IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сирма Груп Холдинг АД (SGH / SKK )

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Това за тримесечните коментари и връзката с инвеститорите добре, но много бързо взе да им се различават обещанията от реалноста.Нов балон , а вече издиша

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
      Не е съвършено, но все пак се опитват да правят нещо, което не е по задължение и адмирирам. Когато Керезов, Каменов, Бобоков, Моравенков или който и да е друг почне да коментира резултатите на всяко тримесечие, ще кажа и на него браво.

Приятно изключение правят няколко компании, които регулярно публикуват кратък бюлетин, но не са до такава степен отворени, за да може да зададеш въпрос директно на изпълнителния директор.

Цена и представяне на компанията съм склонен да коментирам след още някой месец.
      ++
      абсолютно,
      особено първия абзац за каменов и моравен(к)ов и сие !! ++
      Не е препоръка... !!!
      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Елана са номер едно в строежа на Балони.Тежко на малките

Коментар

• Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнение
          много слабо представяне! и жалко за нагрухалите се участници.
          наслука да им е на повярвалите им.
          Не е съвършено, но все пак се опитват да правят нещо, което не е по задължение и адмирирам. Когато Керезов, Каменов, Бобоков, Моравенков или който и да е друг почне да коментира резултатите на всяко тримесечие, ще кажа и на него браво.

Приятно изключение правят няколко компании, които регулярно публикуват кратък бюлетин, но не са до такава степен отворени, за да може да зададеш въпрос директно на изпълнителния директор.

Цена и представяне на компанията съм склонен да коментирам след още някой месец.
          Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

Коментар

• Сърма, Енемона, Спийди, предполагам редят и увеличенията при СФИ - предполагам запазена марка на Елана - опаковаме в целуфан и ви продаваме шит на балонни цени трябва да им е девиза
            Bulls on BSE

Коментар

• Първоначално изпратено от Isabella Oronova Разгледай мнение
              голямо мънкане, разтягане на локуми и нито един изчерпателен отговор на поставените въпроси ами преповтаряне на скалъпената кой знае от кого презентация.

при посочването на референтни клиенти и спечелени/изпълнени проекти като "МНОГО" акцента се поставя на един клиент или проект, при все че са обаче изключително много.

много слабо представяне! и жалко за нагрухалите се участници.
              наслука да им е на повярвалите им.

Коментар

• Първоначално изпратено от Unit1 Разгледай мнение
                Елана, няма да си признаят грешките това е ясно, както и всеки който иска да ни събере парите!
                ..
                Мажо и Елана не ги мисли, те събраха парите. Тези които купуваха скъпо те са за мислене, но и тях не ги мисля, щото поне 10 пъти писах да не се участва в нито едно ИПО на БФБ защото всички са на шит цена. Същото казвам и за Спийди и СФИ - цената е тотален шит и преебавка за купувача.
                Bulls on BSE

Коментар

• Първоначално изпратено от Unit1 Разгледай мнение
                  Някой гледа ли уеб инара от 08.03.2016 за фин. отчети, има ли го някъде публикуван, че не успях да се класирам? Ако може линк...
                  Записът е публикуван от Сирма вече

Коментар

• Уеб инар

Някой гледа ли уеб инара от 08.03.2016 за фин. отчети, има ли го някъде публикуван, че не успях да се класирам? Ако може линк...

Коментар

• Елана, няма да си признаят грешките това е ясно, както и всеки който иска да ни събере парите!
                      На мен при Сирма много ми е интерсно да видя срещу тези техни "капитализирани софтуери" какви приходи стоят срещу всеки, че това приходи от услуги ми е мноооого общо!
                      Както ми се иска да отделят в прих. част и аутсорсинга и индивидуалните поръчки от клиенти от услугите, че да видим резултатите от инвестициите си. Мисля да се поровя из отчетите и собствеността и по дружествата им в IPO-то през последните години и да видя какво зайче ще изскочи!
                      Ще пиша ако има нещо интерсно....

Коментар

• Първоначално изпратено от BGTR30 Разгледай мнение
                        Моите поздравления за хората писали отчета. Изключително ясен и добре структуриран! Личи професионализъм!

А резултатите изглеждат приемливи на фона на това, че усилията през 2015 са били концентрирани в привличането на средства с IPO.

С интерес ще чуя какво ще кажат лидерите на 8ми на Web-инара.
                        Аз не бих използвал термина "писал" за техните отчети, а по-скоро хубаво нарисувал.
                        Браво и на одиторите им! Дано Бисиком 61 ООД да ги вземат да помагат на РСМ и Мазарс за стрес тестовете на Инвестбанк и Интернешънъл Асет Банк. Ще ги изкарат по-чисти от сълза!

Но не теб като са ти толкова ясни нещата, които фирмата е направила, можеш ли да ни кажеш какви са тези "резерви от преизчислени отчети" за сумата от 3.9млн. лв, които мистериозно се появяват през 2015г? Само за сведение - такава позиция не съществува през 2013г, и е негативна през 2014г. Такава позиция може да има само при свръхинфлационна икономика, каквато българската не е. Пък и защо е станало през 2015, а не през предишните 2 години, ако наистина е заради инфлацията?

Освен това е резонно да пояснят какво става в Сирма ИТТ след като веднъж я продадоха фиктивно и си я купиха обратно през Q4 2014 и я бяха консолидирали на 100%. Сега изведнъж се оказва, че през Q4 2015 притежават 91.7% и не е ясно тези 8.3% дали са ги продали на някой (и на каква цена) или по вероятно са раздали акциите на "ключови служители". В такъв случай е редно миноритарите да знаят дали Цветан си е платил за акциите и колко.
                        Продажбата на 10% в ЕнгВю е по-малък проблем, защото става въпрос за много по-малка сума.

Коментар

• Моите поздравления за хората писали отчета. Изключително ясен и добре структуриран! Личи професионализъм!

А резултатите изглеждат приемливи на фона на това, че усилията през 2015 са били концентрирани в привличането на средства с IPO.

С интерес ще чуя какво ще кажат лидерите на 8ми на Web-инара.

Коментар

• На мен ми прави впечатление, че продажбите през последното тримесечие са много силни при услугите, почти половината за годината, докато стоките са без промяна. така е било малко или много и през 2014. Не знам каква е причината, но е странно.

Освен това има намаление на участия в няколко дружества - 0.4% в Солюшънс, 8% в Ай Ти Ти, 10% в Енгвю Системс. При Датикум има увеличение от 2,5%.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                              май под зеро
                              Правилно!
                              Оперативен кешфлоу от -205хил. лв и още едни -870хил. лв от инвестиции.
                              Реално ако не бяха набрали 11,652хил. лв. от ИПО-то, Цв. Алексиев можеше да се наложи да си продаде новото бюро, за да спасява положението.

И докато Изабела е във форума, може някой да реши да я пита каква точно е тази счетоводна политика на софтуеърна фирма, където всяка година се добавят по 10млн. лв "капитализирани разходи", отделно почти 1млн. лв нормален CAPEX, а амортизацията винаги е под 60% от тази сума. В момента са се докарали до положение, че да се амортизират капитализираните активи ще са нужни 6 години. Ако продължават в същия темп, през тази година съотношението ще е почти 7 години.
                              Кой точно ползва в момента софтуеър от 2008г, че работата по този продукт да не е амортизирана напълно?

Само ще вметна, че в Америка IRS дава следните препоръки относно капитализацията на такива разходи:

1) Амортизация от деня на създаване на продукта за период от 60 месеца. Отчисленията са по-големи в самото начало и намаляват с всяка изминала година.
                              2) Амортизация за период от 36 месеца от момента, в който продукта започне да се използва от клиентите. Периода може да бъде удължен с още 12 месеца (т.е. една бонус година) при определени условия.

Естествено Сирма не използва US GAAP, а IFRS, но това което реално правят е изкуствено надуване на активите си в баланса.
                              Ако се следват някакви нормални норми на отчисление, то амортизацията им тази година трябваше да е над 8.0млн. лв, а не 6.8млн. лв. и така общата печалба щеше да е с едни 1.2 - 1.3млн. лв по-малко.

Коментар

• Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                                Ако си спомняхте ви казвах да не се врете в ИПОта.
                                Това Спийди, Сирма, са все един дол дренки. Винаги са една висока цена добра за Мажо да си продаде акциите скъпо на Договорните и Пенсионни фондове, при някои играта продължава малко по-дълго като при Спийди, но в крайна сметка всички свършват по един начин, след като Пенсионните спрат да купуват скъпо и спихване е неминуемо, Справка Сирма , Еменома и други
                                От Спиди направих 100%. Много съм доволен! Ти една акция през живота си купувал ли си?

Коментар

Working...
                                X