IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подценени дружества на БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Никога не съм казал , че Трейс, Мост И ХДПАТ не са имали печалба, имаха , но миноритарите нищо не разбраха от тях..Сега Трейс все получава нови поръчки , a дивидента е малък..От балоните на ВасБож миноритарите така и не дочакаха дивиден и накрая изгубиха всичко..Въпроса е , какво като са били на печалба, каква беше ползата за миноритарите..4Д е прав на БФБ е важна методологията за откриване на подценени акции, а не само кои имат отлични показатели, често засилвани от маджо..Що се отнася до загубата ми- от ХДПАТ съм на печалба за няколко месеца 7 хилки, а от Моста около 10..Винаги съм гледал на тях спекулативно..Знам прекрасно биографията на ВасБож..Имаше хора , които спечелиха и от Енемона и Енергони, но много повече загубиха- и те бяха по онова време с чудесни показатели и переспективи..Не мога да ти разбера тезата- да не би да изкарваш виновни миноритарите, че са загубили, като са вярвали на показателите..Моля поясни се..Ти какви показатели гледаш..
    Last edited by Kiro; 18.07.2017, 14:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение

аз не мога да те разбера, ти искаш да кажеш, че от пътища, мостове, оцк, трейс, свилова не са се правили печалби ли? Нещо си в тотална грешка. Че това бяха едни от най-печелившите инвестиции, които след това се сринаха. Доста хора направиха яки пари от тях. Ти явно си загубил и затова са виновни само мажоритарите, ти вина естествено нямаш!
      Припомни му, че на Моста П/Б беше 40.00-50.00 пъти - не е грешка, а на ХДПАТ и до 20.00 пъти стигна, пак не е грешка.
      При това дето аз изнесох днес от порядъка на 0.20-0.30 си е направо детска игра

Коментар

• Sahko, наистина малко се отклонихме от темата, но да кажем, че разискваме методология за откриване на подценени дружества. Според мене имаш няколко важни въпроса на които трябва да си отговориш.
        По какъв начин подцененото П/Б ще достигне до теб?
        След като девет години не е стигнало по очакваният от теб начин, защо очакваш че тепърва това ще се случи?
        Възможно ли е пазара да бърка толкова дълго време?
        Какво може да предизвика промяна във възгледите на пазарните участници за да почнат да оценяват активите като теб и да се постигне желаната от теб цена?
        В случай, че не виждаш от къде ще дойде такава промяна то защо трябва да се промени и оценката през П/Б?
        Възможно ли е две различни компании да заслужават различна фундаментална оценка П/Б?
        Доволен ли си от резултатите си на борсата?
        В случай че си недоволен какво трябва да промениш в себе си за да се подобрят? Ясно е, че никой няма контрол над пазара и може да променя само себе си за да е успешен.
        Давам ти тема на размисъл.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
          Тук не е училище, а и там там трябва сам да си пишеш домашното, ако искаш да научиш нещо..
          Защо казвам , че на БФБ най важен за мен е маж.собственик и отношението му към миноритарите.Каквито и активи да има компанията, те могат да бъдат извадени и да изчезнат в даден момент..Пример ВасБож и Бедо.За мен например продажбите са много важен показател в цял свят- а тук каквито и големи продажби да има компанията само ще се издува цената и накрая пук, ако маджо не иска да сподели печалбата , ако иска и да я покаже..
          Примери- ХДПАТ, МОСТ- по нови Трейс и Свилоза.През годините много хора робуваха на различни показатели и бяха жестоко порязани на БФБ от мажоритарите..Аз също понесох не малко загуби от вяра само в показателите..За съжаление това изпитаха и много чужди инвеститори- разочароваха се и още чакаме нови будали..За мен на БФБ без да се сподели печалбата с миноритаря всички показатели у нас са временни и доста съмнителни..Защо мислите , че все повече компании започват да дават дивидент..И те разбраха, че не става все със приказката за Лъжливото овчарче..
          аз не мога да те разбера, ти искаш да кажеш, че от пътища, мостове, оцк, трейс, свилова не са се правили печалби ли? Нещо си в тотална грешка. Че това бяха едни от най-печелившите инвестиции, които след това се сринаха. Доста хора направиха яки пари от тях. Ти явно си загубил и затова са виновни само мажоритарите, ти вина естествено нямаш!

Коментар

• Освен да предложа да се преименува темата на акции с добър или лош мажоритар, или най-подцените измежду най-търгуваните акции (примерно Софарма, между другото и аз държа спекулативно Софарма, защото вярвам, че 5 лв. ще стане скоро), но темата става друга.
            ПОД-ценено значи пренебрегнато, по-ниско оценено.

Коментар

• Тук не е училище, а и там там трябва сам да си пишеш домашното, ако искаш да научиш нещо..
              Защо казвам , че на БФБ най важен за мен е маж.собственик и отношението му към миноритарите.Каквито и активи да има компанията, те могат да бъдат извадени и да изчезнат в даден момент..Пример ВасБож и Бедо.За мен например продажбите са много важен показател в цял свят- а тук каквито и големи продажби да има компанията само ще се издува цената и накрая пук, ако маджо не иска да сподели печалбата , ако иска и да я покаже..
              Примери- ХДПАТ, МОСТ- по нови Трейс и Свилоза.През годините много хора робуваха на различни показатели и бяха жестоко порязани на БФБ от мажоритарите..Аз също понесох не малко загуби от вяра само в показателите..За съжаление това изпитаха и много чужди инвеститори- разочароваха се и още чакаме нови будали..За мен на БФБ без да се сподели печалбата с миноритаря всички показатели у нас са временни и доста съмнителни..Защо мислите , че все повече компании започват да дават дивидент..И те разбраха, че не става все със приказката за Лъжливото овчарче..

Коментар

• Първоначално изпратено от Sashko Разгледай мнение
                Въобще активно търгувано или в СОФИКС дружество няма как да се води подценено. То вече е разиграно и е получило оценка адекватна.
                Сашко, наистина не мога да знам прав ли си или грешиш, само времето ще покаже, но мнения, подобни на това твоето, съм чел и преди. Ще ти отговоря с два мои цитата, писани по повод Софарма.

Това е част от мое мнение в темата за Софарма, писано на 09.03.2017г.:“Понякога, докато всички търсят добрата инвестиция под дърво и камък, тя се оказва пред очите им - толкова позната и голяма, че са си мислели, че няма как да спечелят от нея, колкото от други, понеже е прекалено логична и известна на всички. Просто, миналата есен, докато се пишеше за обичайните заподозрени или за какви ли не екзотики, този огромен масив Софарма като че ли събираше по-малко коментари с оглед размера си. Софармата ми се струва конче, което има още доста съхранени сили, макар че е прекалено оптимистично да се надявам ако има ръст да е с темпове, аналогични на тези напоследък. Времето ще покаже. Тази акция дълго я дебнах, преди да вляза сериозно. Преди около една годна бях писал, че нямам тук, но че следя позицията с интерес. Може би в едно от първите ми мнения след регистрацията ми.“

А ей това е още от 11.01.2017г., пак в темата за Софарма: „....Кешът като свърши, сменям кончетата, ако някои ми се струват по-уморени от други (далеч не твърдя, че имам правилна преценка кои какви са). Така есента започнах да влизам тук, компанията ми се стори подценена с оглед очакванията ми за нея...“

Желая ти успех в търговията, без да се наемам да твърдя коя инвестиция е добра и коя лоша.

Притежавам акции на БФБ, а Софарма е с най-голяма тежест в портфейла ми от месеци насам. Предишни движения на цената не са гаранция за бъдещи такива. Не знам накъде ще се движи пазарът ни, не знам накъде ще се движи и цената на Софарма. Не знам дали към днешна дата е добре да се купува, да се държи или да се продава. Възможно е да съм пристрастен и да греша за нещо или за всичко. Препоръки нямам никакви.
                Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

Да толкова зле управлявани, че някои са дори са част от индекса за образцово управлявани компании
                  Мисля, темата стана безсмилиена.
                  Най-добре да се каже, че всички компнии от СОФИКС са перманентно подценени и да е поредната тема, в която да бъдат обсъждани.
                  на никой не му дреме за този индекс

пп. изчисли ROA и ROE на изброените от теб компании и ще разбереш защо е толкова ниско P/B
                  destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Дай пример.
                    Хвани дъщерните дружества на Химимпорт по счетоводна стойност и след това им виж индивидуалните отчети в Търговския регистър.Преди две години последно си правих това проучване и изкарах счетоводна стойност около 2.20 лв на акция.

Коментар

Сашко, ти механично пренасяш показатели за които си чел на БФБ.Знаш ли колко хубави бяха показателите на ХДПАТ, МОСТ, ОЦК та даже и на Енергони..и какви цени достигнаха..Провери..И знаеш ли защо сега ги няма - лоши мажоритари - измамници..От изброените от тебе за мен са читави- ИХЛБЛ и Химимпорт, Доверие, БРЕФ, ФПП..Другите са много рискови..
                      Дай и им Лимонката / енемона/...
                      Ще получат удар....
                      В момента на борсата няма компания която да издържи конкурентен удар от западна компания и нейниния фалит....ако някой реши

Коментар

Сашко, ти механично пренасяш показатели за които си чел на БФБ.Знаш ли колко хубави бяха показателите на ХДПАТ, МОСТ, ОЦК та даже и на Енергони..и какви цени достигнаха..Провери..И знаеш ли защо сега ги няма - лоши мажоритари - измамници..От изброените от тебе за мен са читави- ИХЛБЛ и Химимпорт, Доверие, БРЕФ, ФПП..Другите са много рискови..
                        стана ми интересно! И колко бяха P/BV на пътищата, мост и оцк, че да ги сравним, а да не говорим празни приказки. Сашко е дал инфо, дай и ти, за да видим дали този показател е нереален или не. Дай също инфо дали тези дружества са поскъпвали и е могло да се прави пари от тях или не. Иначе поста остава безмислен.

Коментар

ХДПАТ мисля имаше стероидно увеличена счетоводна стойност (за кратко време много багери и валяци в баланса, които после изчезнаха), много задължения, които бяха директно на майката и активите престъпно прехвърлени на офшорки. ОТЦК много задължения и срив в борсовата цена на оловото, която го потопи. Не са за пример. Нарочно не съм дал и П/Б на банки и други финансови холдинги, защото не ги знам на какъв допинг са Там където активите са дружества от масовата приватизация и имоти, работата всеки сам да си прецени колко адекватно оцененен е актива е далеч по-лесна. Да дам и пример, за дружества където редовно активите се преоценяват и еднократни загуби начисляват - ФПП, Синергон.
                          Всяко отричане (примерно, че П/Б е без значение) е вид подценяване.
                          Last edited by Sashko; 18.07.2017, 12:53.

Коментар

• Сашко, ти механично пренасяш показатели за които си чел на БФБ.Знаш ли колко хубави бяха показателите на ХДПАТ, МОСТ, ОЦК та даже и на Енергони..и какви цени достигнаха..Провери..И знаеш ли защо сега ги няма - лоши мажоритари - измамници..От изброените от тебе за мен са читави- ИХЛБЛ и Химимпорт, Доверие, БРЕФ, ФПП..Другите са много рискови..

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

да, извода е че всичките са много зле управлявани компании
                              Да толкова зле управлявани, че някои са дори са част от индекса за образцово управлявани компании
                              Мисля, темата стана безсмилиена.
                              Най-добре да се каже, че всички компнии от СОФИКС са перманентно подценени и да е поредната тема, в която да бъдат обсъждани.

Коментар

SOFIX 1.43
                                BGBX40 1.38
                                BGREIT 1.28
                                BREF 0.63
                                DOVUHL 0.50
                                FPP 0.47
                                CHIM 0.31
                                ZHBG 0.30
                                IHLBL 0.28
                                TOPL 0.20
                                PETHL 0.09
                                Данни сметнати от БФБ: консолидирано П/Б. Смятам коментар не е нужен. Всеки сам може да си направи извод, П/Б има ли значение, дава ли представа за подцененост или не. Все пак не аз го смятам, а БФБ. Ако има грешка, моля ме поправете.
                                Ако пък е толкова безсмилен показател, защо ни го показват?
                                да, извода е че всичките са много зле управлявани компании
                                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Working...
                                X