If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Елана не са натискали цените надолу, от тяхна страна разпродажби нямаше
Това е откровена лъжа! Имаше изсипвания по много позиции (повечето бяха Капмански), обаче има една поговорка: Който копае гроб другиму, сам пада в него.
Що се отнася до професионализма - май всички имахме по-висока доходност от тях до октомври, ама с 3000 е по-лесно отколкото с 30 млн.
Капман, Карол и тн. не управляват 3000, а доста повече от 30 млн. И доходноста и активите са им по-големи от тези на Елана. Така, че въобще не си прав като ги защитаваш. Ако камен колчев беше мъж, щеше със собственото си име да излезе и да каже, че пазара е балон, а не да се крие като мишка зад асоциацията
Не е въпросът кой е лош и кой не е. Пазарът /инвеститорите/ сами ще отсеят плявата от зърното.
Е, не мога да се съглася, че Елана са пророци:
Замислете се и какво ли щеше да стане ако Елана не бяха ударили камбаната и акциите и през ноември бяха скочили с 10%. Пак щеше да има корекция, ама много по-страшна през декември. Щеше да има много по-остър спад и вероятността от панически разпродажби и изтегляне на пари от борсата щеше да е много по-голяма
Корекцията започна още след първата седмица на октомври и ако някой се е надявал тя да свърши бързо, жалко за него.
Проблемът в черната PR акция на Елана е, че хвърлиха с лека ръка обвинения и поставиха етикети, а точно това бе лошо като прецедент.
Балон или не, нито Елана, нито някой друг фонд си е разпродал акциите.
Загубите на Елана били по-малки от тези на "играчите". Естествено, че ще е така - индивидуалните инвеститори винаги са с по-рискови портфейли. Отделно от това, не вярвай много на класации, които се публикуват в медиите. Направи си сам сметките, ако искаш да си сигурен.
И като стана дума за доларовия фонд на Елана, реалната им доходност за ноември /през лева/ е минус 5,4985%...
Всъщност, все тая. Няма смисъл да говорим за минали неща.
Гари според мен Елана са доста виновни и освен за спада на борсата са виновни и за покачването на цигарите. Консумацията при спад на борсата се повишава съответно и търсенето на цигари. Пак те са виновни за покачването на токът, защото доста инвеститори правят безсънни нощи и потребяват повече ток Същото е и за водата вижда се че почти всички инвеститори са пили поне по една вода повече последно време.
Елана си имат кусури. За фондовете в евро и в долари - така е. За покупките на други свързани дружества - също. Тия неща обаче и другите фонд мениджъри ги правят. Да не би Карол примерно да нямат акции на ATERA в ADVANC? Или ADVEQ. Но тях не ги закачаме. Всъщност си имат силен аргумент да инвестират в дружества, в чийто мениджмънт са сигурни.
Целият негавитивизъм срещу Елана се изля, след като оттам казаха, че акциите са надценени и някои позиции се манипулират. И пазарът тръгна надолу. Тия неща всички си ги знаехме и не бяха някакво откровение. Обаче корекцията естествено не се харесва на повечето хора и отрицателните емоции се трупат. И вече даже несъзнателно се асоциират с Елана. Като кучето на Павлов.
Елана не са натискали цените надолу, от тяхна страна разпродажби нямаше. Не те са причината за спада. Те бяха само повода, а сега са изкупителната жертва. Що се отнася до професионализма - май всички имахме по-висока доходност от тях до октомври, ама с 3000 е по-лесно отколкото с 30 млн. А по време на ноемврийския спад, в който загубите на играчите бяха поне 10-15%, техните фондове загубиха 2-3%.
Замислете се и какво ли щеше да стане ако Елана не бяха ударили камбаната и акциите и през ноември бяха скочили с 10%. Пак щеше да има корекция, ама много по-страшна през декември. Щеше да има много по-остър спад и вероятността от панически разпродажби и изтегляне на пари от борсата щеше да е много по-голяма.
С това не искам да ги оправдавам, нито да ги хваля за инициативата да пращат алармиращи за балони писма. Някой все трябваше да поиска официално разследване на манипулациите с цените на някои акции, но нямаше защо това да се оповестява публично. Но може би са смятали, че ако не стане публично, КФН просто ще си го премести в другия джоб.
Нямам нищо общо с Елана и не съм техен клиент. Но дори и да не са №1, в никакъв случай не са номер последен, както излиза от повечето мнения тук.
съни(тя), само да вметна... в тоя фонд всичко е деноминирано в долари. Активи, дялове, НСА.. а БГ акциите се плащат с левове.... при фиксиран курс на лев/евро, преизчисляването при променлив курс на долара има значение... Защо мислиш доларовият фонд гонеше високодоходния на Елана точно когато доларът падаше?..
Честно, не им знам практиките на Елана, но, ако трябва да се даде награда за некоректно кръщаване на фондове - те са победители!
Евро-фонд, доларов-фонд... От това по-голяма заблуда няма.
наскоро се опитвах да обясня същото на един приятел, който търсеше някаква защита/доходност на....доларите си.
Доларовият елановски фонд е 100% в БГ акции, дялове(къде ли) и малко облигации.Какви рискове включва - ей това се опитах да му обясня, защото в Елана си бяха спестили...обясненията
Aaaaaa недей така Съни.Обясняват подробно.Я виж как обясниха че пазарът ни е надут.Как компаниите на борсата са като Югоагент и Лайф чойс.Как после като падне с 20% ще го подпрат отдолу .... пазара.И така нататък.
Честно, не им знам практиките на Елана, но, ако трябва да се даде награда за некоректно кръщаване на фондове - те са победители!
наскоро се опитвах да обясня същото на един приятел, който търсеше някаква защита/доходност на....доларите си.
Доларовият елановски фонд е 100% в БГ акции, дялове(къде ли) и малко облигации.Какви рискове включва - ей това се опитах да му обясня, защото в Елана си бяха спестили...обясненията
Абе вижте сега. Доходността не е най-важния критерй по който се оценяват договорните фондове. Аз лично съм на мнението, че фондовете на Елана се управляват най-професионално и постигната доходност не се постига по схемата "купуваме % и отиваме да говорим с мениджмънта как да надуем цената". От тази гледна точка са си ок.
Абе вижте сега. Доходността не е най-важния критерй по който се оценяват договорните фондове. Аз лично съм на мнението, че фондовете на Елана се управляват най-професионално и постигната доходност не се постига по схемата "купуваме % и отиваме да говорим с мениджмънта как да надуем цената". От тази гледна точка са си ок.
Незнам дали си им гледал портфейлите, но те купуват доста смело дялове от другите си фондове и преливат средства от едно в друго за да дърпат комисионни за УД-то. Високодоходния има дялове в Еларг, в еврофонд и т.н. и то с хубави суми за да могат другите 2 да дръпнат комисионната за КК. После Еврофонд има дялове в другите респективно и така се трупат комисионни в ущърб на КЛИЕНТИТЕ!
Айде ми кажи това професионално и етично ли е?
Не искам да влизам в спорове, в които нито ти нито аз ще си промени мнението.
Tova go ostaviam no comment! Tuk vseki si pishe tova koeto mu iznasia. Nishto, svoboda na slovoto. Aide sus zdrave
Коментар
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от CrazyGuy
Първоначално изпратено от Nikola
Незнам дали си им гледал портфейлите, но те купуват доста смело дялове от другите си фондове и преливат средства от едно в друго за да дърпат комисионни за УД-то. Високодоходния има дялове в Еларг, в еврофонд и т.н. и то с хубави суми за да могат другите 2 да дръпнат комисионната за КК. После Еврофонд има дялове в другите респективно и така се трупат комисионни в ущърб на КЛИЕНТИТЕ!
Не искам да влизам в спорове, в които нито ти нито аз ще си промени мнението.
Kole, otkaji se ot idealistichnata si santimentalna kauza da zashtitavash Elana...samo mojesh da budesh hranen pri tova silno argumentirano...
NIAMAM KIRILICA V OFICCEa molia, budete tolerantni...
Коментар