Първоначално изпратено от Isabella Oronova
Разгледай мнение
Очаквах обаче да се намесите на 30:11 и да поправите г-н Алексиев, който явно не прави разлика между ръст и марж на ЕБИТДА! Той въобще беше ли чел презентацията преди да се появи онлайн и да говори за резултатите? Съдейки по постоянното поправяне оставям с впечатление, че я виждаше за първи път.
Не знам и защо постоянно се говори за добро корпоративно управление като се спомене Сирма след като обяснението на фирмата относно сделката с ИТТ в проспекта е като за лаици и не отговаря на истината! Защо просто не признаят пред инвеститорите истинската цел? А после говорят за недоверие на институционалните инвеститори към тях.
Имам и един въпрос конкретно към Елана, тъй като вие сте подготвяли анализите около цената на акция.
Ако се вярва на отчетите им и ЕБИТДА наистина е 35% от приходите, а ръста на продажбите е 11-12%, защо компанията въобще направи ИПО-то на такава "ниска" цена? Фирма с такива параметри трябва да се продаде поне на 3.5х приходи (т.е. над 100млн. лв). Такава оценка би се потвърдила и чрез очакваната ЕБИТДА от около 12млн. лв, ако вземете мултипликатора за подобна българска сделка (Fadata - Riverside на 8.5х ЕБИТДА).
Та въпроса е защо някой, който има такава бенчмарк информация би се съгласил да си продаде акциите на 1.20лв?
По-долу съм дал реалните маржове на фирми в секторите, където са и verticals на Сирма
SaaS: Ebix, LivePerson, Medidata, Qualys, SciQuest, Zendesk, Synchronoss - EBITDA margin (19%)
IT Services: Indra, Sistemas, GFI, Insight, Reply - EBITDA margin (9%)
Business Analytics: Pros Holding, QLIK Tech, Splunk, Terradata, Cegedim, inContact - EBITDA margin (20%)
Fin Services: Bottomline, EPIQ, Fidessa, Guidewire, DST - EBITDA margin (23%)
Въпросът ми по-горе е риторичен, защото лесен бенчмаркинг анализ показва, че маржове над 30% са типични за огромните софтуеърни конгломерати (Майкрософт, Оракъл), а не за фирми с 15млн. евро оборот. Реално Сирма превръща огромна част от разходите си в активи и ги амортизира под ЕБИТДА. Реалният им марж трябва да е около 20-22%, ако не правеха счетоводни хватки, т.е. ЕБИТДА около 6.5-7.0млн. лв, което дава и отговор на това, защо собствениците биха си продали акциите на оценка 60млн. лв (1.20лв на акция), а не искат над 100млн. лв!
Също ще е интересно да видим дали след 5 месеца, като им изтече lock-up периода, ще има още продавачи от собствениците независимо от цената.
Мен лично ме интересува и дали има пут опция за 27% от Онтотекст през 2016г и как ще я изплатят, ако Павел Езекиев реши да им я call-не. От къде точно ще вземат парите?
Коментар