IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шелли груп АД (A4L)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Бах мааму.

    Тия днес ми изпревариха Атерата и ми станаха номер едно в портфейла със 329.96% ръст от цената на придобиване (без дивиденти) -- 4.117 лв.

    Атерата е само със 18.78% ръст от цената на придобиване -- 2.063 лв.

    Да ребалансирам ли?

    Тъпо ми е Атерата да не ми е най-голям процент от портфейла. Може да са бавни, но пък стабилни...

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
      ...
      Много ми харесва как се развива тази компания. Най-важното е, че самите хора начело на компанията ми вдъхват доверие, а това, че постигат ръстове, е също хубаво, но неведнъж съм казвал, че не вярвам ли на мениджмънта на една компания, стоя далеч, колкото и примамливи да изглеждат числата и коефициентите. По това се различавам от някои форумци, които принципно уважавам. Не ми ли вдъхват доверие хората от интервюта, презентации и т.н. не им пипам акциите, ако ще да изглежда така, че реки от злато ще текат. Тази ми гледна точка много пъти ме е предпазвала от излишни главоболия. Харесва ми и това, че тук в темата няма голямо сборище на „обичайните заподозрени“ форумци, на които все светът им е крив и само се оплакват и се надяват да има спадове, та да оправдаят собствените си неуспехи...
      Самоцитирам се с част от мое мнение от 18.09. 2019г. Колко тихо беше тогава в темата, помните ли, това съм писал и тогава, а колко различно е последната година, напълни се с хвалители, мрънкачи, всякакви … Поздрави за онези, които тогава разпознаха бъдещата ракета. По онова време, когато съм писал това, ми беше втора позиция, а след това стана първа и продължава да е, макар напоследък да я понамалих, тъй като надвиших с много теоретичните си предварителни собствени правила за това колко може да бъде по тежест най-тежката ми позиция, за което много допринесе и ръстът на цената. Вече ми е под 50% като тежест в портфейла ми, а дълго време беше много по-тежка, но все така продължавам да я смятам за страхотна позиция, дори и към днешна дата, затова все така ми е първа позиция по тежест с голям процент. Ако мислех различно, не би ми била първа. Притежавам акции на БФБ, включително и Алтерко и вероятно съм пристрастен. Не твърдя, че собствените ми стратегии и очаквания са правилни. Минали движения на цената не са гаранция за бъдещи такива. Не знам в каква посока ще са движенията на цената занапред, нито каква ще е стратегията ми в бъдеще. Препоръки нямам никакви.
      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

      Коментар


      • Купувачът Skylight Venture Capital ще плати 2.1 млн. евро за три дъщерни компании, ако сделката приключи успешно

        Коментар


        • Защо си купих акции на Алтерко преди повече от 1 год. Не притежавам много - но обяснявам защо влязох в тази позиция и се възползвах от увеличението на капитала. Професионално се занимавам в областта на ИТ и съм наясно с бъдещите трендове, През следващите 10 години ще има бурно развитие на електрониката и роботиката + развитието на изкуствения интелект. Катализаторът е Ковид - в развитите икономики става необходимо да се намалява човешкия труд в много дейности. Още преди ковид - излязоха научни статии в които се защитава тезата че в държаввите в които се ползват тези технологии ще стават икономически по-силни - т,е, те допълнително водят до задълбочаване на икономиеското неравенсто. Източно европйските държави не стоят добре на картата. В България има аутсорсинг на ИТ - но обикновено на технологии които са остарели и никой не иска да се занимава с тяхната поддръжка, През следващите 10 години предстои бурно развитие на Интернет на нещата - малки електронни устройства - с голяма изчислителна мощ обикновенно ползващи облачни технологии и изкуствен интелект или машин лърнинг управлявани отдалечено чрез уеб базиран интерфейс. Принципно този пазар се очаква да генерира 1,5 трилиона ревеню до 2030 - https://www.prnewswire.com/news-rele...301061873.html, Изводите може да си ги направите сами.

          Коментар



          • Алтерко АД-София Вътрешна информация по чл. 17, §1, във вр. с чл. 7 от Регламент №596/2014 на ЕП и на Съвета 10:44
            Уведомление относно сключено необвързващо споразумение (Term Sheet) между „Алтерко“ АД и Skylight Venture Capital Pte. Ltd
            Прикачени файлове: Уведомление

            Коментар


            • По принцип, както знаете, избягвам да пиша в тази тема, където съм си казал очакванията, но този пореден платен ПР наистина ме изуми. Признавам им го на мениджмънта - следват една много простичка, но безкрайно ефективна стратегия - нахрани журналистите с пр статийките, инфлуенсърите с празните кашончета и викачите по форумите и чакай шараните - те неминуемо ще дойдат и ще кълват яко. Апропо, само един въпрос - как пък никой не се усети за тази супер, мега, гига, уникална компания до едно кирливо увеличение за оше по-кириливите 9 милки, а след това обороцията "изведнъж" смешните обеми, с които се търгуваше тази компания, се изстреляха над 10 пъти? Интересни въпроси, които никой не си задава, щото бъдещето е цветя и рози.

              Или как беше единственото "смислено" обяснение тук за тези процеси - ми то просто се случи Спирам, ето "уникалната" статия на още по-уникалния Теодор Минчев, поместена в инфосток. Тесла, бате, а аз си мислех, че сме уж амазоня и ще им отправяме оферта за враждебно изкупуване, пък то теслата било? Или май беше на теслата дръжката
              Прилики и разлики между Алтерко и Tesla

              Теодор Минчев

              Търговията на БФБ е скучна и по нищо не наподобява на развитите пазари, на които технологичните компании "излетяха като ракети" през последната година. Поне това е мнението на масовия професионален и индивидуален инвеститор.

              Да, ама не точно... Както се казва - който търси намира. И макар да са относителна рядкост, технологичните компании също присъстват на родния капиталов пазар, както и ракети, които се изстреляха през последната година, по подобие на случилото се на чуждите пазари.

              Инвеститорите често имат навика да търсят "следващата Tesla" или "следващата ракета" (по аналогия на популярен интернет форум, в един от водещите икономически сайтове у нас) на фондовите пазари. И докато това е доста трудно на пазар, където има хиляди технологични компании, всяка с обещания за "светло бъдеще" и големи технологични успехи, може би на родния капиталов пазар вариантите са доста по-ограничени - и съответно по-лесни за идентифициране (предвид на това, че има три-четири технологични компании).

              И веднага поглеждам към една компания, която още в своя зародиш (а не от сегашната историческа перспектива, при която е лесно да се види ръста), имаше признаци за това да се превърне в "истинска ракета", каквато се и оказа. Става въпрос за Алтерко...

              Противно на скептицизма на инвеститорите на БФБ - компанията се отличава не само с голям ръст, но и с изключителна ликвидност (като се има предвид, че ликвидността е един от най-сериозните проблеми на БФБ, който отблъсква местните и чуждестранните индивидуални и институционални инвеститори), което е истинско чудо за родния капиталов пазар.

              Поглеждаме към статистиката на Инфосток и виждаме, че акциите на Алтерко са поскъпнали със завидните 337% за последната една година, като 140% от тях са само от началото на годината.

              Нещо повече, за последните 52-седмици се е изтъргувал обем в размер на 15.34 милиона лева, което би задоволило нуждата дори и на по-големи инвеститори за влизане и потенциално излизане от позицията, без плащане на значителна "ликвидна премия".

              За последните три години представянето на акциите е още по-забележително като възлиза на ръст от 778.95%, при изтъргуван обем от близо 17 милиона лева. За пет години ръстът възлиза на 950%.

              Как изглежда тази статистика съпоставена с Tesla?

              Ако направим един паралел с книжата на "горещата Tesla" и представянето им за посочените периоди от време, то нещата изглеждат по следния начин:

              Акциите на Tesla са поскъпнали с 250% за последната една година, а от началото на годината са загубили 14.25%.

              За последните три години книжата на производителя на електромобили са увеличили пазарната си капитализация с 852%, или малко над повишението при Алтерко, а за последните пет години са добавили 1 282%.

              Но инвеститорите се интересуват не само от доходността, но и от волатилността с която е постигната тази доходност. Инвеститорите в Tesla е трябвало да видят как моментно акциите им поевтиняват с 25% през 2020-та година (при най-голямата им корекция от връх до дъно), докато акциите на Алтерко са били далеч по-стабилни с най-голямо понижение от 10%, от връх до дъно, в края на 2020-та година за книжата на родната компания.

              По отношение на резултатите, приходите на Алтерко за първото тримесечие, на консолидирана база нарастват с близо 70%, а печалбата нараства със 170%. С почти същия темп от 73% нарастват приходите на Tesla за първото тримесечие, на годишна база, докато печалбата се повишава с 2 637%.

              Ако погледнем към счетоводните стойности на двете компании обаче, тази на Tesla е при ниво от 23.9 долара, според данни на Yahoo! Finance, при цена на акциите от близо 600 долара (PB от 25), докато Алтерко се отличава с 3.39 лева счетоводна стойност, при цена от 16.80 лева.

              Интересно е още, че възвръщаемостта на собствения капитал при Tesla (ROE) e 7.16%, докато това на Алтерко е 9.9%. Приема се, че колкото по-високо е това съотношение, толкова по-добре.

              И накрая, но не на последно място, трябва да отбележим, че директното сравнение на финансовите резултати на двете компании не бива да се приема като съвет за покупка, или продажба на акции, като инвеститорите трябва да имат предвид, че двете компании оперират в напълно различни сектори и произвеждат коренно различни продукти. Различни са и мащабите и размерите на двете компании, което също прави директното съпоставяне не особено удачно.

              *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Първоначално изпратено от rozova pantera Разгледай мнение
                Защо бързаш, ха ха. Кой ще каже контра, преди да дойде Груйката Ха ха ха
                На Груйката ще му забием реконтра веднага.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Три без коз Разгледай мнение

                  Всичко коз!
                  Защо бързаш, ха ха. Кой ще каже контра, преди да дойде Груйката Ха ха ха

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Три без коз Разгледай мнение
                    Не знам. Ти кажи. Гледам, че въпросът силно те вълнува.
                    Аз съм по летните спортове
                    Life won't wait for you.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                      А кой ще маже ските, Люк?
                      Не знам. Ти кажи. Гледам, че въпросът силно те вълнува.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Три без коз Разгледай мнение
                        Всичко коз!
                        А кой ще маже ските, Люк?
                        Life won't wait for you.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          „Алтерко“ се готви за борсов дебют във Франкфурт на 1 септември
                          Всичко коз!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                            „Алтерко“ се готви за борсов дебют във Франкфурт на 1 септември

                            Това четиво е като за Груеца написано, може и да е германски продукт, не съм го питал, но е писал доста за българите, дано се поогледа ...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

                              2-3 месеца- не остана
                              Дотогава и магнитските бури ще поизчистят хоризонта
                              Life won't wait for you.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                                Добре.Вече имаме срок, прогнозируемост, напредък...
                                2-3 месеца- не остана

                                Коментар

                                Working...
                                X