Според мен, докато Буш е на власт, има предпоставки за нисък долар. Ако го сменят демократите при нови избори, доларът би могъл да получи тласък. В момента е голям политическият риск. Но Америка е най-развитата държава в света и силата й е неоспорима - за това можем да очакваме, че валутата ще се стабилизира някой ден. За моите представи, в момента инвестицията в долари е с двугодишен хоризонт, най-малко.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Има ли смисъл от БГ фондове, деноминирани в чужда валута?
Collapse
X
-
Въпреки, че може би едно от правилата на"добрия" инвеститор е не да държи позиция при която е реализирал загуба докато я нулира, а да продава и да завърти средствата в нещо което ще му донесе доход, не ми се иска да продам доларите. На времето съм ги купувал над 2 лева. В момента нямам нужда от средства, надявам се че доларът няма да пада много , а може би в по дългсрочна перспектива ще успее в някаква степен да върне позиции. Затова ми се иска инвестицията да е в долари. Да, съществува риска доходността да се намали с падането на долара, но има и възможност да се покачи с него. Може би някой от Форекс "играчите" ще даде някаква дългосрочна (1-2 години) прогноза.
Коментар
-
Bobi75
Първоначално изпратено от CleoСлед като изчетох писаното по темата, се обърках по една точка. Според вас, печалба от инвестиция в Адванс Източна Европа (фонд в евро) облага ли се? При положение, че фондът е регистриран в България, доходът не е ли необлагаем?
Коментар
-
Първоначално изпратено от rururuИ в крайна сметка - освен фонда на Елана - има ли друг български фонд в долари?
Благодаря.
(Имам дялове в Елана балансиран $ фонд от Октомври-Ноември 2006 - за този период доходността е около 50%)
Коментар
-
ivandavidov
Първоначално изпратено от TuoПървоначално изпратено от ivandavidovИзбрах пионерите, защото вече имам инвестиция в Елана и реших да диверсифицирам! В банката на място потвърдиха, че засега доходите от техните фондове не се облагат с данъци, а и за разлика от Елана има много по-богат избор в какъв географски регион да си вложа доларите!
Инвестирах в Pioneer с дъгосрочна идея, така че 5-те процента вход не ме притесняват особено!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivandavidovИзбрах пионерите, защото вече имам инвестиция в Елана и реших да диверсифицирам! В банката на място потвърдиха, че засега доходите от техните фондове не се облагат с данъци, а и за разлика от Елана има много по-богат избор в какъв географски регион да си вложа доларите!
Коментар
-
ivandavidov
Първоначално изпратено от RSSИ аз съм пред подобна дилема. Бих искал да инвестирам дребна сума в долари без да я обръщам в левове. Тук има само две теми по въпроса. В по-старата за Елана балансиран доларов прочетох за някакво облагане на част от портфейла, за някакви сериозни проценти за управление на инвестицията / м/у другото в краткия проспект има само за облагане със 7% при източника на разпределени печалби - ако изобщо се разпределят/ - изобщо темата вместо да ми помогне ме обърка. А и тази в която пиша - също. Защо в крайна сметка си избрал чуждетстранен фонд а не БГ. С какво Пайнера е по добър от Еланата например? В крайна сметка моля за препоръка - със съответните аргументи, ако имате време и желание - къде да насоча сумата от долари която искам да инвестирам. Изискванията ми са две: - Да не превалутиирам; Най добро съотношение риск-доходност.
Коментар
-
И аз съм пред подобна дилема. Бих искал да инвестирам дребна сума в долари без да я обръщам в левове. Тук има само две теми по въпроса. В по-старата за Елана балансиран доларов прочетох за някакво облагане на част от портфейла, за някакви сериозни проценти за управление на инвестицията / м/у другото в краткия проспект има само за облагане със 7% при източника на разпределени печалби - ако изобщо се разпределят/ - изобщо темата вместо да ми помогне ме обърка. А и тази в която пиша - също. Защо в крайна сметка си избрал чуждетстранен фонд а не БГ. С какво Пайнера е по добър от Еланата например? В крайна сметка моля за препоръка - със съответните аргументи, ако имате време и желание - къде да насоча сумата от долари която искам да инвестирам. Изискванията ми са две: - Да не превалутиирам; Най добро съотношение риск-доходност.
Коментар
Коментар