Първоначално изпратено от Sashko
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Подценени дружества на БФБ
Collapse
X
-
Last edited by retro_69; 18.07.2017, 17:57.
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
прочетох го цели два пъти и едва втория път разбрах, че съм умрял. Не знам защо това е по темата, ама айде, нали трябва и философи да има.
Иначе по темата, Р/В е чудесен показател който обаче е меродавен само ако счет. оценка на активите/пасивите на компанията е реалистична. В случай че има съмнения в това е редно да се прави собствена оценка. И другия момент е че акции по този показатгел могат да се сравняват само като се отчита и рентабилността на бизнеса. Чисто математически, компания с 20% рентабилност на СК е нормално да се търгува на двойно Р/В спрямо такава с 10%-това рентабилност.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Кое не му разбра? То май и ти в онзи пени сток, за който говоря, доколкото имам спомени Това не пречи ти да си прав за момента там, а аз да греша, нали?
Хайде сега си представете ситуация, в която Топливо води някаква крива новина, но някои хора имат вътрешно инфо и си качват цената, независимо от това. Всички сте шаш и се чудите какво става, твърдите, че това е шит и дед кет баунс и т.н., но след месец примерно свищовското министърче вземе да пусне един небрежен туит, че имам стратегически инвеститор за топливо - дали цената няма да се изстреля 5 пъти за един ден, а? И тогава Сашко ще ви се смее, щи ви казва, че е бил прав за П/Б, а вие ще подсмърчате, ще казвате, че то това е било късмет за тоя шит, пък той ще ви обяснява, че нищо не разбирате, щото ей го, той е с парата, а вие не сте си купили в еФтиното
Сега разбра ли ме, че няма как да вляза в повече конкретика
Коментар
-
И недейте забравя, че много от дивидентните и топ акции в момента, преди 10тина година си бяха чисти "пени стокс", нито дивидент, нито цена имаха, бяха по 5-10 милиона лв. капитализация, или с други думи към онзи момент са биле подценени акции, НО не и днес Да ги слагаме отново в тази тема е несериозно.
Коментар
-
Що се наемате, бе, хора? По принцип всички сте прави - и Сашко, и останалите. Под "подценени" би трябвало да разбираме акции с потенциал за растеж. Как обаче да преценим това - има доволно много критерии. Коефициентите са част от тях. И Р/В включително. Но доверието в коефициентите е част от цялостното доверие към една компания или един пазар. Дали са обективни, зависи от това дали в изчисляването им са заложени коректни данни?! Аз, лично, винаги имам едно на ум, когато става дума за БФБ. Ние сме страна на неограничените възможности, когато става дума за мошанлъци и нереализираните такива, когато става дума ефективност.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнение
Добре тогава, подценени са тези които си купил, а надценени са тези които си продал! Това е!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
прочетох го цели два пъти и едва втория път разбрах, че съм умрял. Не знам защо това е по темата, ама айде, нали трябва и философи да има.
Хайде сега си представете ситуация, в която Топливо води някаква крива новина, но някои хора имат вътрешно инфо и си качват цената, независимо от това. Всички сте шаш и се чудите какво става, твърдите, че това е шит и дед кет баунс и т.н., но след месец примерно свищовското министърче вземе да пусне един небрежен туит, че имам стратегически инвеститор за топливо - дали цената няма да се изстреля 5 пъти за един ден, а? И тогава Сашко ще ви се смее, щи ви казва, че е бил прав за П/Б, а вие ще подсмърчате, ще казвате, че то това е било късмет за тоя шит, пък той ще ви обяснява, че нищо не разбирате, щото ей го, той е с парата, а вие не сте си купили в еФтиното
Сега разбра ли ме, че няма как да вляза в повече конкретикаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнение
Нищо подобно, цената може да е "ниска" според теб, особена ако гледаш неадекватния показател П/Б! Че защо дивидентните и Софикс акции да не влизат в крайно субективната категория "Подценени"? Че дават дивиденти, да не би да означава че са "надценени"?
Подценено значи не само с евтина цена, но и неглижирано. Погледнете тълковния речник. П/Б няма как да излъже в този случай (освен ако в отчетите няма измама, но то и това се знае, къде има стероидно напомпани отчети)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sashko Разгледай мнениеАми отговорът е много прост. На борсата нищо не е гарантирано. Нито това, че скъпата акция ще си остане да се търгува скъпо или че ще продължи да поскъпва, дори и дивидентите не са сигурни, че ще ги има догодина дори, нито е сигурно, че подценената акция на 0.30 П/Б ще си остане така още 10 г. както казваш, дддд. Дори е по-вероятно да поспъпне, или ако има читави активи да реализира печалба от включване на активи в оборот или продажба на друг инвеститор.
Пак да не съм се объркал, темата не е ли за ПОД-ЦЕНЕНИТЕ или ЕВТИНИ АКЦИИ?
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеВижте сега, хубаво сте го емнали Сашко, но той е поставил доста въпроси, на които може пък точно той да даде верният отговор
Давам веднага пример, че тук някои се имат за големи капацитети и се мъчат с многословие да "убият" младежа и тезата му в зародиш - явно Сашко е решил да инвестира (образно казано) в пени стокс, но още не го знае и затова, понеже е прочел за П/Б като измерител и си пише за него. Той принципно, в определен времеви интервал, ще бъде прав, а останалите ще грешите, и обратното. както едни хора се набиха в едно нещо, дето ми е забарнено да го коментирам, но за мен е ансолютният пени сток, включително и 4Д е там (или беше), та въпросното нещо рипна абсолютно в нищото и инвестиралите в него се помислиха за факири
Най-лесното нещо на земята е да обясних "по научно му" дадено поскъпване, падане на цена, след като тя се е случила - има десетки показатели, по които можеш да изкараш едно дружество както подценено, така и надценено по едно и също време. И само времевият отрязък, съчетан с късмета ти може да е критерий за това, дали стратегията ти е била правилна. А в дългосрочен план? Е, в дългосрочен план всички сме мъртви, но това не ни пречи да живееем сега ...
Коментар
-
Вижте сега, хубаво сте го емнали Сашко, но той е поставил доста въпроси, на които може пък точно той да даде верният отговор
Давам веднага пример, че тук някои се имат за големи капацитети и се мъчат с многословие да "убият" младежа и тезата му в зародиш - явно Сашко е решил да инвестира (образно казано) в пени стокс, но още не го знае и затова, понеже е прочел за П/Б като измерител и си пише за него. Той принципно, в определен времеви интервал, ще бъде прав, а останалите ще грешите, и обратното. както едни хора се набиха в едно нещо, дето ми е забарнено да го коментирам, но за мен е ансолютният пени сток, включително и 4Д е там (или беше), та въпросното нещо рипна абсолютно в нищото и инвестиралите в него се помислиха за факири
Най-лесното нещо на земята е да обясних "по научно му" дадено поскъпване, падане на цена, след като тя се е случила - има десетки показатели, по които можеш да изкараш едно дружество както подценено, така и надценено по едно и също време. И само времевият отрязък, съчетан с късмета ти може да е критерий за това, дали стратегията ти е била правилна. А в дългосрочен план? Е, в дългосрочен план всички сме мъртви, но това не ни пречи да живееем сега ...Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sashko Разгледай мнение
Ниска цена = Подценено
Темата е за "подценените дружества", а не за дивидентните или акции от СОФИКС, имат си отделна тема. Някакси не се връзва.
Коментар
Коментар