Първоначално изпратено от Императорът
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ЦСКА излиза на борсата
Collapse
X
-
По празниците бях далече от интернет, но имах телевизор и гледах мача. Радвам се, че прогнозите ми, базирани на фундаментален и технически анализ са на път да се сбъднат! Казвам "на път", защото все пак борсата още не е отворила, но утре очаквам поредния и закономерен срив на KOCHIN!He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Ma4a kato zialo be6e mnogo sku4en.Ne sam kazal 4e Levski sa napravili ne6to pove4e.Vkaraha edin gol , no toia ma4 niama da se zapomni sas niakavi futbolni dostoinstva.
Fakt e 4e Levski pobedi i zapisa 3 to4ki.Zska moje da pretendira za kakvoto i da e bilo no dokato vav BG vseki tarsi vinata vav drugia progres niama da ima.
Коментар
-
Не отричам, че Подуене имаше повече удари във вратата. А аз да те питам, колко голови атаки на ЦСКА бяха спрени по вторият начин? - При една Илиев бе спънат, при втора Тиаго повален с хватка от самбото, при още две удари към вратата на 5ков бяха спрени от сините защитници с ръце - волно или неволно. Вие имахте ли повече от 4 точни удара?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Abe da te pitam kolko udara otpravihte kam vratata na Levski 4e si sas tolkova golemi pretenzii?ZA DA PE4ELI6 TRIABVA DA SAZDAVA6 POLOJENIA I UDARI KAM VRATATA.Sadiata vinoven,publikata vinovna,vremeto vinovno no vav igra4ite na zezka vina niama.Te zaslujavaha pobeda sas 3-0 vav derbito taka li da go razbiram???
....
Uspokoi se i pii 4a6a voda.
Коментар
-
Фордов - защо не тръгнеш из провинцията и не питаш кого мразят феновете на местните отбори - ЦСКА или Подуене? На бас че отборът който действа подмолно !!!
Метълов - аз не мразя Подуене и надали са много феновете на ЦСКА, които ги мразят. Аз лично ги презирам. Вашите играчи обличаха фланелки с надпис "АЗ МРАЗЯ ЦСКА", не помниш ли?
Лонд - Щом наричаш фактите "злоба" твоя си работа. Не съм обидил никого от форумците тук. А че Гонзо е циганин и Гунди е бил фаворизиран, това са си факти. Нима не е вярно, че заради него най-големият голмайстор на Европа след великият Мюлер Петър Жеков не е бил пращан да играе крило - нещо идиотско при неговата "бързина"? Нима примерният партиен член Гунди не е бил фаворизиран и в клубният си отбор, в ущърб на най-великият ви може би футболист Йогата? Ами как... нали Соколов е бил син на царски офицер и политически неблагонадежден... а иначе и слепите са виждали, че е класа над Гунди.
И къде още проявих злоба - когато показах как навръх Великден феновете на отборът, който носи (по-скоро петни) името на Апостолът развяват ТУРСКО ЗНАМЕ ли? Или и ти ще вземеш да обясняваш, че тоя индивид, намиращ се в сърцето на синята агитка, е агент на ЦСКА, каквито бяха тия, дето едва не взривиха стадионът срещу Сиони и ония, които издигнаха десетки плакати с пречупени кръстове срещу Барселона?
Не отричам, че измежду феновете на Подуене има много свестни хора, но ядрото сини ултраси са сбирщина катили и престъпници, които биха били позор и за някой отбор от Танзания дори. А за държанието на вашият вратар нямам думи.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Императоре, наистина много злоба. Общо взето въртиш на едно и също, съдиите виновни, имали сме сателити, Гонзо бил циганин, вие някога сте били велик отбор и т.н. Добре, пиши си, вярвай си, но защо беше необходимо да обиждаш и Гунди, не видях накой левскар тук да обижда/освен мен, за което съжалявам и се извиних/, но ти държиш да наричаш нашите футболисти цигани, ако Гунди е бил примерен партиен член, предполагам не мислиш, че в ЦСКА са били събрани бунтарите срещу партията и народната власт!?
Коментар
-
Не си справедлив, не се кефя толкоз колкото мислиш , но това което беше повече няма да е.
Пък за Божил Колев какво да ти казвам, играл човека в Черно море и ако не отиде в ЦСКА край с кариерата му, това смешно ли ти е? това не е никаква тайна, е сега не мога да ровя като теб такива докуменити да извадя Казах го като пример затова каква е била селекцията по ония времена и че никога повече няма да имате играчи по този начин, пари трябват, не генералски заповеди И кой да ви завижда когато по- младите хора изобщо не знаят кой е Н. Цанев или за някви черно-бели филми дето не се виждат играчите. Нали съм ти казвал за отбора на Дукла Прага, играл големи мачове,имал голям отбор, но след 1989г. просто изчезна, хората там толкоз го мразеха че...
Коментар
-
Спрели сме кариерата на Божил Колев - един от играчите с над 400 мача в А група ?!? Ей-това беше най-смешното нещо, което съм чел във тоя форум. А по-долу ти дадох точно обратният пример и то истински, не измислен като твоят.
Знам че се радваш, че ЦСКА не е това, което беше. И всички подуенци се радвате, защото винаги сте се страхували от нас и сте примирали от завист, когато биехме най-големите отбори в Европа. Но дори сега да бъде закрит най-великият Български отбор, циганското тимче няма да повтори успехите му, дори и след 1800 години.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Император, бъркаш годините. Говоря за сезона когато Л. Пенев се върна във футбола, тогава ви отнеха головете срещу Беласица и Левски газеше където си иска.
Не съм говорил за репресиране. Но през соц. цска са имали които си искат играчи, това казвам. Ако някой класен не иска да играе при тях му спират кариерата, както на Б. Колев например. Това сега не може да стане зарадост и цска няма да бъдат отбора който бяха.
Анаглина, след като Камилата продаде Берое те доста се сближиха с ЦСКА. Онази загуба с 0-3 също беше доста криминална. Това няма значение толкоз, всеки един малък отбор е бил в услуга на големите през някои период от време. Каквито едните, такива и другите, то схемата е една и съща.
Коментар
-
Кольо лъга защитата на Левски едно кафе време, преди да вкара най-великия гол в българския футбол
Никола Цанев е уникален. Той е единствения футболист у нас, който владее еднакво добре три спорта. На футбол е многократен републикански първенец. С хокея влиза в националния отбор. А по бокс е двукратен шампион на София и медалист от републиканско първенство. Треньорите просто се бият за Кольо! Според Жоро Соколов в света няма подобно всестранно спортно дарование.Цар Футбол надделява в сърцето на момъка. Левскарите го отмъкват от скромния отбор на “Червено знаме” и веднага заиграва редом до Кукуша, Патрата, Теко Абаджиев и другия вундеркинд – Йогата.
През 1958 г. получава повиквателна и прекрачва съблекалнята на ЦСКА. Първи от новата вълна – Якимов, Гаганелов, Романов, Боби Станков, Пантелей Димитров.
Кариерата му полита като ракета. Новобранецът започва да засенчва и великия Панайотов. За да спаси авторитета на звездата Крум Милев, оставя на Гацо фланелката с номер 9. Но връща ветерана по-назад. А юношата, макар и с номер 8 на гърба, става център-нападател на легендарния ЦДНА.
През 1959 година Цанев е европейски шампион за юноши заедно с Якимов, Котков, Соколов, Пешо Величков и Лейката Димитров. Май само Кольо играе във всички мачове. Рождените дати в няколко паспорта са “сгрешени”. Сред подмладените с една година е и героят на нашия очерк.
По онова време шеф на федерацията е Недялко Донски. Малко е да се каже, че тази футболна номенклатура е привърженик на “сините”. Той е просто болен левскар. Преди уволнението футболният бос привиква Цането. Поставя му въпроса ребром: “Или се връщай в Левски, или ще гледаш националния отбор през крив макарон!” Нападателят остава в ЦСКА, но и Донски спазва заканата си. В крайна сметка българският футбол, пренебрегнал бързаците, изгледа световните и европейски успехи през крив макарон.
Получава се парадокс. В националния отбор не го пускат да припари, защото е цесекар, избягал от отбора на народа. А в ЦСКА е набеден за пета колона на “говедата”.
Тази версия се подхранва не само от запалянковците, но и от ветераните и генералите. Основния аргумент е, че Цанев срещу всички играе жестоко, а на Левски никога не е вкарвал дори и един гол. Кольо е цеденевист от дете. Но от пренавиване не може да направи добър мач срещу вечно вторите.
… 1965 г. Стадион “Славия”. Финал за купата: ЦСКА – Левски. На стидион “Славия” “червената” осмица вкарва гол, който се вижда веднъж на сто години.
Цанев поема топката пред голямата пеналтерия. С финтове разхвърля отбраната, предвождана от Вуцов и Здравков. Излиза сам срещу Бисер. Замахва. Вратарят се хвърля като риба на сухо. Вместо да вкара, нападателят се обръща назад, продължавайки да пълни с трева задниците на всичко синьо, което се изпречи на пътя му. На дузпата Цанев прави “кръгом”. Пак е в голова позиция. Пак не бие. Лъже за трети път оскотялата отбрана. Михайлов отново се хвърля напразно. Кольо го изчаква да стане и мазно му я мушва в обратния ъгъл. Бранителите в синьо лежат по тревата в различни пози от “Кама сутра”.
Стъписаният стадион мълчи. После изригва. За първи и последен път левскари и цесекари аплодират заедно. Соколов си спомня: “Според мен Цанев ни лъга близо 2 минути. По едно време забелязах, че и Гунди като мен седи с ръка на кръста и гледа как Кольо мародерства отбраната ни. Но не само ние двамата наблюдавахме сеир. Всички халфове и нападатели на двата отбора правеха същото – зяпаха как защитниците и вратарят ни лазеха след Никола. На другия ден Левски замина за Швеция, за да играе срещу Юргорден. През целия полет се говорехме кой, как и колко пъти е бил излъган от Цанев.”
Подобна фиеста е правел бразилецът Гаринча, но на приятелски мач, а не на финал за купата при резултат само 1:0 за ЦСКА. Знаменитият гол на Марадона срещу англичаните също бледнее пред шоуто на Цанев.
После Кольо се отприщва и вкарва на “сините” доста голове. Все важни и победни.
Големите си мачове Цанев изиграва с ЦСКА в европейските клубни турнири. Вкарва третия, решаващ гол срещу Ювентус след гигантски слалом между защитниците на “старата госпожа”. Бележи на Малмьо и Партизан (Белград).
През 1967 г. ЦСКА помита всичко по пътя си – Слиема (Малта), Олимпиакос, Гурник и Линфийлд. На полуфинала “армейците” се изправят срещу Интер (Милано) – най-богатия отбор, европейски и световен клубен шампион. На “Сан Сиро” Цанев бие фаул. Първият удар е в стената, вторият – в мрежата. В София “червената” осмица пак бележи от пряк свободен удар. Но съдията отменя попадението под предлог, че бил свирил “двоен”. Третият мач трябва да бъде в Австрия, но домакинството е продадено и той се играе в Италия. Според Цанев “Юда”-та е била Българската футболна федерация, а не ръководството на ЦСКА. Пропускаме единствения си реален шанс да покорим европейски клубен връх. И то в турнира на шампионите.
Все пак от кумова срама Кольо е викан 2-3 пъти в националния. Винаги бележи, участва в разгрома над Югославия с 6:1. Но доктрината “Донски” продължава: информационно затъмнение за силните мачове и хули за средните.
А играта на Цанев изпреварва времето си. Всичко се прави на хокейна скорост. Бие от всяко положение и с двата крака, вкарва с глава. Радва публиката с волета, задни ножици и пети. Кольо отиграва топките в движение, без да ги меси като повечето играчи от онова време. Става голмайстор на България, години наред е капитан на ЦСКА. Упрекват го, че пропуска но той е трети по резултатност нападател на “червените” за всички времена. А като футболен импровизатор може би е номер 1. Липсата на спортна злоба май е единственият недостатък на “червената” осмица….
През 60-те години ЦСКА и Левски си размениха неволно двама големи централни нападатели: Цанев и Аспарухов. И до ден-днешен никой на “Българска армия” не съжалява за избора на Крум Милев.
Съотборникът на Кольо – Пантелей Димитров-Лейката, е категоричен: “Много от звездите на българския футбол от 60-те години днес биха изглеждали “демоде”. Но тогавашния Цанев и сега може да играе във всеки голям отбор по света.””Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар