Това за тримесечните коментари и връзката с инвеститорите добре, но много бързо взе да им се различават обещанията от реалноста.Нов балон , а вече издиша
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сирма Груп Холдинг АД (SGH / SKK )
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнениеНе е съвършено, но все пак се опитват да правят нещо, което не е по задължение и адмирирам. Когато Керезов, Каменов, Бобоков, Моравенков или който и да е друг почне да коментира резултатите на всяко тримесечие, ще кажа и на него браво.
Приятно изключение правят няколко компании, които регулярно публикуват кратък бюлетин, но не са до такава степен отворени, за да може да зададеш въпрос директно на изпълнителния директор.
Цена и представяне на компанията съм склонен да коментирам след още някой месец.
абсолютно,
особено първия абзац за каменов и моравен(к)ов и сие !! ++Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнениемного слабо представяне! и жалко за нагрухалите се участници.
наслука да им е на повярвалите им.
Приятно изключение правят няколко компании, които регулярно публикуват кратък бюлетин, но не са до такава степен отворени, за да може да зададеш въпрос директно на изпълнителния директор.
Цена и представяне на компанията съм склонен да коментирам след още някой месец.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Isabella Oronova Разгледай мнение
при посочването на референтни клиенти и спечелени/изпълнени проекти като "МНОГО" акцента се поставя на един клиент или проект, при все че са обаче изключително много.
много слабо представяне! и жалко за нагрухалите се участници.
наслука да им е на повярвалите им.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Unit1 Разгледай мнениеЕлана, няма да си признаят грешките това е ясно, както и всеки който иска да ни събере парите!
..Bulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от Unit1 Разгледай мнениеНякой гледа ли уеб инара от 08.03.2016 за фин. отчети, има ли го някъде публикуван, че не успях да се класирам? Ако може линк...
Коментар
-
Елана, няма да си признаят грешките това е ясно, както и всеки който иска да ни събере парите!
На мен при Сирма много ми е интерсно да видя срещу тези техни "капитализирани софтуери" какви приходи стоят срещу всеки, че това приходи от услуги ми е мноооого общо!
Както ми се иска да отделят в прих. част и аутсорсинга и индивидуалните поръчки от клиенти от услугите, че да видим резултатите от инвестициите си. Мисля да се поровя из отчетите и собствеността и по дружествата им в IPO-то през последните години и да видя какво зайче ще изскочи!
Ще пиша ако има нещо интерсно....
Коментар
-
Първоначално изпратено от BGTR30 Разгледай мнениеМоите поздравления за хората писали отчета. Изключително ясен и добре структуриран! Личи професионализъм!
А резултатите изглеждат приемливи на фона на това, че усилията през 2015 са били концентрирани в привличането на средства с IPO.
С интерес ще чуя какво ще кажат лидерите на 8ми на Web-инара.
Браво и на одиторите им! Дано Бисиком 61 ООД да ги вземат да помагат на РСМ и Мазарс за стрес тестовете на Инвестбанк и Интернешънъл Асет Банк. Ще ги изкарат по-чисти от сълза!
Но не теб като са ти толкова ясни нещата, които фирмата е направила, можеш ли да ни кажеш какви са тези "резерви от преизчислени отчети" за сумата от 3.9млн. лв, които мистериозно се появяват през 2015г? Само за сведение - такава позиция не съществува през 2013г, и е негативна през 2014г. Такава позиция може да има само при свръхинфлационна икономика, каквато българската не е. Пък и защо е станало през 2015, а не през предишните 2 години, ако наистина е заради инфлацията?
Освен това е резонно да пояснят какво става в Сирма ИТТ след като веднъж я продадоха фиктивно и си я купиха обратно през Q4 2014 и я бяха консолидирали на 100%. Сега изведнъж се оказва, че през Q4 2015 притежават 91.7% и не е ясно тези 8.3% дали са ги продали на някой (и на каква цена) или по вероятно са раздали акциите на "ключови служители". В такъв случай е редно миноритарите да знаят дали Цветан си е платил за акциите и колко.
Продажбата на 10% в ЕнгВю е по-малък проблем, защото става въпрос за много по-малка сума.
Коментар
-
Моите поздравления за хората писали отчета. Изключително ясен и добре структуриран! Личи професионализъм!
А резултатите изглеждат приемливи на фона на това, че усилията през 2015 са били концентрирани в привличането на средства с IPO.
С интерес ще чуя какво ще кажат лидерите на 8ми на Web-инара.
Коментар
-
На мен ми прави впечатление, че продажбите през последното тримесечие са много силни при услугите, почти половината за годината, докато стоките са без промяна. така е било малко или много и през 2014. Не знам каква е причината, но е странно.
Освен това има намаление на участия в няколко дружества - 0.4% в Солюшънс, 8% в Ай Ти Ти, 10% в Енгвю Системс. При Датикум има увеличение от 2,5%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнениемай под зеро
Оперативен кешфлоу от -205хил. лв и още едни -870хил. лв от инвестиции.
Реално ако не бяха набрали 11,652хил. лв. от ИПО-то, Цв. Алексиев можеше да се наложи да си продаде новото бюро, за да спасява положението.
И докато Изабела е във форума, може някой да реши да я пита каква точно е тази счетоводна политика на софтуеърна фирма, където всяка година се добавят по 10млн. лв "капитализирани разходи", отделно почти 1млн. лв нормален CAPEX, а амортизацията винаги е под 60% от тази сума. В момента са се докарали до положение, че да се амортизират капитализираните активи ще са нужни 6 години. Ако продължават в същия темп, през тази година съотношението ще е почти 7 години.
Кой точно ползва в момента софтуеър от 2008г, че работата по този продукт да не е амортизирана напълно?
Само ще вметна, че в Америка IRS дава следните препоръки относно капитализацията на такива разходи:
1) Амортизация от деня на създаване на продукта за период от 60 месеца. Отчисленията са по-големи в самото начало и намаляват с всяка изминала година.
2) Амортизация за период от 36 месеца от момента, в който продукта започне да се използва от клиентите. Периода може да бъде удължен с още 12 месеца (т.е. една бонус година) при определени условия.
Естествено Сирма не използва US GAAP, а IFRS, но това което реално правят е изкуствено надуване на активите си в баланса.
Ако се следват някакви нормални норми на отчисление, то амортизацията им тази година трябваше да е над 8.0млн. лв, а не 6.8млн. лв. и така общата печалба щеше да е с едни 1.2 - 1.3млн. лв по-малко.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеАко си спомняхте ви казвах да не се врете в ИПОта.
Това Спийди, Сирма, са все един дол дренки. Винаги са една висока цена добра за Мажо да си продаде акциите скъпо на Договорните и Пенсионни фондове, при някои играта продължава малко по-дълго като при Спийди, но в крайна сметка всички свършват по един начин, след като Пенсионните спрат да купуват скъпо и спихване е неминуемо, Справка Сирма , Еменома и други
Коментар
Коментар