IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли смисъл от БГ фондове, деноминирани в чужда валута?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ivandavidov
    Да споделя какво ми се случи днес, докато инвестирах в подфонда на Pioneer - "Акции на развиващи се пазари":

Както си му е ред по законите на Мърфи налетях на клон на Булбанк, в който използват нов софтуер за обслужване на клиентите и служителите имат проблеми с него. Дали софтуерът е бъгав или служителите не знаят как да боравят с него (или и двете) - няма голямо значение. Резултатът беше огромна загуба на време.

Първо ми дадоха да попълня един доста голям формуляр, в който трябваше да опиша в кой точно подфонд желая да инвестирам, каква сума ще инвестирам, лични данни и т.н.

След това ми връчиха документи за откриване на нова разплащателна сметка. Тук загубих най-много време, защото формулярът беше дълъг цели три страници и отделно трябваше да попълня още един документ, с който декларирам, че желая само аз да се разпореждам със собствената си разплащателна сметка.

Добрата новина е, че при инвестиции в Pioneer фонд на разплащателните сметки открити специално за тази цел не им се удтржат такси и даже може автоматично да се закриват, тъй като се издават частични дялове и на практика инвестирам цялата сума, която съм вложил. Между другото това никъде не го намерих в интернет, казаха ми го в банката.

Лошата новина е, че заради новият софтуер в банката процедурата по откриване на най-обикновена разплащателна сметка отне малко по-малко от един един час, в това число и чакането на опашка, за да внеса парите!

Най-накрая, след като минах през цялата бюрокрация на Bulbank и Pioneer разбрах, че след около седмица ще ме поканят да посетя пак същия офис, за да си взема копието от договора, удостоверението за брой дялове и единична цена и т.н.

Като изключим ненормално дългата процедура и невероятното количество бумаги за попълване като цяло съм доволен от обслужването. Около мен през цялото време се въртяха двама служители, които явно си разбираха от работата, знаеха какви бюрократичнитее процедури и гледаха максимално да ми облекчат живота.

Инвестирането в български взаимен фонд е много по-лесно, просто и удобно! Направо ми се къса сърцето за загубеното време в Bulbank, дано да си е заслужавало!
    Макар, че имаше доста публикации в пресата, явно си пропуснал, че в момента се сливат Булбанк, Хеброс и Биохим, както и че днес е първия работен ден на Булбанк върху новата система. Като за първи ден е нормално да има проблеми, вероятно така, ще е до края на седмицата.
    Така, че ако нямате спешна работа в Булбанк, не я правете тази седмица.

Коментар

• Да споделя какво ми се случи днес, докато инвестирах в подфонда на Pioneer - "Акции на развиващи се пазари":

Както си му е ред по законите на Мърфи налетях на клон на Булбанк, в който използват нов софтуер за обслужване на клиентите и служителите имат проблеми с него. Дали софтуерът е бъгав или служителите не знаят как да боравят с него (или и двете) - няма голямо значение. Резултатът беше огромна загуба на време.

Първо ми дадоха да попълня един доста голям формуляр, в който трябваше да опиша в кой точно подфонд желая да инвестирам, каква сума ще инвестирам, лични данни и т.н.

След това ми връчиха документи за откриване на нова разплащателна сметка. Тук загубих най-много време, защото формулярът беше дълъг цели три страници и отделно трябваше да попълня още един документ, с който декларирам, че желая само аз да се разпореждам със собствената си разплащателна сметка.

Добрата новина е, че при инвестиции в Pioneer фонд на разплащателните сметки открити специално за тази цел не им се удтржат такси и даже може автоматично да се закриват, тъй като се издават частични дялове и на практика инвестирам цялата сума, която съм вложил. Между другото това никъде не го намерих в интернет, казаха ми го в банката.

Лошата новина е, че заради новият софтуер в банката процедурата по откриване на най-обикновена разплащателна сметка отне малко по-малко от един един час, в това число и чакането на опашка, за да внеса парите!

Най-накрая, след като минах през цялата бюрокрация на Bulbank и Pioneer разбрах, че след около седмица ще ме поканят да посетя пак същия офис, за да си взема копието от договора, удостоверението за брой дялове и единична цена и т.н.

Като изключим ненормално дългата процедура и невероятното количество бумаги за попълване като цяло съм доволен от обслужването. Около мен през цялото време се въртяха двама служители, които явно си разбираха от работата, знаеха какви бюрократичнитее процедури и гледаха максимално да ми облекчат живота.

Инвестирането в български взаимен фонд е много по-лесно, просто и удобно! Направо ми се къса сърцето за загубеното време в Bulbank, дано да си е заслужавало!

Коментар

• Както вече ти казах това са твоите пари и ти пожелавам успех в инвестирането им.Ако намеря време ще ти пусна текста от ЗДОФЛ
        Only God Can Judge me...

Коментар

• Ето какво пише на 7-ма страница от допълнителната информация за български инвеститори във фондовете Пайниър:

http://www.pioneerinvestments.cz/bg/...tryWrapper.pdf

Според Закона за облагане доходите на физическите лица, капиталовите печалби (доходите) на българските инвеститори от обратно изкупуване на дялове на Фонда не подлежат на данъчно облагане.

Преведено на български език това означава, че към сегашния момент печалбата о продажба на дялове не се облага с данъци.

Коментар

• Тук малко са се престарали(последната точка).По ЗДОФЛ капиталовата печалба от покупк-продажба на дялове на договорен/взаимен фонд,който не е регистриран в Република България подлежи на данъчно облагане.Можеш да попиташ някой данъчен или адвокат,който да е наясно с материята.При Райф-а и при Сосиете не е задължително да се разкрива разпл.сметка при закупуването на дялове.Не че съм им фен,а просто имам лично отношение към Уникредит и по специално към Булбанк,но ти си човека,който решава къде да инвестира своите пари.Успех!
            Only God Can Judge me...

Коментар

• Тъй като най-ми допадна Pioneeer написах писмо с въпроси до банката и получих следните отговори:

1) Банката разполага ли с офис в Бизнес Парк София (Младост 4), в който мога да давам поръчки за покупка/продажба на дялове? Да УниКредит Булбанк АД разполага с офис в Бизнес Парк София, където може да купувате или продавате дялове.

2) Мога ли след като напълно премине процедурата по закупуване на дялове да закрия новооткритата разплащателна сметка, чрез която е извършено плащането? Да.

3) Разплащателната сметка може ли да е в български лева или е задължително да е в евро/долари? Задължително разплащателната сметка трябва да бъде в евро или долари.

4) Ако разплащателната сметка е в долари/евро процедурата по закриването и различава ли се от процедурата по закриване на разплащателна сметка в лева? Не.

5) При поръчка за обратно изкупуване на дялове и при положение, че нямам разплащателна сметка в банката (т.е. закрил съм я) предполагам, че ми се открива нова разплащателна сметка в съответната валута, в която е деноминиран фондът? Да.

6) При покупка на дялове на български договорен фонд получавам депозитарна разписка. А при покупка на дялове от Пайниър фондове какво получавам? Удостоверение за закупени дялове,копие от нареждането за откриване на партида.

7) Има ли начин да продам купените от България дялове в чужбина? Ако да, то какви документи (по принцип) са ми необходими?

Продажбата се извършва с нареждане за обратно изкупуване което задължително следва да се изпрати до Банката, която следва да идентифицира клиента. Сметката по която Pioneer ще преведат парите следва да е в Банкатата. След това клиентът може да нареди превод по друга сметка в чужбина.

8) Към настоящия момент печалбата от продажба на дялове от фондовете на Пайниър подлежи ли на данъчно облагане в България според ЗОДФЛ? Не.

Посоката е ясна - откривам сметка, поръчвам, получавам, закривам сметка. Не е толкова лесно, колкото БГ фонд, но при положение, че няма нужда да поддържам разплащателна сметка и печалбата не се облага за мен всичко е ОК.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov
                [
                Разгледах сайтовете и на трите + OTP AM и стигнах до следните изводи:

1) Пайниър - от Булбанк искат месечна такса за поддръжка на разплащателна сметка => не ми харесва!

2) Райфайзен - искат минимална инвестиция от 1000 евро, което е твърде много за малък инвеститор като мен => не ми харесва!

3) SGAM - на сайта им не намерих информация дали давам парите директно (на каса) или пак чрез разплащателна сметка, но и там искат месечна такса за поддръжка на разплащателна сметка.

4) OTP Asset Management - проблемът с разплащателната сметка стои...
                При всички чуждестранни фондове се дължат данъци при капиталова печалба!Относно подържането на сметки това се прави с цел при обратно изкупуване да ти превеждат парите по сметка иначе се създава проблем за самата банка понеже твоите пари стоят в буферна общобанкова сметка на самата банка и ако не ги изтеглиш на уговорена дата (примерно ти се отвори работа или пътуване през тези средно 5 дена до изплащането) се създава проблем при приключването и осчетоводяването на тази сетка и от БНБ им набиват канчетата за това че държат пари по тази буферна сметка.Другото,което е че Райфайзен също ще пускат български ДФ деноминиран в $ и тогава вече ще имаш избор.Слуховете са че до 2 месеца ще е факт,но ограниченията за сметка може би ще останат.
                Only God Can Judge me...

Коментар

• Ako imash pred sebe si dobra investicia valutata v koito si cash nqma znachenie.

Коментар

• Първоначално изпратено от RAFAL
                    При толкова неуредици по данъчното третиране на фондовете инвестиращи във валута, защо не инвестираш в ДФ /български или с чуждо участие/ в левове. Доходността е прилична, а и не се облага с данък според ЗОДФЛ. Приключваш инвестицията и ги оформяш в каквато валута пожелаеш. Погледни и разходите, с които ще бъдеш натоварен в отделните фондове.
                    Вече имам подобни инвестициии при това в няколко фонда, но с цел още по-голяма диверсификация се замислих и за (чуждестранен) фонд в долари.

Коментар

• При толкова неуредици по данъчното третиране на фондовете инвестиращи във валута, защо не инвестираш в ДФ /български или с чуждо участие/ в левове. Доходността е прилична, а и не се облага с данък според ЗОДФЛ. Приключваш инвестицията и ги оформяш в каквато валута пожелаеш. Погледни и разходите, с които ще бъдеш натоварен в отделните фондове.

Коментар

• Първоначално изпратено от mussi
                        Тези фондове за направени за хора,които не смеят сами да вземат решение за превалутиране на $ в друга валута и искат като дадат $ да получат после $.Като ти е проблем,че българските фондове превалутират(не че чуждите не го правят,но поне не го виждаш и не се дразниш) вкарай ги в австрийските фондове на Райфайзен или в Пайниър или фондовете на Сосиете Женерал.Там няма да ти качат парите на БФБ - можеш да си сигурен.
                        Разгледах сайтовете и на трите + OTP AM и стигнах до следните изводи:

1) Пайниър - от Булбанк искат месечна такса за поддръжка на разплащателна сметка => не ми харесва!

2) Райфайзен - искат минимална инвестиция от 1000 евро, което е твърде много за малък инвеститор като мен => не ми харесва!

3) SGAM - на сайта им не намерих информация дали давам парите директно (на каса) или пак чрез разплащателна сметка, но и там искат месечна такса за поддръжка на разплащателна сметка.

4) OTP Asset Management - проблемът с разплащателната сметка стои...

Отделно в проспектите на Райфайзен пише, че БГ законодателството не дава ясен отговор дължат ли се или не данъци от чуждестранни фондове, които се дистрибутират от БГ посредници! Ако се дължат данъци тогава всички тези фондове автоматично отпадат от списаъка ми и остава първия вариант - Елана Балансиран $ Фонд.

Може ли някой по-запознат със ЗОДФЛ да даде кратък и смислен отговор на въпроса дължат ли се данъци от печалбата от чуждестранен договорен фонд, дистрибутиран от БГ посредник? В частност става въпрос за фондовете на Райфайзен, но мисля, че въпросът е валиден и за пионерите, OTP през ДСК и т.н.

Коментар

• Тези фондове за направени за хора,които не смеят сами да вземат решение за превалутиране на $ в друга валута и искат като дадат $ да получат после $.Като ти е проблем,че българските фондове превалутират(не че чуждите не го правят,но поне не го виждаш и не се дразниш) вкарай ги в австрийските фондове на Райфайзен или в Пайниър или фондовете на Сосиете Женерал.Там няма да ти качат парите на БФБ - можеш да си сигурен.
                          Only God Can Judge me...

Коментар

• Предполагам са хеджирали всичките активи, за да "фиксират" курса на долара към еврото към момента на влизането им във фонда, обаче към лева не знам някой да се навие да им направи такова фиксиране, а пък и да се навие ще е доста скъпо - нещо като цена за отказване от идеята. Така, че ако имаш надежда за поскъпване на $ към еврото има смисъл, но ако те притеснява обезценка на лева това си е просто рекламен трик ...
                            Между другото можеш и сам да си направиш хеджа с деривати или проста покупка на ливъридж на $ срещу евро (примерно през Дерта сток или СТС, или Бенчмарк ...)

Коментар

• Има ли смисъл от БГ фондове, деноминирани в чужда валута?

Има ли смисъл от БГ фондове, деноминирани в чужда валута, при положение, че същите фондове инвестират на БФБ и общо взето в български дружества, а както всички знаем основната валута за разплащане в българия е левът.

Питам, защото имам малко спестявания в долари и се зачудих дали да не ги дам в "Елана Балансиран $ Фонд", но после се замислих за какъв дявол са им долари, при положение, че 90% от портфейла им е български акции и облигации?!

Да попитам пак: има ли смисъл от вложение в такъв вид фонд, деноминиран в чужда валута?
                            Working...
                            X