If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Who, преди доста време по долу в темата ти писах, че листнатото ще бъде КЦМ, а не КЦМ 2000. Що се отнася до акциите ти от КЦМ 2000, ако не ти трябва кеш в момента стискай ги, не ги давай за смешните по 100 лева...
Много се размъти водата в КЦМ.
Големи интриги, голямо нещо. Сега вътрешно се изкупуват акциите от КЦМ 2000 на работниците. Може ли да ме посъветвате дали да ги продавам?
Разбирам, че няма да се листне КЦМ 2000 на борсата, а евентуално КЦМ АД. Е тогава може ли да ми обясните какъв е смисълът ако ги имам? За жалост преди си продадохме акциите от КЦМ АД
От началото на 2008 г. "КЦМ 2000 груп" АД стартира реализацията на тригодишна инвестиционна програма, наречена "Хоризонт 15", за обновяване на основните технологични системи за производство на олово и цинк, обяви в края на декември изпълнителният директор на индустриалната компания доц. д-р инж. Никола Добрев. В комплексното проектиране и изпълнение на новите производствени системи ще бъдат усвоени 140-150 млн. евро. "В момента заедно с водещи консултантски фирми оценяваме най-изгодните финансови инструменти за финансиране на програмата - банкови и облигационни заеми, или IPO (първично публично предлагане на акции)", съобщи инж. Добрев и уточни, че дружеството разполага с ресурс за стартиране на планираните за тази година проектни и строителни дейности. Цялата нетна печалба от 63.460 млн. лв. за 2007 г. ще бъде реинвестирана. Изграждането на новите производствени мощности ще се извършва без преустановяване на текущата дейност, тъй като металургичният комбинат има достатъчно свободни площи на 900-декаровата си площадка на Асеновградско шосе край Пловдив. В ход е изработването на доклад по ОВОС на инвестиционните проекти, който ще бъде представен на обществеността до 1-2 месеца.
Проектът за новото оловно производство цели въвеждане преди всичко на модерни екологосъобразни и конкурентни технологични системи, отговарящи на европейските норми за опазване на околната среда. Не се предвижда увеличение на годишната продукция на олово и сплави - равнището й се запазва в рамките на 61 120 т, като акцентът е поставен върху оползотворяването на вторични метали. Като първа стъпка във внедряване на рециклинга в ресурсното осигуряване е откритата през октомври миналата година инсталация за преработване на амортизирани оловни акумулатори на стойност 3 млн. евро.
Разработената екологична концепция за новото цинково производство също предвижда 30% от суровината да бъде получавана от вторични метали. В световен мащаб глобален проблем се явява преработката на стоманения прах от черната металургия, който съдържа висок процент цинкови примеси, подчерта инж. Никола Добрев. Новата технологична система, която се разработва съвместно с "Полвю" - Люксембург, предвижда разширение на производството на цинк до 100 000 т годишно при 72 000 т през 2007 г.
"КЦМ 2000 груп" ще бъде една от първите български фирми, която ще покрие критериите на системата REACH.
"Живота е това,което ни се случва сега докато правим планове за бъдещето"Дж. Ленън
Имам въпросче към по запознатите. Виждам че се афишират мераци по листване на КЦМ 2000, любопитно ми е как ще се отрази това на работниците собственици на акции от компанията майка КЦМ която държи 93% от КЦМ2000 но няма явно да бъде публична?
Благодаря предварително.
По-правилно е да се гледа КЦМ 2000 според мен, въпреки че числата не са много различни. Имат си сайт, на него си има отчети, не помня за колко години назад. И то във формат, за който можем да мечтаем при повечето листвани дружества.
Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от H
Поне по това, което има на сайта им, имат 68мн нет профит и към 200мн екуити, демек РоЕ-то идва към 33%, а не 122..
се едно, то на сайта има само 2006 и то не детайлно, така че оттам трудно ще направиш квото и да било
Първоначално изпратено от El Magnifico
Аз изкарвам за 2006 за КЦМ:
Възвръщаемост на собствения капитал 122.75
Възвръщаемост на активите 30.11
Впечетляващо ми се струва и съм убеден в успеха на едно евентуално ИПО. В голяма степен отрицателно на резултата на компанията могат да повлиаят еко-инвестициите, които тук ще са в колосален размер според мен.
ROE 33,45%
ROA 30,75% (По правилния начин)
Коментар
Anton Chigurh
КЦМ влага ?150 млн. в нови технологии
150 млн. евро ще инвестира “КЦМ груп 2000” -Пловдив в подмяна на основните технологични линии за олово и цинк и в разширяване на дела на рецикликлинга в суровинната база, съобщи Lev bg.
В момента консултантите на компанията оценяват кои финансови инструменти за финансиране на инвестиционната програма* банкови, облигационни и IPO, която ще се реализира в следващите 3 години, каза главният изпълнителен директор Никола Добрев. Ако се отиде на първично предлагане на акциите, пакетът ще е между 10 и 15%. Групата на КЦМ обаче ще започне реализацията на проектите със собствен финансов ресурс, реинвестирайки нетната си печалба за тази година от 63,4 млн. лева.
Старите мощности няма да спират до пълната готовност за влизане в експлоатация на новите. Екологичната концепция за новото цинково производство цели достигане на 30% дял на ресурса, получен от рециклирана суровина, и да разшири годишния обем на продукцията от 72 на 100 тона. Преди 2 месеца пък КЦМ пусна в експлоатация модерна линия за 3 млн. евро за преработка на оловни акумулатори.
Цените на оловото и на цинка на Лондонската борса на метали през 2008 г. ще паднат с около $ 500 в сравнение с досегашните благоприятни нива от $2 800 и $2 500, прогнозира Добрев. Той посочи, че спадът на цените изглежда парадоксално на фона на сигурния ръст от 2-3% на консумацията.
Според вас какъво им е оптималното debt ratio? След днесшната информация за инвестиции в размер на 150 млн евра главно облигации. Финансирането с equity e неизбежно.... просто дълга в каптиталовата им структура май много ще натежи. Как мислите?
Кога излезе информацията, че финансирането на инвестициите им ще стане чрез облигационен заем?
Коментар