IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как оценявате решението за раздаване на дивидент

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Импе, казал съм по-долу:

Първоначално изпратено от Michelangelo
    Ако мажоритарят не може да използва ефективно всички пари, за да развие бизнеса, по-добре да ги върне на акционерите под формата на дивидент. Оттук следва, че е доста нелогично ако развиваща се компания раздава дивидент. За мен това е лош дивидент. Раздаването на дивидент е по-скоро привично за развити компании (примерно Microsoft).
    Естествено ако мениджмънта има такава практика е хубаво, че си я следва. Аз лично предпочитам да печеля от capital gain.

Коментар

• Доста крайни мнения чета туканка - Микеланджелов - според тебе М+С, ХЕС, Софарма, Софком, Медика мърляви са ли и кофти се развиват ли?

От друга страна Чичо Уорън е твърдо против дивидентите - неговата компания е снесла нищожен такъв само веднъж - според както казва той, щото в сюблимният момент му се наложило да иде до кенефът и го решили без него... ;-)

Така че е въпрос на мнение и преценка на управляващите дружеството - не е непременно негативно или позитивно...

Лично аз явно обичам да ми снасят - от 10-те ми компании май само от пампоровиците и маковиците не съм цоцал дивидент...
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Да малко е раничко, но точно за компания като Софарма според мен е ок. Те изкупиха абсолютно всички тояги из България и няма на къде повече да се развиват. Търсенето на тяхните продукти е на някакво оптимално ниво, което няма да ръсте много. Не съм гледал какъв FCF генерират и да ли този дивидент, който изплащат е малък или голям. Те вече, че имат само някакъв maintainance CAPEX. Утре ще се поразровя в Roeuters-а, за да видя какъв е dividend yield на pharmaceuticals.

Според мен следващата стъпка в развитието на българския капиталов пазар са именно дивидентите особено на компании, като Монбат, Каолин и банките. Холднгите също, но все си мисля, че там има още мегдан за инвестиции.

Коментар

• Безмислено !!! Аз лично не виждам достатъчно развита компания на нашата борса, че да си позволи да раздава дивидент вместо да вложи средствата в собственото си развитие.

Ако мажоритарят не може да използва ефективно всички пари, за да развие бизнеса, по-добре да ги върне на акционерите под формата на дивидент. Оттук следва, че е доста нелогично ако развиваща се компания раздава дивидент. За мен това е лош дивидент. Раздаването на дивидент е по-скоро привично за развити компании (примерно Microsoft).

Коментар

• Първоначално изпратено от slavikd
            Софарма ще разпределя 6,6 млн. лв. за дивиденти

Акционерите на БАКБ гласуваха за дивидент от 1,5 лева на акция

Слънчев бряг ще разпределя 5,3 млн. лв. дивидент

Как ВИ се струва защо решиха сега???
            Ами сега са им ОСА. Кога да го решат според теб???
            МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Софарма ще разпределя 6,6 млн. лв. за дивиденти

Акционерите на БАКБ гласуваха за дивидент от 1,5 лева на акция

Слънчев бряг ще разпределя 5,3 млн. лв. дивидент

Как ВИ се струва защо решиха сега???

Коментар

• Пловдив БТ , Слънце ..... задължително ще дадат цялата печалба , като дивидент и ще ги продадат ,като имоти с лиценз ....та при малко късмет ....дубъл...

Коментар

• дали пък не зависи от компанията
                  дори в контекста на опростената bcg матрица - много са "въпросителните", вкл. и относно кои са (ще са) "звездите"
                  а "дойни крави" нещо не се мяркат на хоризонта - бтк си отиде, табака губи дялове, ако и да се чува още мучене ...
                  много пасторално зазвучах (за кравите ми идва покрай амплоато на новия "селски" министър - ха дано пък хване дикиш борсата покрай него, стига мечкарство) ама така ги мисля нещата :-)

Коментар

• Това е цитат. Дойде ли време компаниите кото са от доста време на пазара и се развиват успешно да дават дивидент на акционирите си? Според мен посредством раздаването на дивидент...макар към момента той да е пренебрежимо малък като процент от цената на акцията е добар знак и може да доведе до повишаване на доверието в дребния инвеститор, както и да стане причина за спиране на продажби сред по паникьорски настроените . Лично мнение.

Коментар

• Как оценявате решението за раздаване на дивидент

Цените ще спрат да падат рано или късно, но повечето от нас няма да разберат къде е дъното, както болшинството от нас не разбраха къде е върхът. Цената на една акция може да падне най-много до нула и това е при фалит, само че при нас компаниите не фалират, а се развиват. Така че колкото повече падат цените, толкова по-малко риск има в покупката им, и това рано или късно ще създаде основа за дъно.
                      0
                      Положително
                      0%
                      0
                      Ненужно
                      0%
                      0
                      Без мнение
                      0%
                      0
                    Working...
                    X