Първоначално изпратено от precakanoto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шелли груп АД (A4L)
Collapse
X
-
- 1 like
-
Първоначално изпратено от Yordan_Nickolov;n409 ги0250
Значи ставаме двама, които сме леко песимистично настроени тук. Краткосрочно нещата изглеждат супер, но дългосрочно при първите малко по-лоши резултати, всички ще се разбягат. И като цяло дали потенциален сплит би вдигнал още оборотите тук според вас?
При 50% ръст за 2023, 2024, 2025 и 2026, може ли да си представиш, дали цената ще спадне ??? Или ще седи под 30, 50, 100лв?
Но интересно и Кой ще продава , като от една страна хартийките се изгълтват из немско, а от друга страна, доста от играчорите на бфб се разделиха рано-рано с хартийките, защото "логиката" на бфб все още е - "кое е това дружество което от 3лв може да стане 30"? На бфб доскоро звучеше невъзможно и понеже БФБ е зле с оценките, то Алтерко се листна във Франкфурт
Там ще се листнат и други сравнително "пресни" за бфб дружества ( като Телематик, например) по съвсем естествени, сходни и разбираеми причини...и ако бфб продължава да се движи без развитие и да не пуска реално опции, къси, маржини и т.н. други форми стабилизиращи търговията и без да се контролират мажовците които са дошли да продадат някой дял, то ще се продължава да няма адекватност с оценките - Та тук ще останат едни стари дружества, а бъдещи нови иновативни дружества може да решат директно да започнат вече да прескачат бфб и да се листват навън. За ликвидността, според мен не е нужен сплит. Днес са изтъргувани акции на Алтерко за около половин милион лв (общо на БФБ и Франкфурт), като дори сега акцията е по-ликвидна от фармата, която допреди появата на алтерко се считаше за нещо като еталон за блу-чип. А помним и каква е била ликвидността на цялото бфб през някои летни периоди - не надхвърляше и 200хил лв за ден. Добре че имаме на бфб такава акция като Алтерко, която разбута инерцията на част от "оценителите" на пазара, защото още щяхме да се занимаваме с песимистичния "пазар", на който нищо не върви. Виждате че освен Алтерко и още някои малки изключения, на бфб почти нищо друго не расте. Помните как ПФ, и дори един от най големите посредници проспаха акцията неглижирайки ръста тук. Тежка е инерцията на БФБ
Ей го бреф-а - колкото и Груйката да държи верата у него неугасваща и залостена от бронебойни куршуми - седи си от няколко години там брефа като закотвена шамандура на 2та кинт и така стои от много сезони, и ако "дережето" на бфб все така "върви" - да не може да оценява адекватно , то и брефчето може да постои на 2та лв дългосрочно)) ...Груйката не иска да схване, че плюейки по всички позиции, освен във бреф, всъщност плюе пазара и усърдно работи да създаде най-песимистичната картина за бфб, който пък пазар му отговаря с 2лв за бреф, при това там ръстове от 50% за няколко поредни години са непостижими))
(Без препоръка )Last edited by precakanoto; 13.07.2023, 18:30.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
...Кога ще отправяме враждебна оферта за изкупуване на онези шушляци от Епъл - преди или след като погълнем Амазон...
Коментар
-
Батя, аз нямам проблем да си призная - умните хора сме с онази гениална мисъл "че аз знам, че нищо не знам". Да, за момента шменти капелито си върви уверено - надуто е, но все още не до пръсване и най-важното: все още намират адепти, на които да шиткат, а когато трябва, се включва и прахосмукачката. За нашия пазар това е предостатъчно - подкрепяй в ключовите моменти и с оглед на абсолютните борсуци, дето са алтернатива за инвестиция, ще си топ. Въпросът е докога? Да, аз считах, че вече следва да е гръмнала пушката, но явно инфлация, цени на суровини и прочие забавят процеса. Гледаме мача и отново да кажа - дано аз да греша, колкото и рядко да ми се случва (засега само за първия избор на Тръмп съм бил откъм грешната страна), но все пак никой не е безгрешен. А с пич с астропрогнози аз лично не искам да играя. Всеки сам си преценЯ
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Груйчо, а кога ще е това накрая?!
Скоро ще станат 3 г. от онова увеличение на капитала на 3 лв., в което по своя воля реши да не се включиш, и малко след което започна да ревеш в темата какъв балон се надува и как "накрая" ще си изгубим парите.
Кога ще гръмне балона или пък... Ще си признаеш че си сгрешил и през цялото време си бил кон с капаци и/или хейтър?Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
...
Да видим кой ще е прав накрая - аз някакси съм се убедил, че бг собствениците са ъъъ, добре няма да го пиша. Но как беше - този път ще е различно. Дано и успех
Скоро ще станат 3 г. от онова увеличение на капитала на 3 лв., в което по своя воля реши да не се включиш, и малко след което започна да ревеш в темата какъв балон се надува и как "накрая" ще си изгубим парите.
Кога ще гръмне балона или пък... Ще си признаеш че си сгрешил и през цялото време си бил кон с капаци и/или хейтър?
- 9 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеГрую, не знам какво толкова не ти харесват обемите в Германия. Купуват си немците. На всички ни се иска да са по-големи обемите, ама всичко с времето си.
Изтъргувани обеми в Германия:...2021H2 *** 96,110 2022H1 *** 94,600 2022H2 *** 134,500 2023H1 *** 264,070
А сравненията с Епъл не знам що те влекат толкова. Откъдето и да ги погледнеш - все ще сме на по-атрактивни нива. Сравнението между моите сметки за Алтерко на базата на отчета за Q1 и цифрите за Apple в Yahoo Finance изглеждат така:
Шелли P/E 25.30, Apple P/E 31.88
Шелли P/S 4.76, Apple P/S 7.84
Шелли P/B 5.80, Apple P/B 31.88
Шелли EV/EBITDA 18.66, Apple EV/EBITDA 23.77
Шелли EV/Sales 4.56, Apple EV/Sales 7.82
Всички показатели са в полза на Алтерко, ама най-важното в едно такова абсурдно сравнение трябва да е растежа на бизнеса според мен. И въпреки разликата там - Шелито има по-атрактивни рейшота! Годишните приходи на Apple за 2022 спрямо 2019 растат с 51.56% или CAGR 14.87%. Годишните приходи на Shelly за 2022 спрямо 2019 растат с 342.07% или CAGR 64.12%.
Спирам, че нещо много се разписах тия дни!
Винаги съм ти се кефил на стойностните постове, но в случая считам, че очакванията тук до много голяма степен повтарят тези при Монбат през 2007 - нали помниш тогава Куроператора какви децефи пляскаше как цената ще мине 40 кинта, Даниела беше ДВИ на годината многократно и отговаряше на всеки пост във форума, правеха се сплитове и се даваха регулярно дивиденти, компанията постоянно печелеше приза за най-добро корпоративно управление и т.н. Е, мина, ма 4 кинта - много хора изреваха на умрело, а Даниела, дето беше толкова активна, изведнъж изчезна, компанията взе, че купи ресторанта на собствениците си за едни много милиони, а пък собствениците даже се сдобиха с едни обвинения от прокуратурата (да, знам защо). И това е добрият вариант (според мен). Лошият е да си цъкаме астропрогнозките и после кой откъде е .
Да видим кой ще е прав накрая - аз някакси съм се убедил, че бг собствениците са ъъъ, добре няма да го пиша. Но как беше - този път ще е различно. Дано и успехNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
Нямаме данни за печалби и маржове за второто тримесечие, чакам ги с интерес след месец и нещо. Както при продажбите, така и при печалба и ЕБИТДА на ниво отчет през годините имаше много събития, които изкривяваха динамиката - продажби на бизнеса в Европа, после в Азия и т.н. Най-лесно да следиш брутната печалба само от IoT. Ще видим в отчета, но аз очаквам значително подобряване на маржа спрямо 2022г. (както видяхме в Q1) и нещо около 29млн за 6-месечието на тази година.
Period *** Sales *** Gross profit *** Gross margin 2018Q1-Q2 *** 1,841,000 *** 983,000 *** 53.4% 2019Q1-Q2 *** 6,764,000 *** 3,776,000 *** 55.8% 2020Q1-Q2 *** 14,243,000 *** 8,092,000 *** 56.8% 2021Q1-Q2 *** 26,062,000 *** 14,094,000 *** 54.1% 2022Q1-Q2 *** 35,724,000 *** 18,234,000 *** 51.0% 2023Q1-Q2 *** 54,800,000 *** N/A *** N/A
наистина и тези данни са впечатляващи, но можеш ли да споделиш откъде вземаш този Gross profit, че направо съм шокиран какво и как анализирам до момента ?
Сам ли го калкулираш (ако да - какво включваш и НЕ включваш) или ползваш някакви готови данни подадени от компанията ?
Защото си отворих работните файлове (и за всеки случай отново проверих и самите отчети на компанията) и за някои от периодите имам данни.
Миналата година, ТОЧНО по това време се бях засилил отново да влизам сериозно тук (именно поради тези прословути ръстове в приходите) и като излезе междинния отчет за полугодието, той направо ме поля със студена вода.
Сега, вярно че аз гледам НЕТНА печалба, която в крайна сметка е важната, но не мога да си обясня чак такова разминаване с Брутнните нива, които посочваш.
Та сравнението 30.06.2022 спрямо 30.06.2021 (както казах, не съм анализирал компанията толкова задълбочено и с по-стари данни), показва:
* Нетна печалба (30.06.2021): 6'855 хил.лв..... по твойте данни, брутната печалба е 14'094 хил.
* Нетна печалба (30.06.2022): 6'338 хил.лв..... по твойте данни, брутната печалба е 18'234 хил.Първо, искам да разбера какво "изяжда" толкова от печалбата, че от Брутната да се стопява толкова до Нетната, и в крайна сметка да се виждат различни темпове на изменение (значително увеличение в единия случай и значителен спад (визирам като %) при анализ на бизнеса през Нетната печалба)?
Благодаря предварително !
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеГрую, не знам какво толкова не ти харесват обемите в Германия. Купуват си немците. На всички ни се иска да са по-големи обемите, ама всичко с времето си.
Изтъргувани обеми в Германия:...2021H2 *** 96,110 2022H1 *** 94,600 2022H2 *** 134,500 2023H1 *** 264,070
А сравненията с Епъл не знам що те влекат толкова. Откъдето и да ги погледнеш - все ще сме на по-атрактивни нива. Сравнението между моите сметки за Алтерко на базата на отчета за Q1 и цифрите за Apple в Yahoo Finance изглеждат така:
Всички показатели са в полза на Алтерко, ама най-важното в едно такова абсурдно сравнение трябва да е растежа на бизнеса според мен. И въпреки разликата там - Шелито има по-атрактивни рейшота! Годишните приходи на Apple за 2022 спрямо 2019 растат с 51.56% или CAGR 14.87%. Годишните приходи на Shelly за 2022 спрямо 2019 растат с 342.07% или CAGR 64.12%.
ще го пдлудиш
Благодаря
- 2 Харесвания
Коментар
-
Грую, не знам какво толкова не ти харесват обемите в Германия. Купуват си немците. На всички ни се иска да са по-големи обемите, ама всичко с времето си.
- 14 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение
Извинявай Вапцаров не е ли у Плевен дъ ГЕ?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
Колега, по-рано днес ми бе трудно да превключа от цифри (занимавам се с финансово планиране) на Вапцаров, който не ми е сред любимите творци. Аз наистина вярвам в компанията! Ще цитирам колегата Йордан Николов, който три поста по-надолу казва, че те са едни от малкото адекватни, за мен те са единствените адекватни на нашата борса! Волфганг Кирш вкарва голям професионализъм в компанията, ама няма да навлизам в детайли, че сигурно цяла нощ ще пиша... Що се отнася до мнението Ви за мен много добре разбирам, защо сте имали такова мнение и няма нужда от извинение, всичко е точно!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеЩе цитирам един голям писател от твоята област, когото уважавам за творчеството му, нищо че е комуне:
Но ето, да кажем,
вий вземете, колко? –
пшеничено зърно
от моята вера,
бих ревнал тогава,
бих ревнал от болка
като ранена
в сърцето пантера.
Какво ще остане
от мене тогава? –
Миг след грабежа
ще бъда разнищен.
И още по-ясно,
и още по-право –
миг след грабежа
ще бъда аз нищо.
Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
живота по-мъдър?
А как ще щурмувате, моля?
С куршуми?
Не! Неуместно!
Ресто! – Не струва! –
Тя е бронирана
здраво в гърдите
и бронебойни патрони
за нея
няма открити!
Няма открити!
Погледни си пак мултипълите при Епъл и тук или помоли БСЕ Трейдъра да ти ги сравни. С добро го казвам - за теб имах съмнения, че си от трол дружинката, но се оказа пич, за което си ревизирам мнението и поднасям извиния, а Трейдъра винаги си е бил топ коментатор
Коментар
-
Първоначално изпратено от riddle* Разгледай мнение
Щом има Човешки ресурси които позволяват и толерират хора със сънна апнея да си спят на работа защо НЕ? Колегите му да духат супата, нали си взема заплатата? Какъв е проблемът? Хем спиш хем ти плащат
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Gerasim_Burgaski Разгледай мнениеОценителите в банките дремят на бюрата на края на месеца вземат заплатата....................... А иначе се опитват да дават акъл на големите инвеститори
Коментар
Коментар