IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД (TBS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение

Споделям Гагарин, защото ти десетки пъти си смятал този показател и си хвалил това дружество (Гагарин) на база този показател, а то се оказа пълно дърво. Защото да разчиташ на един показател е пълна глупост и се доказа десетки пъти, включително лично и при теб.
    А относно кой е на печалба, нека припомня нещо от не делечното минало. Когато мажоритаря на ОЦК продаваше акции на дружеството, 2007, всички си мислеха, че е страшен балък. Започна от 20 лв., та стигна до 120 лв. Всички “трейдъри” си викаха егати балъка, направихме страшни кинти. Но пилците се броят на есен. Та така и тук. Дребни “мишки” си мислят, че просо ядат, но колко ще изядат отровата ще видим малко по-късно. Не знам от колко време си на борсата, но това е единичен пример. Та имайте едно наум.
    Еланците не искам въобще да ги споменавам. Колко дървета са листвали, само старите кучета на БФБ си знаем.

Затова някои са по-успешни на борсите, други - не Някои направихме толкова пари от ОЦК, ХДПАТ... , колкото може би няма да направим от други акции в бъдеще. Други загубиха.

Същото е и на Запад - някои спечелиха от Wirecard, Luckin coffee...

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Уважаеми Джони,

Не съм сигурен какво имаш предвид с приказките за мишки, храни и отрови. Имаме собственик на бизнес, който е решил да продава части от него на желаещите да ги купят на Българска фондова борса. Начини можеш да измислиш хиляди, те са избрали такъв, при който продават на части на все по-високи цени (поне засега). Не знам ти как мислиш, но според мен всеки собственик може да си избери стратегията, която най-много му допада. Тук мажоритаря е решил да действа по този начин, ами ОК. Според мен няма по-добър начин за търгуващите на борсата. Ако всичко е цветя и рози и както го правят до момента всеки, който им се е доверил е спечелил или е на печалба. Вярно е че това е за сметка на основния акционер (явно е можел да продава и по-скъпо акциите си), но така е преценил той, не можем да го съдим. Аз лично мисля, че можем да го поздравим. Кажи за теб какъв е проблема? Дотук имаме първи транш обявен още от самото начало на 7.60лв и втори транш, който да е на ЕВ/ЕБИТДА 8.50 (също обявено в самото начало) което при текущите резултати излиза 11.10лв. Интересно е сега могат ли да продадат тези акции на 11.10лв, след няколко дни - ще видим.

п.п. Не ми е ясно какво общо виждаш между Гагарин и Телерик, аз абсолютно нищо общо не долавям, сподели!
      Хора, за бога, не бъркайте Телелинк с Телерик. Две различни компании са. За енти път го пиша това.

Коментар

Споделям Гагарин, защото ти десетки пъти си смятал този показател и си хвалил това дружество (Гагарин) на база този показател, а то се оказа пълно дърво. Защото да разчиташ на един показател е пълна глупост и се доказа десетки пъти, включително лично и при теб.
        А относно кой е на печалба, нека припомня нещо от не делечното минало. Когато мажоритаря на ОЦК продаваше акции на дружеството, 2007, всички си мислеха, че е страшен балък. Започна от 20 лв., та стигна до 120 лв. Всички “трейдъри” си викаха егати балъка, направихме страшни кинти. Но пилците се броят на есен. Та така и тук. Дребни “мишки” си мислят, че просо ядат, но колко ще изядат отровата ще видим малко по-късно. Не знам от колко време си на борсата, но това е единичен пример. Та имайте едно наум.
        Еланците не искам въобще да ги споменавам. Колко дървета са листвали, само старите кучета на БФБ си знаем.
        Този показател си остава за мен най-добрия. Не случайно е световна практика при продажба на компании оценката да е на базата на колко пъти EBITDA след приспадане на дълга. Дали на теб ти харесва или не си е отделен въпрос. Изобщо не искам да адвокатствам на Телелинк и аз не им повярвах силно, ако бях и бях напълнил по-здрво на 7.60 нямаше да съжалявам. Но въпреки всичко доста интересни, да не кажа странни препратки правиш между Телелинк, Гагарин и ОЦК
        За доброто на всички на пазара се надявам това да е повече Спиди, отколкото тези дето ти споменаваш. Но риск е ясно че винаги има, решението за мен е само диверсификация - не по 80% или 50% в една емисия.

И нека не бъдем прекалено критични към единиците дето се представят добре. Колко компании на БФБ предложиха доходност от 35-40% за 3 месеца?!

Успешна търговия ти желая!

Коментар

• Айде не го наричайте пазар това, а? Някакво друго име му измислете.

Коментар

Уважаеми Джони,

Не съм сигурен какво имаш предвид с приказките за мишки, храни и отрови. Имаме собственик на бизнес, който е решил да продава части от него на желаещите да ги купят на Българска фондова борса. Начини можеш да измислиш хиляди, те са избрали такъв, при който продават на части на все по-високи цени (поне засега). Не знам ти как мислиш, но според мен всеки собственик може да си избери стратегията, която най-много му допада. Тук мажоритаря е решил да действа по този начин, ами ОК. Според мен няма по-добър начин за търгуващите на борсата. Ако всичко е цветя и рози и както го правят до момента всеки, който им се е доверил е спечелил или е на печалба. Вярно е че това е за сметка на основния акционер (явно е можел да продава и по-скъпо акциите си), но така е преценил той, не можем да го съдим. Аз лично мисля, че можем да го поздравим. Кажи за теб какъв е проблема? Дотук имаме първи транш обявен още от самото начало на 7.60лв и втори транш, който да е на ЕВ/ЕБИТДА 8.50 (също обявено в самото начало) което при текущите резултати излиза 11.10лв. Интересно е сега могат ли да продадат тези акции на 11.10лв, след няколко дни - ще видим.

п.п. Не ми е ясно какво общо виждаш между Гагарин и Телерик, аз абсолютно нищо общо не долавям, сподели!

Коментар

• Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение

Ама ако и кажеш името всички сме я чували и знаем с какво се занимава, какво предлага - позната е в цял свят нали? И само в Китай да е достатъчно. Но не и ако се казваш Теленещо си, и дори сайта ти е Not secure
              Грънци известна. Известна е за хората дето се занимават с акции, старт-ъпи или следят сектора. Някои са на EV/Sales над 100, други са на 1. Някои растат и имат големи перспективи, други не толкова, но дали тази разлика от над 100 пъти е оправдана ... книги могат да се пишат. Но по-голям от пазара няма

Коментар

• Пенсионните преди да записват такива скъпи емисии, да вземат да спрат да разпродават на загуба старите си записвания, ако не друго да вземат поне някоя акция да изкупят на по-нормални цени, от тези дето са записвали на цени в пъти. Не си научиха нито един урок.
                Кога ли ще дойде национализацията и за тях.

Коментар

Ако търсиш такива грешки отивай да гледаш в щатите. Свят ще ти се завие. Ето вчера имахме най-голямото ИПО на технологична компания. В момента има маркет кап от 63 млрд долара (вчера и над 80 млрд беше) и същата тази компания има приходи от 250млн долара за 6-месечието, миналата година, за цялата година е имала толкова. Така че нещата за шарени, никак не са черно-бели и много често се случва да не ги разбираме
                  Ама ако и кажеш името всички сме я чували и знаем с какво се занимава, какво предлага - позната е в цял свят нали? И само в Китай да е достатъчно. Но не и ако се казваш Теленещо си, и дори сайта ти е Not secure

Коментар

• Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение
                    132 милиона капитализация - да не е грешка? някоя нула по погрешка?
                    Тя ЦКБ няма толкова бе. дето сигурно ако вземем ИТ отдела им и ИТ технологиите, които поддържа тая банка сигурно сигурно са повече
                    Абе съвсем ни взехте за балами
                    Ако търсиш такива грешки отивай да гледаш в щатите. Свят ще ти се завие. Ето вчера имахме най-голямото ИПО на технологична компания. В момента има маркет кап от 63 млрд долара (вчера и над 80 млрд беше) и същата тази компания има приходи от 250млн долара за 6-месечието, миналата година, за цялата година е имала толкова. Така че нещата за шарени, никак не са черно-бели и много често се случва да не ги разбираме

Коментар

• 132 милиона капитализация - да не е грешка? някоя нула по погрешка?
                      Тя ЦКБ няма толкова бе. дето сигурно ако вземем ИТ отдела им и ИТ технологиите, които поддържа тая банка сигурно сигурно са повече
                      Абе съвсем ни взехте за балами

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Да кажем че са интегратор на ИТ. Т.е. не разработват, а интегрират. Не ти продават лаптопчета, а цялостно интегрирано решение. И не го продават на бакалията, а на големи фирми. Това включва системи за наблюдение, контрол на достъпа и каквото се сетиш, умните светофари май бяха техни в Пловдив. Ама те поработиха и после ги спряха май.
                        Да, ама имат навик да не плащат по контрактите си. Изреваха хора от тях вече.

Коментар

• Ако може само една малка поправка, за да сме коректни, все пак сме на БФБ. И като сме от село не ядем доматите с колците. Помним и какво сме яли вчера на обяд, защото повечето не помнят, особено на БФБ.
                          На БФБ как да продава акциите си, не решава нито един собственик, поне от 10 г. не е така, преди може да е било иначе.
                          Това се решава единствено от Пенсионните и другите доста по-малки фондове по веригата. Те казва, как и на каква цена, за което ползват някой техен посредник, който също яде на масата с тях. През годините са доказали, че цена на ги бърка - нито да е пре-скъпо когато записват, нито да е евтино като продават, на някое от следващите дъна, при следваща кризи и т.н, когато няма ликвисност обикновено избират. Те така. Е, да ще има и някой вътрешар на тази маса седнал да яде, но до там.

Коментар

Значи това, което се случва за теб е нормално. Мишките са доволни много, като им хвърлят малко храна, но не разбират като има отрова вътре. Важното е да си напълнят търбусите.

PS: колко стана EV/Ebitda на Гагарина? И там беше на доста добри нива?
                            Уважаеми Джони,

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение

Какво общо има Телелинк с IT, освен че продава продукти на ИТ компании?
                              Това прави ли я ИТ или потребител на ИТ?

Техномаркет или Емаг, защото продават лаптопи, и те ли са ИТ компании?

Аз понеже си окабелих сам апартамента, и аз ли съм ИТ?

Да кажем че са интегратор на ИТ. Т.е. не разработват, а интегрират. Не ти продават лаптопчета, а цялостно интегрирано решение. И не го продават на бакалията, а на големи фирми. Това включва системи за наблюдение, контрол на достъпа и каквото се сетиш, умните светофари май бяха техни в Пловдив. Ама те поработиха и после ги спряха май.

Коментар

Ако пада, както падаше толкова време Сирма и дребните си губят парите вие нямате проблем, всичко ви е ок. Ако обаче цената е нагоре и основните акционери дадат възможност на дребни също да се включат - тогава плюете Завист и синдром кисело ми е гроздето ли е това се чудя?!

Е и аз съжалявам че не съм напълнил здраво на 7.60лв и да продавам, ама не плюя. С малко, но от сърце. Хората си казаха - втори транш септември на EV/EBITDA 8.50, още като дадоха отчета за Q2 проста сметка показваше цени над 11лв. Въпросът е ще видим ли купувачи на тази оценка другата седмица. Иначе като гледа човек в САЩ какво се случва с технологични компании от всякакъв калибър ... оценките са в много пъти над цените дето виждаме тук.

Поздрави и успех в инвестирането!
                                Значи това, което се случва за теб е нормално. Мишките са доволни много, като им хвърлят малко храна, но не разбират като има отрова вътре. Важното е да си напълнят търбусите.

PS: колко стана EV/Ebitda на Гагарина? И там беше на доста добри нива?

Коментар

Working...
                                X