IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как ми се отрази спада на БФБ върху портфейла ми в ДФ и УД!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Az bih si vzel parite ot Elana i bih gi dal na OBB ili Kapman. NE zabraviai, che tazi otrizatelna dohodnost koiato si realiziral e blagodarenie na skritite izkazvania na K.K che pazara e balon skrit zad asociacii, medii i Apostolov. Zashtoto na borsata ima drujestva, koito NE SA baloni a sa mnogo dobri kompanii i prosto shtom ima baloni da ne gi kupuvat. Taka che im zvunni na Elana da im kajesh edno goliamo mersi za 9% zaguba za 1 mesec. Az ako biah na tvoe miasto si vzimah parite ot Elana kakto kazah i gi davah vednaga na Kapman, OBB, TBI.
    Tova e lichno moe mnenie, vse pak parite sa si tvoi i ti si znaesh

Коментар

• Как ми се отрази спада на БФБ върху портфейла ми в ДФ и УД!

Привет колеги,
      На 17 октомври 2007 инвестирах 65500 лева в 6 ДФ и УД в балансиран и високодоходните им фондове. Т.е. разхвърлях 65500 в 12 отделни фонда.
      По цени на фондовете за обратно изкупуване като преоцених активите си спрямо цените по които съм записал дяловете установих че към 21 ноември или малко повече от един месец съм изгубил в ДФ 5570 лева. Чудно ми е ако корекцията продължи още колко ли ще се увъртоля следващия месец.
      Ама след три месеца фондовете пак ще казват че имат доходност от по над 80 - 100 - 120 процента, а аз реално ще съм си на загуба.
      Знам, че трябва да чакам и да имам дългосрочен инвестиционен хоризонт. Никой не ме е бил да си давам парите, просто се замислям дали да не ги инвестирам в нещо по-разумно.
      Не съм очаквал че такава корекция ще удари така силно фондовете ми.

Само ще кажа че съм инвестирал в балансираните и високодоходните фондове и УД на Капман, ДСК, ТБИ, БенчМарк, Елана и ОББ. Прави ми впечатление че в проценти загубите от по-рисковите и уж по-не рисковите фондове е еднаква, даже в някои от балансираните фондовете съм загубил повече като пари и процент от актива, отколкото в по-рисковите. Е това вече ме разби и уби всичко детско в мене, че инвестициите в балансираните са били по-сигурни за сметка на по-ниската доходност.

Интересно ми е какво показват вашите разчети и как на вас ви се отрази корекцията на БФБ?

И ще заключа, че нито един от фондовете не прогнозираше толкова скоро да започне корекцията. А като гледам никой не прогнозира тук кога ще приключи.

Иначе всички ми казваха, че като дойде корекцията ще върне с до 20 - 30 процента и след това на ново ще започне да ходи плавно и сигурно нагоре. Даже повечето брокерчета ме съветваха, ако си имаш инвестиционен хоризонт за една година винаги съм щял да затворя на печалба.

Дали да им вервам или пък овреме да си инвестирам паричките в някоя форекс сметка с марджин депозит и да си цъкам по десетина пойнта дневно от движенията на евро-долар и да си свиркам.

Май така по-вероятно за година да си удвоя парите, отколкото да чакам Годо в ДФ и УД? То като се губи май по-добре да си губя от своя акъл на валутните пазари, отколкото да гледам как некакви там разхищават портфейла ми. Аз тези пари не съм ги набрал в гората, ами с честен труд съм спестявал!

NB: Не е препоръка за продажба или покупка на дялове от ДФ или пък да се инвестира на Форекс с марджин депозит!
      0
      0 - 1 %
      0%
      0
      2 - 5 %
      0%
      0
      5 - 7 %
      0%
      0
      8 - 10 %
      0%