Първоначално изпратено от Key Ru
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шелли груп АД (A4L)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Астропрогнозите ти са ясни !Кажи нещо за резултатите на компанията, приходи, печалба ? Реални ли са или и те са астрология ?
Ето един въпрос и от мен - колко е реалният фрий флоут тук - реален, подчертавам, извън мажото и свързани с него лица. После виж колко е в Майкрософт, Епъл, Амазон и т.н. И след това пак прочети вица, който ти написах по-долуNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
Ъхъ и годишните разходи за персонал са няма и 24 милиона лева, според джобса имат 150 ИТ-та. Това като първокласни експерти и високи разходи за R&D ли ти звучи? А са набили 30 милиона в маркертинг и реклама, 5х за година! Може би затова има тея шведи, а? Шелли много ли продажби има във Великобритания и Франция, че си се хванал за тях? Не навлизат китайците от раз ами постепенно, точно както BYD сега. Т.е. имаш първо забавяне на продажбите на европейците, после плато, после спад. Сравняването с пиъри никога не ми е харесвало, защото не се взима предвид възможността и пиърите и компанията да са силно надценени. Ок можеш да сравниш моите Orsero с Dole, и показва големи разлики в мултипълите. Но това, че Dole са скъпи, означава ли автоматично, че Orsero са евтини? Food for thought. Желая ти късмет, с инвестирането в growth в мечи пазар ще ти трябва
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Slg Разгледай мнение
Виж, не се заяждам. Относно китайските продукти за IOT, много от европейците не искат да ги вграждат защото цялата информация минава през китайски сървъри. Дори на ниво ЕС се говори за рестрикции, та Тему не е точен пример, защото са маркетплейс.
Никой не може да те накара да "харесваш" или не дадена акция. За мен това, че си изпълняват прогнозите е най-важното, а и цената която стигнаха ми харесва. Всеки сам решава къде да си вкара парите.Last edited by Black and white cat-foot; 23.05.2025, 12:50.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениетази тема съвсем се е обърнала на продажба на астропрогнози и търсене на балъци, пардон швеци, та се присетих за един виц:
Всякакви прилики и разлики с късане от залъка и астропрогнози по темата са случайниКажи нещо за резултатите на компанията, приходи, печалба ? Реални ли са или и те са астрология ?
- 3 Харесвания
Коментар
-
тази тема съвсем се е обърнала на продажба на астропрогнози и търсене на балъци, пардон швеци, та се присетих за един виц:
Веднаж у темната Индиа в ено село дошъл един омраз и казал на селяньете, че ша купува маймуне по десет долара парчето.
Селяньете куто виделе, че има бая маймуне у жунглъта, отишле а ги ловат.
Омразът купил неколко иляди за по десет долара.
Маймунете, къде рипале по дръвеата, останале малко и ората спреле да си дават зор а ги ловат.
Тогива тоа им рекъл, че ша купува по дваесе долара бройката.
Ониа като чуле, па отишле да ловат маймуне, кой на трици, кой на друга стръв.
Обаче маймунете намалели още. Офертата била вече на дваесе и пет долара, а у гората немало вече ни маймуна, ни уй.
Тогива омразът им рекъл, че ша купува по пейсе долара парчето!
Обаче имАл бил работа у големиа град, и неговиа менажер щел да купува наместо ньега.
Менажера им казал: "А глейте оня пустиняк що маймуне е насъбрал, да му го тура!
Язе ша еба да ви ги продам по триесе и пет долара, а оня куту си доде, виа ша му ги дадете по пейсе долара!"
Селяньете си извадиле всичката парасъ и купиле всичкото маймуне.
Повече не виделе ни менажера, ни омраза, ка са обърнаале - маймуне отсекъде!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Да, трябва да си критичен към всяка компания, особено към тези в портфейла ти. За Тему чувал ли си? Европейците избягват ли го щото е китайско?
Никой не може да те накара да "харесваш" или не дадена акция. За мен това, че си изпълняват прогнозите е най-важното, а и цената която стигнаха ми харесва. Всеки сам решава къде да си вкара парите.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Slg Разгледай мнение
Тоест казвате, че трябва да бъдем критични към една компания, която преизпълнява прогнозите си, защото конкуренцията в даден момент може да я настигне! Като започне да расте с 15%, а не с 40 пазарът ще я коригира и така - това е нормалното. При положение, че всяко тримесечие искат да подготвят екип във всеки пазар, където виждат потенциал как ви звучи това? Както каза колегата - китайските производители догонват по цена продуктите на Шелли. Познайте кое биха избрали и избират на европейския пазар?destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение
Напълно е възможно шведските инвеститори да са станали повече от българските
един по-малък брокер писа, че миналата седмица шели е била най-търгуваната акция през тяхната платформа
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение483 акционера вече през Nordnet
един по-малък брокер писа, че миналата седмица шели е била най-търгуваната акция през тяхната платформа
- 5 Харесвания
Коментар
-
Ъхъ и годишните разходи за персонал са няма и 24 милиона лева, според джобса имат 150 ИТ-та. Това като първокласни експерти и високи разходи за R&D ли ти звучи? А са набили 30 милиона в маркертинг и реклама, 5х за година! Може би затова има тея шведи, а? Шелли много ли продажби има във Великобритания и Франция, че си се хванал за тях? Не навлизат китайците от раз ами постепенно, точно както BYD сега. Т.е. имаш първо забавяне на продажбите на европейците, после плато, после спад. Сравняването с пиъри никога не ми е харесвало, защото не се взима предвид възможността и пиърите и компанията да са силно надценени. Ок можеш да сравниш моите Orsero с Dole, и показва големи разлики в мултипълите. Но това, че Dole са скъпи, означава ли автоматично, че Orsero са евтини? Food for thought. Желая ти късмет, с инвестирането в growth в мечи пазар ще ти трябва
- 8 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
Колега, аз не съм от хората, които биха казали за Шелли или добро или нищо! Ако имате конструктивно мнение, изкажете го, това е идеята на форума! Иначе в контекста на написаното от Вас и Шелли се правят в Китай, а не в Бангладеш! Не знам къде видяхте разхода за R&D, в Шелли минават през заплатите на хората, които правят тези неща, а това не е перо в разходите, което намалява. Същевременно като погледнем продуктите и видим новите генерации, че единствено при тези на Шелли има толкова много протоколи в едно устройство, като видим създаването на собствения чип, който да се имплементира в чужди устройства, като добавим новите групи продукти брави и камери, е някак нсестоятелно изказването, че не се работи в тази посока. Цитирате мнения добра цена-качество, свестен съпорт и работещ апп, аз виждам в това добра основа, над която да се надгради. Да, несъмнено китайците могат да направят нещо по-добре и на по-добра цена, това съществува като риск пред компанията. Тук е мястото да се върна на някои от нещата, които написах в предишния си пост. Обучението на професионалните инсталатори и картата с тези инсталатори, които клиентите могат да изполват, изграждането на собствените търговски структури по региони, това не са само неща, които дават добавена стойност, а са пречки пред проникването на други участници на пазара. Мислите ли, че като китайците направят по-добър продукт, той моментално ще измести всички участници на пазара? Ще успеят на следващия ден да имат екип във Великобритания или във Франция, и нашата компания се бори с намирането на точните екипи в тези региони от две години! Ето нещо негативно, ама компанията не спира да работи в тази посока! Това което прави компанията е да изгради система, която ако не да е непреодолима, то поне да е трудно заобиколима. И ако някой реши да навлиза агресивно в бизнеса, да води ценова война, да купи на готово екипите на някоя компания, то защо да не купи цялата компания с изграденото от нея?
И като говорим някой да изкупи някоя компания нека да сравним две Европейски такива, които са относително съпоставими.
______________ Shelly __ и __ Plejd
и двете компании имат по малко над 200 служители
Капитализация_ 790млн._____ 630млн
Приходи 2024__ 107млн._____ 57млн
Ръст 2020 _____+76%________+69%
Ръст 2021_____ +49%________+51%
Ръст 2022_____ +56%________+21%
Ръст 2023_____ +57%________+19%
Ръст 2024_____ +42%________+25%
ROIC__________ 31%________ 20%
Current ratio_____ 9.7_________ 2.2
D/E и двете са с 0.07
Р/Е ___________ 33 __________65
Като погледнем само тези няколко индикатора, коя компания изглежда по-атрактивна за придобиване? И да не се чудите защо Шведите купуват Шелли, защото тяхната с далеч по слабите резултати е два пъти по-скъпа
Last edited by Black and white cat-foot; 23.05.2025, 08:33.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 2 Харесвания
Коментар
-
Пич, Епъл не са в Китай защото е евтино, а защото ако щракнат с пръсти в Шензен могат веднага да наемат 30к инженери на световно ниво. Ако искаха евтино, щяха да са в Бангладеш. Шелли почти не харчи за R&D, което означава, че продуктите не са нещо groundbreaking. Каквото съм чел в редит, имат добро цена-качество, свестен съпорт и работещ ап. Всички тези неща не са трайни предимства - китайците ще те бият по качество в някой момент (виж ел коли, чипове и тн), съпорта е трудно да го поддържаш ако си голяма компания, апа е лесен за репликиране. И в един момент оставаш без запалени жичкаджии с които да правиш 40% на година. ПП Бъфет като бях малък го смятах за много велик, сега го мисля за лицемер с връзки, който не следва собствените си стратегии
И като говорим някой да изкупи някоя компания нека да сравним две Европейски такива, които са относително съпоставими.
______________ Shelly __ и __ Plejd
и двете компании имат по малко над 200 служители
Капитализация_ 790млн._____ 630млн
Приходи 2024__ 107млн._____ 57млн
Ръст 2020 _____+76%________+69%
Ръст 2021_____ +49%________+51%
Ръст 2022_____ +56%________+21%
Ръст 2023_____ +57%________+19%
Ръст 2024_____ +42%________+25%
ROIC__________ 31%________ 20%
Current ratio_____ 9.7_________ 2.2
D/E и двете са с 0.07
Р/Е ___________ 33 __________65
Като погледнем само тези няколко индикатора, коя компания изглежда по-атрактивна за придобиване? И да не се чудите защо Шведите купуват Шелли, защото тяхната с далеч по слабите резултати е два пъти по-скъпа
- 5 Харесвания
Коментар
Коментар