IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биодит АД (BDT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от petergenov Разгледай мнение
    Здравейте, броя на акциите които смятате да предложите на БФБ наистина не е голям и е твърде вероятно да стане презаписване. Как ще гарантирате, че те ще стигнат до дребните инвеститори, след като е достатъчно пенсионните фондове да ги изкупят без затруднения, което пък от своя страна няма да докара лихвидност?
    Здравейте!

    Процедурата, която сме разписали в проспекта, за разпределение на акциите от новата емисия, гарантира на всички малки инвеститори, че ще запишат акции.
    Желанието ни е в компанията да влязат, както институционални, така и индивидуални инвеститори и затова процедурата е такава, че да гарантира записването на индивидуалните. Бихме искали да има добра ликвидност, след старта на търговията.

    Поздрави,

    Коментар


    • Apple разработва система за биометрично отключване на кола

      Американската технологична компания е публикувала нов патент - "Система и метод за авторизация на превозно средство", който описва мобилна биометрична технология, която може да ползва тяхната запазена марка лицево разпознаване - FaceID - за отключване на колата.

      https://clubz.bg/79411-apple_razrabo...Vd0PydZoUTLQ7U

      Коментар


      • Първоначално изпратено от petergenov Разгледай мнение
        Здравейте, броя на акциите които смятате да предложите на БФБ наистина не е голям и е твърде вероятно да стане презаписване. Как ще гарантирате, че те ще стигнат до дребните инвеститори, след като е достатъчно пенсионните фондове да ги изкупят без затруднения, което пък от своя страна няма да докара лихвидност?
        Може да бъдеш сокоен - нито един пенсионен фонд няма да участва - причини за това има много..

        Коментар


        • Здравейте, броя на акциите които смятате да предложите на БФБ наистина не е голям и е твърде вероятно да стане презаписване. Как ще гарантирате, че те ще стигнат до дребните инвеститори, след като е достатъчно пенсионните фондове да ги изкупят без затруднения, което пък от своя страна няма да докара лихвидност?

          Коментар


          • За каква развойна дейност, производство и "завладяване" на европейски пазари може да става въпрос.....???
            Китайските джаджи в тази област убиват всякаква надежда за конкуренция!
            Как да се конкурират с масови камери от 20-30 лв, със системки за контрол на достъп с 2 четеца от по 120 лв, с аларми за коли от по 30-40 лв....
            НИКАКВИ ШАНСОВЕ !
            Могат да пробият с някакви уникални интегрирани системи за умни или не толкова умни жилища, но там ще трябва да се конкурират, примерно, с IBM.......
            Да обявят - ще ставаме дистрибутор и инженеринг на тези фирми и ни трябват 1 млн долара, за да доставим 10 контейнера със стока...
            От друга страна пазара е супер сегментиран и всички ниши са заети от милиционери, мутри и доказали себе си и имащи дългосрочни клиенти фирми.

            Успех ....

            Коментар


            • Здравейте,

              Все още съм със смесени чувства относно това ИПО. Ще нахвърлям моите разбирания без да твърдя, че са коректни.
              От диагоналната ми проверка си извадих следните изводи. Аз виждам една система с четири продукта (брава, два сензора за достъп – един с кабел и един безжичен, и един ключ, който не е базиран на fingerprint). В допълнение имате необходимите за системата елементи – четец за регистриране на отпечатъци и контролер за самата система. Всичко е базирано на една биометрия – пръстов отпечатък. Добре е да обърнете изключително внимание на загубите в проспекта. За какво са изхарчени тези средства и прочие. Както един колега спомена в Китай вече има подобни устройства. Не съм сигурен дали НИРД би отнело толкова ресурси, а за разработката на тези продукти, не мога да си представя какво правят тези 15 души персонал в нея от поне 2 години (толкова са към 2017 според годишния отчет, стана ясно, че няма продавачи вътре).
              Смятате ли да продължите с НИРД – имате ли идеи за нови устройства, имате ли намерение да разработвате друг вид биометрия?

              Относно патента, това, което видях за сега е, че Юни 2017г, имате подадена заявка в Българското патентно ведомство. Подали ли сте заявка и в PCT или EPO? В случай, че сте, имате ли вече резултати от търсенето на сходни патенти? В интерес на истината срока за подаване на заявки за патенти в интересните за Вас пазари е до края на тази година. Доколкото забелязвам става дума само за Европейския пазар.

              Постарайте се да напишете убедително защо искате да правите ИПО и защо за тази сума. Има два варианта според мен. Колегите споменаха единия – горите много кеш и реално с тези 2 милиона ще закърпите още 3 години докато изплувате. Тук изниква основно въпроса защо не пробвате с още един рунд на финансиране около малката цифра. Според мен е по-вероятен втория вариант – това е заложения изход за NEVEQ. Тоест, излизате на борсата сега, до 2-3 години изплувате и съответно очаквате пазара да реагира положително с по-високи цени. БФБ предлага порядъчна ликвидност за изход, а вероятно и прилична печалба според оценката на пазара.

              Относно оценката на компанията. Грубо казано стартирате с 3М+ кеш в 2016. Горите по 700-800к годишно. До тук нямам забележки, макар, че това НИРД ми идва малко скъпо. На този фон и заявлението, че няма да давате дивиденти с цел разрастване на компанията бонусите за СД малко ме шашкат, но не мога да коментирам – може и да са нормални, вероятно някой колега ще коментира. В последния ден на 2017 става нещо интересно. Капитала Ви скача на 13 – 13.5 М основно благодарение на апортни вноски на две интелектуални собствености. Смаян съм от оценката от 8.6М на ЗАЯВКА за БЪЛГАРСКИ патент – до колкото разбирам от информацията онлайн все още нямате такъв. Наблегнете на самата роля на патента за вашето конкурентно предимство на Европейския пазар и на всякакви EPO/PCT заявки. Реално оценката на компанията скача с 9.8М само заради тези две интелектуални собствености. В актуалния дружествен договор от миналата седмица обаче втората интелектуална собственост май липсва, поне не я видях като част от формирането на капитала. Ако не сте подали PCT до миналото лято, и ако не пуснете конкретни държави за най-големите ви пазари до края на годината, този патент, поне според скромните ми разбирания, няма да струва толкова.

              Да обърнем внимание и на самите системи. Няма да спекулирам колко време би отнело да влезе конкурентно решение на пазара. За мен е много по-важно с какво сте пред конкурентите. За сега не съм убеден, че е с патент. Според мен различните клиенти биха предпочели решения от местни фирми освен ако нямате нещо уникално, не просто по-ниски цени. Въпреки това, смятам, че имате огромен потенциал по отношение на хотели, офиси, предприятия. Решението за колите ми се струва, че би донесло някакъв моментен скок в рамките на 2-3 години (ключов момент за Вас) ако работите по начина по-който вече два пъти заявихте, че няма да работите. Естествено, би било много интересно ако пробиете така както искате, но не го виждам по няколко причини. Първо, нямате някакъв значим патент на значителен пазар за да принудите компания да работи с Вас, второ, дори някой да се поинтересува от вас това по-скоро би бил възможен изход от инвестицията – може би не най-добрия вариант за БФБ инвеститори в следващите 2-3 години.
              Отделно смятам, че има и други ниши, в които можете да влезете успешно и като цяло виждам сериозен потенциал за растеж.

              Поздрави

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение

                Здравейте! До къде сте стигнали с изграждането на отдел Продажби? Според думите Ви от края на миналата година работите активно по изграждане на отдела. Има ли назначени търговци или все още търсите служители? На страницата на Biodit кариери https://biodit.com/carriers-soon в момента не работи. Проверих в най-големите сайтове за работа в Бг и не намерих ваши обяви. Поздрави
                Здравейте!

                Да, от началото на Декември месец, в компанията имаме Мениджър продажби, отговарящ за международните пазари, който от началото на годината работи активно, по изграждането на мрежа от дистрибутори в Испания.
                След 12 дни, ще имаме и нов колега в екипа, Key Account Manager, който ще отговаря за клиентите ни и дистрибуторите в България.
                Не публикуваме обяви за работа във сайтове като jobs.bg.
                Подбора на търговски екип извършваме, чрез социалните медии и две рекрутинг агенции.
                https://www.linkedin.com/feed/update...23733704372224
                https://www.linkedin.com/feed/update...60672007856128

                В началото на Март месец, ще стартираме подбор и за Sales representative за Испанския пазар, който да бъде локиран там.

                Поздрави,
                Last edited by Julian Sofroniev; 12.02.2019, 23:08.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение

                  Здравейте!

                  Благодаря, за пожеланията и съвета. Това, за презаписването тръгна от една закачка и определено не е с цел да влияем на потенциални инвеститори. Ясно е, че в BIODIT биха инвестирали основно инвеститори, които разчитат на потенциала за разтеж на технологията ни и пазара на, който оперираме.

                  Искам да поясня още веднъж, че досега не сме правили активни продажби и резултатите са в следствие на тестови инсталации.
                  Основният ни фокус от края на миналата година е в изграждането на отдел продажби и много скоро, ще може да Ви покажем резултатите.

                  Поздрави,
                  Здравейте! До къде сте стигнали с изграждането на отдел Продажби? Според думите Ви от края на миналата година работите активно по изграждане на отдела. Има ли назначени търговци или все още търсите служители? На страницата на Biodit кариери https://biodit.com/carriers-soon в момента не работи. Проверих в най-големите сайтове за работа в Бг и не намерих ваши обяви. Поздрави
                  Last edited by Innocent; 12.02.2019, 20:56.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                    Айде и аз да се включа. Компанията не е точно от типа компании в които инвестирам ( плащащи редовен дивидент и с редовна печалба), но пък има потенциал и може да се "пробва" с неголяма сума. (1-2% от портфейла). Едно от нещата за което бих го направил е отношението на мажоритаря към потенциалните миноритари. Не знам дали ще бъде временно (както при БРЕФ а и при много други), но определено прави добро впечатление. Пожелавам успех на компанията. България има нужда от успешни компании на световно ниво. Не сме чак толкова малки като площ и население, че да не можем да "създаваме" такива. Справка - Скандинавия.
                    Здравейте!

                    Благодаря, за пожеланията.
                    Виждам, че тук проактивността от страна на мажоритяря се приема със смесени чуства, но както написах и в предишен пост, за мен като инвеститор, информираността и прозрачността са приоритет и мога да уверя всички участници във тази тема, че начина на комуникация и информираността от моя страна, към всички инвеститори в BIODIT, и занапред ще бъде такава, каквато е днес.

                    Поздрави,

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение

                      Тук , започва да става смешно - малко в повече ми идват аматьорските прехвалвания и обещания.
                      Разбирам, че трябва да се подгрява публика, но го правете по-умно
                      Пожелавам успех на основателя, но по-леко с обещания за рекордни презаписвания - това може да се тълкува като манипулация.

                      Така, че ако може фокусирайте се върху продажбите - за да се убедим, че имате реален бизнес.
                      Сега сме на ниво позастаряващ стартъп, който все още не може да прави продажби.
                      Дано отчет от 2018 ме опровергае!
                      Здравейте!

                      Благодаря, за пожеланията и съвета. Това, за презаписването тръгна от една закачка и определено не е с цел да влияем на потенциални инвеститори. Ясно е, че в BIODIT биха инвестирали основно инвеститори, които разчитат на потенциала за разтеж на технологията ни и пазара на, който оперираме.

                      Искам да поясня още веднъж, че досега не сме правили активни продажби и резултатите са в следствие на тестови инсталации.
                      Основният ни фокус от края на миналата година е в изграждането на отдел продажби и много скоро, ще може да Ви покажем резултатите.

                      Поздрави,

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Иван Давидов Разгледай мнение
                        Има някаква грешка с БГ страницата на Биодит.

                        http://biodit.com/bg

                        [ATTACH=CONFIG]n3441736[/ATTACH]
                        Здравейте!

                        Българската и Испанската версия на сайта се разработват в момента от колегите и много скоро, ще бъдат активни.

                        Поздрави,

                        Коментар


                        • Има някаква грешка с БГ страницата на Биодит.

                          http://biodit.com/bg

                          Click image for larger version

Name:	biodit.jpg
Views:	1
Size:	22.0 КБ
ID:	3441736

                          Коментар


                          • не се пали толкова, споко !
                            аз също нямам съмнения че ще има презаписване предвид количеството и цената, от друга страна нямам против някой да "охлади малко публиката"

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Кафеджиев Разгледай мнение
                              Отдавна не е имало интересно ИПО на БФБ, дано не стане някакво огромно презаписване и да успеем и ние дребните риби да вземем по нещо.
                              Тук , започва да става смешно - малко в повече ми идват аматьорските прехвалвания и обещания.
                              Разбирам, че трябва да се подгрява публика, но го правете по-умно
                              Пожелавам успех на основателя, но по-леко с обещания за рекордни презаписвания - това може да се тълкува като манипулация.

                              Така, че ако може фокусирайте се върху продажбите - за да се убедим, че имате реален бизнес.
                              Сега сме на ниво позастаряващ стартъп, който все още не може да прави продажби.
                              Дано отчет от 2018 ме опровергае!

                              Коментар


                              • Отдавна не е имало интересно ИПО на БФБ, дано не стане някакво огромно презаписване и да успеем и ние дребните риби да вземем по нещо.

                                Коментар

                                Working...
                                X