IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как да инвестирам по голяма сума пари по фондовете?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Много добро, Fontus, а какво ще се случи ако само едно или две от тези условия са верни. Да речем 3. и в един момент 1. , но пък 2. не е изпълнено?

Коментар

• Първоначално изпратено от Fontus
      Първоначално изпратено от todorov 74
      Колега,ако тази твоя логика беше вярна то би трябвало да има една цикличност в която да се забелязва по един голям ,ама голям взрив на всяка една борса по света.Разбира се такъв пример ти не можеш да ми дадеш.Мисля,че трябва да поръсаждаваш повечко.
      Не такава е логиката. Взрив ще има, само ако е изпълнено всяко едно от следните три условия (т.е. само две от тях не са достатъчни, за да има взрив):
      1. днес капитализацията на борсата не отговаря на фундамента;
      2. бъдещите ипота и увеличения на free-float не са в състояние да компенсират отклонението по горната точка;
      3. голяма част от инвеститорите са вкарали парите си с очакването растежът да продължи с досегашните високи темпове и са готови да ги изтеглят, ако това не се окаже така.
      От тези условия 3. със сигурност е вярно, 1. — може би също, а 2. e големият въпрос, от който зависи всичко.
      Леле Фонтус, как ми се ще да не си прав - ама като гледам....

Коментар

• Първоначално изпратено от todorov 74
        Колега,ако тази твоя логика беше вярна то би трябвало да има една цикличност в която да се забелязва по един голям ,ама голям взрив на всяка една борса по света.Разбира се такъв пример ти не можеш да ми дадеш.Мисля,че трябва да поръсаждаваш повечко.
        Не такава е логиката. Взрив ще има, само ако е изпълнено всяко едно от следните три условия (т.е. само две от тях не са достатъчни, за да има взрив):
        1. днес капитализацията на борсата не отговаря на фундамента;
        2. бъдещите ипота и увеличения на free-float не са в състояние да компенсират отклонението по горната точка;
        3. голяма част от инвеститорите са вкарали парите си с очакването растежът да продължи с досегашните високи темпове и са готови да ги изтеглят, ако това не се окаже така.
        От тези условия 3. със сигурност е вярно, 1. — може би също, а 2. e големият въпрос, от който зависи всичко.

Коментар

• Първоначално изпратено от Respect
          Ще съм благодарен, ако някой каже нещо за Бенчмарк Фонд 2. Тази тема май се избягва, освен когато става дума за шашмата във в. Пари
          Гледах им портфейла и ми се стори доста диверсифициран. Пък и ми правят коректно впечатление. Дано не е измамно.
          Читав като че ли .Засега се справят добре за което говорят цифрите.Ти решаваш.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikodim
            Ето още един съвет,който копирам от друга тема тук:

Respect написа:
            България се развива и не мисля, че някой от фондовете ще изгърми, дори и високорисковите
            .

И аз не мисля, че ще има голям гърмеж. Това обаче не е свързано с развитието на България. Борсовите сривове се случват дори когато икономиката на дадена държава се развива много добре и продължава да се развива дори и след срива.

Цената на акциите на борсата зависи не само от това колко е добра дадена компания и какви доходи реализира, ами и от това колко пари се въртят на борсата. Доста хора видяха, че от българската борса излизат големи печалби и почнаха да наливат пари, появиха се и чуждестранни инвеститори. Всичко това увеличава парите на борсата, а от тук и цената на акциите и всички са доволни. Само че в даден момент инвеститорите ще пожелаят да реализират своята печалба като продадат акциите си. Тогава изведнъж може да се окаже, че пари има само за първите, решили да продават. Следва рязко понижаване на цените на всички акции без значение добра ли е дадена фирма или не.
            Добавено от мен:
            Това е като в препълнен ресторант от който клиентите се изнизват без да платят. Сметките плащат последните, които остават(най-заблеяните). Един от тях може да си и ти...

Коментар

• Ще съм благодарен, ако някой каже нещо за Бенчмарк Фонд 2. Тази тема май се избягва, освен когато става дума за шашмата във в. Пари
              Гледах им портфейла и ми се стори доста диверсифициран. Пък и ми правят коректно впечатление. Дано не е измамно.

Коментар

• Ето още един съвет,който копирам от друга тема тук:

Respect написа:
                България се развива и не мисля, че някой от фондовете ще изгърми, дори и високорисковите
                .

И аз не мисля, че ще има голям гърмеж. Това обаче не е свързано с развитието на България. Борсовите сривове се случват дори когато икономиката на дадена държава се развива много добре и продължава да се развива дори и след срива.

Цената на акциите на борсата зависи не само от това колко е добра дадена компания и какви доходи реализира, ами и от това колко пари се въртят на борсата. Доста хора видяха, че от българската борса излизат големи печалби и почнаха да наливат пари, появиха се и чуждестранни инвеститори. Всичко това увеличава парите на борсата, а от тук и цената на акциите и всички са доволни. Само че в даден момент инвеститорите ще пожелаят да реализират своята печалба като продадат акциите си. Тогава изведнъж може да се окаже, че пари има само за първите, решили да продават. Следва рязко понижаване на цените на всички акции без значение добра ли е дадена фирма или не.
                Добавено от мен:
                Това е като в препълнен ресторант от който клиентите се изнизват без да платят. Сметките плащат последните, които остават(най-заблеяните). Един от тях може да си и ти...
                Не препоръчвам никому нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от plamendev
                  Пример за фонд които играе в Централна Европа и С/Ю Америка? Или, ако няма фонд как става влагането в тези борси?
                  Върви в Булбанк и вземи брошура за фондовете "Пионер". Там има фонд
                  "пионер Из.Европа" и "Пионер Американски фонд" . Чети брошурата. Мисли.
                  И знай че такива фондове има около 5-6 хиляди.

Коментар

• Ако съм на теб, с цел максимална сигурност и оптимална диверсификация , ще потърся фонд , който инвестира и на Луната.

Коментар

• Пример за фонд които играе в Централна Европа и С/Ю Америка? Или, ако няма фонд как става влагането в тези борси?

Коментар

• Ето какво мисля за някои от фондовете (почти по азбучен ред).

Алфа Индекс Топ 20. Това е индексен фонд, което означава, че 1.фондът не раздува изкуствено цената си, 2.пропуска ползи (но и вреди) от инвестирането в нисколиквидни акции, които се очаква да поскъпнат, 3.има ниски оперативни разходи. Конкретно при този фонд загубата от разликите между цените „продава“ и „купува“ на дяловете е 0,5%, а оперативните разходи около 2,5% годишно. За сравнение максималният разрешен от закона размер на оперативните разходи е 5%. Аз лично реших, че от други места ще имам по-добра доходност и затова не съм инвестирал тук, но въпреки това считам, че при положение, че повечето от българските фондове нямат достатъчно дълга история, инвестирането в индексен фонд намалява рисковете да попаднеш на лошо място.

ДСК Растеж. Това е единственият високодоходен фонд, от който можеш моментално да си изтеглиш парите. При другите може да се наложи да чакаш до седмица. Затова ако в бъдещ момент на човек му се наложи да разполага спешно с пари, ще се окаже полезно част от сумата да е била инвестирана тук. Постиганата досега доходност от фонда е добра.

Елана. Когато посетих офиса им, ми направи впечатление луксозното обзавеждане. Около 10 минути си говориха по телефона и не ми обърнаха и най-малкото внимание (поне да се извинят със жест, че ще трябва да почакам). Реших да не инвестирам тук (не е препоръка, само казвам какво направих).

Капман Макс. Това е фондът, който досега реализира най-голяма доходност. В началото на тази година, когато индексите на борсата имаха проблеми, този фонд беше спрял да генерира печалба и някои казваха, че този фонд е „сапунен мехур“, който скоро ще се пукне. Въпреки това фондът излезе сравнително леко от кризата и отново започна показва завидна доходност, която продължава и в момента. На мене лично обаче тази висока доходност ми изглежда ненормална и ме кара да бъда недоверчив. Дори фондът да не е „сапунен мехур“, няма гаранции, че доходността ще остане толкова висока и в бъдеще.

Юг Маркет Максимум. Това е другият шампион по доходност. Ако човек има желание да рискува с цел бърза печалба, може би този фонд е по-добър избор от „Капман Макс“, защото все още е значително по-малък и по-лесно може да си надува стойността (не твърдя, че „Юг Маркет Максимум“ прави това).

Адванс Източна Европа и Статус Нови Акции. Това мисля са двата основни фонда, инвестиращи извън България. Мениджърите на тези фондове не могат да бъдат запознати с фондовите пазари извън България в такива детайли, както с българския, която означава, че 1.тези фондове не са в състояние да раздуват изкуствено цената си и 2.политиката им близка до тази на един индексен фонд, т.е. съставят си някакъв свой собствен индекс и го следват.

Коментар

• Абе човек, попитай момчето колко милиона ще инвестира, че да му е толкова тесен пазара.
                          Всеки ход е грешен!

Коментар

• Първоначално изпратено от plamendev
                            Мнения за това разпределение:

Капман Макс - 40 %
                            Елана Балансиран Евро - 20%
                            Статус Нови Акции - 20%
                            Адванс Източна Европа - 20%
                            Na men това разпределение ми се струва много разумно. За малък % от парите ви.
                            Българския пазар и пазарите в Изтона Европа са само много малка част от световния пазар.
                            Необходима е още диверсификация... (на останалите активи)

Коментар

• =

Фондовете доста се поразвиха. Някои от тях вече са доста известни.
                              Нека хората си решат сами. Мен ако от някои фонд ми дадат някои лев ще пропищя целия форум )) ама засега изчакват
                              След година две според мен този въпрос ще звучи както сега звучи.
                              Имам малко пари в коя банка да ги сложа
                              Нека по добре да обсъдим бъдещата роля на такъв тип фондове.
                              Докаде ще стигнат колко потенциал има в тях. Переспективи за развитие. Евентуални допълнителни услуги.

Поздрави и успех.
                              Не е препоръка за покупко-продажба на акции

Коментар

• Мнения за това разпределение:

Капман Макс - 40 %
                                Елана Балансиран Евро - 20%
                                Статус Нови Акции - 20%
                                Адванс Източна Европа - 20%

Коментар

Working...
                                X