Първоначално изпратено от petrg5s
Разгледай мнение
Иначе ето и малко други финансови данни:
Основните показатели към последния публикуван отчет (30.06.2022):
* P/E: 26,6
* P/B: 4,44
- Забележка: Ако се елиминират Приходите от валутни операции, които коментирах по-горе, P/E скача на 32,5
Цената тогава е 18,75 лв., респективно след лекото нормализиране на същата последния месец, в момента P/E и P/B са вече леко подобрени.
На мен лично ми е интересно и да се анализира какво буквално „Държи“ (“Hold”-ва) компанията вече доста тримесечия. Логиката за търговец е да има някакви прилични складови запаси, но интересно е че тук има и други сериозни пера.
1.) Стоките са 0,63 лв. на 1 акция. (в края на 2021 г. са дори 0,42 лв/акция).
Проблема е, че цената на 1 акция не е 1 лв., а в момента (макар и леко подобрена спрямо 30.06.2022), все още е доста висока – около 17 лв. Т.е. срещу 17 лв, имаме 0,65 лв, СТОКИ, които чакаме да се „завъртят“ и да реализират печалба в даден момент
2.) Вземанията са 1,40 лв. в 1 акция…. Т.е. вземанията са над 2 пъти повече от Стоките – принципно не ми изглежда много логично, но както и да е….
3.) Най-интересна е ситуацията с „Паричните авоари“ – срещу 1 акция имаме цели 1,56 лв.=>
Тези нива си стоят замразени от последното тримесечие на 2020 г. (там някъде май беше увеличението на капитала, което предполагам е формирало част от този огромен излишък).
Общо взето не знам каква е идеята – реално вече цели 2 години са извадени от дейността. Интересно е, че след като на практика не се ползват, не ги и дават на акционерите !? (като дивидент се дават 0,10 лв. на акция от налични 1,56 лв.)… Обективно погледнато, това са „мъртви“ пари… надяваме се, че ще станат „живи“ (да генерират стойност за акционерите), но към днешна дата вече 2 години са си точно мъртви….
Или като обобщение (извън нивата от около 25-30 на P/E от които акционерите разчитат да си върнат вложените пари), анализа чисто на Активите показва, че:
Срещу 17 лв. (към момента) притежаваме:
- 0,56 лв. в „Стоки“
- 1,40 лв. във „Вземания“
- 1,56 лв. в „Пари“
Общо: 3,52 лв. Краткотрайни активи в 1 акция (която в момента струва 17 лв.);
Като за Търговска фирма, Краткотрайните активи са основния елемент в Баланса, който има значение.
Или като обобщение, двата основни индикатора показват ЕДНОВРЕМЕННО:
- Необясним спад в рентабилността при ръст на Приходите;
- Срещу 17 лв. (цена на акция) притежаваме 3,52 лв. Краткотрайни активи, които като се завъртят ще трябва да реализират бъдещите печалби. (Без да се вторачваме, че половината от този краткотрайни активи не работят и реално дружеството може да работи и без тях).
Горе с CAPS съм написал „ЕДНОВРЕМЕННО“, защото това е и проблема. Ако примерно рентабилността си беше добра и P/E се подобрява, няма значение, че срещу нашите 17 лв. имаме само 3,52 лв….
Но когато ти спада рентабилността, някак си човек се замисля какво точно притежава срещу тези в случая 17 лв….
Както се казваше - „Всеки сам си преценя“ ...
Казано честно, не мисля, че много хора вземат под внимание отчетите по тази позиция (включително ти

Коментар