Първоначално изпратено от tony1975
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ейч Ар Кепитъл АД (HRC)
Collapse
X
-
Очаквах повече за БиодитАкциите на HR Capital се представя с около 11-12% по-добре от SOFIX след началото на вторичната търговия по позициятаLast edited by tony1975; 13.12.2022, 20:50.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнениеДруго си е като има уебинарче !Life won't wait for you.
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеАйде по спокойно де....Къде спахте досега
Коментар
-
Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение
Биодит, за да оправдае цената си на босата в момента 26 млн. лв, трябва да покаже поне 3-4 млн. лв приходи през 2022г. Силно ме съмнява, като гледам разходите им за персонал. Предполагам имат 4-5 човека на заплата, а с толкова малко хора едва ли могат да правят сериозен бизнес.
Иначе е похвално, че Христо вади 3-месечни отчети без да е длъжен и прави срещи с инвеститорите!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнениеНе съм толкова сигурен за чехите и еБаг. Времето на опцията или е изтекло или изтича скоро и ще остане неизползвана. Чехът би взел еБаг единствено ако може да консолидира целия си онлайн ритейл бизнес и да го листне на борса или да го продаде на по-голям фонд. Следващите 1-2год това е мисия невъзножна.
Относно листване на Агригейт...това е новинарска компания с постоянни приходи и печалби последните 5 год...такива компании нямат успех на борсите. Въобще се чудя защо е в портфейла на фонда, но предполагам защото е наследена така. Най-разумното би било да се продаде и със средствата да се влезе в по-интересни инвестиции.
Биодит, за да оправдае цената си на босата в момента 26 млн. лв, трябва да покаже поне 3-4 млн. лв приходи през 2022г. Силно ме съмнява, като гледам разходите им за персонал. Предполагам имат 4-5 човека на заплата, а с толкова малко хора едва ли могат да правят сериозен бизнес.
Иначе е похвално, че Христо вади 3-месечни отчети без да е длъжен и прави срещи с инвеститорите!
За годишния отчет ще има още преоценки нагоре. Надявам се да няма такива надолу, но .......Life won't wait for you.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеОбщо взето на VF-тата това е най-важното, което да се гледа. Тези неща, които ги пишеш са на място. Риска е сериозен затова и потенциалните печалби са по-големи от конвенционалните компании.
Хубавото е че са решили проблема с Лексо на минимална загуба и 120 000 лева ще постъпят в сметките. Хубаво е че и дивиденти идват. Имат да внасят пари в третия Илевън. Като изключим Лексо единствената им губеща инвестиция е в Plum, но там след последния рунд нещата вече сигурно са на плюс. Като цяло рисковете стоят, но съм малко по-положително настроен отколкото бях в началото на месеца. Кънвиниънс ще го разкешват на чехите, Биодит е интересен как ще се развива. СПоред мен трябва да биймнат Агригейт и да намалят участието си и съответно риска.Нищо, че дава дивидент. Тъкмо би следвало да получат по-голяма цена. И след като направят етзи неща, тогава да мислят за увеличение на кпитала. Даже могат да си стигнат и прогнозите. Но без да предприемат нещо в тази насока и да чакат от пазара, при тези условия ще е трудно. Особено след последните не много успешни биймвания. Та на 13.12. ако не успея да гледам, някой може да ги подпита за това.
P.S. Ето че не било трудно. Не е задължително да пускате отчети и доклади всяко тримесечие, но е желателно Така си печелите фенклуб, когато сте открити. Вижте ТИМ и Софарма какви фенклубове имат? Почти сектантско поведение.А те не са чак толкова прозрачни и не си държат чак толкова много на думата.Вижте как Илевън, които са ви партньори в много проекти, как заформят такъв фенклуб.... Та така.... Не е препоръка за нищо освен за повече откритост и честност. Успех Ви желая, най малкото защото ще ми направите пари ако успеете
Относно листване на Агригейт...това е новинарска компания с постоянни приходи и печалби последните 5 год...такива компании нямат успех на борсите. Въобще се чудя защо е в портфейла на фонда, но предполагам защото е наследена така. Най-разумното би било да се продаде и със средствата да се влезе в по-интересни инвестиции.
Иначе е похвално, че Христо вади 3-месечни отчети без да е длъжен и прави срещи с инвеститорите!Last edited by the prophet; 12.12.2022, 10:23.
Коментар
-
Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение....да правят анализ на компаниите от портфейла на фонда, за да няма изненади накрая!
Хубавото е че са решили проблема с Лексо на минимална загуба и 120 000 лева ще постъпят в сметките. Хубаво е че и дивиденти идват. Имат да внасят пари в третия Илевън. Като изключим Лексо единствената им губеща инвестиция е в Plum, но там след последния рунд нещата вече сигурно са на плюс. Като цяло рисковете стоят, но съм малко по-положително настроен отколкото бях в началото на месеца. Кънвиниънс ще го разкешват на чехите, Биодит е интересен как ще се развива. СПоред мен трябва да биймнат Агригейт и да намалят участието си и съответно риска.Нищо, че дава дивидент. Тъкмо би следвало да получат по-голяма цена. И след като направят етзи неща, тогава да мислят за увеличение на кпитала. Даже могат да си стигнат и прогнозите. Но без да предприемат нещо в тази насока и да чакат от пазара, при тези условия ще е трудно. Особено след последните не много успешни биймвания. Та на 13.12. ако не успея да гледам, някой може да ги подпита за това.
P.S. Ето че не било трудно. Не е задължително да пускате отчети и доклади всяко тримесечие, но е желателно Така си печелите фенклуб, когато сте открити. Вижте ТИМ и Софарма какви фенклубове имат? Почти сектантско поведение.А те не са чак толкова прозрачни и не си държат чак толкова много на думата.Вижте как Илевън, които са ви партньори в много проекти, как заформят такъв фенклуб.... Та така.... Не е препоръка за нищо освен за повече откритост и честност. Успех Ви желая, най малкото защото ще ми направите пари ако успеетеLast edited by B.Graham; 11.12.2022, 15:04.Life won't wait for you.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение...
Ситуацията с втората по глемина позиция във фонда Биодит - 12% е подобна. Биодит постоянно маркетира ръстове на приходите по предварителни договори, но остава на загуба през годините.
Съветвам инвеститорите тук да не гледат само маркетинговите материали от HRC, а да правят анализ на компаниите от портфейла на фонда, за да няма изненади накрая!
Стискам им палци, дано успеят в ЕС!Last edited by tony1975; 11.12.2022, 14:07.
- 2 Харесвания
Коментар
-
разгледах отчета на дружеството към Септ 22г. Направи ми впечатление, че въпреки спада на VC оценките и пазарът, NAV на фонда е +30% за 9м. В същото време и капиталовият пазар е -30% - NASDAQ.
Най-голям дял от активите с 52% е Кънвиниънс АД /еБаг/ и по последна оценка се оценява на 29 млн. евро. Изтеглих отчетите на еБаг за 2021г и въпреки широко рекламираните ръстове на продажбите се вижда, че компанията губи пари всяка година. За 2021г е -2,3млн.лв, 2020г е -1,6млн.лв. ...отделно е с отрицателен СК от 1,5 млн.лв. Тази година имаше увеличение на капитала в което HRC участва с 1,95 млн. лв.
За съжаление очаквам през 2022г. еБаг да са с още по-голяма загуба от миналогодишната (над 2,50 млн. лв) поради многото реклама в опит да се вдигнат яко приходите, за да се постигнат заложение параметри за опцията с чеха. Догодина ще трябва да има ново увеличение на капитала на еБаг , иначе ще фалират ... тогава ми е интересно каква ли ще е оценката.
Ситуацията с втората по глемина позиция във фонда Биодит - 12% е подобна. Биодит постоянно маркетира ръстове на приходите по предварителни договори, но остава на загуба през годините.
Съветвам инвеститорите тук да не гледат само маркетинговите материали от HRC, а да правят анализ на компаниите от портфейла на фонда, за да няма изненади накрая!Last edited by the prophet; 11.12.2022, 12:50.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Намалението на печалбата ли имаш предвид ?
Ето това обясняват :
"Отчетения спад в нетния марж на печалбата е в резултат от политиката на компанията при отчитане
на приходи и разходи по европейски проекти, по които е страна. Към 30.09.2022г. са отчетени
разходи по проекти, приходите за които щебъдат отразени в следващото тримесечие."Last edited by B.Graham; 09.12.2022, 17:38.Life won't wait for you.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеДовечера ще се чете по задълбочено. Интересно какво е станало с Агригейт....
Ето това обясняват за Агригейт :
"Отчетения спад в нетния марж на печалбата е в резултат от политиката на компанията при отчитане
на приходи и разходи по европейски проекти, по които е страна. Към 30.09.2022г. са отчетени
разходи по проекти, приходите за които щебъдат отразени в следващото тримесечие."
Коментар
Коментар