А, да сте чували за късмета на начинаещия?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Заслужава ли си следният вариант ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Snipeза начинаещите (като мен например) дали ще купят акции или ще играят хазарт е горе-долу все тая.
начинаещ не значи непременно неграмотен, в някои случаи дори не предполага и неопитност
гении като айнщайн просто са твърде съсредоточени в интересите си
Коментар
-
Първоначално изпратено от lacloВъпросът е да уцелиш на акции...
А че акциите могат да донесат печалба не 100%, а 100 пъти - не споря. Както и че доходността от фондовете ще намалява в бъдеще.
Коментар
-
Tazi tema mi napomnia za Magelan... Kogato toi prekosiaval Tihia Ocean iavno ne popadnal na seriozni buri i zatova go narekal Tix. Niakolko veka po-kasno znaem che Tihia Ocean sas sigurnost ne e po-tih ot drugite, taka che hubavoto vreme po negovoto pateshestvie e po-skoro sluchainost otkolkoto zakonomernost.
Pozelavam vi hubavo vreme, kakvoto i da reshite!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SnipeА какво става, ако пазарът падне с 3-5%?
Според официалните данни фондовете прибират примерно 5% от НСА и имат 1-2% транзакционни разходи, а докарват 20-40-60% доходност. Не бих нарекъл това "жълти стотинки". Друг въпрос е колко ще продължи бумът на ВФ.
Акциите не винаги са по-доходни. Ако си майстор, ОК, но ако тепърва навлизаш в играта, най-вероятно ще си идиота на масата за покер.
Въпросът е да уцелиш на акции, а на БФБ има много потенциал ... поне следващите 1-2 години!
Все пак всичко е по-добре от това да държиш на депозит в банка като пенсионер и да чакаш една година да закяриш некой лев ... евентуално за едно море през лятото ... :-)
Коментар
-
А какво става, ако пазарът падне с 3-5%?
Според официалните данни фондовете прибират примерно 5% от НСА и имат 1-2% транзакционни разходи, а докарват 20-40-60% доходност. Не бих нарекъл това "жълти стотинки". Друг въпрос е колко ще продължи бумът на ВФ.
Акциите не винаги са по-доходни. Ако си майстор, ОК, но ако тепърва навлизаш в играта, най-вероятно ще си идиота на масата за покер.
Коментар
-
Първоначално изпратено от RespectПреди 2-3 седмици теглих 10 000 лева и ги сложих във високодоходния Бенчмарк Фонд 2. Кредита го теглих от Райфайзен и за 5 години с месечна вноска грубо 210 лв. връщам около 12 600. Без поръчители, ипотеки и т.н. Просто реших, че сигурно няма да имам време да се занимавам да участвам лично на борсата, пък и не разбирам достатъчно. Ако си нов, може би е по-добре да не пробваш веднага с индивидуална игра, а първо с фонд.
Относно изборът ми на Бенча - имаха прилична доходност, а съм чувал добри неща за тях. Питах и във форумите, но отговорите бяха мъгляви. Има и фондове с по-добра доходност, но просто или не ги бях чувал, или по форумите за тях ми правеха доста рисково впечатление (примерно за Капман).
Това не е препоръка. Ако ще и заради факта, че доста отскоро се интересувам от БФБ и определено не мисля, че мога да ти дам най-квалифицирания съвет. Например виждам, че другите колеги предлагат инвестиране в няколко фонда, а аз се пуснах само в един, което може да е грешка, но може и да не е. В крайна сметка, ако нямаш впечатления от някакви фондове, защо да влагаш в тях.
Коментар
-
Преди 2-3 седмици теглих 10 000 лева и ги сложих във високодоходния Бенчмарк Фонд 2. Кредита го теглих от Райфайзен и за 5 години с месечна вноска грубо 210 лв. връщам около 12 600. Без поръчители, ипотеки и т.н. Просто реших, че сигурно няма да имам време да се занимавам да участвам лично на борсата, пък и не разбирам достатъчно. Ако си нов, може би е по-добре да не пробваш веднага с индивидуална игра, а първо с фонд.
Относно изборът ми на Бенча - имаха прилична доходност, а съм чувал добри неща за тях. Питах и във форумите, но отговорите бяха мъгляви. Има и фондове с по-добра доходност, но просто или не ги бях чувал, или по форумите за тях ми правеха доста рисково впечатление (примерно за Капман).
Това не е препоръка. Ако ще и заради факта, че доста отскоро се интересувам от БФБ и определено не мисля, че мога да ти дам най-квалифицирания съвет. Например виждам, че другите колеги предлагат инвестиране в няколко фонда, а аз се пуснах само в един, което може да е грешка, но може и да не е. В крайна сметка, ако нямаш впечатления от някакви фондове, защо да влагаш в тях.
Коментар
-
Първоначално изпратено от DFBGNovaka_Bull неможах да разбера целта на твоята инвестиция
беше печалбата от сумата която си вложил в ДФ да си покрива
сама погасителните вноски по кредита без твоя намеса или
се бъркам и това е невъзможно като изпълнение..
Ще взема предвид съветите ти ,но също искам да ви
питам навсякъде пишат за риска от високо доходните фондове
,то това е ясно но въпросът е кога примерно тези 3000 лева
от единия фонд и съответно останалите 6000 от другите два
се губят нацяло като сума. Ясно ми е как се изчислява печалбата
но примерно купувам за 3000 лева дялове от по 3 лв например
и след една година те са намалели до 2 лв за дял това означава
че имам 1000 лв загуба нали така. И кога се случва така че фалирам
на цяло , когато фалира и фондът ли ? А как разбирам за загубите ми
освен като си умножавам делът по цената на дневната емисия например ? Имам още въпроси и доста неща прочетох но все пак
останаха не намерили отговор такива. Затова ви занимавам за което
много благодаря всички мнения до тук .
относно вероятните загуби от ДФ или ИД - изчисляват се само на база стойноста на един дял и притежавания брой такива.
идеята ми описана по долу - вноските по заема ще ги изплащам за собствена сметка не чрез продажба на дялове защото съм убеден в силно бичия пазар не само в България а в целия регион поне до 2015г.
нали се сещаш, че ако почнеш да реализираш доходност и същевременно главницата намалява освен това си предвидил и някакви пари (в моя случай 35%) много бързо ще започнеш да издържаш на пазарни сътресения в рамките на над 50% - което е добре
аз съм супер дългосрочен профил и вече достигнах преднина при която диверсификацията вече не всичко (за разлика от преди) и затова наливам още средства а след някои друг месец се надявам и репо сделки да почна да правя но разбира се всичко с времето си
и пак ти казвам за мен е най-важно да издържам на големи сътресения поради две причини:
1. да не се загробя финансово
2. да продължа да купувам евтинко защото съм твърдо убеден в силния булмаркет на целия регион в близките няколко години - т.е. следвайки първичния тренд не е лошо да хванеш няколко вторични линии (корекции)
Успех
Коментар
-
Първоначално изпратено от KOSTJUMARМоя съвет е щом си решил да теглиш кредит, да е за период по-дълъг от 1г. /2-3г./ Сега акциите са доста надути и ще мине време преди да отчетат сериозен ръст и може да се окаже, че трябва да върнеш заема и евентуално продадеш дяловете си във фондовете точно преди следващото избухване на борсата.
Аз съм взел 10 годишни кредити. Мога да ги върна когато поискам (някой от тях са и без наказатлена такса за предсрочно погасяване), погасителната вноска е по-ниска и по-дълго може да се работи с чуждите пари.
Коментар
-
Моя съвет е щом си решил да теглиш кредит, да е за период по-дълъг от 1г. /2-3г./ Сега акциите са доста надути и ще мине време преди да отчетат сериозен ръст и може да се окаже, че трябва да върнеш заема и евентуално продадеш дяловете си във фондовете точно преди следващото избухване на борсата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от intintда се загубят всички вложени средства във фондовете не вярвам. Може би около 40-50% максимум.
Ама да кажат все пак другите аз съм начинаещ.
Също съм теглил кредит за фондове и засега е ок всичко като достигна 50% доходност ще дръпна още един кредит за същата сума.
Както писах в една друга тема, аз имам дялове в Pioneer investments в три подфонда и от ноември миналата година допреди световната криза от този месец доходността ми беше почти 20%. При небългарските фондове такива кризи, обаче, рязко понижават цената на дяловете им и в краткосрочен план доходността може да бъде дори отрицателна спрямо първоначално вложените средства. Фондовете, инвестиращи само в България засега имат доста добра доходност (в сравнение с чуждестранните), но кой би могъл да каже със стопроцентова сигурност, че това ще продължи още 10 години?
Коментар
-
Твърдо "ЗА" потребителски кредит.
Аз имам вече потребителски кредит за 25 хил лв. Постигната ми печалба, за 2 месеца от вложените пари в 2 взаимни фонда(един високодоходен и един балансиран) ми изби лихвите за 4-те години на кредита. Заплатата ми е с около 25 % повече от колкото твоята. Най-добре е да изтеглиш максимален размер кредит за минимално време. При твоята заплата от 1000 лв. ще ти разрешат месечната вноска да е до около 650 лв. Дори и да не можеш да заделиш вноската от заплатата си ще можеш, да продаваш, част от дяловете си. Определено за първите 4-5 вноски е хубаво да имаш заделени средства!
Късмет ти желая!
Коментар
Коментар