IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на пенсионен фонд

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Мисля че може да ги изтеглиш накуп при пенсиониране или изтичане на срока за който си сключил договора (дано не бъркам със застраховка живот, но мисля и при двете има опцията) та при пенсиониране или друг момент може да решиш да изтеглиш натрупаната сума, с удръжки - 7 % май са сега. Аз влагам много малко в това, но все пак е нещо - а и след 20 години може да се е натрупало нещо. Хубавото е че върху сумата пестиш 10 % данък общ доход от догодина, досега към 24 % - нали не се облага тази сума.
    Един вид още един изстрел в тъмното за след 20 години
    Пък може да изкарат и доходност някаква другите фондове - Алианц официално ги отписвам от приемливите варианти - не само заради днес, по принцип - обслужването, доходността, мениджмънта - тези не кефят.
    А кой ме би да им ставам клиент ?!?! А да... девойчето което предлагаше услугите им... Понякога трябва да се мисли не само с едната глава и да се чете
    We have no money, therefor we shall have to think...

Коментар

• Първоначално изпратено от Amatyor
      Значи аз писах и в темата за Алианц, но и тука ще го вметна, защото е интересно.

По принцип говорим за втория стълб на пенсионно осигуряване. Това задължително. Да сме точни.

Аз доскоро си живеех с мисълта че това са едни пари, дето си ги трупам там, те ги управляват, къде добре-къде зле, но накрая в един момент, като се пенсионирам, мога да си ги взема и да си ги изям и изпия.

Ама скоро прочетох закона. Не било точно тъй.

Значи парите наистина се трупат по лична партида (дотук добре). Но когато дойде датата на падежа (т.е. пенсионер съм вече), не мога да разполагам с тях. Не и на куп. По някаква много сложна формула, до която странно защо нямаме достъп се изчислява месечна пенсия която ви изплащат докато сте живи (докато сте живи е много важно, ще спомена по късно защо).

Въпросната формула се състои от парите които сте натрупали (логично) разни таксички и комисионни за фонда (пак логично) и един коефициент който отразява средната продължителност на живота след пенсиониране (не много логично). Въпросни коефициент се спуска познайте от кой ..... КФН. Хубаво само дето никой не знае как се смята.

Както и да е. Сега идва по интересното. Пенсията се изплаща доживот. Точно това "доживот" е проблема:

1. Ако сте някакви гадни дълголетни старчета имате шанса да прецакате системата и да вземете повече пари от колко реално сте внесли.

2. Ако обаче вземете та се гътнете, 1 ден след като сте се пенсионирали.... парите ги взимат наследниците.

Хубаво, ще кажете , какво е лошото. Засега няма лошо. Но ако ви прави впечатление в горното уравнение някой трябва да губи, не може всички да печелят. Според сегашното законодателство това са самите фондове - те би трябвало да изплащат пенсиите на дълголетниците от собствените си резерви (които би следвало да са натрупали от качествено управление). Да ама фондовете не са съгласни. Имаше една статия в Монитор, че фондовете искат, парите от "ранно-умрелите" да оставате при тях за компенсации на дълголетниците. По развитите държави било така (незнам, може и така да е). Но фондовете имат лоби и нищо чудно да го наложат. И тогава ще станат една голяма пирамида.

Като цяло проблема идва от думичката доживотно. Ако просто си ти даваха парите които си натрупал - нямаше да има никакъв проблем и за фондовете и за осигуряващите се.

Да ама някой прост законодател е решил да осере със социално-солидарни елементи една иначе типично капиталова система - и се е получила една .... меко казано глупост. По същество никой не обръща внимание на това, защото реално тези фондове не изплащат нищо в момента. Но след 20 години проблема ще е налице.

Та аз като прочетох тия работи (не претендирам че съм разтълкувал закона правилно, дано да бъркам), си мисля че и втория стълб на пенсионното осигуряване, подобно на първия си е едно набутване на пари с неясно бъдеще.

Та си мисля -и без това кой знае дали ще доживеем да видим пенсия. И без това тогава я има пенсионна система, я не (1 хипер инфлация и сбогом спестявания). Реално погледнато риска да не си получите спестяванията е мнооого сериозен. Сравнен с риска на борсата е доста по нисък. Та за мен - влагам парите в по-рисков фонд. И без това шанса да ги видя накрая е малък, поне ако ги видя - да са повече
      + 1
      Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Значи аз писах и в темата за Алианц, но и тука ще го вметна, защото е интересно.

По принцип говорим за втория стълб на пенсионно осигуряване. Това задължително. Да сме точни.

Аз доскоро си живеех с мисълта че това са едни пари, дето си ги трупам там, те ги управляват, къде добре-къде зле, но накрая в един момент, като се пенсионирам, мога да си ги взема и да си ги изям и изпия.

Ама скоро прочетох закона. Не било точно тъй.

Значи парите наистина се трупат по лична партида (дотук добре). Но когато дойде датата на падежа (т.е. пенсионер съм вече), не мога да разполагам с тях. Не и на куп. По някаква много сложна формула, до която странно защо нямаме достъп се изчислява месечна пенсия която ви изплащат докато сте живи (докато сте живи е много важно, ще спомена по късно защо).

Въпросната формула се състои от парите които сте натрупали (логично) разни таксички и комисионни за фонда (пак логично) и един коефициент който отразява средната продължителност на живота след пенсиониране (не много логично). Въпросни коефициент се спуска познайте от кой ..... КФН. Хубаво само дето никой не знае как се смята.

Както и да е. Сега идва по интересното. Пенсията се изплаща доживот. Точно това "доживот" е проблема:

1. Ако сте някакви гадни дълголетни старчета имате шанса да прецакате системата и да вземете повече пари от колко реално сте внесли.

2. Ако обаче вземете та се гътнете, 1 ден след като сте се пенсионирали.... парите ги взимат наследниците.

Хубаво, ще кажете , какво е лошото. Засега няма лошо. Но ако ви прави впечатление в горното уравнение някой трябва да губи, не може всички да печелят. Според сегашното законодателство това са самите фондове - те би трябвало да изплащат пенсиите на дълголетниците от собствените си резерви (които би следвало да са натрупали от качествено управление). Да ама фондовете не са съгласни. Имаше една статия в Монитор, че фондовете искат, парите от "ранно-умрелите" да оставате при тях за компенсации на дълголетниците. По развитите държави било така (незнам, може и така да е). Но фондовете имат лоби и нищо чудно да го наложат. И тогава ще станат една голяма пирамида.

Като цяло проблема идва от думичката доживотно. Ако просто си ти даваха парите които си натрупал - нямаше да има никакъв проблем и за фондовете и за осигуряващите се.

Да ама някой прост законодател е решил да осере със социално-солидарни елементи една иначе типично капиталова система - и се е получила една .... меко казано глупост. По същество никой не обръща внимание на това, защото реално тези фондове не изплащат нищо в момента. Но след 20 години проблема ще е налице.

Та аз като прочетох тия работи (не претендирам че съм разтълкувал закона правилно, дано да бъркам), си мисля че и втория стълб на пенсионното осигуряване, подобно на първия си е едно набутване на пари с неясно бъдеще.

Та си мисля -и без това кой знае дали ще доживеем да видим пенсия. И без това тогава я има пенсионна система, я не (1 хипер инфлация и сбогом спестявания). Реално погледнато риска да не си получите спестяванията е мнооого сериозен. Сравнен с риска на борсата който е доста по нисък.... Та за мен - влагам парите в по-рисков фонд. И без това шанса да ги видя накрая е малък, поне ако ги видя - да са повече

Коментар

• Супер ! В такъв случай мисля ще успея за тази година - че в Алианц как ме мотаят не е истина - изтеглих си застраховката живот в акции там и три седмици чаках да мине процедурата и да преведат парите.
          Още веднъж благодаря !

Коментар

• Първоначално изпратено от BattleRoyal
            Опаааа точно такива малки подробности ме интересуваха
            Значи сега трябва да отида при новия фонд да подам заявление - а при Алианц трябва ли да правя нещо ?
            Или като отида в новия те ще ми кажат какво да правя?
            Малко съм кофти с времето тези дни и затова питам направо във форума.
            Благодаря за информацията cymru !
            Не трябва да ходиш при стария фонд, процедурата се поема от новия - после /след около 2 месеца/ и от двата фонда трябва да те уведомят за резултата.
            Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Първоначално изпратено от Пес
              E ходи крепи Химимпорта в ЦКБ :lol:
              A си избери фонда по:
              а) най-ниска волатилност в стойността на дяловете
              б) най-високо съотношение доходност/риск
              Приятелю работил съм около 7 г. в областта на осигуряването.
              Не ми обяснявай по какви критерии да си избирам фонд - това са твоите критерии, моите са си други. Всеки има различна склонност към риск.
              Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Не разбрахте ли, че парите си може да доверите само на ING - 5 тия САЩ,
                водещ в Европа. Всичко друго е загуба на време и пари.
                Успехи!!!

Коментар

• Опаааа точно такива малки подробности ме интересуваха
                  Значи сега трябва да отида при новия фонд да подам заявление - а при Алианц трябва ли да правя нещо ?
                  Или като отида в новия те ще ми кажат какво да правя?
                  Малко съм кофти с времето тези дни и затова питам направо във форума.
                  Благодаря за информацията cymru !

Коментар

• E ходи крепи Химимпорта в ЦКБ :lol:
                    A си избери фонда по:
                    а) най-ниска волатилност в стойността на дяловете
                    б) най-високо съотношение доходност/риск

Коментар

• Преди няколко месеца смених УПФ от Алианц в ЦКБ Сила.
                      Основната ми мотивация беше доходността - писна ми да получавам между 3 и 6 % годишно.

1.Ако искате веднага да смените фонда трябва да подадете заявление до края на декември във новия фонд.Смяната е позволена на тримесечие, така че ако го направите сега към 15 февруари ще ви прехвърлят партидата в новото дружество. Иначе ще влезете в ново тримесечие -което означава смяна през април.
                      2.Заявлението трябва да е нотариално заверено /заради предишни случаи на измами/.
                      3. Таксата е 20 лв. - удържа се от натрупаната в партидата сума. В момента разглеждат възможност таксата да отпадне ако си бил еди колко си години в даден фонд или поне да е по малка, но не знам докъде го докараха.

Надявам се да съм бил полезен.
                      Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Re: Избор на пенсионен фонд

фонд не съм сменял, в това отношение не мога да ти бъда от полза ...

иначе подкрепям напълно бойкота на Алианц ...

и препоръката ми е: ЦКБ Сила, аз съм при тях и съм доволен и от доходност и от отношение ...

Коментар

• Избор на пенсионен фонд

С оглед днешните събития мисля да форсирам смяната на пенсионния фонд. Смешна е сумата, но отдавна го мисля - доходността е плачевна, особенно сравнена с другите ПФ, да не говорим че даже инфлацията не покрива. Но в случая по-важно е отношението - не ми харесва да си крепят семейните холдинги с моите пари, и да ми изсипват така на борсата парите на безценица... Поне да ме бяха предупредили - вчера накупих стабилно
                          Клиент съм им все пак - едно е-маилче да бяха пратили...
                          Обслужването - не ми харесва определено.
                          Та - някой правил ли е смяната на допълнителното пенсионно? Има ли идея кога е най-подходящ момента, как става, някои врътки ако има при прехвърлянето - или просто отивам при новия и с него уреждаме нещата (като с личните лекари)?
                          Ако има идеи и най вече аргументи за друг пенсионен фонд - споделете.
                          Засега се колебая между ЦКБ Сила и Доверие.
                          п.п. като гледам са български - т.е. парите се управляват от българи, инвестират се в България, не изтича капитала от България за да се плащат пенсиите и бонусите на дядките в Дойчланд.
                        Working...
                        X