Ако продължава така да трупа фундамент тази акция и стига Русев да не направи някой глупост, като увеличение на капитала на цена който ощетява досегашните инвеститори чрез разводняване, ще дойде момент в който ще направи рали! Просто нашето неефективно пазарче работи така.. добрите новини се неглижират, пружината се натяга, натяга.. и в един момент всички забелязват, че акцията е станала подценена и се хвърлят през глава да купуват. И тогава предвидливите пак ще се окажем лоши капиталисти, получатели на СМС-и
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Уебит Инвестмънт Нетуърк (WIN)
Collapse
X
-
Уебит инвестмънт нетуърк АД
Вътрешна информация по чл. 17, §1, във вр. с чл. 7 от Регламент №596/2014 на ЕП и на Съвета
14:28
СОФИЯ, България – Портфейлът на Webit Investment Network (БФБ: WIN) наблюдава 1,7 пъти увеличение на приходите на компаниите, спрямо оценката и времето на владеене на дяловете в тях, което за портфолиото нa WIN е с медиана малко над 1 година.
Историческата перспектива показва също такава положителна тенденция от 3.31 пъти увеличение на консолидираните приходи на компаниите в настоящото портфолио – от $28.9 милиона през 2022 г. до очаквани $95.8 милиона в края на 2024 г.. На база прогнозни очаквания на основателите, за 2025 се очаква консолидираните приходи да достигнат до $160 милиона.
Най-значим растеж от 7.2 пъти на приходите си отбелязва iSchool. Във виртуална връзка на живо по време на панела в рамките на Форума Webit, съ-основателят Мохамед Гауиши обяви, че прогнозите за 2024 се променят от $8 милиона на $10.5 милиона приходи. WIN инвестира в компанията през декември 2023 г. при оценка, направена на база приходи от $1.46 млн и минус $600’000 EBITDA, докато на база на новата информация,предоставена от компанията по време на събитието, през 2024 приходите ще достигнат $10.5 млн., а печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки в края на 2024 се очаква да е над $2,5М.
В рамките на форума Webit от CH4 Global, обявиха, че завършват първия си завод с вече разпродаден производствен капацитет; основателят на BeeHero обяви, е приходите на компанията надхвърлят $70 милиона към днешна дата, при малко над $44 милиона за миналата година; основателят на InHeart, заяви, че компанията продължава с експанзията си и очаква удвояване на приходите, както и потенциално събитие, свързано с придобиване на компанията в следващите 2-3 години; основателят на VUZ, акцентира върху факта, че компанията е постигнала месец с точка на рентабилност и значително увеличава приходите си спрямо 2023, както и брутната си печалба. Новините за Elephant in a Box са, че подписаните поръчки с IKEA и други големи търговци ги поставят на траектория на сериозен ръст на компанията.
Ликвидност
WIN постига над 15% ликвидност на БФБ за последните 12 месеца, чрез обем на търгуваните акции и 818 сделки на обща стойност над 954,000 лева.
Прозрачна оценка на база НСА
WIN използва оценка на база Нетната Стойност на Активите (НСА), която директно отразява вътрешната стойност на портфейла и защитава интересите на инвеститорите. WIN спазва строги правила за преоценка на активите, актуализирайки НСА само след минимум 12 месеца притежание на дялове в съответната компания. Трябва да се има предвид, че четири от шестте компании в портфейла на WIN са притежавани по-малко от година и текущата НСА все още не отразява тяхното развитие.
Прикачени файлове: ПО ВРЕМЕ НА ФОРУМА WEBIT БЕШЕ ОТЧЕТЕНО ПОЛОЖИТЕЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА WIN ПОРТФЕЙЛА ОТ СТРАНА НА ОСНОВАТЕЛИТЕ НА КОМПАНИИТЕ В НЕГО
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тео Разгледай мнение
Тук съм защото предположих, че ще се получи дискусия по тема, която ме вълнува...
Питам: От къде и как точно ще дойдат приходи и печалба за инвеститорите в дружеството?
Накратко плановете на компанията са да реализира печалби от продажбата на дяловете, в по-напреднал етап от развитието на компаниите, в които е инвестирала. Стратегията на компанията е да инвестира в компании, които вече имат реализация на идеите си и са успели да привлекат и други инвестиции до момента. Също така в стратегията на компанията е да не са водещ инвеститор а миноритарен такъв, с което оставят основния дю дилиджънс на големите инвеститори, а те благодарение на условията на Уебит се възползват от най-добрите нива за закупуване на дялове, като най-големите инвеститори в съответния рунд.
Прав сте към момента компанията реализира загуба и да може този факт да бъде притеснителен. Той би бил притеснителен, ако е непредвиден. Личното ми мнение е, че част от инвеститорите са отчели този факт за първите няколко години и гледат отвъд тях.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеОт дивиденти и продажба на участията в компаниите, които са закупени. Като пример: Илевън досега раздаде 1,40 лева като дивидент. Средствата са получени също като дивидент от компании, в които 11С има участие - Бизнесмап и Енхенсив. Има и няколко ликдидации, но те са малко като суми. Портфейла на Илевън обаче е "узрял". 11С са доста по-стар венчър фонд от УИН.
Та така ще печели и УИН, но след време. Въпросът е след колко време.
- Продажба на дялове - да, но тъй като компаниите не са публични - няма и реално пазарно предлагане съответно оценка на реална цена за дяловете. необходимо е да се прави одит и съответно съгласие на останалите съдружници в дружеството, което надува разходите по транзакцията. Много е съмнително каква цена би се постигнала и колко от нея ще остане за инвеститорите след, като този който управлява (П.Русев) си вземе неговото.
- Докато фонда "узрява" през годините, разходите по управление си текат и ако няма насреща приходи от дивидент или продажба на дялове, фонда ще се декапитализира и източи от управляващия. Един от идикаторите ще е дали ще има следваща емися акции, с които ще се излезе на борсата, какви нови инвестиции ще направи фонда, в какви компании и как ще се отрази това на стойността на акциите.
(Апорпо за сравнение 11C изглежда знаят, какво правят.)
Много, много неясноти, като переспективата за печалба, се свежда реално само върху пожелатели очаквания, а не върху реален бизнес/финансов фундамент.
Защо човек трябва да затваря жив капитал в акции на компания със съмнителна переспектива, при положение, че може да вкара парите да работят в реално работещи добри бизнеси с прозрачен финансов поток и с ясни параметри за доходност (дивидент)? (реторичен въпрос)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнениеКолега, това са Ваши думи нали?
Life won't wait for you.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тео Разгледай мнениеПитам: От къде и как точно ще дойдат приходи и печалба за инвеститорите в дружеството?
Та така ще печели и УИН, но след време. Въпросът е след колко време.Life won't wait for you.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тео Разгледай мнение
...Специално към колегата "Батя" - приятелю, не ме познаваш, не знаеш кой съм, какъв бизнес движа, в какво и как инвестирам и от колко години се занимавам с фондови пазари и инвестиции...
Коментар
-
Колега "Key Ru", как точно установихте, че съм "опитен инвеститор, занимащ се с фондови пазари от години"?
Вие също няма как да знаете това, тъй като не ме познавате, а и кога и къде съм заявил такова нещо.
Инвеститор, на който въображението му витае в собствените му илюзии е преди всичко опасен за себе си.
Не се обиждам от никой, не съм тук за да нападам или да се възхищавам от някой. Тук съм защото предположих, че ще се получи дискусия по тема, която ме вълнува. Кой какъв инвеститор е си е негова работа и въпрос на неговото лично отношение към този вид дейност и бизнес.
"Тор" - основният въпрос, който ме интересува е от къде и как ще дойдат приходи и печалба в дружеството, така че да се повиши капитализацията на дружеството, съответно да се повиши цената на акциите му или да се разпредели дивидент, от което инвеститорите (акционерите) да спечелят пари?
Според мен това е основната цел на всеки инвеститор, да спечели пари от инвестицията си.
Към настоящия момент предварителния финансов отчет на WIN към 31.12.2024 г е негативен и реализира загуби по всички пера, както в сравнение с 2022 г. така и като капитализация. Реално според тези отчети справедливата цена на една акция на дружеството в момента трябва да е под номинала от 1 лв., (БФБ "пазара" днес определил цена 1.10 лв, което е с 10% повече.)
(Отчетите)
Във връзка с фактическото управление на дейността на Уебит Инвестмънт Нетуърк АД и съгласно клаузите на сключения на 15.03.2022 г. договор за възлагане на управление с Уебит Мениджмънт ЕООД чрез неговия управител – д-р Пламен Русев, е уточнено, че на изпълнителния директор (представляващ Дружеството) се дължи годишно възнаграждение в размер на 2.5 % без ДДС от размера на финансовите активи на Дружеството според последния му публикуван финансов отчет.
В тази връзка, през отчетната 2023г, Дружеството е отчело разходи за управление, съгласно гореописаното възнаграждние на изпълнителния директор в размер на 78 хил. лева. Което означава, че независимо как се управлява дружеството (а то в момента е на загуба), изпълнителния директор си получава възнаграждението. Това не ви ли притеснява?
Друго - дружествата в които фонда инвестира не са публични. Това означава, че те не са длъжни да публикуват отчети, както и не са длъжни да изплащат дивидент на съдружниците си, включително и на WIN. Управителните им съвети могат да решат да не изплащат дивиденти с години.
Питам: От къде и как точно ще дойдат приходи и печалба за инвеститорите в дружеството?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тео Разгледай мнениеБих искал да благодаря на колегите, които предоставиха повече информация и специално на "wild at heart", който отдели време за този пост. Следя информацията за WIN от може би година. Познавам работата на Пламен Русев и неговото развитие през всичките повече от 24 години, като отличен PR и публични комуникации експерт и не съм изненадан от това, което постигна с Webit и кръгът от форуми покрай това. Това което мога да кажа обаче е че разговорите за инвестиции, които се водят от него, според мен са твърде общи и не се задълбава в анализиране на конкретни финансови резултати, което за мен е водещо при вземане на инвестиционно решение.
Може би, както казва колегата "B.Graham" трябва да се има предвид, че това е "венчър фонд", включващ стартиращи бизнеси. Лично аз не съм склонен да инвстирам без да познавам бизнеса на компаниите в определена степен и явно инвестиции, чрез този фонд не е това което търся, тъй като по този начин липсва прозрачност за бизнесите, който се представлява.
Отделно от това, запознавайки се с публичните документите на компаният съм скептичен и по отношение на управлението на WIN, но това е отделна тема.
Специално към колегата "Батя" - приятелю, не ме познаваш, не знаеш кой съм, какъв бизнес движа, в какво и как инвестирам и от колко години се занимавам с фондови пазари и инвестиции. Как точно установи че съм" ... много начинаещ и трябва доста литература в областта на капиталовите пазари да прочетете, за да можете да се включите пълноценно в този форум и да изразявате адекватно мнение." - Силно ви препоръчвам, когато става въпрос за инвестиции да не вземате решения по този начин - неинформирано и наивно.
Поздрави на всички и успех!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тео Разгледай мнениеБих искал да благодаря на колегите, които предоставиха повече информация и специално на "wild at heart", който отдели време за този пост. Следя информацията за WIN от може би година. Познавам работата на Пламен Русев и неговото развитие през всичките повече от 24 години, като отличен PR и публични комуникации експерт и не съм изненадан от това, което постигна с Webit и кръгът от форуми покрай това. Това което мога да кажа обаче е че разговорите за инвестиции, които се водят от него, според мен са твърде общи и не се задълбава в анализиране на конкретни финансови резултати, което за мен е водещо при вземане на инвестиционно решение.
Може би, както казва колегата "B.Graham" трябва да се има предвид, че това е "венчър фонд", включващ стартиращи бизнеси. Лично аз не съм склонен да инвстирам без да познавам бизнеса на компаниите в определена степен и явно инвестиции, чрез този фонд не е това което търся, тъй като по този начин липсва прозрачност за бизнесите, който се представлява.
Отделно от това, запознавайки се с публичните документите на компаният съм скептичен и по отношение на управлението на WIN, но това е отделна тема.
Специално към колегата "Батя" - приятелю, не ме познаваш, не знаеш кой съм, какъв бизнес движа, в какво и как инвестирам и от колко години се занимавам с фондови пазари и инвестиции. Как точно установи че съм" ... много начинаещ и трябва доста литература в областта на капиталовите пазари да прочетете, за да можете да се включите пълноценно в този форум и да изразявате адекватно мнение." - Силно ви препоръчвам, когато става въпрос за инвестиции да не вземате решения по този начин - неинформирано и наивно.
Колега, страхотно появяване! За такъв опитен инвеститор, занимащ се с фондови пазари от години и следящ информацията за WIN от може би година, сега ли разбрахте че това е "венчър фонд", включващ стартиращи бизнеси? След една година следене на информацията ли разбрахте, че "чрез този фонд не е това, което търсите"???
Ако сте скептичен по отношение на управлението на компанията, просто споделете кое поражда скептицизма Ви. Това е мястото, където коментираме такива неща.
"Не видях приходи от дивидент от компаниите, в които е инвестирало дружеството. Предполагаме, че компаниите в които инвестира и има дялове работят успешно и реализират печалба и положителен финансов резултат." За една година следене на компанията не разбрахте ли отговорите на тези въпроси? За да не се обиждате на съветите на колегите и да не Ви се налага да обяснявате какъв бизнес движите, не задавайте наивни въпроси!
Успех и на Вас!
- 3 Харесвания
Коментар
-
Бих искал да благодаря на колегите, които предоставиха повече информация и специално на "wild at heart", който отдели време за този пост. Следя информацията за WIN от може би година. Познавам работата на Пламен Русев и неговото развитие през всичките повече от 24 години, като отличен PR и публични комуникации експерт и не съм изненадан от това, което постигна с Webit и кръгът от форуми покрай това. Това което мога да кажа обаче е че разговорите за инвестиции, които се водят от него, според мен са твърде общи и не се задълбава в анализиране на конкретни финансови резултати, което за мен е водещо при вземане на инвестиционно решение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тео Разгледай мнениеИнтересувам се от инвестиции и в Български компании и това беше причината да проявя интерес към уебинара, в който Пламен Русев и Иво Евгениев трябваше да направят анализ на компаниите в портфолиото на WIN. За голямо мое разочарование, в прав текст беше казано от водещия Русев, че анализ на компаниите няма да се прави, тъй като такъв бил направен предния месец. За съжаление аз не чух никаква достоверна информация за това, защо трябва да инвестирам, да закупя акции на WIN. По достоверна информация имам предвид финансови резултати публикувани от независим одитор. Публичните компании предлагащи акции, обикновенно публикуват такива отчети. Отчетите на WIN, като акционерно дружество (публикувани са) не са положителни. Това е закономерно, тъй като самото дружество не извършва никаква реална дейност да създава продукт, а от друга страна има само разходи. Не видях приходи от дивидент от компаниите, в които е инвестирало дружеството. Предполагаме, че компаниите в които инвестира и има дялове работят успешно и реализират печалба и положителен финансов резултат. Да, но такива данни не се публикуват, тъй като компаниите в портфолиото не са публични, както подчертва в уебинара. В случая, г-цата от "Слон в кутията" ни представи семпла презентация със смели цифри за очакван растеж. Чудесно, но това дали е така, само те си знаят. Всяка публична компания, акционерно дружество е задължена да прави независими одити и да публикува финансовите си отчети публично. В случая WIN го прави, но от това няма полза, тъй като дружеството не развива дейност. Компаниите в които е инвестирало пък по закон, тъй като не са публични компании - не са длъжни да правят независим одит и да публикуват данни. С две думи за мен моделът WIN е напълно не прозарчен и не виждам переспектива за потенциал и печалба от подобна инвестиция в него. Няма надеждна и проверена независима информация за резултатите на компаниите, в които инвестира и дали въобще печалба от тях влиза в WIN.
1. Предишните срещи с инвеститори на месеца са качени на сайта на компанията. Там има много информация за всички компании от портфолиото.
2. Компанията инвестира в бързорастящи компании от определени сектори, които по правило са преминали през поне 2 рунда на инвестиране, имат продукт и продажби. Бързорастящите компании на относително ранен етап на развитие по правило не дават дивиденти, а инвестират в развитие на бизнеса си. Обичайно за Venture capital индустрията е при придобиване на дялове компаниите все още да не са печеливши, но да имат голям потенциал за ръст, който да се реализира в рамките на 5-7, че и 10 години понякога.
3. Смятам че информацията, която в последно време ни се дава, е максимално допустимата от гледна точка на компаниите, в които сме инвестирали. Ако искаш да гледаш регулярни одитирани финансови отчети на отделните компании, то инвестиция тип Venture capital за теб не е подходяща.
4. Инвестиралите тук дългосрочно като мен търсим срещу по-висок риск висока възвръщаемост в рамките на 5-7 години. По-големите инвеститори сме наясно как работи тази индустрия и нямаме проблем с това.
5. Освен имената на инвеститори в WIN, които участваха в рубриката " инвеститор на месеца ", препоръчвам да прегледаш и кои са инвеститорите освен WIN в самите компании -- в общия случай това са инвестиционни компании, управляващи огромни активи.
Разбира се, няма никаква гаранция, че ще спечелиш от инвестицията си, ако решиш да влезеш.
Успех!
Last edited by wild at heart; 20.08.2024, 20:27.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тео Разгледай мнениеИнтересувам се от инвестиции и в Български компании и това беше причината да проявя интерес към уебинара,...
... и дали въобще печалба от тях влиза в WIN.
Относно печалбата НЕ, не влиза печалба в WIN. Това е нещо, което всички инвеститори в компанията знаем.
Попрочетете повече информация за тази компания, ако Ви е интересно и заповядайте отново да си зададете въпросите, ако можем ще Ви отговорим.
Коментар
Коментар