Първоначално изпратено от Майстора233
Разгледай мнение
Това "вероятно" на колко го процента би го оценил? Вероятността също има измерители все пак.
Това, че ще има неравен терен с предимство на малките срещу големите, е по-скоро проблем за мен (апропо, Тони, така и не каза виждаш ли някакви рискове около емисията). Аз не съм сигурен, че ритейлът ще намери поне 5 млн. лева капитал и да го пласира в поне 500 поръчки за 40 минути. По-скоро се съмнявам в това. Очаквам тези, които искат да вземат повече от 10,000 бройки, да бъдат задоволени още на аукциона след 40-ата минута. Разбира се, няма как да знаем колко амбицирани и гладни са по-големите участници и с колко интересът ще надвиши предлагането. Това можем само да го гадаем - дали ще се случи, с колко ще се случи...
Съгласен съм обаче, че има много хубав спекулативен bull case. Едно самосбъдващо се пророчество, което генерира интерес към нещо, което може би не струва толкова, колкото пазарните участници дават за него. Без да посочваме тикъри, смятам, че сме виждали такова явление. Смятам още, че има предпоставки "самонавиването" да се повтори, поканите към колеги, приятели, баби и етърви - също. Със сигурност предпоставките са налице.
Пукнатините в bull case-a може би бяха думите на Николай Мартинов, че
а) ликвидността след предлагането няма да бъде гарантирана по никакъв начин и няма да има маркет мейкър и
б) пенсионните фондове не обичат авантюрите и високата доходност срещу по-висок риск.
Първото не е яко по очевидни причини, а второто е намек, че фондът и мениджмънтът на този етап нямат подкрепата на големите институционални участници (въпреки че вторите смукнаха доста от Алтерко, което пък е ключов актив и флагман на фонда). Ако "пенсиите" рязко не решат в следващите няколко дни, че много искат непублични стартъпи, на bull case-a можем да му пуснем водата и да отива в тръбата. Тогава спекулантите ще се превърнат в дивидентни инвеститори, няма драма.
Има си рискове доста, моето настроение към този момента е да ги поема до рамките на ранните записвания.
Коментар