Първоначално изпратено от Cave Man
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпроси към г-жа Даниела Петкова, гост в Клуб Investor.bg
Collapse
X
-
Пенсионните фондове да спрат да подпират дърветата на Борсата (и да си признаят, че са купували глупаво) и да започнат да купуват само готините дружества, за да не гори зеленото покрай сухото.
Да си признаят, че са сгрешили и да спрат да излизват пари в дружества, влошаващи резултатите преди света да е влязал в рецесия.
Не е препоръка за покупка или продажба на акции.
Коментар
-
Входните такси за УПФ действително трябва да намалеят, но за ДПФ наистина намаляват в зависимост от това от колко време си клиент, за около три години стават приемливи.
С предишните по-големи ставки по ДОД и данък печалба, действително преотстъпените пари от държавата бяха по-осезаеми, но бих искал да спомена, че според мен не бива да се смята че осигуряването в пенсионен фонд е 100 % - ят ти източник на доходи когато човек остарее, то затова и сумите за участие са символични 20-30 лв. месечно , че и 60 дори и 10 % годишна доходност, биха могли да ти осигурят може би 30 % от това което си решил да харчи на старини.
За инвеститори като нас, професионалисти или аматьори / работещи за кеф /, не бива да разчитат и на 30 % дори, та нали ние управляваме активно авоарите си, но според скромното ми мнение трябва и една малка част да се повери , както се казва за " всеки случай " и на такива институции. За сега работата там не може да се квалифицира като непрозрачна, доста по-непрозрачна е работата в живото-застрахователните компании.
Пак казвам, участието в пенсионни фондове и живото-застрахователни компании, ако е със средства които не нарушават баланса на текущите ти разходи , би било добре да се случва. Поне до този момент работата на пенсионните дружества не дава основание човек да се съмнява, дали това което очаква ще си го получи един ден.
Аз лично продължавам да наблюдавам работата на тези дружества и за сега не виждам особено обезпокоителни новини.
Моето наблюдение е че пенсионните дружества работят , разбира се съвсем условно, доста повече в полза на клиента, от колкото живото-застрахователните компании.
Бих искал да заостря вниманието ви към новопоявилите се или такива появили се от скоро на българския пазар дружества, те действат доста по-жестоко към клиента от колкото утвърдилите се вече, неприятни изненади винаги могат да се появят.
Нека всеки сам за себе си да избере как точно да участва или въобще дали да участва , всеки от нас има различни източници на доходи, различни убеждения и различен план от къде ще се финансира на старини, аз лично ще разчитам на 20 - 30 % от всичките си пенсии събрани заедно. Останалите ми доходи ще бъдат плод на други видове активна дейност понастоящем.
п.п. Не очаквайте пенсионните фондове да бъдат маркет мейкъри , основни играчи да , но не и маркет мейкъри , това не има работата. Видя се че те действат без много шум около себе си, което според мен е за предпочитане.
Припомням една стара еврейска поговорка:
" Не вдигай много прах по жизненият си път "
Успех на всички!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ReaLПървоначално изпратено от maximilianПървоначално изпратено от НЕСТОРКолеги, нека все пак в тази тема, така или иначе модератора я е отворил, да поговорим за пенсионното осигуряване, и то това в пенсионни фондове. Аз лично, както писах в началото на тази тема, участвам от 2000 г. в УПФ и ДПФ и следя съвсем строго какво точно съм спечелил от това си участие. Мога съвсем категорично да кажа, че спечеленото , макар и в скромни размери е аналогично и пропорционално с това ако по онова време бях купил апартамент и през цялото това време го бях давал под наем.
Не бих искал да правя реклама на този вид пенсионно осигуряване, просто споделям една тенденция която съм наблюдавал. Също бих искал да уточня, че за моя милост , осигуряването в пенсионни фондове не е инвестиция а текущ разход, който е в границите на допустимото на месечна или годишна база, така че да не влияе по никакъв начин на останалите ми разходи или не дай си боже на активните ми инвестиции.
Моля за вашето мнение и ако то е негативно, то поне да е в приличен вид.
Правилата при нас са ясни, точни и регламентирани. По всяко време може да си проверяваш партидата дори и онлайн, а ако си правип вноска в добровлолен пенсионен фонд по всяко време може да си изтегли натрупаната сума и няма нужда да чака "20-30 г". Освен това не се заплаща такса изход както си мислиш. Едонстевено се заплаща такса в размер на 10 % от изтеглената сума САМО И САМО тогава, когато е позлвана данъчна преференция върху данъчната основа . Но ако не е позлвана такава, освен такса вход никакви други такси не се начилсяват.
Но всеки си има глава на раменете и сам решава какво да си прави с парите!
Коментар
-
Първоначално изпратено от maximilianПървоначално изпратено от НЕСТОРКолеги, нека все пак в тази тема, така или иначе модератора я е отворил, да поговорим за пенсионното осигуряване, и то това в пенсионни фондове. Аз лично, както писах в началото на тази тема, участвам от 2000 г. в УПФ и ДПФ и следя съвсем строго какво точно съм спечелил от това си участие. Мога съвсем категорично да кажа, че спечеленото , макар и в скромни размери е аналогично и пропорционално с това ако по онова време бях купил апартамент и през цялото това време го бях давал под наем.
Не бих искал да правя реклама на този вид пенсионно осигуряване, просто споделям една тенденция която съм наблюдавал. Също бих искал да уточня, че за моя милост , осигуряването в пенсионни фондове не е инвестиция а текущ разход, който е в границите на допустимото на месечна или годишна база, така че да не влияе по никакъв начин на останалите ми разходи или не дай си боже на активните ми инвестиции.
Правилата при нас са ясни, точни и регламентирани. По всяко време може да си проверяваш партидата дори и онлайн, а ако си правип вноска в добровлолен пенсионен фонд по всяко време може да си изтегли натрупаната сума и няма нужда да чака "20-30 г". Освен това не се заплаща такса изход както си мислиш. Едонстевено се заплаща такса в размер на 10 % от изтеглената сума САМО И САМО тогава, когато е позлвана данъчна преференция върху данъчната основа . Но ако не е позлвана такава, освен такса вход никакви други такси не се начилсяват.
Но всеки си има глава на раменете и сам решава какво да си прави с парите!
Коментар
-
И аз не бих "оставил" пари за старини в пенсионен фонд, освен ако не ме задължи държавата.
Не ми харесва пасивността на този тип инвестиция, не ми харесват таксите на входа на фондовете им. ПОД обещаха още в началото тези такси да бъдат непрекъснато намалявани с годините. А какво се случи? Останаха си почти същите.
Модела, който ползват при управление на парите не е добър и според мен не удоволетворява целта, която би си поставил например 25-30 човек.
А факта с 10 % данък в момента обезмисля намаляването на данъчната основа през ПОД, това си е чиста загуба на пари.“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Първоначално изпратено от НЕСТОРКолеги, нека все пак в тази тема, така или иначе модератора я е отворил, да поговорим за пенсионното осигуряване, и то това в пенсионни фондове. Аз лично, както писах в началото на тази тема, участвам от 2000 г. в УПФ и ДПФ и следя съвсем строго какво точно съм спечелил от това си участие. Мога съвсем категорично да кажа, че спечеленото , макар и в скромни размери е аналогично и пропорционално с това ако по онова време бях купил апартамент и през цялото това време го бях давал под наем.
Моля за вашето мнение и ако то е негативно, то поне да е в приличен вид.Не е препоръка!
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-AПървоначално изпратено от споменЪкорки, прекалено добър си като човек за тази работа с акциите, от това ти идват проблемите. сериозно го казвам. то си личи от самолет че си свестен човек. лека нощ
Поздрави и на теб и на Инсайдъра.
Лека нощ на всички и спорни дни на борсата и извън нея.
пс
Нестор,УПФ и ДПФ са безспроно важни и необходими,но е истина,че повечето ще ги оценят чак когато започнат да получават парички от тях/след 2015-2016 година/Та за да смепо-щастливи някой бъдещ ден,то индексите трябва да вървят нагоре и все нагоре
Поздрави и на теб!
Коментар
-
Колеги, нека все пак в тази тема, така или иначе модератора я е отворил, да поговорим за пенсионното осигуряване, и то това в пенсионни фондове. Аз лично, както писах в началото на тази тема, участвам от 2000 г. в УПФ и ДПФ и следя съвсем строго какво точно съм спечелил от това си участие. Мога съвсем категорично да кажа, че спечеленото , макар и в скромни размери е аналогично и пропорционално с това ако по онова време бях купил апартамент и през цялото това време го бях давал под наем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от споменЪкорки, прекалено добър си като човек за тази работа с акциите, от това ти идват проблемите. сериозно го казвам. то си личи от самолет че си свестен човек. лека нощМНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от споменЪкорки, кажи обаче истината. за цените на акциите ти пука, а за форума никак. хич не обичам лицемерието нали знаеш
На мен по принцип ми пука,както за приятелите ми/а във форума имам неколцина такива/а също така и въобще за хортаа които пишат тук,защото наистина има хора от които човек може да научи нещо.Също така ми пука и за състоянието на инвестициите ми на борсата,които за моите разбирания не са никак малко.
пс
Надявам се,че съвсем умишлено пропускаш,че форума освен видима страна,има и невидима такава.И не че нещо,но все пак не си спомням да не съм отговорил на десетките и стотиците въпроси отправени към мен под ф-мата на ЛС.Понякога не съм реагирал веднага,защото не винаги имамвреме за форума,но съм се опитвал да бъда полезен,доколкото мога разбира се.
Коментар
-
Първоначално изпратено от wannarockkork, не знам дали съм уличил десятката, но ако не беше така то ПФ отдавна да не са в бизнеса. Мисля, че г-н Донев е задал въпроса по-скоро заради публиката. Не разбирам защо е необходимо всеки един от нас да преоткрива Америка. Има си книжки за целта - само някой трябва да седне да ги прочете. Радвам се на ентусиазма ти да спориш спориш със съфорумците, но в една книга пише, че бисерите не трябва да се хвърлят на свинете Аз лично все по-често си припомням стиха, който ти бях пратил
Коментар
Коментар