IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИмПулс I АД

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
    Наивно се подходи някак с виждането, че нетната балансова само ще расте и цената също ще расте.
    В края на краищата няма ли цена, няма и записване. Да се очаква от дребните варантодържатели да се "вътрят" не е логично, колкото и да са добронамерени към дружеството и повечето да са и акционери.
    Възможно е да го направят някой от големите акционери - да продават акции на пазар и с парите да купуват варанти и записват акции от увеличението, за да се реализират поне част от възможните инвестиции. Така обаче ще се натисне цената на акцията още надолу и желаещите за записване на варанти съвсем ще изчезнат. Това е доста груб и краен вариант за осигуряване на някакви средства за новите инвестиции и ще разклати доверието в акцията.

Много по-логично е да се започнат покупки и на акции и на варанти също от големи акционери/управляващи. Няма кой друг да спасява кораба - трябва капитана. Няма да трябва много капитал - пазара ни е доста тънък. Повечето варантодържатели искат да запишат, но искат да има и логика (цена) в записването, така че ще се увлече капитал в записването. За да има бъдеще компанията такова развитие е очаквано от повечето инвеститори. За това обаче времето вече доста напредва. Успоредно трябва и представяне на предстоящите инвестиции. Трябва си надъхване - това си е направо ново ипо.

Виждам като грешка това вторачване в нетната стойност. Ако тия варанти бяха пуснати просто за заигравка на спекулантите - добре, обаче тук се търси набиране на капитал. Трябва да се даде някакъв дисконт, а на досегашните акционери интереса им е защитен посредством правата - ако искат да ги записват, ако искат да ги продават. Все пак развитието на дружеството е целта, която би следвало да води всички акционери, а то няма как да привлече нов капитал ако предлага нулева или дори отрицателна доходност на новите акционери. Нетната стойност е доста хлъзгава, докато борсовата цена е в твърди левове

При следващи емисии варанти може да се помисли за по-дълъг срок и по-редки процедури на записване, едно че е по-вероятно да се избегнат драми, и второ защото не срока определя записването, а най-вече пазарната цена на акцията. Засичането на няколко емисии варанти ще направи търговията по-интересна. Преди всяка процедура на записване е добре да се прави и представяне възможните нови инвестиции.

Механичното твърдо увеличение на страйк цената във времето за новите емисии варанти не е никак добра идея. Така или иначе времето е срещу варантодържателите, ако и цената на упражняване е срещу тях такава емисия ще е супер непривлекателна. Променливите цени на записване на варантите могат да доведат до нещо положително, ако са обвързани с борсовата цена или някакъв друг показател, което да е импулс за записване, а не спирачка.

В края на краищата, ако прекалено се пазят интересите на старите акционери, нови капитали няма да влязат, а това не е добре и за досегашните акционери.

На всичкото отгоре и конкуренцията на спи - Уебит помпа цена и загрява за набиране на капитал
    Браво, чудесно казано! Споделям на 100% мнението на Poncho.

Коментар

• Наивно се подходи някак с виждането, че нетната балансова само ще расте и цената също ще расте.
      В края на краищата няма ли цена, няма и записване. Да се очаква от дребните варантодържатели да се "вътрят" не е логично, колкото и да са добронамерени към дружеството и повечето да са и акционери.
      Възможно е да го направят някой от големите акционери - да продават акции на пазар и с парите да купуват варанти и записват акции от увеличението, за да се реализират поне част от възможните инвестиции. Така обаче ще се натисне цената на акцията още надолу и желаещите за записване на варанти съвсем ще изчезнат. Това е доста груб и краен вариант за осигуряване на някакви средства за новите инвестиции и ще разклати доверието в акцията.

Много по-логично е да се започнат покупки и на акции и на варанти също от големи акционери/управляващи. Няма кой друг да спасява кораба - трябва капитана. Няма да трябва много капитал - пазара ни е доста тънък. Повечето варантодържатели искат да запишат, но искат да има и логика (цена) в записването, така че ще се увлече капитал в записването. За да има бъдеще компанията такова развитие е очаквано от повечето инвеститори. За това обаче времето вече доста напредва. Успоредно трябва и представяне на предстоящите инвестиции. Трябва си надъхване - това си е направо ново ипо.

Виждам като грешка това вторачване в нетната стойност. Ако тия варанти бяха пуснати просто за заигравка на спекулантите - добре, обаче тук се търси набиране на капитал. Трябва да се даде някакъв дисконт, а на досегашните акционери интереса им е защитен посредством правата - ако искат да ги записват, ако искат да ги продават. Все пак развитието на дружеството е целта, която би следвало да води всички акционери, а то няма как да привлече нов капитал ако предлага нулева или дори отрицателна доходност на новите акционери. Нетната стойност е доста хлъзгава, докато борсовата цена е в твърди левове

При следващи емисии варанти може да се помисли за по-дълъг срок и по-редки процедури на записване, едно че е по-вероятно да се избегнат драми, и второ защото не срока определя записването, а най-вече пазарната цена на акцията. Засичането на няколко емисии варанти ще направи търговията по-интересна. Преди всяка процедура на записване е добре да се прави и представяне възможните нови инвестиции.

Механичното твърдо увеличение на страйк цената във времето за новите емисии варанти не е никак добра идея. Така или иначе времето е срещу варантодържателите, ако и цената на упражняване е срещу тях такава емисия ще е супер непривлекателна. Променливите цени на записване на варантите могат да доведат до нещо положително, ако са обвързани с борсовата цена или някакъв друг показател, което да е импулс за записване, а не спирачка.

В края на краищата, ако прекалено се пазят интересите на старите акционери, нови капитали няма да влязат, а това не е добре и за досегашните акционери.

На всичкото отгоре и конкуренцията на спи - Уебит помпа цена и загрява за набиране на капитал

Коментар

• Ето позитивна новина:

https://www.impulsegrowth.eu/hydroge...i-ot-prodajbi/

Коментар

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
          Имам петнайсетина хиляди варанта и се чудя какво да ги правя. Склонен съм да ги продам на загуба, защото в противен случай ще трябва да ги запиша и да затворя пари, които ще са замразени поне 2 години преди да даде някаква доходност или да ги отпиша.
          Колкото и да не ми се иска смятам, че в май също няма да съберат същаствена сума, ако не излязат новини, които да привлекат държатели на варанти.
          И аз мисля точно като тебе ,а за съжаление и сигурно стотици други инвеститори и за това не им се получава тук на фонда.Засега съм се спрял на варианта да продам полувината варанти на загуба ,а другата полувина да запиша.Има още време до май месец ,може и да се промени нещо и ще видим.Иначе очакванията ми тук бяха инструмента да расте със около 15 процента на година както се надяваше Мартинов.......но не стана точно така. Оказа се че повечето играчи са спекулантски настроени и активно търгуващи,тоест търсят търсят бързи печалби.На фонда му трябват най вече пасивни инвеститори като пенсионните.

Коментар

• За мен цената е притисната от спекуланти които са очаквали , че пазарът ще е нагоре и ще реализират 20-30% за година и след като сметката излезе крива гледат да излязат поне на 0...Няма как човек инвестирал тук да очаква доходност за година две ...
            ​​​

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Колега, какво очаквахте да се случи?
              Очаквах по-голям интерес от пазара.
              Имах акции срещу които записах варантите. Трябваха ми пари и продадох акциите, като смятах, че цената на акцията ще расте, а с нея и варанта. Идеята ми беше да си запиша варантите май, но вече не съм сигурен и се чудя какво да правя? Вярвам на Мартинов и Манев и знам, че ще успеят, а с тях и ние ще получим доходнист, но смятам, че цената ще продължи да гравитира около тези нива , а ако увеличенито не привлече повече средства цената на акцията ще падне около емисионната.
              Last edited by polax; Вчера, 18:10.

Коментар

Съгласен съм, но моето упражнение не беше точно спекула, а по-скоро грешна преценка.
                Колега, какво очаквахте да се случи?

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Има безброй статии по въпроса за стартъпите и колко от тях оцеляват, какво странно виждаш в това, че "повечето компании не показват резултати според очакванията"?
                  Е имено де ! Странно няма, но всеки инвеститор е с очаквания за печалби и когато това не се случва при повечето от компаниите следва отдръпване !

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
                    Даже и пазар Бийм ми се струва, че вече ще е труден за всички компании с набирането на капитал, защото повечето компании не показват резултати според очакванията !
                    Има безброй статии по въпроса за стартъпите и колко от тях оцеляват, какво странно виждаш в това, че "повечето компании не показват резултати според очакванията"?

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Аз мисля, че идеята бе добра, но просто нашият пазар си изисва големи отстъпки и затова стана така. Ето, и 11 никак не са цъфнали по отношение на оценка та се търгуват с още по-голям дискаунт.
                      Като идея може и да е била добра, но се вижда, че като реализация не става. Проблема според мен идва от това, че се разчита само на дребните. Най добре да се местят на основен пазар и тогава да правят увеличение с включването и на институционални инвеститори. Вижда се, че на такъв малък пазар с малко участници само с дребни риби не става ! Даже и пазар Бийм ми се струва, че вече ще е труден за всички компании с набирането на капитал, защото повечето компании не показват резултати според очакванията !

Коментар

• Първоначално изпратено от Up Up Разгледай мнение

Според мен, през м. май ще съберат значителна сума. Търсят се големи инвеститори, които да купят и запишат варанти.
                        При положение, че ако има следваща емисия варанти, цената на варантите плюс емисионната стойност на новите акции би била не по-малка от 1.85, а може и повече, защото няма да се емитира под балансовата, то според мен, големите инвеститори ще предпочетат да запишат през май по емисионна 1.50. Логично, нали?
                        Логично е, но ако сега не се записва, какво би накарало потенциален инвеститор да запише на по-висока цена? Трябват си много положителни новини...

Коментар

• Проблема е натиска по технологичните по света, който се пренесе тук.
                          Докато там се пооправи - тук съвпадна с продажби на големи пакети и си буксуваме.
                          Засега не виждам да се опавят нещата.

Коментар

Имам петнайсетина хиляди варанта и се чудя какво да ги правя. Склонен съм да ги продам на загуба, защото в противен случай ще трябва да ги запиша и да затворя пари, които ще са замразени поне 2 години преди да даде някаква доходност или да ги отпиша.
                            Колкото и да не ми се иска смятам, че в май също няма да съберат същаствена сума, ако не излязат новини, които да привлекат държатели на варанти.
                            Според мен, през м. май ще съберат значителна сума. Търсят се големи инвеститори, които да купят и запишат варанти.
                            При положение, че ако има следваща емисия варанти, цената на варантите плюс емисионната стойност на новите акции би била не по-малка от 1.85, а може и повече, защото няма да се емитира под балансовата, то според мен, големите инвеститори ще предпочетат да запишат през май по емисионна 1.50. Логично, нали?

Коментар

• Първоначално изпратено от Fackelmann17 Разгледай мнение

При спекулациите е така , някой път печелиш някой път губиш...
                              Съгласен съм, но моето упражнение не беше точно спекула, а по-скоро грешна преценка.

Коментар

При спекулациите е така , някой път печелиш друг път губиш...
                                Last edited by Fackelmann17; Вчера, 16:22.

Коментар

Working...
                                X