IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Заслужава ли си следният вариант ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• да се загубят всички вложени средства във фондовете не вярвам. Може би около 40-50% максимум.
    Ама да кажат все пак другите аз съм начинаещ.
    Също съм теглил кредит за фондове и засега е ок всичко като достигна 50% доходност ще дръпна още един кредит за същата сума.

Коментар

• Първоначално изпратено от Cognus
      Давай смело, аз вече съм минал по този път ( с кредита ). Защо не пробваш сам да търгуваш на БФБ.
      Защото ще ми пречи на другата работа колега а и
      не е точно сега момента за такива индивидуални
      начинания... По долу зададох няколко въпроса
      и ще се радвам ако някои сподели мнения по тях.
      А и също така питане към всички които четат темата
      -имате ли някой ваш познат, роднина , приятел или
      каквото ще да е който досега да е изгорял с пари
      от фондове..? Просто така от любопитсво.?
      От полза ще ми бъде такава информация за да
      си преценя риска по добре според това има ли
      такива регистрирани случаи и колко са те.

Коментар

• Давай смело, аз вече съм минал по този път ( с кредита ). Защо не пробваш сам да търгуваш на БФБ.

Коментар

• Re: Заслужава ли си следният вариант ?

Първоначално изпратено от DFBG
          Та идеята ми е мога ли да тегля потребителски кредит за сумата от 10000 лева и веднага да си купя дялове с тях след което с работната ми заплата да си изплащам потребителския кредит. Идеята е да не чакам 10 месеца докато събера въпросната сума която искам да инвестирам.
          Аз преди около 3 седмици запитах тук подобно нещо с тази разлика, че при мене горе-долу половината от парите ще са си мои. Може и да не съм прав, но засега предпочитам да съм по-предпазлив. Ако човек погледне на нещата по-дългосрочно и се поинтересува от историческите данни за някои чуждестранни борси, се вижда, че няма гаранции, че няма да загубиш много и то много бързо (просто не това е най-вероятният вариант). Ако светът се развива добре, а покрай него и България — тогава ще спечелиш. Но ако дойде криза (а кризите ВИНАГИ са идвали, когато никой на борсата не ги е очаквал!), тогава ще загубиш. А да загубиш пари, дори и малко, в условията на криза е много неприятно.

С горното не искам да те разубеждавам. Просто имам защитна реакция, която ме кара да съм критичен както към песимизма, така и към оптимизма у хората, a оптимизмът на инвестиращите на българската борса (и в частност на пишещите тук) е очевиден.

Ако разбираш от математика и електронни таблици, може да проиграеш какво ще се случи при разни варианти. Аз като направих това навремето, получих, че размерът на заема трябва да е два пъти по-голям от максималната сума, която няма да ме е яд ако загубя напълно, но не по-голям от това, което мога да изплащам със собствената си заплата. Ако лихвата на заема е ниска, а периода на изплащане — кратък, тогава може да се пробва и с утрояване вместо с удвояване. След година, ако си на печалба, може евентуално да вземеш нов заем. Разбираш, че нещата много зависят и от това предвиждат ли се промени в семейното ти положение.

Коментар

• Novaka_Bull неможах да разбера целта на твоята инвестиция
            беше печалбата от сумата която си вложил в ДФ да си покрива
            сама погасителните вноски по кредита без твоя намеса или
            се бъркам и това е невъзможно като изпълнение..
            Ще взема предвид съветите ти ,но също искам да ви
            питам навсякъде пишат за риска от високо доходните фондове
            ,то това е ясно но въпросът е кога примерно тези 3000 лева
            от единия фонд и съответно останалите 6000 от другите два
            се губят нацяло като сума. Ясно ми е как се изчислява печалбата
            но примерно купувам за 3000 лева дялове от по 3 лв например
            и след една година те са намалели до 2 лв за дял това означава
            че имам 1000 лв загуба нали така. И кога се случва така че фалирам
            на цяло , когато фалира и фондът ли ? А как разбирам за загубите ми
            освен като си умножавам делът по цената на дневната емисия например ? Имам още въпроси и доста неща прочетох но все пак
            останаха не намерили отговор такива. Затова ви занимавам за което
            много благодаря всички мнения до тук .

Коментар

Добър ден колеги . Както виждате по броя на постовете
              съм нов потребител и ми трябва съвет. За да ви стане по
              ясно какъв е проблема ще разиграя следния сценарий.
              Примерно имам работа с която си докарвам месечно
              около 1000 лв . Искам да инвестирам в 2 фонда по
              5000 лв или общо 10000 лв. Нека поясня че става въпрос
              за високодоходните такива които съм набелязал
              засега а те са на Карол и ДСК Растеж.Дотук добре
              но нямам тези 10000 лв кеш за да си купя дялове
              на двата фонда както споменах по горе.Та идеята
              ми е мога ли да тегля потребителски кредит за сумата
              от 10000 лева и веднага да си купя дялове с тях след
              което с работната ми заплата да си изплащам потребителския
              кредит.Идеята е да не чакам 10 месеца докато събера въпросната
              сума която искам да инвестирам. Въпросът ми е много сериозен
              и затова моля само за сериозни коментари.Благодаря !
              аз постъпих така - с кредит но доста по-различен като стойност

но с някои подробности и е препоръка да помислиш върху тях:

1. Имах известна сума пари с половината от която да гарантирам 35% от главницата по кредита+наказателната лихва.
              2. Стопа (понеже парите са на кредит) който бях предвидил беше изравняване като абсолютна стойност на глваницата по кредита със стойността на протфейла ми (но не повече от 40% при силна диверсификация)
              3. Когато постигнах 50% доходност вкарах така наречения плаващ стоп - т.е. гарантирания ми профит е винаги текущия - 50% (от базата) поне докато не се издължа на банката напълно.

Много съм доволен от резултата засега даже наливам още средства спазвайки номер 3. кеша е на привършване а след още 30% профит ще
              се озъртам и за някое репо

Успех и в началото малко повече предпазливост не е излишна (да не уцелиш кофтия момент)

Коментар

• водач на МПС търси помощ при маневра. всички викат ДАВАЙ ДАВАЙ ДАВАЙ! водача си приспива бдителноста-удря се и всички викат слез да видиш какво направи![/list]

Коментар

• Първоначално изпратено от Georgi
                  DFBG, хич не се чуди! Времето е пари в случая. KOSTJUMAR, спестяват сиромасите! И си остават сиромаси цял живот. А богатите от един кредит влизат в друг! Но имат идей, и постоянно ги реализират!!
                  Много точно казано.

DFBG - действай смело. Както е казал един наш "велик" българин:

"Който играе пИчели, който не играе не пИчели"

Коментар

• DFBG, хич не се чуди! Времето е пари в случая. KOSTJUMAR, спестяват сиромасите! И си остават сиромаси цял живот. А богатите от един кредит влизат в друг! Но имат идей, и постоянно ги реализират!!
                    http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

• Странно ми е да получаваш 1000 лева, а да нямаш 10 000 спестени. По-скоро се замисли за какво си харчиш парите и защо не ти остават, отколкото да се набълбукваш със заеми. Успех!
                      Колега не виждам какво толкова страшно има да се
                      набалбукам със заем както ти казваш..
                      Ако е с погасителна вноска нещо от рода на 300-350
                      лева месечно няма да ми е в тежест.Друг въпрос е
                      защо нямам никакви спестени пари , но то си е и
                      моя работа все пак.. Иначе след вашите отговори си
                      направих следните изводи.. Мисля да купя дялове на
                      двата фонда които споменах + високодоходният на
                      Статус Финанс (това беше след препоръка да разгледам
                      и другите фондове, та на него се спрях) и така схемата
                      става следната. 3 фонда по 3000 лева във всеки ..
                      Като останалите 1000 запазвам за първите няколко погасителни
                      вноски по кредита .Цел на инвестицията е
                      от 2 до 4 години , като през това време ако имам добра доходност
                      за самостоятелно покриване на още един кредит , ще се
                      възползвам . Незнам дали ще стане както го мисля
                      но има само един начин да се разбере.. Мерси на всички
                      за отговорите и ако се сетите за нещо друго по темата
                      е добре дошло..!

Коментар

Добър ден колеги . Както виждате по броя на постовете
                        съм нов потребител и ми трябва съвет. За да ви стане по
                        ясно какъв е проблема ще разиграя следния сценарий.
                        Примерно имам работа с която си докарвам месечно
                        около 1000 лв . Искам да инвестирам в 2 фонда по
                        5000 лв или общо 10000 лв. Нека поясня че става въпрос
                        за високодоходните такива които съм набелязал
                        засега а те са на Карол и ДСК Растеж.Дотук добре
                        но нямам тези 10000 лв кеш за да си купя дялове
                        на двата фонда както споменах по горе.Та идеята
                        ми е мога ли да тегля потребителски кредит за сумата
                        от 10000 лева и веднага да си купя дялове с тях след
                        което с работната ми заплата да си изплащам потребителския
                        кредит.Идеята е да не чакам 10 месеца докато събера въпросната
                        сума която искам да инвестирам. Въпросът ми е много сериозен
                        и затова моля само за сериозни коментари.Благодаря !
                        Странно ми е да получаваш 1000 лева, а да нямаш 10 000 спестени. По-скоро се замисли за какво си харчиш парите и защо не ти остават, отколкото да се набълбукваш със заеми. Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от laclo
                          Първоначално изпратено от tedi79
                          Привет, DFBG. Ако приемем че заплатата ти от 1000 лв. ще ти е достатъчна да покриваш вноските по кредита (10 000 лв. за 2 години - месечна вноска горе-долу от 450 лв.), то действай смело. Фондовете към които си се ориентирал не са лоши, но прегледай и другите високодоходни. Желая ти успехи!
                          Теди я кажи къде дават потребителски при такава лихва да ида да дръпна една двайсетарка ... ;-)
                          Здрасти laclo. Райфата ги дава, ама само на преференциални клиенти.. :-). Успехи!

Коментар

• Първоначално изпратено от tedi79
                            Привет, DFBG. Ако приемем че заплатата ти от 1000 лв. ще ти е достатъчна да покриваш вноските по кредита (10 000 лв. за 2 години - месечна вноска горе-долу от 450 лв.), то действай смело. Фондовете към които си се ориентирал не са лоши, но прегледай и другите високодоходни. Желая ти успехи!
                            Теди я кажи къде дават потребителски при такава лихва да ида да дръпна една двайсетарка ... ;-)

Коментар

• Разбира се, че можеш. Ако изтеглиш 10000лв потребителски за 7 години, месечната ти вноска ще е около 150лв ... или за 7 години ще трябва да върнеш на банката 12600лв, което е около 25% лихва. За 7 години със сигурност ще си докараш доходност по-голяма от 25%. Ако си готов да поемеш риск дори можеш да си купиш направо акции от някое дружесво. В момента на БФБ има няколко компании, които наистина си заслужават човек да инвестира в тях. Тъй като все още не много хора са се ориентирали към борсата и инвестирането в акции все още имаш шанс да купиш качествени акции на добра цена. Някои компании могат да ти докарат доходност дори над 100% за една година.
                              Въпросът е, че трябва да си търпелив и да не се изнервяш при всеки спад след скок. Не може само нагоре, но е важно като цяло посоката да е такава.
                              Пожелавам ти успех!

Коментар

• Привет, DFBG. Ако приемем че заплатата ти от 1000 лв. ще ти е достатъчна да покриваш вноските по кредита (10 000 лв. за 2 години - месечна вноска горе-долу от 450 лв.), то действай смело. Фондовете към които си се ориентирал не са лоши, но прегледай и другите високодоходни. Желая ти успехи!

Коментар

Working...
                                X