Първоначално изпратено от danetha
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шелли груп АД (A4L)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
С пълен респект и дори възхищение за успешната ти инвестиция тук, както и с разбиране, че опитваш да си я защитаваш от недай си боже негативни упреци, но не го говориш това сериозно нали ?
Компанията има 26+ млн.лв. спящи пари (парични авоари + гледам някакъв финансов актив, които вероятно е еквивалентен) и това е от години.
Извън, че така или иначе явно не им трябват и се оправят и без тях (и не знам що не раздадоха по-голяма част от тях на акционерите, но това е друга тема....), поне към момента явно не им трябват свежи пари за бизнеса.
Така че да продадеш собственост и да вземеш 7 млн. срещу разходи за 14 млн. следващите години (някой май ги беше сметнал така - извинявам се ако не съм точен) и просто да ги складираш до другите 26 млн. да ги яде инфлацията.... Извинявай, но няма как да е оправдано финансово (подчертавам към текущата ситуация !.... ако нямаше налични пари, ОК, щеше да си прав, но не и при текущите отчети).
Тази продажба (и минаване на скъп наем) няма да промени толкова картината и въпреки, че разходите за наем ще изядат ненужна печалба във времето, все пак определено не е нещо, което ще промени оценката дали е добре да се инвестира в акцията или не.... но чисто като принцип - дори да си акционер (всъщност ОСОБЕНО АКО СИ АКЦИОНЕР), това следва да се коментира като лошо решение, а не да се брани като Матросов на абразурата....
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
С пълен респект и дори възхищение за успешната ти инвестиция тук, както и с разбиране, че опитваш да си я защитаваш от недай си боже негативни упреци, но не го говориш това сериозно нали ?
Компанията има 26+ млн.лв. спящи пари (парични авоари + гледам някакъв финансов актив, които вероятно е еквивалентен) и това е от години.
Извън, че така или иначе явно не им трябват и се оправят и без тях (и не знам що не раздадоха по-голяма част от тях на акционерите, но това е друга тема....), поне към момента явно не им трябват свежи пари за бизнеса.
Така че да продадеш собственост и да вземеш 7 млн. срещу разходи за 14 млн. следващите години (някой май ги беше сметнал така - извинявам се ако не съм точен) и просто да ги складираш до другите 26 млн. да ги яде инфлацията.... Извинявай, но няма как да е оправдано финансово (подчертавам към текущата ситуация !.... ако нямаше налични пари, ОК, щеше да си прав, но не и при текущите отчети).
Тази продажба (и минаване на скъп наем) няма да промени толкова картината и въпреки, че разходите за наем ще изядат ненужна печалба във времето, все пак определено не е нещо, което ще промени оценката дали е добре да се инвестира в акцията или не.... но чисто като принцип - дори да си акционер (всъщност ОСОБЕНО АКО СИ АКЦИОНЕР), това следва да се коментира като лошо решение, а не да се брани като Матросов на абразурата....
Написал си, че държат 26+ млн.лв от години - това показва, че е било правилно да имат тази сграда и да не плащат наем тези години, а да седят още повече парични средства. Тогава определено смятах, че е грешка технологична и растяща компания с големи планове да купува офис сгради. На по-късен етап на ОСА се коментираше, че наемът който са плащали тогава е бил по-висок от вноските по кредита за закупуване на сградата. Тази сграда е била ОК за тях явно като са я купували, мислиш ли, че е ОК и сега, мислиш ли, че компанията Шелли сега има същите нужди, които е имала Алтерко тогава? Аз съм убеден, че не.
Хора, които се опитват сами да убедят себе си, колко правилно е било да не инвестират в компанията тъсят за какво да се хванат и да си доказват, че не струва. (не визирам теб)
Нямаме информацията, с която да оценим това правилно ли е или не. И тогава и сега съм бил наясно, че не това е важния въпрос. А нямам причина да се съмнявам в правилността на решението на мениджмънта.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнениеза 1 евро ЪП маса народ е излезал да вика и квичи
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеCompany: Shelly Group AD ISIN: BG1100003166 Reason for the study: Update Recommendation: Buy since: October 10, 2024 Price target: EUR 49.00 Price target in the future: 12 months Last rating change: - Analyst: Bastian Brach
..."Our current planning sees a 2030 turnover of around 430 million. EUR with a slightly declining margin of 25.0%."...
https://www.boerse-frankfurt.de/news...7-30e107b48403
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеCompany: Shelly Group AD ISIN: BG1100003166 Reason for the study: Update Recommendation: Buy since: October 10, 2024 Price target: EUR 49.00 Price target in the future: 12 months Last rating change: - Analyst: Bastian Brach
..."Our current planning sees a 2030 turnover of around 430 million. EUR with a slightly declining margin of 25.0%."...
https://www.boerse-frankfurt.de/news...7-30e107b48403
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от минувач Разгледай мнениеГледам на FSE за днес шели с обем 14 .
Това много ли е или малко ?
А nvda за три часа прави 148 000 000
Колега, хубаво е че сравнявате компанията с Нвидия, но е хубаво да сравнявата сравними неща. Фрий флоута на компаниите е както следва:
*******195 000 000Евро
2 880 000 000 000Евро
Следващия път като минавате, минете през Ксетра, както Ви е посъветвал колегата, можете да махнете четири цифри от едната компания и накрая калкулирайте, че едната компания се търгува на най-големия капиталов пазар в света...
Коментар
-
Company: Shelly Group AD ISIN: BG1100003166 Reason for the study: Update Recommendation: Buy since: October 10, 2024 Price target: EUR 49.00 Price target in the future: 12 months Last rating change: - Analyst: Bastian Brach
https://www.boerse-frankfurt.de/news...7-30e107b48403Last edited by tony1975; 10.10.2024, 12:43.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеГрую,
Аз смятам, че е повече от добре всичко това, което си описал (без да коментирам стила на писане с разни подмятания и внушения). Компания дето расте с по 40-50% на година да замразява пари в офис сграда или още повече пък да тръгне да се занимава със строителство на сграда е изключително глупаво за мен. Неслучайно доста критики имаше някога, когато си купуваха сградата, но пак добре го изиграха, купиха, ползваха докато им е според нуждите, продават на печалба и през това време и разход за наем нямаше. Недей да бъркаш бизнеса на АДСИЦ за имоти и на бързорастяща тех компания - голяма е разликата. Ти просто обичаш да оценяваш не бизнес, а ДМА.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от минувач Разгледай мнениеГледам на FSE за днес шели с обем 14 .
Това много ли е или малко ?
А nvda за три часа прави 148 000 000
Коментар
-
Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
Много съм съгласен с изложението ;-)
Моментната цена на Шели е все едно имат продажби за 200-220 мил евра :-)
В този ред на мисли, да се очаква консолидация още 12-13 месеца ;-)В този ред на мисли изчакай още 12-13 месеца и тогава си купи !
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
Повечето дебели книги по технически анализ, въпреки че не съм фен на техническия анализ, но навремето четох дебели книжки по темата и аха да му стана фен и се отказах. Та в повечето дебели книги по технически анализ почват с пояснението, че 70-80% от времето акциите консолидират. А през останалото има движения било нагоре или надолу.
Като гледам графиката предния ръст е завършил някъде ноември 2021. После консолидира до юли 2023. Т.е. предната консолидация е била година и половина. Демек криво ляво акцията си отговаря на техниката че през повечето време консолидира, въпреки че приходите и растат.
И другото нещо което е прословутата сделка на Бъфет с Кока-Кола която вече куцо и сакато лектор по инвестиции я споменава и те там през 70% от годините е нямало ръст в цената на акцията, само през 30% от годините акцията е растяла.
Интересната част е че един лектор от по-старите дето изнася лекция пред хора, а не в мрежата (говорим за преди години). Питал присъстващите колко от тях за това време са имали Кока-Кола. В залата 20-30% вдигнали ръце, че през този период (1988 - момента на лекцията около 2015-2020) са имали акции Кока-Кола. На следващия въпрос "Колко от вас направиха доходност като Бъфет" - нямало нито една вдигната ръка.
Ето малко параметри от прословутата "сделка" на Бъфет с Кока-Кола.
Почва да купува през 1988 до 1994 като е инвестирал 1.3 милиарда, сега са над 24 милиарда. Демек една идея по-малко от 20 пъти увеличение на цената на акцията за 30-35 години.
През 1994 година получават 75 милиона дивидент, сега получават 750 милиона дивидент. Или 10 пъти увеличение на дивидента има за този период.
Който му се чете да потърси в Нета.
Моментната цена на Шели е все едно имат продажби за 200-220 мил евра :-)
В този ред на мисли, да се очаква консолидация още 12-13 месеца ;-)
Коментар
Коментар