IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли смисъл от БГ фондове, деноминирани в чужда валута?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Според мен, докато Буш е на власт, има предпоставки за нисък долар. Ако го сменят демократите при нови избори, доларът би могъл да получи тласък. В момента е голям политическият риск. Но Америка е най-развитата държава в света и силата й е неоспорима - за това можем да очакваме, че валутата ще се стабилизира някой ден. За моите представи, в момента инвестицията в долари е с двугодишен хоризонт, най-малко.
    Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• И на мен ми се иска да има такава проноза но ни трябва не някои от форекс играчите а някои с кристална топка Иначе съм съгласен с теб РСС много хора вярват не си загубил докато не си продал и затова потъват заедно с инвестициите си
      Business as Usual

Коментар

• Въпреки, че може би едно от правилата на"добрия" инвеститор е не да държи позиция при която е реализирал загуба докато я нулира, а да продава и да завърти средствата в нещо което ще му донесе доход, не ми се иска да продам доларите. На времето съм ги купувал над 2 лева. В момента нямам нужда от средства, надявам се че доларът няма да пада много , а може би в по дългсрочна перспектива ще успее в някаква степен да върне позиции. Затова ми се иска инвестицията да е в долари. Да, съществува риска доходността да се намали с падането на долара, но има и възможност да се покачи с него. Може би някой от Форекс "играчите" ще даде някаква дългосрочна (1-2 години) прогноза.

Коментар

• Първоначално изпратено от индианец
          От дистанцията на времето е много лесно да кажеш "Ако ги беше обърнал..."
          Hindsight is always 20/20
          Който иска да носи доларов риск като инвестира на БФБ е свободен да го прави. Просто коментирах резултата

Коментар

• От дистанцията на времето е много лесно да кажеш "Ако ги беше обърнал..."

Коментар

• Първоначално изпратено от Cleo
              След като изчетох писаното по темата, се обърках по една точка. Според вас, печалба от инвестиция в Адванс Източна Европа (фонд в евро) облага ли се? При положение, че фондът е регистриран в България, доходът не е ли необлагаем?
              не, не се облага

Коментар

• Първоначално изпратено от rururu
                И в крайна сметка - освен фонда на Елана - има ли друг български фонд в долари?

Благодаря.

(Имам дялове в Елана балансиран $ фонд от Октомври-Ноември 2006 - за този период доходността е около 50%)
                Ако беше обърнал доларите в евро и беше инвестирал в на Елана Евровия Балансиран Фонд, който май е почти индентичен на доларовия щеше да направиш същите 50% доход, за които говориш, но нямаше да изпиташ 5-6% обезценка да долара. Чат ли си? Ти живееш в България и харчиш левове - т.е. левовата ди доходност от Елана $Балансиран Фонд в левове е 45%, а от Елана Евро Фонд е над 50% в левове. Това са моите 5 стотинки по въпроса

Коментар

• След като изчетох писаното по темата, се обърках по една точка. Според вас, печалба от инвестиция в Адванс Източна Европа (фонд в евро) облага ли се? При положение, че фондът е регистриран в България, доходът не е ли необлагаем?
                  Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Ми според таковата с фондовете, дето е тук, май други в $ няма. Пък в евро е единствено Адванс ИЕ. Дори на Елана евровия фонд е в левове, което е малко странно според мен.

Коментар

• И в крайна сметка - освен фонда на Елана - има ли друг български фонд в долари?

Благодаря.

(Имам дялове в Елана балансиран $ фонд от Октомври-Ноември 2006 - за този период доходността е около 50%)

Коментар

• Първоначално изпратено от Tuo
                        Първоначално изпратено от ivandavidov
                        Избрах пионерите, защото вече имам инвестиция в Елана и реших да диверсифицирам! В банката на място потвърдиха, че засега доходите от техните фондове не се облагат с данъци, а и за разлика от Елана има много по-богат избор в какъв географски регион да си вложа доларите!
                        А не идват ли малко множко разните такси и комисионни, които пионерите събират?
                        В интерес на истината не! Входната миза е 5% за повечето под-фондове, но таксата за управление е съизмерима и в някои случаи дори по-малка от таксата за управление на някои български фондове!

Инвестирах в Pioneer с дъгосрочна идея, така че 5-те процента вход не ме притесняват особено!

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov
                          Избрах пионерите, защото вече имам инвестиция в Елана и реших да диверсифицирам! В банката на място потвърдиха, че засега доходите от техните фондове не се облагат с данъци, а и за разлика от Елана има много по-богат избор в какъв географски регион да си вложа доларите!
                          А не идват ли малко множко разните такси и комисионни, които пионерите събират?

Коментар

• Първоначално изпратено от RSS
                            И аз съм пред подобна дилема. Бих искал да инвестирам дребна сума в долари без да я обръщам в левове. Тук има само две теми по въпроса. В по-старата за Елана балансиран доларов прочетох за някакво облагане на част от портфейла, за някакви сериозни проценти за управление на инвестицията / м/у другото в краткия проспект има само за облагане със 7% при източника на разпределени печалби - ако изобщо се разпределят/ - изобщо темата вместо да ми помогне ме обърка. А и тази в която пиша - също. Защо в крайна сметка си избрал чуждетстранен фонд а не БГ. С какво Пайнера е по добър от Еланата например? В крайна сметка моля за препоръка - със съответните аргументи, ако имате време и желание - къде да насоча сумата от долари която искам да инвестирам. Изискванията ми са две: - Да не превалутиирам; Най добро съотношение риск-доходност.

Коментар

• да попитам, съвсем сериозно, как определяте най-доброто съотношение риск-доходност (Р/Д)? Мисля, че това е супер индивидуално, за един може да е 1 към 99 - Р/Д, за друг 50/50, за трети 1/99. Мерси.

Коментар

• И аз съм пред подобна дилема. Бих искал да инвестирам дребна сума в долари без да я обръщам в левове. Тук има само две теми по въпроса. В по-старата за Елана балансиран доларов прочетох за някакво облагане на част от портфейла, за някакви сериозни проценти за управление на инвестицията / м/у другото в краткия проспект има само за облагане със 7% при източника на разпределени печалби - ако изобщо се разпределят/ - изобщо темата вместо да ми помогне ме обърка. А и тази в която пиша - също. Защо в крайна сметка си избрал чуждетстранен фонд а не БГ. С какво Пайнера е по добър от Еланата например? В крайна сметка моля за препоръка - със съответните аргументи, ако имате време и желание - къде да насоча сумата от долари която искам да инвестирам. Изискванията ми са две: - Да не превалутиирам; Най добро съотношение риск-доходност.

Коментар

Working...
                                X