Първоначално изпратено от 4i4o mitko
Разгледай мнение
Ето нужните Ви пояснения, както следва:
1. Намалените разходи за метериали се дължат основно на натрупани резерви на материали от предишните две години. По отношение на увеличените разходи за възнаграждения, токова увеличение няма. Увеличеният разход се дължи на еднократен ефект, а именно отложено записване на разходи за възнаграждения от 2017г по изпълнение на спечеления проект Хоризонт 2020. Съгласно МСС разходи могат да бъдат осчетоводени само в годината, когато е реализиран прихода, а както е видно от отчета, прихода е реализиран през 2018г.
2. Документа за оценката на интелектуална собственост, е приложен към проспекта за ППП-не и ще може да се запознаете с него веднага след, като проспекта бъде одобрен. Относно амортизацията на полезния модел, съгласно МСС всяка година се прави тест за обезценка, на базата на който се взима решение за амортизация.
И една малка корекция, във написаното от Вас! Полезния живот на полезния модел е не 20, а 10 години ( 4 + 3 + 3 ).
3. По този въпрос, ще задълбая малко повече.
Както вече подробно съм обяснявал, нашият основен фокус е решението ни за хотели. Постигане на 10% пазарен дял от даден пазар ( каквито са Вашите предположения ), за период от 1-2 години е просто несериозно. Без да правя НИКАКЪВ аналог, дори най-голямите компании в света Apple, Google, Microsoft etc., не са го постигнали. Взимайки, за хипотеза Вашите предположения и оборудване на 160к стаи, при цена 0,5 и марж на печалба 65%-75%, това означава EUR 100mln + приходи за 5 години и взимайки предвид песимистична оценка на технологична компания със 70% gross profit и 60% EBITDA, това прави EUR 1bln evaluation за 5 години!!!
Ако не ме лъже паметта, това би означавало най-бързо достигната оценка от EUR 1bln за технологична компания. НЕКА БЪДЕМ РЕАЛИСТИ!!!
Договорът е 5+5 години , само и единствено поради причината, че няма мениджър на света, който да се ангажира със 10 годишен договор без право на прекратяване. На 5-та година, хотела получава upgrade на системата и продължава да плаща таксите, за нови 5 години.
Относно финансирането на хотелските системи, то ще се осигурява основно от банкови кредити. Набрания капитал от ППП-не няма да бъде използван, за закупуване на СМЗ-та и инсталации и следователно няма да има delution на инвеститорите.
Относно инсталацията и подръжкате, то те ще се извършват от местни фирми системни интегратори и инсталатори. Да планираш експанзия и бързо разрастване и същевременно да изграждаш екипи по инсталация и подръжка са две напълно изключващи се неща. НИКОГА не съм заявявал, че от технологична компания, ще обърнем фокуса и ще се прекфалифицираме в инсталаторска фирма.
Надявам се отговорите ми да са били достатъчно изчерпателни и да са Ви дали повече яснота.
Ще се радвам да Ви видя в списъка с инвеститори, за да може и за в бъдеще да обсъждаме развитието и потенциала пред компанията.
Поздрави,
Коментар