Остава да напишеш кои са тези акции с ПЕ 4-5 и дивидент 10процента..
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Уебит Инвестмънт Нетуърк (WIN)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от EconlavС този BEAM куцо и сакато става изпълнителен директор на компания, стига няколко пенсионни фонда да се излъжат и няколко приятели на този който регистрира дружеството му дадат пари на заем да си избута първичното публично предлагане като запишат 50%. Аз не знам българските пенсионни фондове колко % държат по позиции от BEAM и дали този риск със средствата на хората е обоснован.
Компании които не биват финансирани с частен капитал излизат на българска фондова борса.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snail5930 Разгледай мнениеИзгледах почти цялата презентация вчера. Човека изглежда като да знае какво прави, но модела на цялото нещо е леко хазартен. Ако нацели и инвестира в успешна компания ще има евентуално печалба за всички след 3-4 години. Ще инвестира само в 3-5 компании, и то ако събере цялата сума. Таксите не изглеждат необичайни на фона на това което знам за тези фондове. Така че тука всеки сам си решава ...
Тук ще пропусна
- 3 Харесвания
Коментар
-
Преди известно време предупредих да не се купуват акции на Смарт Органик, защото цената е нереално висока. Оказах се прав и цената е 30% надолу, като прогнозата ми за P/E от 12х очаквам да се сбъдне до края на годината. НО все пак Смарт Органик има някаква стойност, която поради елементарна алчност беше раздута много над реалността, и сега инвестиралите ядат дървото.
В настоящият случай с УИН, стойност просто НЯМА!!! Има един бранд нейм, който не струва 6 милиона лишени от каквито и да било права пари!!!
Тези който четат постовете ми знаят, че винаги аргументирам позицията си с конкретна фактология:
1. Компанията има 0 "трак рекърд" в управлението на активи. "Влизането" в компании през нагарда и излагането на последващ "implied value" не е екзит и не се смята за трак рекърд.
2. Цената от 1.05 е меко казано странна, тези 5% премия за какво се плащат точно, за това че инвеститора закупил акции няма глас или за това, че взима под условие 70% от печалбата, като дава 95% от парите!!! Друг в еъпросът, че ако акцията ти е дивидентна, доходността се определя като АБСОЛЮТНА СТОЙНОСТ, а не като % от евентуална печалба (payout ratio), която може никога да не се появи. Реално може всяка година да получавате 1 стотинка дивидент без да има никаква гатанция за адекватна доходност. Сигурно премията е за силният мениджмънт на нещо, което още не съществува т.е. инвестиционен фонд, който всъчшност не е фонд, защото няма инвестиционни правила или надзорен органи или каквато и да било форма на контрол - но пък визма 2.5% и 20% перформънс. Реално мениджмънта прави каквото и когато си иска, без контрол от даващите пари акционери/инвеститри.
3. Бизнес на принципа "приятелЮ купи си, познаваш ме аз съм най-добиря" не се прави, това никога не е било и няма да бъде успешен модел. Защото специфичния риск е брутално висок.
4. По отношение на мениджърската такса - Няма проблем че е 2.5% фиксирано и 20% от печалбата, но защо я прибира еднолично лицето Пламен Русев. Той е само организатор/логистик - Решенията за това - кой ще спечели въпросният конкурс - се взима от широк борд с богат опит (видно е). Защо тези % не се раздадат по равно на тези хора??!!! Реално те вършат фактическата работа, а не Русев.
Както винаги говоря обективно и с уважение към всички, включотелно емитентите. Математиката и фактите са ясни. За разлика от Смарт Органик, където изложих подобно експозе (но все пак бих влезнал при P/E 12x), тук не бих дал и стотинка поне до 2025 г., или докато не видя екзит, който не е към приятелският кръг на Русев....ако изобщо моделът оцелее като инвестиционна схема до тогава.
Не препоръчвам нищо на никого. Винаги пиша дали и на каква цена бих влезнал в определена инвесциция.
Със сигурност парите ще се съберат.
Бай ви ХълкLast edited by Hulk; 03.06.2022, 21:46.
- 9 Харесвания
Коментар
-
Изгледах почти цялата презентация вчера. Човека изглежда като да знае какво прави, но модела на цялото нещо е леко хазартен. Ако нацели и инвестира в успешна компания ще има евентуално печалба за всички след 3-4 години. Ще инвестира само в 3-5 компании, и то ако събере цялата сума. Таксите не изглеждат необичайни на фона на това което знам за тези фондове. Така че тука всеки сам си решава ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Eminem Разгледай мнениеГледах точно 2 мин от презентацията... В тях Русенчо Пламен обясняваше как ще обясняваме на приятели и познати в какви компании сме инвестирали и те също ще влагат пари и така ще се увеличава търсенето на акциите и цената ще расте до небесата. А медиите щели да пишат за тях (сигурно безплатно). Този къде ли живее?
Да, съгласен съм. Номерата щом минават, защо ли да не вземе едни 6 милки!
Аз съм пасс, дори това да ми струва xxxx лева нереализирана печалба...
Гоуулем си...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Eminem Разгледай мнениеГледах точно 2 мин от презентацията... В тях Русенчо Пламен обясняваше как ще обясняваме на приятели и познати в какви компании сме инвестирали и те също ще влагат пари и така ще се увеличава търсенето на акциите и цената ще расте до небесата. А медиите щели да пишат за тях (сигурно безплатно). Този къде ли живее?
Коментар
-
Гледах точно 2 мин от презентацията... В тях Русенчо Пламен обясняваше как ще обясняваме на приятели и познати в какви компании сме инвестирали и те също ще влагат пари и така ще се увеличава търсенето на акциите и цената ще расте до небесата. А медиите щели да пишат за тях (сигурно безплатно). Този къде ли живее?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mag-inv Разгледай мнениеEconlav, е то това е най-интересния филм
Някой да няма пари, и да го гледаш отстрани как пада, става, бори се, моли се, помага на някой, някой помага на него... усъвършенства се, привлича капитал и таланти, и накрая успява...
Няма лошо човек да хвърли малко пари на BEAM, но аз съм заложила на друг човек...
Даже и да загубя, филма си струва
От пръдня боя - те така и резултата.
Коментар
Коментар