IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шелли груп АД (A4L)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Над 30 кинта до първия учебен ден
    Стискай палци!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнение
      Какво ще рече това? Каква ти е прогнозата тук?

      Коментар


      • Голяма графика





        Голяма графика



        Коментар


        • И тук

          Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
          Има потенциал за връх тук някъде.И то голям връх

          https://invst.ly/10a2k-

          Коментар


          • Казал съм го още май месец....

            Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
            Звездите дават връх (като време) юни !
            Ценови нива ? Според мен между 12 и 14 евро в Германия...това е Макс Пейн
            Върха бе направен юни ,но като нива отиде 90 цента по нагоре,понеже е много силно ФОМО-то в Германия,а и Алтерко е Арабски кон,който бяга много бързо (най-бързия на БФБ ) но пистата му свърши и ще заоре в нивите

            От днешна дата ако трябва да коментирам,може да видим и нов връх ,с максимално разтягане на локума под 16.80 евро което е АТН в Германия,но това ще е напълно паразитно и фалшиво движение
            Last edited by petrg5s; 16.07.2023, 09:18.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

              Подготвяйте се за връх тук някъде
              Пътя нагоре е ограничен и много трънлив .С много пропасти
              Каква ти е прогнозата за връх?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Gerasim_Burgaski Разгледай мнение
                Ван бастен и Грую двамата банкови чиновници заплатаджии .
                Подготвяйте се за връх тук някъде
                Пътя нагоре е ограничен и много трънлив .С много пропасти

                Коментар


                • Ван бастен и Грую двамата банкови чиновници заплатаджии трети ден им обясняват и пак не могат да разберат. Това не е като да отпускаш кредит или да оценяваш имот и на края на месеца да си вземеш заплатата. Това е технологична компания с висок растеж, тук тухли и цимент няма, затова не можете да го сметнете банковите чиновници.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

                    BSEtrader,

                    наистина и тези данни са впечатляващи, но можеш ли да споделиш откъде вземаш този Gross profit, че направо съм шокиран какво и как анализирам до момента ?

                    Сам ли го калкулираш (ако да - какво включваш и НЕ включваш) или ползваш някакви готови данни подадени от компанията ?

                    Защото си отворих работните файлове (и за всеки случай отново проверих и самите отчети на компанията) и за някои от периодите имам данни.
                    Миналата година, ТОЧНО по това време се бях засилил отново да влизам сериозно тук (именно поради тези прословути ръстове в приходите) и като излезе междинния отчет за полугодието, той направо ме поля със студена вода.

                    Сега, вярно че аз гледам НЕТНА печалба, която в крайна сметка е важната, но не мога да си обясня чак такова разминаване с Брутнните нива, които посочваш.

                    Та сравнението 30.06.2022 спрямо 30.06.2021 (както казах, не съм анализирал компанията толкова задълбочено и с по-стари данни), показва:
                    * Нетна печалба (30.06.2021): 6'855 хил.лв..... по твойте данни, брутната печалба е 14'094 хил.
                    * Нетна печалба (30.06.2022): 6'338 хил.лв..... по твойте данни, брутната печалба е 18'234 хил.
                    Първо, искам да разбера какво "изяжда" толкова от печалбата, че от Брутната да се стопява толкова до Нетната, и в крайна сметка да се виждат различни темпове на изменение (значително увеличение в единия случай и значителен спад (визирам като %) при анализ на бизнеса през Нетната печалба)?

                    Благодаря предварително !
                    Привет, Van Basten,

                    Брутната печалба си я смятам сам от едно време за собствено ползване, когато имаше много приходи от услуги и не можех да разделя кои разходи с кой бизнес са свързани. И си го смятам като Приходи от стоки - Балансова стойност на продадени активи (без продукция). Това е груб ориентир предвид бизнеса им за брутния марж (продажната цена на стоката минус доставната цена на тази стока). Иначе в бележките към отчета дават: Приходи - Себестойност на продажбите = Брутна печалба; Има известно разминаване с моите цифри, но като цяло са близки и за по-удобна съпоставка с предните години продължих да си ги смятам. Сега ме караш да се замисля да си направя една табличка само с техните цифри от бележките. Иначе нетния марж и ЕБИТДА марж са различно нещо. Миналата година там имаше влошаване, което тази вече би трябвало да го виждаме с обратен знак - видя се още в отчета за Q1. Миналата година разшириха силно екипа (вкл немците) - имаше разходи без на момента да се вижда ефект от този разширен екип. Тази година вече няма такова нарастване на рзходите за персонал, но приходите отразяват свършената работа от новите хора.

                    Надявам се да съм бил полезен.

                    Поздрави!

                    Коментар


                    • От днешна дата може да се види колко са ни дебилни брокеразите и как като не разбираш от нищо е най-добре да си мълчиш
                      Прекрасен контра индикатор !


                      https://i.imgur.com/8XP5l3J.png


                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

                        Какво разбирате под "дългосрочно"?, 3г, 5г, 10г?
                        При 50% ръст за 2023, 2024, 2025 и 2026, може ли да си представиш, дали цената ще спадне ??? Или ще седи под 30, 50, 100лв?
                        Но интересно и Кой ще продава , като от една страна хартийките се изгълтват из немско, а от друга страна, доста от играчорите на бфб се разделиха рано-рано с хартийките, защото "логиката" на бфб все още е - "кое е това дружество което от 3лв може да стане 30"? На бфб доскоро звучеше невъзможно и понеже БФБ е зле с оценките, то Алтерко се листна във Франкфурт
                        Там ще се листнат и други сравнително "пресни" за бфб дружества ( като Телематик, например) по съвсем естествени, сходни и разбираеми причини...и ако бфб продължава да се движи без развитие и да не пуска реално опции, къси, маржини и т.н. други форми стабилизиращи търговията и без да се контролират мажовците които са дошли да продадат някой дял, то ще се продължава да няма адекватност с оценките - Та тук ще останат едни стари дружества, а бъдещи нови иновативни дружества може да решат директно да започнат вече да прескачат бфб и да се листват навън. За ликвидността, според мен не е нужен сплит. Днес са изтъргувани акции на Алтерко за около половин милион лв (общо на БФБ и Франкфурт), като дори сега акцията е по-ликвидна от фармата, която допреди появата на алтерко се считаше за нещо като еталон за блу-чип. А помним и каква е била ликвидността на цялото бфб през някои летни периоди - не надхвърляше и 200хил лв за ден. Добре че имаме на бфб такава акция като Алтерко, която разбута инерцията на част от "оценителите" на пазара, защото още щяхме да се занимаваме с песимистичния "пазар", на който нищо не върви. Виждате че освен Алтерко и още някои малки изключения, на бфб почти нищо друго не расте. Помните как ПФ, и дори един от най големите посредници проспаха акцията неглижирайки ръста тук. Тежка е инерцията на БФБ
                        Ей го бреф-а - колкото и Груйката да държи верата у него неугасваща и залостена от бронебойни куршуми - седи си от няколко години там брефа като закотвена шамандура на 2та кинт и така стои от много сезони, и ако "дережето" на бфб все така "върви" - да не може да оценява адекватно , то и брефчето може да постои на 2та лв дългосрочно)) ...Груйката не иска да схване, че плюейки по всички позиции, освен във бреф, всъщност плюе пазара и усърдно работи да създаде най-песимистичната картина за бфб, който пък пазар му отговаря с 2лв за бреф, при това там ръстове от 50% за няколко поредни години са непостижими))
                        (Без препоръка )



                        "Отличник" е по имотни-финансови оценки!!!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

                          Какво разбирате под "дългосрочно"?, 3г, 5г, 10г?
                          При 50% ръст за 2023, 2024, 2025 и 2026, може ли да си представиш, дали цената ще спадне ??? Или ще седи под 30, 50, 100лв?
                          Но интересно и Кой ще продава , като от една страна хартийките се изгълтват из немско, а от друга страна, доста от играчорите на бфб се разделиха рано-рано с хартийките, защото "логиката" на бфб все още е - "кое е това дружество което от 3лв може да стане 30"? На бфб доскоро звучеше невъзможно и понеже БФБ е зле с оценките, то Алтерко се листна във Франкфурт
                          (Без препоръка )
                          3-5 години най-вероятно. Относно листването със сигурност навън такива компании биха били оценени доста по-високо. Има го и моментът с престижа, защото не всеки може да бъде допуснат до търговия там. Относно Телематик тук според мен много куца трудността да се обясни с какво точно се занимават и как това точно би могло да носи много пари. Сирма по моето мнение са същите. Иначе съм абсолютно съгласен, че е страхотно новина, че ги има. Това с програмата за продажба на акции на редовите служители също е страхотна новина. Това е много добър начина да се привлекат още индивидуални инвеститори. За мен трябва да се работи много много здраво в тази посока иначе се получава, това което става при някой позиции. Мажоритарният собственик идва продава малко, позицията се актвизира и после пак всичко замира и буквално със 100 лв може да се създаде турбуленция. Липсата на достатъчно инвеститори води и до това, че всичко е буквално замръзнало на моменти.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Yordan_Nickolov;n409 ги0250

                            Значи ставаме двама, които сме леко песимистично настроени тук. Краткосрочно нещата изглеждат супер, но дългосрочно при първите малко по-лоши резултати, всички ще се разбягат. И като цяло дали потенциален сплит би вдигнал още оборотите тук според вас?
                            Какво разбирате под "дългосрочно"?, 3г, 5г, 10г?
                            При 50% ръст за 2023, 2024, 2025 и 2026, може ли да си представиш, дали цената ще спадне ??? Или ще седи под 30, 50, 100лв?
                            Но интересно и Кой ще продава , като от една страна хартийките се изгълтват из немско, а от друга страна, доста от играчорите на бфб се разделиха рано-рано с хартийките, защото "логиката" на бфб все още е - "кое е това дружество което от 3лв може да стане 30"? На бфб доскоро звучеше невъзможно и понеже БФБ е зле с оценките, то Алтерко се листна във Франкфурт
                            Там ще се листнат и други сравнително "пресни" за бфб дружества ( като Телематик, например) по съвсем естествени, сходни и разбираеми причини...и ако бфб продължава да се движи без развитие и да не пуска реално опции, къси, маржини и т.н. други форми стабилизиращи търговията и без да се контролират мажовците които са дошли да продадат някой дял, то ще се продължава да няма адекватност с оценките - Та тук ще останат едни стари дружества, а бъдещи нови иновативни дружества може да решат директно да започнат вече да прескачат бфб и да се листват навън. За ликвидността, според мен не е нужен сплит. Днес са изтъргувани акции на Алтерко за около половин милион лв (общо на БФБ и Франкфурт), като дори сега акцията е по-ликвидна от фармата, която допреди появата на алтерко се считаше за нещо като еталон за блу-чип. А помним и каква е била ликвидността на цялото бфб през някои летни периоди - не надхвърляше и 200хил лв за ден. Добре че имаме на бфб такава акция като Алтерко, която разбута инерцията на част от "оценителите" на пазара, защото още щяхме да се занимаваме с песимистичния "пазар", на който нищо не върви. Виждате че освен Алтерко и още някои малки изключения, на бфб почти нищо друго не расте. Помните как ПФ, и дори един от най големите посредници проспаха акцията неглижирайки ръста тук. Тежка е инерцията на БФБ
                            Ей го бреф-а - колкото и Груйката да държи верата у него неугасваща и залостена от бронебойни куршуми - седи си от няколко години там брефа като закотвена шамандура на 2та кинт и така стои от много сезони, и ако "дережето" на бфб все така "върви" - да не може да оценява адекватно , то и брефчето може да постои на 2та лв дългосрочно)) ...Груйката не иска да схване, че плюейки по всички позиции, освен във бреф, всъщност плюе пазара и усърдно работи да създаде най-песимистичната картина за бфб, който пък пазар му отговаря с 2лв за бреф, при това там ръстове от 50% за няколко поредни години са непостижими))
                            (Без препоръка )
                            Last edited by precakanoto; 13.07.2023, 18:30.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                              ...Кога ще отправяме враждебна оферта за изкупуване на онези шушляци от Епъл - преди или след като погълнем Амазон ...
                              +1

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                                Батя, аз нямам проблем да си призная - умните хора сме с онази гениална мисъл "че аз знам, че нищо не знам". Да, за момента шменти капелито си върви уверено - надуто е, но все още не до пръсване и най-важното: все още намират адепти, на които да шиткат, а когато трябва, се включва и прахосмукачката. За нашия пазар това е предостатъчно - подкрепяй в ключовите моменти и с оглед на абсолютните борсуци, дето са алтернатива за инвестиция, ще си топ. Въпросът е докога? Да, аз считах, че вече следва да е гръмнала пушката, но явно инфлация, цени на суровини и прочие забавят процеса. Гледаме мача и отново да кажа - дано аз да греша, колкото и рядко да ми се случва (засега само за първия избор на Тръмп съм бил откъм грешната страна), но все пак никой не е безгрешен. А с пич с астропрогнози аз лично не искам да играя. Всеки сам си преценЯ
                                Значи ставаме двама, които сме леко песимистично настроени тук. Краткосрочно нещата изглеждат супер, но дългосрочно при първите малко по-лоши резултати, всички ще се разбягат. И като цяло дали потенциален сплит би вдигнал още оборотите тук според вас?

                                Коментар

                                Working...
                                X