ирония
- 2 Харесвания
Коментар
-
Печалбата всеки може да я провери в ТР ... но за 2018. По-важния въпрос е дали новите аптеки ще останат на печалба след преминаване в Софарма Трейдинг ? Все още е мистерия каква е точната сума платена за закупуване на аптеките и как е финансирана сделката ...
- 6 Харесвания
Коментар
-
Печалбата всеки може да я провери в ТР ... но за 2018. По-важния въпрос е дали новите аптеки ще останат на печалба след преминаване в Софарма Трейдинг ? Все още е мистерия каква е точната сума платена за закупуване на аптеките и как е финансирана сделката ...Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Как разбра че цената е изгодна за миноритарните акционери в Софарма Трейдинг? Ако имаш информация сподели. Каква печалба са направили тези 150 аптеки през 2019?
Коментар
Коментар