IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шелли груп АД (A4L)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    Грую, тезата ти би сработила в случай, че следващите отчети са като предходните или с влошаване. Какво би се случило при постоянно подобряващи се отчети? Възможно ли е така наречената от теб цаца да види годишният консолидиран отчет и да си каже, че цена от 7 лева изобщо не е скъпа. През цялото време обсъждаш усещанията си за движението на цената на акцията, но не и растежа и стойността на компанията. Правил ли си опити да си сметнеш годишният отчет и да съпоставиш с други компании? Не може цената на акцията да се разглежда разкачена от компанията. Много добре разбирам тезата ти. Усещаш,че цената скочи твърде много и трябва да падне. Но ако стойността е скочила повече от цената или цената още не е догонила стойността, то усещането ти е безпредметно. Затова ти давам идея да сметнеш стойността на компанията и да съпоставиш с цената. Така усещанията ти ще придобият стойност и полезност. Това не е заяждане. Просто ти давам възможност да се замислиш и разбереш какво говорят другите. Успешна търговия.
    Добре, 4Д, като си рекъл хоп, вземи и скочи - много е тъпо това с наставническото поведение и менторстване без причина. Застани поне веднъж с числа, а не с общи приказки. примерно - считам, че акцията ще стане 10 кинта, защото основните ѝ пиъри в Румъния, Хърватия и Полша се търгуват на Хикс по Ебитда, а форуърд ебитдата тук е еди колко си милиона, като махнем уан оф ефектите, затова моята прогоза е за стронг бай и т.н. Ама не, такова нещо няма, има само общи приказки, което не е ок!

    Да припомня ли, че изрових сума ти данни за сравнение между Спиди и Еконт, за да покажа къде сме ние и защо цената ще продължи да расте, но и там получих само бодряшки фрази и дали съм знаел как се смята ентърпрайз валю - ми знам, отлично знам, още някога от икономическия техникум го знам Та малко повече конректика не би навредила на никого, напротив, би спомогнала още цаца да се яви тук, ерго, да качи цената на акциите ви, от което само може да спечелите! Ма пък срамът от това да се покажете като човек, който също греши, особено ако прогнозите не излязат, сигурно е влудяващ - те затвао бяха и постовете вчера!

    И да, аз харесвам всички мнения, без трибуквените и "бегай бе, голтак, ти ли разбираш повече от г-н еди кой си" - както казах, точно заради такива мнения се зароди интереса ми към Спиди, което си считах за балоняк на 50 кинта. Оказа се, че не е точно балоняк, за което благодаря на всеки, писал в темата!

    Ето толкова е просто да превърнем отново форума в едно място за обмяна на идеи
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

      Много просто, защото цацата все още държи и се ослушва, за да не се мине, като продалите на 5 лева (ако имах, и аз щях да продам на 5 лева, което, при сегашната реалност, би било грешка - казвам само какво бих направил аз). Ако няма нов напън, който да качи цената от 7 на 8 лева, цацата ще започне лекичко да продава, за да иде някъде другаде, в друго "вървежно" дружество, дето сега се вдига - пиб, хим, каквото се сетиш, без значение, щото цацата най-мрази да не се мине и да не реализира виртуална печалба (и аз съм цаца, да не помислите, че се изключвам).

      Ето сега ще кажа добра дума - явно меринджеите тук следват определена цел, вероятно възможността да продадат пакет на по-висока цена, ерго, правят всичко по силите си за максимална прозрачност (влизане в Софикс би било супер за пред външен инвеститор, незапознат колко ни е насран водещият индекс, но хей, това все пак е водещият борсов индекс на държава-членка на ЕС, нали), въпросът е дали ще им стигнат силите и дали изобщо ще има такава сделка (лично усещане). Засега действат умно и гърмят патроните правилно - колко патрона имат и каква е точната им цел са двата въпроса, на които всеки сам трябва да си намери отговора. Щото примерът със Сирма и шефчетата, дето купуваха като луди по 90 стинки май беше, само за да видим капитулация на 40 стинки малко по късно и сегашната цена от 55 все още е доста пресен...

      Разбора се, може всичко да е супер, нашият пазар да е логичен, хората да си работят супер (апропо, колко служители имат Алтерко и дъщерните им - може би са го писали в проспекта си) и аз да съм прост(о) заядлив хейтър - ще видим

      Не е препоръкЪ
      Бай Груйоо, това дето приказваш за Софикс, да не говорим за Франкфурт, Хима преди 13 г. щепе да ходи в Лондон, са слагане на тигана преди рибата. Тука няма риба. Няма стока, продукция ли е - те ли я произвеждат, или стоки продават не знам, но тези стоки - да ти се отварят курниза или да ти светва крушката или телевизра през телефона (всед едно телефона ти е дистанционно) не е бизнес , които може да ти осигури продажби след 1-2-3 г. Това е първото ниво, което е лесно за влизане и като тях има десетки само в Б-я вероятно, по света и Китай сигурно са хиляди, които правят същата стока, нещо като дето са хиляди които правят и лаптопи и смартфони - марки и прозиводители колкото искаш. Тука за да си на пазара и да има какво да продаваш ти трябва иновация, която за да я правиш трябва да имаш милиарди, да имаш база от клиенти за милиарди, да може да налагаш тенденции и т.н. АКо сега някой купува "смарт" крушка която светва през телефона, само след 6 месеца същият ще се псува, че е купил таково дъми устройство и ще иска да може да му говори и то да изпълнява желания. Преди да имаш бизнеса/продукта, да мислиш за Софикс е абсурдно.
      Ама те си знаят. Аз знам само, че това е грешен път без изход.
      Да отговоря и на човека, дето казва, че трябвало такива още 10 дружества. Ами то ги има да се огледа малко - Птичият грип какво е? Не беше ли дружество спасения за БФБ? Ами ТСБ, 11К, Сирма , ами Радиаторите с дивиденти по 4 пъти в годинта, са все дружества които ги сложига във витрината на БФБ - те не са ли идеални? Или сега излиза, че само Лешерко е идеално, всичко друго е шит?

      Коментар


      • Грую, тезата ти би сработила в случай, че следващите отчети са като предходните или с влошаване. Какво би се случило при постоянно подобряващи се отчети? Възможно ли е така наречената от теб цаца да види годишният консолидиран отчет и да си каже, че цена от 7 лева изобщо не е скъпа. През цялото време обсъждаш усещанията си за движението на цената на акцията, но не и растежа и стойността на компанията. Правил ли си опити да си сметнеш годишният отчет и да съпоставиш с други компании? Не може цената на акцията да се разглежда разкачена от компанията. Много добре разбирам тезата ти. Усещаш,че цената скочи твърде много и трябва да падне. Но ако стойността е скочила повече от цената или цената още не е догонила стойността, то усещането ти е безпредметно. Затова ти давам идея да сметнеш стойността на компанията и да съпоставиш с цената. Така усещанията ти ще придобият стойност и полезност. Това не е заяждане. Просто ти давам възможност да се замислиш и разбереш какво говорят другите. Успешна търговия.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение
          Гаф след гаф и нарушения постилат пътя на Алтерко на борсата! „Алтерко Роботикс“ ЕООД и „Алтерко Трейдинг“ ЕООД са 100% дъщерни дружества!
          На нито едно от 7те ОСА на Алтерко не е взимано решение за обратно изкупуване на акции!
          Много странно до кога КФН ще си затваря очите?

          Здравей. Трейдинга и Роботикс не са публични дружества и мисля че не са длъжни да обявяват каквото и да е в рамките на закона информация. Не си престанала да търсиш под вола теле .
          Last edited by MrSi; 04.12.2020, 16:00.
          Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

          Коментар


          • Гаф след гаф и нарушения постилат пътя на Алтерко на борсата! „Алтерко Роботикс“ ЕООД и „Алтерко Трейдинг“ ЕООД са 100% дъщерни дружества!
            На нито едно от 7те ОСА на Алтерко не е взимано решение за обратно изкупуване на акции!
            Много странно до кога КФН ще си затваря очите?


            IM d best

            Коментар


            • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

              Ако си прав че вдигането е заради това, а не заради убийствения скок на продажбите с 300% покрай черния петък, то защо сега цената не е пак 6 лева натисната от продавачите?

              п.п. Хората обявяват че за 4 дни промоция са продали повече стока отколкото миналата година за цялото последно тримесечие барабар с тогавшния черен петък, ама ти си изненадан пак
              Много просто, защото цацата все още държи и се ослушва, за да не се мине, като продалите на 5 лева (ако имах, и аз щях да продам на 5 лева, което, при сегашната реалност, би било грешка - казвам само какво бих направил аз). Ако няма нов напън, който да качи цената от 7 на 8 лева, цацата ще започне лекичко да продава, за да иде някъде другаде, в друго "вървежно" дружество, дето сега се вдига - пиб, хим, каквото се сетиш, без значение, щото цацата най-мрази да не се мине и да не реализира виртуална печалба (и аз съм цаца, да не помислите, че се изключвам).

              Ето сега ще кажа добра дума - явно меринджеите тук следват определена цел, вероятно възможността да продадат пакет на по-висока цена, ерго, правят всичко по силите си за максимална прозрачност (влизане в Софикс би било супер за пред външен инвеститор, незапознат колко ни е насран водещият индекс, но хей, това все пак е водещият борсов индекс на държава-членка на ЕС, нали), въпросът е дали ще им стигнат силите и дали изобщо ще има такава сделка (лично усещане). Засега действат умно и гърмят патроните правилно - колко патрона имат и каква е точната им цел са двата въпроса, на които всеки сам трябва да си намери отговора. Щото примерът със Сирма и шефчетата, дето купуваха като луди по 90 стинки май беше, само за да видим капитулация на 40 стинки малко по късно и сегашната цена от 55 все още е доста пресен...

              Разбора се, може всичко да е супер, нашият пазар да е логичен, хората да си работят супер (апропо, колко служители имат Алтерко и дъщерните им - може би са го писали в проспекта си) и аз да съм прост(о) заядлив хейтър - ще видим

              Не е препоръкЪ
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение

                Все пак заради тези 20 000 хил. акции средната цена се вдигна от 6,28 на 6,94 на 2-ри декември.
                На около 6 лв мина пакет от около 50 хил акции.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение

                  Все пак заради тези 20 000 хил. акции средната цена се вдигна от 6,28 на 6,94 на 2-ри декември.
                  Ако си прав че вдигането е заради това, а не заради убийствения скок на продажбите с 300% покрай черния петък, то защо сега цената не е пак 6 лева натисната от продавачите?

                  п.п. Хората обявяват че за 4 дни промоция са продали повече стока отколкото миналата година за цялото последно тримесечие барабар с тогавшния черен петък, ама ти си изненадан пак
                  Last edited by BSEtrader; 04.12.2020, 14:27.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от fur6ton Разгледай мнение
                    Алтерко все пак ще раздаде акции на служителите си. Това мисля увеличава шанса значително да ги видим в SOFIX още през март.
                    Все пак заради тези 20 000 хил. акции средната цена се вдигна от 6,28 на 6,94 на 2-ри декември.

                    Коментар


                    • Алтерко все пак ще раздаде акции на служителите си. Това мисля увеличава шанса значително да ги видим в SOFIX още през март.

                      Коментар


                      • Хайп или не факт е, че Алтерко е нещо като бяла лястовица на БФБ за последните 2 години (да не кажа повече). За да се върне 'силата' на форума и въобще на БФБ е нужно да има поне 10 дружества със заряда на Алтерко, които да бъдат листнати идните 1-2 години,после още 10 и така докато нещата потръгнат. Няма нужда да са все хай-тек, но е важно да не са на принципа "на борсата давали безплатни пари шараните".... С пълна сила важи прaвилото за ку..те и бардака, а тези на бфб са хем дърти, хем нагли, хем обичат да бъркат в джобовете на клиентите докато спят....

                        Last edited by bertram; 03.12.2020, 23:54.
                        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                        Коментар


                        • Струва ми се, че основният аргумент на песимистите е "акцията скочи твърде много". Никога не съм го разбирал това защото за мен е важно какво е включено в цената и какво не. Та в момента имаме данните за черен петък и
                          Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          „Продажбите по време на Черния петък са отражение на успеха на компанията през цялата 2020 година", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс. "Още по-добрата новина е, че доставените продукти до дистрибуторите по света също са изчерпани и в следващите дни очакваме нови поръчки във връзка с подготовката за коледните празници. Напълно подготвени сме и ще успеем да изпратим всички поръчки, както и допълнителни продукти в рамките на следващите дни“, заяви той.

                          https://www.investor.bg/novini-i-ana...-petyk-317071/
                          Това дава някаква база върху която може да се смята четвърто тримесечие и всеки да си вкара някакви очаквания. Колкото и песимистично да го смятам за мен изобщо не е скъпо и този аргумент някак си отпада. Ключовото за оценката на тази акция са очакванията за растеж. Ясно е, че те са субективна представа на отделният индивид за бъдещето. Ясно е, че някои по рождение имат предимство в това пред други, но за това плащат цената да се справят по-зле в други области. Никой няма всичко. Но поне за четвърто тримесечие няма нужда от голямо въображение. Всеки може да си сметне нещо въз основа на излязлата информация. Друг е въпроса кой какъв ръст на приходите би заложил в следващите години и защо. Така ще се получат различни оценки, но няма голям смисъл човек да каже "то вече скочи много" и да го пропусне без дори да го погледне.
                          Другото неразбиране са продуктите. Всеки може много лесно да се запознае с тях. https://shelly.cloud/ и https://mykifamily.com/
                          Написаното не е препоръка за нищо. Особено за такива действия като моите. Никога не съм имал толкова голяма тежест на една експозиция в портфейла. Всички лимити са отдавна прегазени, но не съм продал и бройка. Гледам с интерес и много повишено внимание. Видя ли някакъв проблем и ще вляза моментално в лимити, но колкото и да гледам не виждам. Това е доста безотговорно от моя страна и не го препоръчвам на никой. Аз твърдо вярвам в диверсификацията и инвестирането в няколко несвързани по между си парадигми. В този момента теглото на първата експозиця е толкова голямо, че на практика подкопава напълно тази концепция.
                          Лека и да се надяваме утре да е интересна и доходна сесия.

                          Коментар


                          • И аз ще благодаря на Мариян за хубавите слова, но нека си кажем кривиците, пък тогава да вървим напред. За мен лично има две неща, които са безкрайно дразнещи - аз ще ги нарека с истинските им имена, защото не съм на хранилка към никого, а още по-малко ъпк имам задни интереси:

                            1. Войнстващата простащина и агресия на част от форума - тук включвам основно "звезди" като Батя, 4Д и т.н., които са толкова убедени в чувстваото си за непогрешимост, че чак става страшно. Обикновено имаме два типа аргументи - едните са на "умните" като 4Д, чийто подигравателен тон е безкрайно одиозен. То хубаво, нека се прави на Специалния, но поне да имаше някаква подплата, ми то само общи фрази, "купешки приказки" и нула конкретика. Другият тип аргументи са на друг "великан" - "професионалния инвеститор, регистриран в КФН", който дори няма менталните способности на 4Д, но е толкова убеден в правотата си и до такава степен не допуска чуждо мнение с войнстваща агресия (толерирана от админите), че чак става страшно.

                            2. Сектанстването и многоникието - тук си има една такава групичка, която взаимно се лайква (с по няколко профила) и си търси адепти, като не допуска други да изкажат различно мнение, което да не е част от мейнстрийма. Мога да ги изброя, то и Батя ми ги написа де, като ми отказа баса, щото не съм познавал този и онзи, затова не бил направил бас с мен. А аз сигурно имам повече басове от който и да е друг във форума, като всички са изпълнени коректно - и когато съм печелил, и когато съм губил.

                            Та имайки изначално тези две неща, логично се появява и опозицията им, която въпросната секта директно праща в осма глуха, само защото е изказала различно мнение - ок, има и откровено заядливи и тотално некомпетентни мнения, това е факт, но между това да кажеш Балоняк и Най аз лично разлика не виждам. Е, няма как да стане - ето, аз не пиша в определени теми, щото или финансистчето от Северозапада ще ме "затапи" с НАЙ и "бегай бе, смешник, виж си джоба колко е скъсан", без да ме познава изобщо (а аз го познавам - весело, нали) и след като е забравил как е ритал буци из полята, или пък ще чуя подигравателния тон на 4Д (него не го познавам, но съм почти на 100% убеден, че е служител на Карол или Елана), абсолютно неоправдан, най-малкото защото със сигурност няма и 50% от общата ми култура (минутки за реклама), или пък Батя ще ме "забие" в земята с "аз съм професионален инвеститор, който с това си изкарва хляба" и т.н. Мога да изредя и още имена, но ще запазя тайната на личната кореспонденция, която заради това е лична

                            П.С. Така се прави като Петър (той винаги си е бил такъв - първичен, респект за което) - слагаш си портфейла и после можеш да говориш. Ако говорим само за БФБ, то инвестицията ми на тази борса е 85% в един балоняк и 15% в един ток. Ако броя всичките си активи (включително имоти, кеш и инвестиции навън), то това, което имам на БФБ, ми е към 15-16% от активите. Толкоз, бъдете здрави и дано наистина форумът се върне към предишния му блясък
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                            Коментар


                            • Поздравление за градивните мнения! Алтерко се опитва да промени БФБ, а тук пък виждам опити в темата за Алтерко да се промени форума! Форумът от преди 15 години липсва на всички, с това да има повече съдържание и по-малко низки страсти. Вярвам, че ще се намерят хора, на които да им пука за форума, а и хора, на които да им пука за БФБ. Аз поне вярвам от 17 години!

                              Марияне, благодаря ти!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение
                                Ама вие току що се изплюхте на правилата на форума, ако въобще има такива и ако това въобще има претенции да е някаква трибуна за мнения на тема БФБ и компании. Доколкото знам в темите се коментират акциите, компаниите, а не това кой бил хейтър, кой колко бил рейтингов, кой трябвало да пише или не? Има фейс контрол за това кой може да пише и кой не ли? Кой е желан, кой е нежелан, на кого мненията са добри за форума, и кой мненията не пасват на форума?
                                ЦЯЛА СТРАНИЦА ХЕЙТ И НИЩО ПО ТЕМАТА НЕ ДОПРИНЕСОХТЕ! ПРОЧЕТЕТЕ СИ ДУМА ПО ДУМА.
                                Форумът е основно, за да се следи сентимента, както написа dddd!
                                Защото цената е сентимент.
                                Като има хейт ще качва още.
                                А някои коментатори са контра-индикатор. Като купят (или похвалят) и трябва да продадеш веднага!, както написа top
                                Като цяло е хубаво когато темата се задържа най-горе, значи "нещо става".
                                Това не е сайт за качество на продукти или счетоводен сайт, за четене на графи от отчета. Ако искаш да си сложиш Шели у дома, горе долу не е тук мястото за инструкция.
                                Тук се работи на друго ниво!

                                С две думи "използват те". Искай такса
                                Last edited by mpy_yordanov; 03.12.2020, 21:04.

                                Коментар

                                Working...
                                X